Jak řešit hlídání dětí o prázdninách bez prarodičů?
Zdravím, včera tu byl dotaz ohledně chování dítěte a že tchýně nechce dítě pohlídat přes noc. Většina komentářů se pak samozřejmě týkala toho, že prarodiče nemaji povinnost hlídat vnoučata. Sice je to pravda, nicméně ale takovou menší "morální povinnost" přece jen mají. Jelikož občanský zákoník jim dává právo na styk s dítětem, tak z morálního hlediska by měli mít povinnost s hlídáním někdy vypomoci. Nemluvím o hlídání každy vikend nebo tak nějak, ale spíš třeba o letních prázdninách. Přeci jen za nás (jsem rocnik 1989) vetsina deti travila prazdniny alespon na tyden u prarodičů, aby se pokryly cele prázdniny, jelikož rodiče nemeli možnost si vzit na dva mesice volno. Stejně tak i můj otec, trávil prázdniny u prarodičů a bralo se to jako normalni, ze pomohli s hlídáním. Jak to tedy vy, kteri zastavate názor, ze prarodiče nejsou povinni hlidat, delate treba o letních prázdninách? My s manželem mame kazdy 5 tydnu dovolene, ale aby se vsichni v lete prostridali a bylo to fer, tak ani jednomu nedaji vice jak dva týdny dovolene. Takze abychom pokryli alespon jeden mesic, tak nemuzeme stravit ani jeden tyden vsichni spolecne. Pak nam zbyva vyresit dalsi mesic. Dneska tabor je finančně dost narocny, ať uz příměstský nebo pobytovy, takze se dvema detma zvladneme uplatit horko tezko dva tydny. Mame hypo a do toho setrime na rekonstrukci, tak si taky nemuzeme moc vyskakovat. A porad zbyvaji dva týdny. S nami do prace taky nemohou. A deti jsou jeste male, 7 a 4, takze sami doma být taky nemohou. Nas si proste brali prarodice a bralo se to jako zcela normální a logicke, ze rodicum pomohou, kdyz jim bylo taky pomahano. Takze jak to resite vy, podle kterych prostě prarodiče nemusí hlidat? Nechci rozpoutat vasnivou diskuzi, ze si nemam delat deti, kdyz se o ne nedokazeme sami postarat, ale myslim si, ze toto tema resi vetsina rodičů pred prazdninami. Tak me jen zajima, jak to resi jiní, co nemaji hlidaci prarodice.
Mám děti 6 a 8 a vyřešili jsme to 3 příměstskými tábory (ano stojí to raketu a šetřili jsme na to) a mojí zkrácenou pracovní dobou. Babičky jsou pracující (hlídají jen zřídka a rozhodně ne celý týden) a nerada se spoléhám na ostatní. Takže já budu přes prázdniny v práci jen sporadicky za málo peněz (ty dva měsíce to se dá zvládnout, když s tím člověk počítá dopředu). Za rok či dva, už to zvládnou sami a já budu moct mít plný úvazek. Manžel je pracovně dost vytížený. Před lety jsem se toho taky bála, jak to vymyslíme ale prostě možnosti jsou vždycky. Hlavní je, si ty tábory zavčas najít (únor), později nejsou místa.
@fifina86 taky jsem žila v zahraničí.Spousta ženských byla doma jako žena v domácnosti.Nebo měli nějaky malý úvazek.Chlapi vydělali prostě daleko víc než tady v ČR a proto si to ta ženská může dovolit.Tady si u nás udělali montovnu automobilů s nízkými platmi.....byla chyba se vracet....Nedá se to vůbec srovnat jak žije tady a někde jinde.....
@zmrzlinka Tak vyražte zpět, však vás nikdo nedrží ;) My se vraceli rádi a ne poprvé 🙂 Doma bylo minimum žen, nemohly si to dovolit. Pracovaly minimálně na 80%. A v automotive ty peníze jsou, ne že ne. Nevýhodou ale je, že sestavení auta nedává žádnou přidanou hodnotu, takže se producenti prostě můžou sebrat a jít o zem dál.
Je mi 45. Děti mám ve věku, kdy by mohly mít děti. Ne, necítím se na to po 10ti hodinách v práci hlídat. Pokud budu mít dovolenou, užiji si jí sama s manželem a žádné děti k tomu nechci. Možná to zní drsně, ale já jsem si své vychovala a teď chci mít klid. Nechci dopadnout jak tchánovci, co ani v 75letech nemají prostor pro sebe. Děti na to upozorňuji předem a je mi fuk, jaký na to mají názor. Chtějí děti? Jejich volba. Musí počítat s tím, že se budou muset starat či si zajistit chůvu. Ne, není naše povinnost se starat o děti dětí.
@superkousky potom ale vnoučata nemají povinnost se zajímat o prarodiče
@levandulovy_caj S tím souhlasím. Já jsem s tím v pohodě 😉.
@superkousky ono když je člověk v aktivním věku, chodí do práce, má partnera a kupu přátel, tak to může vnímat jinak, ale ve stáří tohle všechno může pominout. A může nastat pěkná samota...
@levandulovy_caj ono má podle mne každá ženská jinak....já se třeba těším na vnoučata ...jak budu s nima chodit na zmrzlinu,do kina ,do ZOO nebo někam k moři (jestli budu mít za co 😂)
V mém okolí je spousta takových žen co zájem o vnoučata nemají.Pro mne je to něco nepředstavitelného....já mám spoustu zážitků s naši jednou i druhou babi a manžel zase svým dědou a babi ...babi byla učitelka tak ho tam měla celý prázdniny.Nase děti jeho rodiče nevzali nikdy ani na zmrzlinu.
@superkousky spíš si umím představit to, že i v pokročilejším věku vypomůžu s vnoučaty na úkor svého pohodlí, než to, že jednou skončím v domově důchodců nebo jakémkoli jiném zařízení.
@jajulin Pokud dítě strčí svého rodiče, který se o něj víc jak 20let staral do důchoďáku, jen proto, že na "starý" kolena odmítá hlídat vnoučata a chce mít svůj klid, tak to bude sakra chyba ve výchově.
@levandulovy_caj Moje mamka mi dvě starší děti nehlídala a ani by mě nenapadlo, že jí kvůli tomu jednou šoupneme do důchoďáku. Hlídá až teď, kdy je doma a vnouče, které vlastně už ani hlídání nepotřebuje. Se všemi vnoučaty má hezký vztah. Ono to "nucené" hlídání je spíš služba pro rodiče a neznamená to, že prarodiče na vnoučata kašlou, nevídají je, nevezmou je jednou za čas na výlet atd..Ráda své vnoučata uvidím, ale hlídání mi fakt nic neříká. Třeba změním názor, až je uvidím naživo 😁. Možná změním názor, když uvidím, že to hlídání mé děti opravdu potřebují, páč jinak by přišly např. o práci a já budu beztak ležet doma (sama nevím). Stejně je raději připravuji na to, že nebudu ukázková hlídací babička, ale jak se říká.. Odříkaného chleba....
Super to má třeba moje mamka. Nestarala se o své rodiče, otec jí zemřel brzy a o matku jsem se roky starala já. Bydlela jsem s ní a snášela poměrně dost od ní a moje mamka si přijela na návštěvu a poučovala mě, co dělám blbě. Děti 8, 6 a 4 ještě nehlídala. Za měsíc budeme s manželem poprvé na noc sami, tak bude hlídat poprvé, ale úplně nadšená z toho nebyla. Tchyně má dva měsíce prázdnin a o děti se vůbec nezajímá. Já kvůli dětem a nulové pomoci zůstala doma do synových čtyř. Teď už se to budu muset snažit nějak skloubit dohromady.
@jajulin takze to budes delatnjen skrz to abys neskoncila v duchodaku? To je tedy taky pristup ..smutný
@superkousky Tvůj postoj mi přijde smutný a i sobecký. Neříkám, že povinnost prarodičů je hlídat vnoučata celé prázdniny, ale aspoň ten jeden týden ještě nikoho nezabil.
Já mám v práci 3 kolegyně, co už mají vnoučata, ale ještě pracují (jedna už mohla být dávno v důchodu, kdyby chtěla, další ještě nemají důchodový věk). Všechny do jedné mají aspoň jeden týden dovolené v létě věnovaný vnoučatům, mimo to jedou třeba ještě na dovolenou samy mimo sezónu. Ale i jako pracující se vnoučata snaží věnovat aspoň minimálně a odlehčit svým dětem. Chápu, že ne každý je nadšený hlídat dvouleté uvztekané batole, ale 5-10leté děti přece takový problém nejsou. A pokud jich je víc-bratranci, sestřenice-tak si vyhrají spolu, že babičky o nich ani neví a v podstatě jen zajišťují catering 😀
Nám hlídá hodně tchyně, dobrovolně a ráda. Naši zase jsou hlavní prarodiče pro moji ségru (2. babičku nemají, 2.děda je pracující, morous a nemá moc rád děti)
@hanka_12345 klid, nemusíš se pohoršovat nad mými sobeckými úmysly 😀 . Mám velké štěstí, že já i manžel pocházíme z rodin, kde všechno funguje úplně normálně - naši prarodiče s námi rádi trávili čas, stejně tak naši rodiče nade vše milují svá vnoučata, naše děti. Obojí rodiče si klidně vezmou na pár dní 5-7 vnoučat najednou, zabaví se spolu. A není to proto, že musí nebo že my potřebujeme (já mám prázdniny úplně volné), ale prostě jim i sobě chtějí dopřát krásné zážitky. Na druhou stranu nikdo z našich prarodičů neskončil na stáří mimo domov, všichni zemřeli doma, ve svých postelích, mnozí po několika letech, kdy byli upoutáni na lůžko a starali se o ně jejich děti, naši rodiče. Úplně přirozený koloběh života a rodinná soudržnost, ve které chceme pokračovat. A ano, ve světle toho mi přijde vidina ústavu na stáří jako noční můra. Všechno souvisí se vším, nelze mít jen něco.
@jajulin A mně se zase nelíbí ten pojem "šoupnout do důchoďáku". Třeba moje tchyně hlídá opravdu hodně a ráda a sama se vyjádřila, že pokud by měla někdy skončit jako nemohoucí, tak v žádným případě by po nás nevyžadovala, abychom "se vzdali v 50 práce a místo toho doma pečovali o starou babku"(její slova). Já když si vezmu, že budu dělat do skoro 70, rodiče máme já i manžel spíš starší (na tehdejší dobu), tchyni je 67, mamce 66, mému tátovi 71. A třeba už za 10, 15 let budou možná potřebovat větší péči...tak krom DD jedině platit pečovatelku (která chodí na pár hodin), ale z práce na x let kvůli tomu fakt neodejdu...🙈
my jsme hlídání prakticky neměli a řešila jsem to tak, že jsem prázdniny plánovala už od ledna. Cca. měsíc jsme pokryli s mužem, zbytek příměstské tábory přes DDM. Děti měly i školku, takže jsme si dovolené brali společné, když šla malá do školy, tak byla týden i na klasickém táboře. Kdybych měla oba školáky, tak asi dáme 2 týdny společnou dovolenou a pak bychom pokryli každý jiné období.
@ninive211 myslím, že pojem "šoupnout do důchoďáku" jsem tady nepoužila, ale možná to tak vyznělo 🙂. Záleží na osobním nastavení každého a míře vlastního nasazení. My nad tím nepřemýšlíme dopředu nijak důkladně (život může přinést různé zvraty, překvapení a nečekané scénáře), ale počítáme s tím, že se společně se sourozenci o rodiče postaráme, třeba i za cenu toho, že bych např. několik let nepracovala. Ale věřím, že to půjde i jinak - když je velká rodina, která drží při sobě, najde se více cest, kterými dojít k cíli. A věřím, že na některé věci se vyplatí myslet předem a mít dlouhodobou vidinu, kterým směrem život směřovat.
Já si také nemyslím,že je povinností prarodičů hlídat....Ale myslím si, že pokud je fungující rodina ,je pomoc na místě. My to s manželem také placame různě,jedem týden dovolené máme spolu,pak každý po jednom týdnu sám s dětmi....Tři týdny příměstský tábor, příští týden moji rodiče. Vcera jsem třeba byla po třech nočních a samozřejmě bez spaní,dneska hlídám ještě synovo kamaráda....Je jedno jestli dvě děti nebo tři 🤔😀 . Tchýně má také prázdniny, je sama,bydlí ve stejném městě a za celé prázdniny nepohlida. Už jsme se s tím smířili, neresime to,covid nás hodně vycvičil 😀
@jajulin Manžel je právě jedináček, takže postarat se o jeho rodiče bude jednou na nás, kdyby něco. A nějak si nedokážu představit mít tchána nebo tchyni u sebe doma v bytě. Navštěvovat je třeba na denni bázi, klidně, bydlí kousek od nás, ale prostě kdyby nedej bože měli být ležící (a ten druhý už třeba nebyl), vím, že bych na to psychicky ani fyzicky neměla...tak já jen doufám, že prostě ještě hodně dlouho budou plně samostatní a soběstační do poslední chvíle.
Já právě ze širokého okolí znám jen mou tetu, která měla doma ke konci života svou mamku po mrtvici (a to byla vlastní máma, ne tchyně) a bylo to prý peklo! Co ona vyváděla, v mnohém to s ní bylo mnohem horší jak s malým děckem. Smrt byla bohužel v podstatě vysvobozením (pro tetu i její mámu, ta se znovu učila chodit, mluvit, nechápala jednoduchě pokyny...prostě nefungovala v domácnosti, byla prý i zká a někdy až agresivní). Tohle bych fakt nedala, no. Takže já neodsuzuju nikoho, kdo umístí z nějakého důvodu svého seniora do specializovaného zařízení, kde je o něj plně postaráno, nikdy nechodíme v botách toho druhého, neznáme důvody...
@ninive211 pozor, pozor, vůbec nikdy a nikde jsem nepsala, co mají dělat druzí se svými rodiči. Pokud chceš naznačit, že někoho odsuzuji, podsouváš mi něco, co není pravda, a dost silně se proti tomu musím ohradit. Píšu o sobě, svých pocitech a o tom, že napneme všechny síly k tomu, abychom pokračovali v linii, která je v našich rodinách zavedena. O tom, co dokáže stařecká demence, jak moc člověka změní tělesně i duševně, jak moc je třeba takového člověka hlídat, co to znamená pečovat o takového člověka x let.... o tom všem mám z rodiny dost jasnou představu a skláním se před svými rodiči až k zemi, že to zvládli. Věřím, že současný trend povede k tomu, že bude vznikat stále více podpůrných služeb, které pomohou pečujícím rodinným příslušníkům, aby v tom nebyli sami.
Omlouvám se za odbočení od tématu původní diskuze, tímto je to snad vyčerpáno.
Protože tu byl někde návrh na zkrácení letních prázdnin, trochu jsem googlila a koukám jak puk. Naprostá většina evropských zemí má ještě delší letní prázdniny než my. To jsem netušila. https://www.motoinfo.cz/index.php/letni-prazdni...
Docela by mě zajímalo, jak to tedy dělají tam, když mají děcka volno třeba 3 měsíce.
@jajulin Ne, to jsem určitě nemyslela. Spíš tak obecně konstatuji, že chápu lidi, kteří své rodiče dají na stará kolena do domova...ať už třeba kvůli dálce, kvůli tomu, že sami pracují a nemohou si dovolit jen X let před důchodem, kdy si vyděláváš na svůj vlastní důchod, odejít pečovat o staré rodiče a přijít o příjem...důvody jsou různě. Věřím, že většina lidí, pokud by to možné bylo z hlediska samostatnosti rodičů, by k tomuto kroku nepřistoupili, pokud by to nebylo nutné.
@zelenaesmolda ano 14 dní na podzim, 14 dní v zimě a 14 dní na jaře + svátky...takže to vyjde nastejno...
Podle me mlade generace pri soucasnych cenach bydleni a vzhledem k tomu, ze si sami maji setrit na duchod, zivit deti atd. nebudou mit vubec prostor, aby odesly z prace a pecovaly o duchodce. Nebo vetsina z nich ne. Ale domovy senioru maji pry zanikat a vsechno se ma orientovat na terenni sluzby.
@koordinatorka_odboje Přesně tak, pokud bude chtít mít především žena alespoň jakž takž běhají důchod, tak prostě si nebude moct dovolit zůstat třeba v 55 doma a třeba i 10 let pečovat o nemocného otce. Protože hodně lidí třeba ještě do 60 splácí hypotéku nebo při dnešním trendu mít dítě ke čtyřicítce ještě živí školáka.

Moje mamka 65+ už je v důchodu a požádat ji o hlídání je za mě úplně v pořádku. Navíc mamka je s tím v pohodě, máme to tak už od mého dětství, na kterém se z velké části podílela zase moje babička...
Rodiče manžela nemají ani 60, takže stále a dlouho ještě pracující, fyzicky. Mají 1 společný týden dovolené v létě, takže po nich bych výpomoc s hlídáním ani nepožadovala, přišlo by mi to i neslušný.