Jak pomoct kamarádce se zařízením si vlastního života?
Holky, chtěla jsem vás poprosit o radu, třeba máte některé zkušenosti, ikdyž doufám, že ne!!!
Mám kamarádku, které je 31 let a bydlí pořád u rodičů. Je jedináček, rodiče jsou na ni strašně upnutí a pořád ji hlídají. Ona nemá vůbec možnosti nikam chodit a já jsem jediná její kamarádka. Je ale strašně nešťastná, protože by si chtěla někoho najít a nebýt sama. I kvůli budoucnosti a tomu, že chce mít jednou děti. Pořád se bránila seznamce, ale teď po novém roce do toho chce jít.
Problém je ten, že rodiče ji ve všem kontrolují - čtou jí emaily, smsky, zakázali jí založit si facebook atd. Určitě vás napadne proč s nima bydlí - je to protože si sama nevydělá tolik peněz, aby platila nájem, veškeré výdaje a třeba něco ušetřila. Rodiče jí říkají co si má oblékat (to oblečení je docela staromódní), jak se má nechat ostříhat, nesmí se malovat atd. Podle mě je to psycho a já si to neumím představit... Na druhou stranu jí chci pomoct s tím, aby si někoho našla a mohla tento životní styl změnit.
Já jsem jí navrhla sehnat si nějaký starý mobil a koupit simku, schovat si ho, aby si mohla s někým psát smsky a rodiče to neviděli. Dál jsem jí doporučila zařídit si nový email, když si někoho bude hledat přes seznamku a založit facebook i přes protesty rodičů. Moc bych jí chtěla doporučit změnit styl v oblékaní (já taky nenosím nějaké módní výstřelky, ale ona má opravdu oblečení jako moje sedmdesátiletá babička, a to bez nadsázky), ale nevím jak na to. Je to hodně citlivé téma a nerada bych ji zranila....
Moc děkuji za vaše rady a snad mi třeba poradíte ještě s něčím, co jsem si neuvědomila...🙂
To je asi všechno mnohem složitější, než jde napsat v jednom příspěvku.
Jak to bere kamarádka , když ji rodiče říkají co na sebe ? Je ji to jedno,bere je jako autoritu, nebo se nechce jen dohadovat a radši ustoupí (pro klid).. Podřídí se jim dobrovolně a jen ji mrzí, že nemá partnera? (je tedy to, že nemá přítele jediná věc, kterou vnímá jako nevyhovující?)
Jak ji to odůvodnují (kontorolování sms atd.) , dělají to oba rodiče? Ono přijde mi to jako pěkná manipulace s tím, že přeci "chtějí jen její dobro" .. a tomuhle je velmi náročné se vzepřít.
Pokud s ní je opravdu takto manipulováno ( a je-li v tom i citové vydírání atd), tak prvním krokem je dle mého to, aby to nejdřív odhalila- pochopila, že celý jejich vztah je špatně nastaven.. Bohužel ale málokdy se změní manipulátorm,, spíš to končí odloučením a na to musí být člověk už přesvědčený a být si jistý.. prostě kamarádku to ted bude bolet- když to nebude řešit, bude se trápit a pokud to řešit bude, tak to bude "bolet " taky..
kamarádka musí nejdřív ale pochopit, že je to špatně, potom musí sama chtít se z toho vymanit.. takhle ji udusí..
Nejdulezitejsi je, jak to vnima sama kamaradka, co od zivota ocekava a chce, jaky vztah k rodicum vlastne ma.
Byt ja jeji kamaradkou, tak ji pomuzu vyhledat nove bydleni (klidne spolubydleni), pomuzu pripadne s hledanim nove prace, motivaci, klidne ji do zacatku pujcim nebo i dam nejake penize. Dohledla bych na to, aby si zalozila svuj ucet, snazila bych se ji dostat do spolecnosti. Ze zacatku bych pomahala intenzivne, pak bych to uz nechala na ni. Ale odviji se to od toho, jestli ona chce byt samostatna nebo jestli chce jen partnera a pripadne dite, skoncit klidne v dalsi zavislosti.
@bledulka Jak píšeš, hodně složitě se to píše do jednoho příspěvku. Pro nás všechny je to asi nepochopitelné, ale v tom takto vyrůstá, žije prostě 30 let v tom, že všechno řeší a probírá s rodiči, s maminkou chodí nakupovat oblečení, doma má mobil položený na stole a když jí někdo volá nebo jí přijde smska, tak to rodiče vezmou nebo si přečtou smsku. To soukromí je špatné. Jí to nikdy nějak nevadilo, neměla pocit, že by to měla řešit. Až teď, když začala řešit, že by si mohla někoho najít, tak by jí nebylo příjemné, že si taťka čte smsky. Ona ale o svých rodičích mluvila vždycky hezky, proto si myslím, že se necítím jako nějaká psychicky týraná holka... Oni všechno řeší spolu, tak jak jsou manželé a jsou na všechno dva, tak oni jsou prostě tři.... Tak mi to nějak přišlo. Ale když jsme se spolu bavily o tom, že by si s někým psala, tak sama říkala, že by jí vadilo, že by si to mohl číst někdo třetí...
Je pravda, že mluvila o tom, že mají rodiče strach, že si najde nějakého podvodníka, a proto jí takto pomáhají, že se více zajímají. Já bych možná i věřila tomu, že Ti rodiče to nedělají se špatným úmyslem , jen jim nedochází, kolik je jí let. Když jsem se jí ptala, jestli oni nechtějí, ať si někoho najde nebo nechtějí vnoučata, tak říkala, že tohle oni vůbec neřeší a ani se o tom nechtějí bavit.
@kacca11 Motivaci má obrovskou, nechce zůstat sama v budoucnu a já se nedivím. Vždyť ona vlastně zůstane jednoho opravdu sama v rodinném domě. Pokud nic nezmění, tak bez manžela, dětí a prakticky bez kamarádů... To je docela blbé a nedivím se jí, že má strach a chuť to řešit. Holky, to byste ji musely znát, já mám za ni takovou radost, že se rozhodla to řešit... Jen jí chci teď pomoct jak dál...
@lucisuska uf teda, je mi jí líto! 😔
zaprvé bych řešila finance, aby se mohla případně odstěhovat... kde pracuje? kolik vydělá? to by neměla ani na pokoj někde? vždyť studenti chodí na brigádu a platí si třeba jen jeden pokoj, není to ideální, ale lepší než tohle 😖
ta fixace rodičů je nezdravá, takže její motivací by mělo být řešit to i proto, že to pomůže jim... jaký můžou mít život? 😕
hlavně aby si nejdřív dala dohromady život a až pak někoho hledala... jinak fakt může narazit na podvodníka nebo nějakého úchylu (co třeba hledá sexuálně nezkušené apod.)... na seznamce je i plno chlapů ženatých co píšou, že mají zájem mít dítě a usadit se... na tohle fakt pozor!!
bylo by lepší kdyby se seznámila mimo seznamku v jejím případě, protože potřebuje víc životních zkušeností, osamostatnění apod....
moc jí držím palce
Holky, hodně z vás se ptá na docela osobní informace o kamarádce, to říkat nechci, nezlobte se..
Má zaměstnání a příjem nemá vysoký. Byt v rámci spolubydlení by určitě utáhla, jen v místě jejího bydliště nejsou takové možnosti a nevím, jestli by odešla od rodičů. Jak jsem psala, je to její "jistota". Když odejde, tak bude mít s rodiči problémy a potom, kdyby jí to bydlení nevyšlo, tak by zůstala na všechno sama.... Momentálně není podle mě připravená na takové razantní kroky.
@lucisuska jo, to je pochopitelné..... chtělo by to nějaké koníčky a aby chodila mezi lidi... ne disko 😅 ale do knihovny... do kina... na výstavu apod....
jen tak ven prostě 😨
ona se rodičů bojí?
mě zaráží že na ní tak visí... nezemřel jí sourozenec?
někdy za tím bohužel bývá i třeba zneužívání apod.... ve 31 letech je tedy hodně pozdě na osamostatnění se a nechat si kontrolovat telefon a nechat si nařizovat co může a nemůže je hodně přes čáru....
nějak by se z toho měla vymotat, aby si nenašla podobného partnera.... může na tohle být zvyklá a považovat to za normální.....
no mě to tedy přijde dost na hlavu 😅 že se sama neuživí je blbost. kdo se chce osamostatnit, tak jde klidně i do privátu, hlavně vypadnout z domu. nebo si najít lépe placenou nebo druhou práci. já to doma tak šílené neměla a stejně jsem tam nechtěla být. jednu dobu jsem vydělávala 8500 a z toho jsem 6000 měla nájem s inkasem a taky jsem to přežila a dost mi ta doba dala. podle mě je kamarádka od rodičů tak zpracovaná, že prostě nemá sebevědomí a sílu to zkusit. pokud jí 31 let vtloukají do hlavy, jak ona bez nich nepřežije, jak to či ono nedokáže, jak je potřebuje atd...tak to v ní následky prostě zanechalo. ale postavit se na zadní a začít se životem něco dělat jen nejvyšší čas a musí začít hlavně ona. ty jí můžeš být oporou, můžeš jí pak pomoct až se k tomu rozhoupe, ale ty první impulzy "A DOST!" rodičům...to musí ona sama 😅
@lucisuska vysoká škola bohužel není zárukou ani samostatnosti ani inteligence 😅 a promiň, ale odmítat odejít od rodičů sama, ale jedině za novým partnerem je šílenost. takto si nikoho nenajde a pokud, tak jaký bude? rodiče jen 1x. ona se musí naučit si vážit sama sebe, stát na vlastních nohách a ne se nepustit jedné větve, dokud nedrží jinou. přejít z jedné závislosti do druhé!
@lucisuska ahoj rodice tvoji kamaradky z ni udelali zavislou osobnost a ona je zvykla se takto chovat jestli si najde pritele je velka pravdepodobnost ze si najde neco podobneho taky tyrana ,co ji bude delat to co rodice ,je na to totiz zvykla a neumi zit jinak.Jo jeji rodice ji tyraji podle toho ,co popisujes a ona sama se z toho neumi vymanit,napis nebo zavolej na Bily kruh bezpeci tam maji s podobnym chovanim zkusenosti.Tvoje kamaradka potrebuje psychoterapii a pripadne chranene bydleni zadny chlap a nove hadry ji nepomuzou.Hodne stesti.
@lucisuska zeptam se jinak, je tvoje kamaradka po psychicke strance "normalni"? Neni nejak opozdena nebo neco podobneho? Me nejak neni jasne, jak by si tohle nekdo myslenkove v poradku nechal libit. A praci ma jakou? Nezajima me firma, jen post....prodavacka, uklizecka, ucetni... Pokud jsi jedina, koho k sobe ona i rodice pusti, dostan ji k psychologovi nebo na nejakou krizovou linku, protoze tohle je normalni omezovani osobni svobody a psychicke tyrani, tohle uz je trestny cin, ne legrace. Uz je ji dost let, nejspis ji myjou mozek odmala a je velkou otazkou, jestli je schopna se z tohohle "modelu chovani" vubec dostat. Kazdopadne hodne stesti a dej vedet, jestli jste se nekam posunuly! 🙂
@lu777 o sourozenci nikdy nemluvila, ale seznamily jsme se az v dospelosti, tak nevim.
@blahova_andrea budu se snazit ji podporit, ale jak pises, impulz musi vzejit od ni...
@heduska82 je normalni, ikdyz trochu to na ni nasledky zanechalo, nicmene, kdyz by zacala novy zivot, tak by mohla dle meho jeste normalne fungovat. Je ucitelka jazyku dospelych lidi ve firmach nebo na Vos a Vs, lide ji maji moc radi, je mila, hodna, vsechno vysvetli
@lucisuska Učitelka jazyků se uživí všude, to má kamarádka výhodu! Akorát bude mít asi dost male sebevědomí. Ví, že má problém, ale chce někoho (chlapa), aby to vyresil za ni.. to je spatne. Ona si najde normálního chlapa, až bude "hotova" a bude schopna fungovat sama. Do te doby je ideální objekt pro nějakého magora, co jí bude terorizovat vic než rodiče...
Možná se ji do te změny ani moc nechce: u rodiču nemusí nic řešit, bydlení má zajištěno určite v lepším standartu než se spolubydlicimi apod. Znám jednu, co brečí, že nemá chlapa a dítě (je ji 37), ale nechce opustit dětský pokojíček v domě má venkove, protože: "stejne ten barák časem zdedim, tak nebudu cpát dvě třetiny svého příjmu někomu za nájem."
Přesvědčte ji fakt na toho psychologa, on už si ji okoukne a zmeni ji trosku náhled na sebe samu..
@lucisuska Jasne, barak mit bude, ale třeba za třicet let.. a do ty doby bude dělat co? Muze si pořídit něco malého a pak pripadne někdy do baráku vrátit. Přece nebude sedět v dětském pokoji a čekat, až rodiče umřou, protože se nechce na par let trochu uskromnit a hlavne postavit na vlastni nohy!
Možná je spis "chyba" na její straně, a rodiče ji ve všem kontrolují a rozhoduji, protože si myslí, že je totálně neschopna a neumí si nic zarídit ci rozhodnout sama..
věk na založení rodiny - ten podle lékařů ideální - 25 má dávno za sebou. At si pospíší, život jí utíká..rodiče jí ochraňováním omezují, asi neprošla vymezováním své osobnosti v pubertě, že? Kdy by si dupla a řekla, moje maily, facebook a mobil je má soukromá věc, nikdo mi do něj koukat nebude! Držím palec, at se jí to s pomocí psychologa, psychiatra, rodinné poradny podaří!
šmankote, tak to je psycho. koukám na monitor s otevřenou pusou a nevěřím, že je něco takového vůbec možné. já sama jsem chtěla vypadnout z baráku už ve dvanácti letech, tak jsem šla aspoň v patnácti na intr, abych nemusela být doma a hned po maturitě do podnájmu 100 km od našich 😀 je skvělé, že chceš kamarádce pomoci 😉 ale otázka je, jestli chce i ona sama... moc mi to nepřijde. Bez radikálního řezu se to neobejde. no a další věc - aby si pak nenašla chlapa stejnýho magora, jako jsou její rodiče, protože je celej život zvyklá na podřízenost.
Podle mě už teda přesně takový typ chlapa "hledá". Prince, kterého zázračně potká na seznamce a ten pak na bílém koňi přijede ji vysekat z rodičovského zámku jenom aby si ji odvezl do toho svého, kde na tom pravděpodobně bude úplně stejně, ale bude mít pocit, že je zachráněná…
Omezováním a zákazy rodičů sme si určitě prošli všichni, ale tohle je opravdu už omezování soukromí a osobní svobody.
Pokud ovládá cizí jazyky, tak ať se sebere a jede někam do zahraničí - au-pair, učitelka do jazykovky, brigáda, cokoliv, hlavně vypadnout z domu a uvidět, že to jde i jinak! Tak se určitě seznámí s hromadou lidí a konečně se osamostatní, protože jí nic jiného nezbyde.

@somalicats na prochazky chodime, tak treba se zadari 🙂