icon

Jak řešit hlídání dětí o prázdninách bez prarodičů?

28. dub 2023

Zdravím, včera tu byl dotaz ohledně chování dítěte a že tchýně nechce dítě pohlídat přes noc. Většina komentářů se pak samozřejmě týkala toho, že prarodiče nemaji povinnost hlídat vnoučata. Sice je to pravda, nicméně ale takovou menší "morální povinnost" přece jen mají. Jelikož občanský zákoník jim dává právo na styk s dítětem, tak z morálního hlediska by měli mít povinnost s hlídáním někdy vypomoci. Nemluvím o hlídání každy vikend nebo tak nějak, ale spíš třeba o letních prázdninách. Přeci jen za nás (jsem rocnik 1989) vetsina deti travila prazdniny alespon na tyden u prarodičů, aby se pokryly cele prázdniny, jelikož rodiče nemeli možnost si vzit na dva mesice volno. Stejně tak i můj otec, trávil prázdniny u prarodičů a bralo se to jako normalni, ze pomohli s hlídáním. Jak to tedy vy, kteri zastavate názor, ze prarodiče nejsou povinni hlidat, delate treba o letních prázdninách? My s manželem mame kazdy 5 tydnu dovolene, ale aby se vsichni v lete prostridali a bylo to fer, tak ani jednomu nedaji vice jak dva týdny dovolene. Takze abychom pokryli alespon jeden mesic, tak nemuzeme stravit ani jeden tyden vsichni spolecne. Pak nam zbyva vyresit dalsi mesic. Dneska tabor je finančně dost narocny, ať uz příměstský nebo pobytovy, takze se dvema detma zvladneme uplatit horko tezko dva tydny. Mame hypo a do toho setrime na rekonstrukci, tak si taky nemuzeme moc vyskakovat. A porad zbyvaji dva týdny. S nami do prace taky nemohou. A deti jsou jeste male, 7 a 4, takze sami doma být taky nemohou. Nas si proste brali prarodice a bralo se to jako zcela normální a logicke, ze rodicum pomohou, kdyz jim bylo taky pomahano. Takze jak to resite vy, podle kterych prostě prarodiče nemusí hlidat? Nechci rozpoutat vasnivou diskuzi, ze si nemam delat deti, kdyz se o ne nedokazeme sami postarat, ale myslim si, ze toto tema resi vetsina rodičů pred prazdninami. Tak me jen zajima, jak to resi jiní, co nemaji hlidaci prarodice.

Strana
z7
ilone
6. črc 2023

@apoquel druzinarky také musí čerpat dovolenou a kdy jindy než o prázdninách.
Ono se vám možná zda 2 měsíce prázdnin hodně, ale my cerpame dovolenou a nečerpame ji celé 2 měsíce. A ráda bych dodala, že jsem na konci června opravdu vyčerpaná.
Zdaleka to není jen o učení ve skole, ale také o výletech, přestávají ve skole, škola v přírodě...

kecalka2
6. črc 2023

To jsou ale blbý názory, že hlídat, aby pak staré lidi neskončili v důchoďáku. Já se třeba domovu důchodců bránit nebudu. Je to nějaký starý zažitý názor, že se v důchoďáku mají staříci špatně. Naopak bych byla pěkně sobecká, aby se o mě ještě starali pracující děti. Sama mám dítě a makáme s manželem jak šroubci a jsem ráda, že toto řešit momentálně nemusím, že je babička fit. Každopádně když jsem byla malá, byli jsme pořád u babiček. Byly pracující a stejně se o nás staraly. Bylo to tou dobou. Já osobně nemám moc ráda to využívání, kdy je dítě častěji u prarodičů, než doma. My máme hlídací tchýni, ale využíváme jí zřídka. Syn už je větší, je mu 8, takže se dost střídáme i s kamarádkami. On už také raději jede ke kamarádovi, než k babičce. Ale také si pamatuji, jak mi bylo líto, že má máma nehlídá, nemá zájem. Vidí ho 1x ročně na oslavě. A teď už stárne a asi by se jí hodil plný dům větších vnoučat. On už ale zájem nemá. Já sama nemůžu říct, jaká budu babička, jelikož budu pořád pracovat. Každopádně určitě nechci být taková, že vnoučata vůbec vídat nebudu. Děti jsou skvělé, je s nima legrace a tam, kde ty vztahy fungují, tak to u dost obohatí tu zábavu u prarodičů. Že mají taky nějaký smysl života, když už jsou sami a děti z baráku

landylu
Autor odpověď smazal
landylu
6. črc 2023

@ilone já nejsem pedagog, ale mám v rodině i mezi kamarády plno učitelů-lek (v důchodu, pracující i budoucí 🙂 )
a nikdo si neumí představit jak je to náročné! Vždycky jsem říkala, že by každý rodič měl strávit jeden den ve škole/ školce aby viděl co to obnáší....a ty kecy že mají dlouhé prázdniny- to bych dala za uši. Ať se zkusí kamarádky/ kolegyně domluvit a vzájemně hlídat cizí děti celý týden...by je ty kecy přešly...

ilone
7. črc 2023

@landylu díky. Já se přiznám, že ani nechápu, když se tu setkávám s názory, že je moc prázdnin, ale řada rodičů si děti ještě bere mimo prázdniny, ať už na dovolené či prodloužené víkendy.
A uvědomuje si někdo, že jsme vzdělávací instituce a nikoli státem placená hlídací služba?

levandulovy_caj
8. črc 2023

@landylu klidně mi dej za uši, ale ano, dečka ve škole mají hromadu volna 😀 když vynechám letní prázdniny, tak naše Sára měla ve školním roce další měsíc volna. U nás byly i podzimní prázdniny prodlouženy na celý týden ředitelským volnem, jaráky jsou celý týden, vánoční prázniny též nebývají jen jeden týden, pak ty jednodenní volná - těch je jak máku v makovici a to nemluvě o prvním a posledním dni školního roku, který je taky třeba jen na hodinu a pak domů 😀

bara88
8. črc 2023

@levandulovy_caj mě přijde že si rodiče neuvědomují že škola ani školka není žádná hlídací instituce

levandulovy_caj
8. črc 2023

@bara88 proč mi to píšeš?

bara88
8. črc 2023

@levandulovy_caj protože píšeš že ti přijde že mají děti hromadu volna.

levandulovy_caj
8. črc 2023

@bara88 ne, že mi přijde, ale to je holý fakt... V každém měsíci alespoň den volna...

zmrzlinka
8. črc 2023

@levandulovy_caj ....kdyby den - dva....asi jsme měli jít všichni učit a měli by jsme po starostech 😁

ilone
8. črc 2023

@zmrzlinka
@levandulovy_caj možná by stačilo nebrat si dovolenou a děti ze školy mimo prázdniny, což se děje víc než často....

eviicka
8. črc 2023

@ilone zajímavý kontrast mezi touto diskuzí a tou před nedávnem o tom jak manžel a jeho rodiče by neustále omlouvali dítě že školy 🙂.
Ale každá z diskutérek to vidí ze svého úhlu, to je přirozené. Za mě volna a prázdnin je tak akorát (letní možná zbytečně dlouhé). Ale pohoršovat se nad prvním a posledním dnem školy je takové úsměvné🙂.

eviicka
8. črc 2023

@zmrzlinka no spousta škol a dalších institucí má problém sehnat zaměstnance, takže kdo chce ten to jít dělat může...

levandulovy_caj
8. črc 2023

@eviicka to není pohoršování. To je konstatování holého faktu - poslední a první den školního roku jsou se facto prázdniny 😀

levandulovy_caj
8. črc 2023

@ilone možná by stačilo nedělat závěr jen ze svého úsudku 😉
Ty snad víš, jak to ti lidi doma mají, kde berou volno, jestli jim bude někdo hlídat o prázdninách???

podestatka
8. črc 2023

Souhlasím s tím,že to každý vidí ze svého pohledu 🤔 Já bych učitelka být nechtěla,zbláznila bych se....Ale na druhou stranu kdo si to zvolil,věděl asi o čem tohle povolání je . Souhlasím i s tím,že vlastně první a poslední den školy je také většinou nutné vzít si dovolenou....Prázdniny jsou dohromady skoro tři měsíce a to je opravdu masakr. Učitelky jsou unavené v červnu,prodavačky třeba v lednu a kdy ostatní povolání? Každopádně přeju ,ať to všichni zvládneme a užijeme si hezké prázdniny 😃

ilone
8. črc 2023

@levandulovy_caj nebyla jsem vždy učitelka a vždy se to dalo. Každopádně naše děti už od 1.tridy zůstávaly doma samy, třeba při nemoci. Nebo jsme se s manželem střídali. Což děláme i teď, když je nemocný nejmenší. Manžel je doma dopoledne, já odpoledne.
Btw - když byste chtěli hlídat o prázdninách v druzinach, kdy si máme vzít dovolenou? Jindy než o prázdniny totiž nelze. A zase jsme u toho, že školy nejsou státem placená hlídací instituce.

landylu
8. črc 2023

@levandulovy_caj v zahraničí to samé.....

zmrzlinka
8. črc 2023

Tak když budeme všichni dělat ve školství,tak kdo bude dělat jiné profese?

terkave
8. črc 2023

@levandulovy_caj však ty jsi měla taky tolik prázdnin ne? Jako dítěti se ti to určitě líbilo a tvoji rodiče to taky museli nějak zvládnout ne? Moje máma vypravovala, jak ještě měli uhelné prázdniny a to klidně byli doma další tři týdny… a pokud vím učitele mají dovolenou ne prázdniny.

lucieevita
8. črc 2023

@levandulovy_caj tak to bych neřekla. Možná pro rodiče, ale rozhodně ne pro dítě ani učitelky. Psychicky nejnáročnější dny ve škole - první den nástupu po prázdninách a poslední vysvědčení. I pro učitele velice náročné dny a stresové dny, natož pro děti. Vy to berete jen z pohledu, že si jako rodič musíte vzít volno. Protože dítě končí dřív.

jajulin
8. črc 2023

@levandulovy_caj můžu se zeptat, jaké jednodenní volna máš na mysli? Podzimní, zimní, jarní prázdniny , Velikonoce. Jinak mě nic nenapadá. Ve státní svátky mají volno i rodiče, to snad nepočítáš.

ilone
8. črc 2023

@levandulovy_caj jinak marně přemýšlím, kdy je každý měsíc alespoň jeden den volna 🤷

bara88
8. črc 2023

@levandulovy_caj každý měsíc mají den prázdnin?kde tvé dite chodi do školy?

podestatka
8. črc 2023

@jajulin i ve dnech státních svátků řeší mnoho rodičů hlídání 😃, spousta profesí se nepta na datum v kalendáři....Myslím,že prázdniny celoročně se logicky nemohou řešit jen dovolenou, u nás také tábory,příměstské tábory .

prejeta_zaba
8. črc 2023

@bara88
@jajulin přece prakticky každý měsíc je nějaký státní svátek. A naopak málokdo je doma. Plno lidí drží minimálně pohotovosti nebo jde normálně do práce. Vždyť i obchody bývají normálně otevřené, záchranné složky, různí dodavatelé, nepřetržité provozy...🤷‍♀️ A popravdě vůbec nerozumím tomu systému "prázdnin" - proč v některých školách můžou dělat příměstské tábory nebo tam aspon omezené funguje družina, školka a jinde prostě zavřou a zdar. Jako ať si říká kdo chce co chce, je to hlídací instituce, co s těmi dětmi asi tak člověk má dělat, když prarodiče mají dalších 10 let do důchodu a sehnat chůvu, i kdyby na to člověk náhodou měl, je prakticky nemožné. Dva měsíce být bez náplně doma nebaví nikoho. Děcka zpruzelé už po 2 týdnech. A to můžete střídat výlety s tábory, ale ten kolektiv a zdravou míru povinnosti to nenahradí. 🤷‍♀️

bara88
8. črc 2023

@prejeta_zaba počkej, ty by si ty děti poslala do školy a školky i ve státní svátek?proboha ženské vzpamatuje se 🙂 a kde si vzala to ,že škola a školka je hlídací instituce?To tě mila zlata vyvedu z omylu

ilone
8. črc 2023

@prejeta_zaba ne škola není hlídací instituce, škola je vzdělávací instituce. A jako učitelka bych také ráda čerpala dovolenou a ne pracovala v létě na příměstskem táboře.

bara88
8. črc 2023

@ilone někteří rodiče by brali aby byla škola i o víkendu,protože obchody jsou snad taky otevřené a někteří prostě pracuji i víkend🙂

Strana
z7