Inline bruslení s kočárkem

kocour1
9. kvě 2016

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda někdo bruslíte s kočárkem? Kamarádka chodí na Modřanskou cyklostezku (tam co je zastávka Podolská vodárna) bruslit s kočárkem s instruktorem. Stojí to jen 50Kč na lekci a prý je to super. Přemýšlím, že bych to také zkusila, ale nevím, zda mohu bruslit s klasickým sporťákem. Budu vděčná za každou zkušenost. A pokud by se někdo chtěl přidat, tak jsou prý volná místa, je to každé pondělí od 10 hod a může kdokoli přijít a na místě zaplatit. Bruslí se tam až do konce září.

hojda
9. kvě 2016

Klasické kočárky nejsou pro bruslení bezpečné, ani s brzdou ne. Na to jsou speciální vozíky.

kocour1
autor
9. kvě 2016

@hojda Myslíte ty vozíky, co vypadají jako ty za kolo? ...já většinou tedy potkávám maminy s normálními kočárky...přeci si kvůli bruslení nebudu pořizovat další kočárek🙂)...to by mě to sportování vyšlo pěkně draho🙂

majkoz
9. kvě 2016

@kocour1 Já bruslím s normálním čtyřkolákem s velkými nafuk.koly. Kvůli bruslení jsem si pořídila trojkolák s brzdou a byla jsem s ním jednou, abych se zas vrátila ke klasice. Pokud nebudeš lítat jak drak a umíš účinně brzdit, tak Ti bude stačit sporťák 😉

verunka_korunka
9. kvě 2016

Jsou i certifikované sportovní kočárky pro běh a bruslení, ale moc jich není... Např. Tfk nebo b.o.b.
Je pravda že jezdí i s normálními sportovními kočárky, ale já bych se bála s tím jet. Teď jsem ve fázi hledání kočárku, malá je ještě v korbě a s tou na běh ani brusle nepůjdu. Dítě tam není nijak připoutané.

hojda
9. kvě 2016

@kocour1 Člověk se musí rozhodnout cena vs. bezpečí. Tady zkušennost pána, který má obchod s kočárky:





fotoportrét













fotoportrét



fotoportrét








michal_spuntik Jen krátké doplnění k odpovědi Babyrenky výše:
I já se jednoznačně stavím proti sportování s kočárkem (a to po vlastních špatných zkušenostech).
Nejde o poškození kočárku, na to člověk v takové chvíli kašle. Jedná se o to, že může zcela reálně dojít k vážnému zranění dítěte s trvalými nebo i absolutními následky. Prcek totiž není v kočárku nijak chráněn. A s vyšší rychlostí pohybu prostě ztrácíte kontrolu nad situací.
Nesouhlasím úplně s tvrzením, že zatížení roste se čtvercem rychlosti, zde si dovolím malou opravu, roste lineárně. Se čtvercem rychlosti roste odpor vzduchu (což zná každý cyklista, stačí aby fouklo trochu proti a hned se šlape ale o hóóódně hůř). Je li díra v cestě malá, tak ji kočárek vyšší rychlostí dokonce"přeletí" a zatížení je naopak nižší.
Průšvih nastane, když je díra nebo jiná překážka velká. Nebo stačí, aby vám do cesty vběhlo dítě, pes, nepozorný dospělý, nebo jiný sportující nadšenec. Výsledek je potom lehko odhadnutelný - neustojíte-li to (tedy neubrzdíte-li), jdete přes rukojeť kočárku jako přes řidítka kola, a místo abyste si rozbili nos sami, vyklopíte v té rychlosti dítě a v horším přípdě na něj i dopadnete a můžete ho vlastním tělem vážně zranit.
Moje osobní zkušenost je taková, že jsem se Spiritem při běhu (trénink na PIM 2009) přehlédl trámek na cestě, kočárek se zasekl, přelétl jsem přes něj, roztrhnul si nohu a malého vlastně katapultoval z korbičky. Štestí bylo, že nespadnul pode mne, ale vedle na asfalt. Skončili jsme v Motole na urgentním příjmu - malý s podezřením na krvácení do mozku. Těch pár hodin bych nikomu nepřál. Naštěstí to dopadlo jen otokem přes půl hlavy, modřinami a vážná zranění vyšetření vyloučila. Vypadal jako ET mimozemšťan, ale neměl vážná zranění a žil. Již nikdy více!
Fakt s kočárky nesportujte, jsou na sport nebezpečné.
Michal

hojda
9. kvě 2016

@kocour1 A další prodejce kočárků:

babyrenka @mooncaa : to, že Spirit a nejen on, není vhodný pro používání při bruslení nebo běhání, vychází z německé normy pro dětské kočárky, která říká, že kočárek používaný pro podobné aktivity nesmí mít přední otočná kola. Takže se toto omezení vztahuje u Teutonie i na Mistral S, BeYou, Cosmo, Fun System, ze starších podvozků také na Pixxel Sport a Lambdu. Německá norma totiž vychází z toho předpokladu, že pokud osoba, která s kočárkem běží nebo bruslí, upadne, musí kočárek, pokud není vybaven automatickou brzdou, pokračovat v přímém směru, aby se při samovolném a nekontrolovaném zatočení nepřevrátil. Přední otočná kola lze sice zaaretovat, ale aretace je tu primárně určena pro jízdu v blátě nebo ve sněhu, v ostatních případech by měla být kola volně otočná, aby se případné nárazy na přední kolo eliminovaly jeho pootočením a nedošlo k poškození aretace nebo uchycení vidlice předního kola. Protože se při běhu nebo bruslení obvykle kočárek pohybuje rychlostí vyšší, než je rychlost normální chůze ( proč bychom také jinak bruslili, že ? ), působí na zaaretovaná kola vyšší zatížení, stoupající úměrně se čtvercem rychlosti a může pak dojít k nenadálému uvolnění aretace a kočárek může v takovou chvíli nečekaně změnit směr a převrátit se. To, že doje k poškození areatace nebo vidlice předního kola v takovém okamžiku bývá ta úplně nejmenší škoda, jsou zaznamenány i případy, že bruslící maminka letěla přes rukojeť kočárku takovou rychlostí, že konstrukci kočárku v kloubech zlomila. Miminko naštěstí vyvázlo jen s odřeninami.
Když se podíváte na speciální kočárky pro běh nebo bruslení, je jejich konstrukce a uložení dítěte úplně jinak provedené, kočárky jsou stavěny především s ohledem na stabilitu podvozku jako takového, na druhou stranu se úplně vytrácí komfort přepravovaného dítěte. Teutonia měla v kolekci pro rok 2007 variantu Spirit X3 CS, který podmínky pro běh i bruslení plnil, ale díky tomu, že neměl přední otočné kolo , nebyl tak pohodlný, neujal se a z výroby byl vypuštěn.V podstatě by podmínky pro běh nebo bruslení splňoval z nabídky Teutonie v současné době pouze Mistral P HB.

jara16
10. kvě 2016

@majkoz ahoj,dnes jdu s kočárkem poprvé a po tom co zde čtu za katastrofy? Mohu se zeptat,na názor. Ujíždi/děl..ti kočárek?či jiné zadrhely? Mám na to koupený tento .Děkuji pěkně za odpověď

mrskato
10. kvě 2016

Ahojky, já jezdila s obyč kočárkem dole u Vltavy dost často a nikdy se nic nestalo. I kamarádka takhle jezdila. S druhým dítkem se taky chystám, uplně se na to těšim 🙂 hezky si to užívejte, je to tam super 🙂

karlajasmine
10. kvě 2016

tak ja jsem videla, jak pani jela s kocarkem u Vltavy, z nejakym obycejnym, znacku nevim, pani zakopla, kocarek pustila, a kocarek letel do Vltavy... dite vytahl z vody bleskurychle nahodny kolemjdouci a vsichni vypadali silene vyklepane.. dite rvalo.. snad bylo v pohode. Ja brusleni naprosto miluju ale jet s ditetem na brusle mi pripada krajne nezodpovedny.

majkoz
10. kvě 2016

@jara16 Jak jsem odepisovala zakladatele, pokud nepojedeš jak blesk, ale na pohodu, pokud umíš účinně zabrzdit, pokud to na cyklostezce není jak na Václaváku, tak bych se nebála. Uvidíš, jestli Ti bude kočárek vyhovovat, ten můj byl dost nestabilní, a hlavně mi vibrovalo přední kolo, ale to Tobě nemusí. Ještě bych napsala, co si myslím, že je největší chyba, hlavně začátečnic, a to, že se o kočár opírají, to je prostě blbě. Taky bedlivě sledovat stav cesty před kočárkem, aby člověka nepřekvapili kamínky, klacíky atd, které by bez kočárku objel, s kočárkem je ale třeba zpomalit, těžko se s ním rychle mění směr jízdy. Tak pěkné pobruslení 🙂

lenkalenulka
10. kvě 2016

Myslim si ze je lepsi jit s partnerem co veze kocarek a zabruslit si sama.. My jsme to jednou vyzkouseli ale pak jsem.usoudila ze staci fakt pitomy klacek a mala sice pripoutana( v te dobe mela dva roky) ale treba helmu nema a to nemluvim o lidech co vozi miminka v hluboke korbicce to nikdy nepochopim..minule jsem videla chlapa na bruslich a vezl cca tri mesicni miminko! Jel s tim kocarkem z kopce on na hlave helmu na kolenach chranice!! A miminko co??? Nic malem ten kopec nedobrzdil a skoro vjel do cesty ja mela infarkt! Sve deti vzdy chci ochranit a nevystavovat je zbytecnemu nebezpeci jen kvuli vlastnimu poteseni.. A to jsem bruslila hrozne rada..

terezapetrova
10. kvě 2016

@hojda prodávala jsem několik let kocarky, pana Michala znám a jedna se o seriozniho člověka, ktery ví o čem mluví, tak jen toliko k tomu 🙂

frantiska85
10. kvě 2016

S bruslením zkušenost nemám, zato s běháním. Bohatě mi postačil Peg perego gt3 a pro dvě děti Phil and teds. Rozbít hubu sobě nebo dítěti jde s čímkoliv, člověk musí být opatrný. Za tři rok jsem měla jeden pád, kvůli tkaničce, kterou jsem si přišlápla a vletěla na kočár.

hojda
10. kvě 2016

@frantiska85 Psala jsem to kvůli tomu, že plno lidí si myslí, že jak má kočárek brzdu, tak je určený na brusle, což není pravda.

katkacelo
10. kvě 2016

Joo holky, byla jsem včera bruslit s kočárkem a s mužem, pěkně jsem se rozplácla, jsem sedřená odshora dolů. :( Pěkně to bolí. S kočárkem nebruslím, na to se bojím právě že spadnu nebo něco a kočár mi ujede nebo spadnu na něj a převrhnu ho a tak... muž je šikovnější a nebojí se, takže když bruslíme, má kočár on. Ale on narozdílode mě umí bruslema i brzdit 😀

frantiska85
10. kvě 2016

@hojda Brzdu bych jako znak, podle kterého lidi hodnotí kočár jako vhodný na brusle nepovažovala. To jen nemehla mají pocit, že kočár jim poslouží jako opora a brzda. Kdo opravdu bruslit umí, s kočárkem problém nemá a ruční brzdu nepotřebuje.

japona
10. kvě 2016

Mne stačilo popobehnout na prijizdejici autobus. Kočárku se zachytilo přední kolečko v nerovnosti v chodniku a ja mela co dělat, abych ho nepřelítla.. tento zážitek me dostatecne vyléčil z brusleni s kočárkem.. mam hartan racer gt

ivular
10. kvě 2016

@kocour1 Já jsem se kolem Vltavy najezdila s kočárkem fakt hodně. Měla jsem obyč. polský, s nafukovacími koly, ale bez brzdy a naštěstí nikdy žádný problém nevznikl. Jezdila jsem ale pomalu, to je fakt.
Nicméně musím říct, že kdybych si tehdy přečetla tuto diskusi, asi bych se začala bát 😉

hojda
10. kvě 2016

@frantiska85 Setkala jsem se s tím několikrát, že byl kočárek s brzdou považován jako kočár na bruslení. LIdé občas některé věci nedomyslí a opravdu berou kočárek jako oporu při bruslení.

japona
10. kvě 2016

@kocour1 Vezměte partnera či babičku, ať vám vozí kočárek a vy si jděte zabruslit sama. Náhoda je blbec a než si zmrzacit dítě, to za to nestojí. Pokud se chcete věnovat brusleni s dítětem, pořiďte si bezpečnější kočárek a diteti helmu..

hojda
10. kvě 2016

@japona By mě zajímalo, jak to řeší ten instruktor. Tomu je jedno, s čím mu tam ty maminky přijdou? Zajímá se vůbec o bezpečnost pro dítě?

gepe
10. kvě 2016

@hojda TEN PAN, zakladni problem, ze mel NEPRIPOUTANE DITE! Tahle diskuze i na kocarky na inline brusle, vcetne tohohle sdeleni uz tady na MK je.
@terezapetrova pokud by pan byl soudny, na sport si proste prikurtuje dite v kocarku, a nejen na sport.
@verunka_korunka my prave mame jako all terrain i na sport prave jednoho B.O.B.a a nestalo se nam ze by se prevrhl ci cokoliv i v extrem podminkach. Samozrejme jsme s nim nikdy nehazeli a nedelali pic*viny cilene, dite vzdy pripoutane. Poutame i v Crusi. 🙂

terezapetrova
10. kvě 2016

@gepe věděla jsem, ze se někdo ozve

gepe
10. kvě 2016

@terezapetrova jasne, ja taky vedela, ze se nekdo ozve. S @hojda uz jsme tohle tema tady mj resily uz drive.
A nezlob se na me, mit nepripoutane dite v kocarku kor pri sportu je totalni nezodpovednost a vina je ciste daneho pana. Stejne tak je vina vyse nekde v prispevku, ze jakasi mama pustila kocar primo do Vltavy. Kdyz uz to neumi, nema bruslit s kocarem, anebo jit tam, kde dite takhle neohrozi.

hojda
10. kvě 2016

@gepe Já vím, že tady ten dotaz padl a že už se to tu řešilo, ale jak vidíš, tak se objevuje stále znovu a paní psala, že bude vděčná za každou zkušennost. A pokud někdo píše, že jde bruslit s instrukturem, tak si asi nebude úplně jistý vkranflecích a v tom přípědě bych se do toho s obyčejným kočárkem nepouštěla.

Já už jsem se dokonce ptala I nějaké instrukturky, které tohle v Čr rozjíděla, jak se řeší ta bezpočenost, když většina kočárků od výrobce není určená na brusle, tak mi poděkovala za zajímavý dotaz a to bylo vše, Neřeší to asi nijak☹.

hojda
10. kvě 2016

@gepe Tak jsem to našla, posílala jsem jí to same, co psal ten Michal ze špuntíku.

Dobry den xxxx,

diky za podnetne informace a video. Uplne rozumim tomu, ze po takove
zkusenosti se stavite proti sportovani s kocarkem.

Mejte se krasne,

xxxxxxx

karlajasmine
10. kvě 2016

ja treba umim bruslit dost dobre, bruslim celej zivot a fakt ten sport miluju, ale presto bych s ditetem nejela na brusle ani se specialnim kocarkem, protoze vy sice muzete dobre umet bruslit, ale co ostatni lide, kterych tam je plna cyklostezka? Nejakej nezkusenej bruslar spadne vam primo pod kocarek, pripadne vam tam vbehne cizi dite... atd atd... sami sebe jeste v takovych situacich nejak ukocirujete, ale proc pro vlastni pohodli (= brusleni me bavi a chci to delat) riskujete zdravi nebo i zivot ditete? I kdybyste jeli sebevic pomalu (a v tom pripade snad ani nema smysl na ty brusle chodit) tak je to porad daleko vetsi rychlost nez kdyz jdete pesky.. a na koleckach i sebelepsi bruslar nema tolik kontroly jako kdyz jde pesky.

gepe
10. kvě 2016

@hojda hele, ja to beru tak, ze je to kazdeho vec a zodpovednost, vcetne ditete. Pouze se ohrazuju proti prohlaseni o ne/bezpecnosti od pana, ktery pouzil jakysi kocarek a jeste mel Nepripoutane dite?! To je pro me zakladni bezpecnostni problem nejen pri sportu. Mel se prvotne zamyslet, ze za uraz ditete mohl primarne on sam jeho nepripoutanim.
U me to obhajovat ci soudit nemusite, my veci porizujeme na dite k tomu urcene, tj. i kocarek s certifikaci mj na sporty. Jako v zivote by me nenapadlo jit treba s nasim nakupakem (Crusi) s ditetem na brusle, ci nejakym jinym.

gepe
10. kvě 2016

@karlajasmine zalezi na terenu - vrstevnicich stezky a samozrejme na jeji obsazenosti bezci, bruslari i kolari. My na inline b. nesli ani jednou s kocarem a to bydlime nad Vltavou, takze na stezku staci dolu z kopce. Kdyz uz, tak jsme byli mimo Prahu (malo lidi) minimalne my 2 dospeli a kocar, vzdy radsi obezretne a opatrne i presto, ze si dovolim rict, ze jsme dobri bruslari.

hojda
10. kvě 2016

@gepe Stačí si přečíst druhý příspěvek od zakladatelky a to bych řekla, že je realita většiny lidí, kteří s kočárky jezdí. Málo kdo si pořidí speciální kočárek.Taky jsme to řešili a došli jsem k názoru, že speciální se nám nevyplatí, takže z toho vyšlo to, že jezdít s kočárkem se na brusle nebude.