icon

Jak efektivně plánovat rodinný a pracovní život?

marketanovakova14
18. čer 2025

Ahoj holky,
prosim napisete mi vasi zkusenost? Jak si planujete rodinny a pracovni zivot? Jaky mate harmonogram pres den? Prijdu si neschopna a nevim, jak to delat jinak.
Mam dite 3 roky, zive, skoro vzdy s dobrou naladou, ale tvrdohlave. Nevyhraje si sama, televize ji (bohudik?) nezabavi, chce byt se mnou a chce si hrat. Coz je fajn a jsem za to rada. Ale jak zvladat to okolo? Chodim 3 dny do prace, ditko ty 3 dny do skolky. Snazim se vstat driv nez dite, ale nedari se, vetsinou se budi jen si stihnu dat rychlou sprchu, obcas se namalovat. Jinak je vzhuru - delam snidani, maluji se, chystam pritelovi snidani (pokud to neudelam vecer), do toho se oblekam, popohanim dceru, ustelu, uklidim kuchyn atd., zapinam mycku kdyz je treba atd. To nam zabere tak 2 hodiny, nechapu.
Pak do skolky, do prace. Z prace do skolky, idealne mit sebou svacinu, protoze rodice casto zustavaji pred skolkou na hristi a deti tam svaci a mlsaji. Pak dojdeme domu, dcera si chce hrat. Ja bych potrebovala alespon vysat (u nas ve meste musim skoro denne), zapnout pracku, udelat veceri. Dcera je smutna, ze nemam cas a ja jsem nervozni, ze nestiham ji ani domacnost. Delam tedy teple vecere - zde vidim problem. Ale co porad delat studeneho? Chleba mame casto na snidani a pres den do prace na svacinu, tak uz nam nechci delat chleba jeste vecer. Pak koupani, zuby, uspavani. Po uspani, dopovesim pracku, chystam obleceni pro sebe a dite na druhy den, chystam jidlo na druhy den do prace a uklizim kuchyn. A je 11 a ja jsem ve stresu, ze me to ceka zase znovu. Jeden den mame "volno" - tam mame krouzek, predtim treba fyzio, kam dcera musi chodit nebo proste takove ty "pochuzky", na ktere neni jindy cas. V patek balim a vikendy jsme pryc. Manzel chodi z prace vecer a pak pomaha s koupanim atd. Hlidani babicky atd. bohuzel nemame.
A to nemluvim o zehleni, uklizeni spajzky, komory, supliku, oknech atd. To uz vubec nestiham. Jsem rada, ze pres tyden si najdu 2 hodky na koupelnu, podlahy, prach atd. Plus takove to koupit backory, plastenku, nove kratasy? Cas sama pro sebe? Ze bych si zacvicila? Haha.
Prosim jak tohle vse zvladate? Budu rada za tipy...?

Strana
z3
alice180
21. čer 2025
@lovemusicsun

Podle mě nepopisuješ nic, co by nebylo normální. Já mám dvě děti, 5 a 7 let a ráno se vychystat a nic nezapomenout jsme trénovali roky. Vstávám v 5,20, nejdřív připravím sebe, snídani dětem, oblečení, dám si kafe a v 6,30 vstávají oni. Popohanim je celou dobu tak, abychom v 7,15 odešli. Jedeme do školky a pak do školy a já rovnou do práce. Odpoledne vyzvedává manžel, píše se starší úkoly, něco nakoupí, občas udělá večeři a svačinu na další den. Já chodím z práce kolikrát později, třeba až v půl sedmé, tak jsem pak rada, ze už nemusím řešit nic akutního, jen nějaké poklizeni nebo přípravu na další den. Na víkendy jezdíme většinou pryč. Doma mame rodinný kalendář, abychom věděli kde ma kdo kdy byt. Plus si tam píšeme i věci co se musí zařídit nebo koupít a dělíme se o to. Pomáhá mi, že každý máme nějaké dané úkoly, manžel třeba vynáší odpadky, myje a tankuje do aut, kupuje vodu na chalupu a tak. Jsou to drobnosti, na které ale nemusím myslet. Jinak oba pracujeme na plný úvazek, když mám home office, tak doma vyperu a uvařím třeba na dva dny. Máme robotický vysavač, podlahovou myčku, Thermomix. Proste když si to můžu ulehčit, tak to udělám.

@lovemusicsun ale popisuje, normálně se partner účastní chodu domácnosti. Sama to i píšeš.

oplatecka
21. čer 2025
@lovemusicsun

Podle mě nepopisuješ nic, co by nebylo normální. Já mám dvě děti, 5 a 7 let a ráno se vychystat a nic nezapomenout jsme trénovali roky. Vstávám v 5,20, nejdřív připravím sebe, snídani dětem, oblečení, dám si kafe a v 6,30 vstávají oni. Popohanim je celou dobu tak, abychom v 7,15 odešli. Jedeme do školky a pak do školy a já rovnou do práce. Odpoledne vyzvedává manžel, píše se starší úkoly, něco nakoupí, občas udělá večeři a svačinu na další den. Já chodím z práce kolikrát později, třeba až v půl sedmé, tak jsem pak rada, ze už nemusím řešit nic akutního, jen nějaké poklizeni nebo přípravu na další den. Na víkendy jezdíme většinou pryč. Doma mame rodinný kalendář, abychom věděli kde ma kdo kdy byt. Plus si tam píšeme i věci co se musí zařídit nebo koupít a dělíme se o to. Pomáhá mi, že každý máme nějaké dané úkoly, manžel třeba vynáší odpadky, myje a tankuje do aut, kupuje vodu na chalupu a tak. Jsou to drobnosti, na které ale nemusím myslet. Jinak oba pracujeme na plný úvazek, když mám home office, tak doma vyperu a uvařím třeba na dva dny. Máme robotický vysavač, podlahovou myčku, Thermomix. Proste když si to můžu ulehčit, tak to udělám.

@lovemusicsun Ale ty píšeš o úplně jiné situaci. Ty a tvůj partner si práci rozdělujete, oba se podílíte na chodu domácnosti. To je normální a mělo by to tak fungovat. Autorka diskuze dělá vše sama, její partner se do ničeho aktivně nezapojuje.

brunetka11
21. čer 2025

@marketanovakova14 Vyslechnout si pár příspěvků Michala Bartoše by také nebylo od věci

,-)

evik_91
22. čer 2025

@marketanovakova14 Ahoj, bohužel je na to dítko asi ještě moc malé, ale až bude větší, určitě doporučuji dát na nějaký kroužek. Ja malého dávám 1x týdně na Gymnathlon a i když je to jen hodinka, tak si stihnu aspoň skočit na kafčo a malého tak učím postupně aby byl sám. Zároveň se tam socializuje i s jinými dětmi a hledá si nové kamarády a i to si myslím mu hodně pomohlo se osamostatnit, takže už teď nevyhledává tolik moji pozornost. Mají kurzy i pro mladší, ale tam myslím musí být rodiče ještě s dětmi i při cvičení. Snad pomůže aspoň jako tip do budoucna nebo třeba pro jiné maminky🙂

lovemusicsun
22. čer 2025
@oplatecka

@lovemusicsun Ale ty píšeš o úplně jiné situaci. Ty a tvůj partner si práci rozdělujete, oba se podílíte na chodu domácnosti. To je normální a mělo by to tak fungovat. Autorka diskuze dělá vše sama, její partner se do ničeho aktivně nezapojuje.

@oplatecka Já teda četla jen úvodní příspěvek a obecně myslím, že na tom jsou podobně jako většina lidí v době, kdy z RD nastoupí matka do práce. Najednou je třeba vychystávat dítě do instituce, chodit do práce a k tomu mít v chodu domácnost a rodinný život. Podle toho co píše, tak partner večer pomáhá s koupáním, takže není úplný gaučový povaleč. Navíc autorka pracuje jen tři dny v týdnu co jsem pochopila, takže domácnost logicky padá více na ni než na partnera, který pracuje na plný úvazek. Na partnera bych přehodila pár úkolů týdně typu vynést odpadky a přinést těžký nákup a hned by to šlo k lepšímu.

Strana
z3