Jak čeští sousedé vnímají slovenské rodiny?
Pozdravujem vás, sestry české 🙂
Obraciam sa na vás, lebo chcem čítať názory priamo z prvej ruky. So ženou čoraz častejšie rozmýšľame, že by sme sa s rodinou presťahovali zo Slovenska do Česka. Nie je to ľahké rozhodnutie, ale podmienky u nás sú čoraz horšie a človek má pocit, že sa tu točí v kruhu, z ktorého sa ťažko hľadá cesta von.
Nechcem sem písať o politike ani si sťažovať, skôr ma zaujíma niečo úplne iné. Ako vlastne vy, Česi, vnímate Slovákov? Aké je to, keď sa prisťahuje slovenská rodina do vášho mesta alebo dediny? Je to úplne v pohode, alebo tam občas cítiť nejaký odstup? Viem, že sa o nás hovorí, že sme bratia, ale mám pocit, že mentalita našich národov je predsa len trochu iná.
Ja osobne mám Česko veľmi rád, veľa som tam cestoval a vždy som sa cítil vítaný, ale zaujíma ma, ako to vnímate vy doma, vo svojich komunitách. Chcem úprimné odpovede, aj tie menej príjemné zvládnem. Sám mám pocit, že Slovensko je dnes plné nesvojprávnych ľudí, ktorí si nechajú všetko ľahko diktovať, a možno aj preto nás to ťahá inam, kde je viac rozumu a poriadku.
Napíšte, prosím, ako to vidíte vy. Aké máte skúsenosti so Slovákmi v práci, v susedstve, v rodine. Zaujíma ma to naozaj ľudsky, bez prikrášlenia.
Ďakujem vám vopred za každú úprimnú odpoveď a prajem krásny deň
Slováci mi vůbec nevadí a mám ráda jejich temperament. Beru je jako bratry.
Co ovšem nemám ráda je, když mluví slovensky a ne česky. Vkastně mě to celkem vytáčí a nesnáším to. Já kdybych žila a Slovensku, mluvila bych slovensky.
No já jsem za Slováka provdaná, takže to vidím celkem pozitivně 😁 Přijde mi že v Praze a v Brně potkáš Slováky na každém kroku a nikomu už to nepřijde divný. Na menším městě, kde se cizinci celkově moc nevyskytují, to může působit víc "exoticky". Manžel je tu už dvacet let, mezi kamarády a v práci mluví slovensky, ale třeba v obchodě nebo na úřadě se snaží mluvit česky, prý je to tak lepší. Ta mentalita je možná trochu jiná, ale ne zas nějak moc. Celkově mi přijdou Češi trochu víc odtažití, takže ono to nemusí být hned národností, ale prostě celkovým přístupem.
Co ovšem nemám ráda je, když mluví slovensky a ne česky. Vkastně mě to celkem vytáčí a nesnáším to. Já kdybych žila a Slovensku, mluvila bych slovensky.
@anonym_06576a Joj a práve toto mi príde také vtipné, keď sa pokúša Slovák hovoriť česky a naopak 🙂 Stále verím, že si rozumieme...a že to nie je ako v tej piesni od:
https://www.youtube.com/watch?v=Y5AGJiya-UY🙂
Mám několik partnerů a dodavatelů z SK, část rodiny žije v SK a já to beru jako 1:1, jsem narozená ještě chvilku před revolucí a pokud by se k nám přistěhovali SK občané do ulice, nemám s tím vůbec problém.. moje obě děti rozumí perfektně slovensky, takže pokud by to byla naše krevní skupina, uvítala bych nové přátele 😉
@dashyyy To sa dobre číta, ďakujem 😉
No já jsem za Slováka provdaná, takže to vidím celkem pozitivně 😁 Přijde mi že v Praze a v Brně potkáš Slováky na každém kroku a nikomu už to nepřijde divný. Na menším městě, kde se cizinci celkově moc nevyskytují, to může působit víc "exoticky". Manžel je tu už dvacet let, mezi kamarády a v práci mluví slovensky, ale třeba v obchodě nebo na úřadě se snaží mluvit česky, prý je to tak lepší. Ta mentalita je možná trochu jiná, ale ne zas nějak moc. Celkově mi přijdou Češi trochu víc odtažití, takže ono to nemusí být hned národností, ale prostě celkovým přístupem.
@jeyre Pekne zhrnuté, a teda, keď ho máš doma, naozaj máš ku tomu čo povedať. 😀 Ďakujem za milý názor.
Som slovenka zijuca v CR uz 14 rokov. Prisla som sem studovat, spoznala manzela, tiez slovaka, a zostali sme tu. Byvame na malom meste a sme kvoli slovencine dost rozpoznatelni. Ale miestny nas beru, nemam pocit nepatricnosti ☺️
@anonym_06576a ja by som velmi rada rozpravala cesky ale mne to nejde. Stale sa mi do hovoru pletu slovenske slovicka , znie to smiesne a kazdy hned rozpozna, ze som slovenka 🤷🏼♀️ Takze neni to neucta k ceskemu jazyku ale moja neschopnost naucit sa rec. A verim, ze viac ludi ma tento problem. Co sa ale tyka prace tak s pisanym prejavom problem nemam a pisem vylucne cesky 🙏😉
@anonym_06576a a zkoušela jsi někdy žít na Slovensku? Jako já jsem hodně nasávací, že mamka i poznala když jsem víkend strávila na Moravě a ne na koleji jak jsem tvrdila,ale zas mi přijde naučit se dobře podobný jazyk je hrozně těžké.
Já se Slováky nemám žádný problém, neberu je úplně jako cizince, s jedním jsem i spolubydlila. Ale nemám problém ani tedy s většinou jiných národů, jen už je jako cizince vnímám.
Já nemám problém s žádnou národností, pokud se jedná o slušné lidi, ale k vám Slovákům mám přeci jen blíže. Jednak proto, že jsem zažila ještě Československo a dvak také proto, že mými zaměstnavatelkami byly pokaždé Slovenky. A neřadím se k té hrstce lidí, co si vynucuje od Slováků používání češtiny, protože slovenština se mi líbí, rozumím jí a čeština z vašich úst mi rve uši 🙉
@miryp mam to uplne stejne. Akorat jsem nemela slovaky v praci, ale moje nej kamoska na stredni byla polovicni slovenka co prisla do cech az behem zakladky. Mimo skolu jsem po ni obcas chtela, at mluvi slovensky, ten jazyk se mi libi.
@majlo23 take jsem zazila ceskoslovensko, a na zs skoro kazdy rok jezdila na detske tabory do Tatranskej Strby. V lete turistak na 14 dni, o jarnakach lyzak. Bylo to super. Nemam predsudky o zadnych cizincich ci jinych narodnostech.
Ač jsem z 1/4 sama Slovenka, můj vztah ke Slovákům se lehce proměňuje. Rozdělení republiky jsem obrečela, nechápala. Slovenštinu milovala. Ale! Teď, pokud za celý den ve 4 po sobě navštívených obchodech prodavačky slověny, doktorka v nemocnici slověna, cestou domů v šalině vedle tebe studenti Slováci, se ptáš, jestli ještě vůbec žiješ v Brně nebo kde ses vlastně ocitla? Vadí mi, pokud doktorka v dětské nemocnici mluví slovensky, protože jí moje dítě vše nerozumí a jsme tam kvůli dítěti. Vůbec bych se nechtěla pouštět do žádných politických debat, ale ze země jste si udělali to, co máte, a pak se hrnete pryč... Za poslední roky už to nevidím tak růžově jako dřív. Slováci mi nevadí, ale když už je jich moc a ve styku s našimi dětmi se nesnaží mluvit česky, přestává mi to být příjemné. Návštěva u vás je také zážitek, ceny vysoké, služby tomu neodpovídají a ještě se ruší platby kartou, když je za každou transakcí poplatek ☹️
Ač jsem z 1/4 sama Slovenka, můj vztah ke Slovákům se lehce proměňuje. Rozdělení republiky jsem obrečela, nechápala. Slovenštinu milovala. Ale! Teď, pokud za celý den ve 4 po sobě navštívených obchodech prodavačky slověny, doktorka v nemocnici slověna, cestou domů v šalině vedle tebe studenti Slováci, se ptáš, jestli ještě vůbec žiješ v Brně nebo kde ses vlastně ocitla? Vadí mi, pokud doktorka v dětské nemocnici mluví slovensky, protože jí moje dítě vše nerozumí a jsme tam kvůli dítěti. Vůbec bych se nechtěla pouštět do žádných politických debat, ale ze země jste si udělali to, co máte, a pak se hrnete pryč... Za poslední roky už to nevidím tak růžově jako dřív. Slováci mi nevadí, ale když už je jich moc a ve styku s našimi dětmi se nesnaží mluvit česky, přestává mi to být příjemné. Návštěva u vás je také zážitek, ceny vysoké, služby tomu neodpovídají a ještě se ruší platby kartou, když je za každou transakcí poplatek ☹️
@anonym_a3b649 Ďakujem ti za tvoj úprimný komentár...plne chápem, že ak máš pocit, že sa v tvojom okolí jazykovo mení prostredie, môže to byť zvláštne alebo nekomfortne...obzvlášť v situáciách, kde ide o deti či zdravotnú starostlivosť. Na druhej strane, veľa Slovákov, ktorí v Česku žijú alebo pracujú, to určite nemyslí zle. Často používajú slovenčinu automaticky, pretože si myslia, že jej Česi rozumejú (rovnako ako Slováci češtine). No áno...súhlasím, že v profesiách, kde ide o komunikáciu s deťmi či pacientmi, by sa patrilo prispôsobiť.
A... Nie je to o tom, že by si Slováci „urobili zo svojej krajiny to, čo majú“...veľa vecí tu ľudia nevedia ovplyvniť, nech sa snažia akokoľvek. A odchod do inej krajiny preto nie je zlyhanie, ale reakcia na realitu.
Takže možno by sme sa na to mohli pozerať skôr ako na prejav odvahy, odísť niekam, začať od nuly, často bez zázemia, a aj tak si to tam vybudovať. Nie ako na niečo, za čo by sa mali Slováci hanbiť. A čo sa týka cien či služieb na Slovensku aj tu je veľa z nás, ktorým to prekáža a ktorí by chceli, aby sa veci zlepšili. Len to tu akosi funguje o nás bez nás.... :-/
Slovaky mam rada, mam rada slovenstinu, takze uprednostnuji, je to krasny jazyk. Muj bratranec ma za zenu Slovenku, je to moje kamoska. Narodila jsem se v ceskoslovensku, takze jste cast moji zeme. I v hymne mi chybi tak druha cast 🙂)) Za me zadny problem.
Slovaky mam rada, mam rada slovenstinu, takze uprednostnuji, je to krasny jazyk. Muj bratranec ma za zenu Slovenku, je to moje kamoska. Narodila jsem se v ceskoslovensku, takze jste cast moji zeme. I v hymne mi chybi tak druha cast 🙂)) Za me zadny problem.
@drzticka81 Tak to mám radosť 🙂
@anonym_a3b649 ja chapem tvoju frustaraciu ale toto je realita dnesneho sveta. Nemecko je plne Turkov, Francuzko je plne cernochov z ich kolonii, v Anglicku je kopa Poliakov, do Rakuska migruju ludia z juzanskych statov atd. V Kanade si muslimovia tvoria svoje uzavrete komunity a zacinaju vyhravat mestske volby pretoze spolu drzia a pomaly si ten stat "kradnu" pre seba. Na Bali sa tlacia zase ludia z europy. Vola sa to globalizacia.
@anonym_a3b649 tak v Brne byli slovaci asi vzdycky. Stejne tak u nas je urcite dyl jak 50 let velka mensina ukrajincu a rusu, protoze VVP. V poslednich letech se tato nase velka mensina snad zdvojnasobila. Tak to proste je.
Som slovenka zijuca v CR uz 14 rokov. Prisla som sem studovat, spoznala manzela, tiez slovaka, a zostali sme tu. Byvame na malom meste a sme kvoli slovencine dost rozpoznatelni. Ale miestny nas beru, nemam pocit nepatricnosti ☺️
@anonym_06576a ja by som velmi rada rozpravala cesky ale mne to nejde. Stale sa mi do hovoru pletu slovenske slovicka , znie to smiesne a kazdy hned rozpozna, ze som slovenka 🤷🏼♀️ Takze neni to neucta k ceskemu jazyku ale moja neschopnost naucit sa rec. A verim, ze viac ludi ma tento problem. Co sa ale tyka prace tak s pisanym prejavom problem nemam a pisem vylucne cesky 🙏😉
@lauriak no tak když se lidi jsou schopný naučit dánsky nebo švédsky, pokud chtějí žít a pracovat v Dánsku či Švédsku, určitě někdo ze Slovenska zvládne češtinu 😅 Nejde o to mluvit bezchybně. Ale aspoň se snažit
Ahoj, Slováci mi nevadí, jsou temperamentní, často tmamovlasí a tmavoocí, to já mám ráda, na mužích i na ženách. Ale ruku na srdce, řeknu to upřímně. Je jich tu už moc, žiju v Praze a pořád všude. Chápu, že jdete za lepším, no ...pokud se ale Slováci učí česky a opravdu česky mluví, pak mi nevadí. Ale když na mě zubařka, prodavač spustí slovensky, vadí mi to. Slovenština se od češtiny tolik neliší, není to jako učit se čínsky! Stejně tak jako když tu někdo žije XXX let a pořád slovensky, má u mě minusové body rozhodně.
Moje kolegyně je Slovenka a mluví skvěle česky. Když se rozčílí , pak v zápalu mluví slovensky, ale to mi přijde pak roztomilý a nevadí to. Jinak jen česky a i tik píše a tak to má být!
@anonym_a3b649 ja chapem tvoju frustaraciu ale toto je realita dnesneho sveta. Nemecko je plne Turkov, Francuzko je plne cernochov z ich kolonii, v Anglicku je kopa Poliakov, do Rakuska migruju ludia z juzanskych statov atd. V Kanade si muslimovia tvoria svoje uzavrete komunity a zacinaju vyhravat mestske volby pretoze spolu drzia a pomaly si ten stat "kradnu" pre seba. Na Bali sa tlacia zase ludia z europy. Vola sa to globalizacia.
@lauriak Ano, je to tak. A nemusím se v tom "globálním" světě cítit ideálně. Tak jako jinde taky není původním obyvatelům příjemné, pokud je převálcují přistěhovalci.
@lauriak no tak když se lidi jsou schopný naučit dánsky nebo švédsky, pokud chtějí žít a pracovat v Dánsku či Švédsku, určitě někdo ze Slovenska zvládne češtinu 😅 Nejde o to mluvit bezchybně. Ale aspoň se snažit
@anonym_06576a rozpravat inym jazykom, ktory je uplne odlisny je jednoduchsie ako ked su si dva jazyky extremne podobne. A ver mi, naozaj sa snazim. Bezne denne pouzivane jednoduche frazy hovorim v cestine. Ale hlbsi rozhovor vzdy prepnem do slovenciny lebo to v cestine nezvladam a znie to smiesne. Ale moj muz napriklad cesky hovori perfektne, nikto nepozna, ze je slovak. Ja mu to zavidim, tiez by som bola radsej keby to nikto nepoznal.
Inak krasny priklad je Babiš, ktorý tu robí vrcholovú politiku x rokov a stale mu do reci leze slovencina a neda sa to pocuvat.
Mám kolegyni Slovenku, v práci mluví a píše slovensky. Když je možnost, sedám si poblíž ní, protože ta její slovenština se mi moc hezky poslouchá 🙂 . Jinak k otázce zda bych chtěla Slováky v domě jako sousedy - mně je úplně jedno, jakou má můj soused národnost, důležité je, jak se chová.
@majlo23 Mám mezi Slováky řadu známých, kolegů i přátel a myslím, že obecně jste tu vnímáni jako přátelští a srdeční lidé a jste tu vítáni. S předsudky jsem se nikdy nesetkala.
Vůbec s tím nemám problém, nerozlišuji to. A když mluví slovensky, tak naprosto v pohodě, však si rozumíme. Ono ostatně, v jakémkoliv jazyce si lidi dokáží porozumět, když opravdu chtějí... A já vůbec neřeším národnosti, jde mi o ty lidi, jací jsou.
Ja si myslim, ze vztah Cechu je ke Slovakum lepsi nez obracene. Kdyz jsme meli slovenske sousedy, ale i ukrajinske, ruske, indicke atd tak jsme je brali v pohode, protoze oni byli taky v pohode. Pokud se o nekom vedelo, ze je magor tak jsme se s nim nebavili. Ale.to uz je par let zpatky. Pokud by se ted k nam pristehovali novi Slovaci, tak bych se jen modlila, at to nejsou nejaci burani ala Ja milujem Fica. Pokud budete normalni, tišší, nikdo s vama nebude mit problem.
Myslim,že Slováci nikomu nevadí, znam jich dost,sousedy v baráku, kolegy v praci. Lidi se dělí na dobry a špatný, národnost neni nejdůležitější.
Moji rodiče mají sousedy Slováky a jsou úplně v pohodě. Myslím, že je to spíš o lidech než o národnosti.
@anonym_06576a rozpravat inym jazykom, ktory je uplne odlisny je jednoduchsie ako ked su si dva jazyky extremne podobne. A ver mi, naozaj sa snazim. Bezne denne pouzivane jednoduche frazy hovorim v cestine. Ale hlbsi rozhovor vzdy prepnem do slovenciny lebo to v cestine nezvladam a znie to smiesne. Ale moj muz napriklad cesky hovori perfektne, nikto nepozna, ze je slovak. Ja mu to zavidim, tiez by som bola radsej keby to nikto nepoznal.
Inak krasny priklad je Babiš, ktorý tu robí vrcholovú politiku x rokov a stale mu do reci leze slovencina a neda sa to pocuvat.
@lauriak no právě, doplácíte na to, že jsou si jazyky podobné a že " můžete přepnout" do slovenštiny, však se " nic nestane", oni budou rotumět. Sorry, ne, není to ok a pokud to musí poslouchat děti a nerozumí...navíc i porevoluční generace slovensky úplně nerozumí...Prostě chce to makat na jazyku a snažit se. Není to jednoduché, ale znám spoustu Slováků, co to zvládajímax s pár sk slovíčky, ale jinak mluví česky...Vždyť i lidé z Ukrajiny mluví srozumitelně česky, nebo alespoň spoustu z nich. Prostě za mě určitě nehledej výmluvy. Žij v ČR, ale chceš li tu být skutečně přijímaná a cítit se dobře, vyprdni se na slovenštinu. V některých oblastech je vůči Slovákům počínající averze ( jižní Morava). Ale jinak myslím, že tu jste vítaní a jste nám blízcí. Jen ta slovenština může otravovat - v práci např. kolegy atp. Prostě jo, je to tak. Jazyk je pro integraci a přijetí důležitý.
@lauriak no právě, doplácíte na to, že jsou si jazyky podobné a že " můžete přepnout" do slovenštiny, však se " nic nestane", oni budou rotumět. Sorry, ne, není to ok a pokud to musí poslouchat děti a nerozumí...navíc i porevoluční generace slovensky úplně nerozumí...Prostě chce to makat na jazyku a snažit se. Není to jednoduché, ale znám spoustu Slováků, co to zvládajímax s pár sk slovíčky, ale jinak mluví česky...Vždyť i lidé z Ukrajiny mluví srozumitelně česky, nebo alespoň spoustu z nich. Prostě za mě určitě nehledej výmluvy. Žij v ČR, ale chceš li tu být skutečně přijímaná a cítit se dobře, vyprdni se na slovenštinu. V některých oblastech je vůči Slovákům počínající averze ( jižní Morava). Ale jinak myslím, že tu jste vítaní a jste nám blízcí. Jen ta slovenština může otravovat - v práci např. kolegy atp. Prostě jo, je to tak. Jazyk je pro integraci a přijetí důležitý.
@anonym_06576a jak jsi na tu pocinajici averzi prisla? Otazka zni podrazdene, ale jen se ptam.

Mám několik partnerů a dodavatelů z SK, část rodiny žije v SK a já to beru jako 1:1, jsem narozená ještě chvilku před revolucí a pokud by se k nám přistěhovali SK občané do ulice, nemám s tím vůbec problém.. moje obě děti rozumí perfektně slovensky, takže pokud by to byla naše krevní skupina, uvítala bych nové přátele 😉