icon

Jak řešit hlídání dětí o prázdninách bez prarodičů?

28. dub 2023

Zdravím, včera tu byl dotaz ohledně chování dítěte a že tchýně nechce dítě pohlídat přes noc. Většina komentářů se pak samozřejmě týkala toho, že prarodiče nemaji povinnost hlídat vnoučata. Sice je to pravda, nicméně ale takovou menší "morální povinnost" přece jen mají. Jelikož občanský zákoník jim dává právo na styk s dítětem, tak z morálního hlediska by měli mít povinnost s hlídáním někdy vypomoci. Nemluvím o hlídání každy vikend nebo tak nějak, ale spíš třeba o letních prázdninách. Přeci jen za nás (jsem rocnik 1989) vetsina deti travila prazdniny alespon na tyden u prarodičů, aby se pokryly cele prázdniny, jelikož rodiče nemeli možnost si vzit na dva mesice volno. Stejně tak i můj otec, trávil prázdniny u prarodičů a bralo se to jako normalni, ze pomohli s hlídáním. Jak to tedy vy, kteri zastavate názor, ze prarodiče nejsou povinni hlidat, delate treba o letních prázdninách? My s manželem mame kazdy 5 tydnu dovolene, ale aby se vsichni v lete prostridali a bylo to fer, tak ani jednomu nedaji vice jak dva týdny dovolene. Takze abychom pokryli alespon jeden mesic, tak nemuzeme stravit ani jeden tyden vsichni spolecne. Pak nam zbyva vyresit dalsi mesic. Dneska tabor je finančně dost narocny, ať uz příměstský nebo pobytovy, takze se dvema detma zvladneme uplatit horko tezko dva tydny. Mame hypo a do toho setrime na rekonstrukci, tak si taky nemuzeme moc vyskakovat. A porad zbyvaji dva týdny. S nami do prace taky nemohou. A deti jsou jeste male, 7 a 4, takze sami doma být taky nemohou. Nas si proste brali prarodice a bralo se to jako zcela normální a logicke, ze rodicum pomohou, kdyz jim bylo taky pomahano. Takze jak to resite vy, podle kterych prostě prarodiče nemusí hlidat? Nechci rozpoutat vasnivou diskuzi, ze si nemam delat deti, kdyz se o ne nedokazeme sami postarat, ale myslim si, ze toto tema resi vetsina rodičů pred prazdninami. Tak me jen zajima, jak to resi jiní, co nemaji hlidaci prarodice.

Strana
z7
hanka_12345
2. črc 2023

@fifina86 z casti je, kdyz si platim skolkovné

kometkak
2. črc 2023

U nás tchyně nám rovinu řekla, že nám na hlídání s...., že ona má odhlídáno své děcka (které o prázdninách bez debat vzrla vždy na měsíc až dva k babce, ale na to už má paměť krátkou). Je ten typ, co má nejhorší život na světě.. nejhorší práci, šefa, pracovní dobu, zdraví... pokaždé byla výmluva na cokoli (třeba že už má koupenou letenku do USA či Dubaje, jindy že pracuje a takhle třeba na rok dopředu.. nenašla termín nikdy, ani za několik měsíců.. logicky úmyslně). Takže jsme se pár let doprošovali (a tím nemyslím hlídání na týden, ale třeba na odpoledne do parku či jednu noc) a nakonec se zařídili bez ní a je nám líp.. Nic po ni nechceme, ale nemá ani nárok vyžadovat něco po nás.. Až bude jednou stará a něco potřebovat, tak si bude muset taky nějak poradit. Neštvě mě ani tak to, že nechce hlídat, jak to, že s nima nemá prakticky žádný vztah a nestojí o to. Bohužel s někým není domluva žádná. Některé babičce bohužel stačí "vyklopit" ve dveřích dárek k narozeninám a má splněno na další rok. Pokud není zájem, nedonutíš.. pokud je někdo absolutní sobec, jsou mu jsou ostatní lidi obvykle buřt.. Vesmír se točí okolo nich. Prázdniny pokrýváme sami. Teda moje mamka dojede na tři dny pohlídat. Ale 4 letou bych dala do školky - ty obvykle jedou celý červenec a starší na příměšťáky, či ještě lépe na pobytový tábor, který se dá sehnat někde ve stanech na louce klidně i za 4000 na 14 dní. Nebo bych se poohlédla po nějaké studentce, co by ráda brigádu, nebo možná dát děti nějaké mamině na mateřské, která si ráda přivydělá.. Ale města i školy často dělají příměšťáky za málo peněz, ale je to spíš taková družina s hrama na hřišti, než nějaký větší zážitek..

kometkak
2. črc 2023

@barumrallyebum školky, školy a družiny- zaměstnanci čerpají řádnou dovolenou, kterou si nemůžou vybrat jindy, než o prázdninách. Většina školek ale částečně jede a hodně škol (družinářky, asistentky) dělají příměšťáky. Řešení je se nechat zaměstnat v družině :D

kometkak
2. črc 2023

@hanka_12345 školkovné jako takové si v plné výši platíte jen v soukromé školce. Státní je prakticky zadarmo.. Do sokromé školky dítě můžete umístit i přes prázdniny.

koordinatorka_odboje
2. črc 2023

No tak dnesni generace prarodicu jsou ti, co meli decka vecne u babicek a zili sami pro sebe. Tak jim tu zustalo doted.
Tchan sve matce nezaridil nic. To jsme museli my.

koordinatorka_odboje
2. črc 2023

@kometkak i na druzinarku potrebujes nejake ped.vzselani, ne? Na kolikmto je, na 3 roky?

kometkak
2. črc 2023

@koordinatorka_odboje Taky to tak vidím.. moje generace, co má teď děti (školkového a školního věku) trávila většinu prázdnin někde na skautském táboře na tři týdny + u babiček. A všichni moji vrstevníci, co znám to takto mívali.. Alespoň na část prázdnin. Ale tahle tradice moc nepokračuje.. nevím, čím to je. Ono i tři dny jsou vstřícný krok.. nemusí to být celé léto..

nat
2. črc 2023

Kdyz sjem nebyla na materske,tak jsme se vzdy s manzele vystridaly a opravdu jsme si zajistily hlidani sami bez pomoci ostatnich...JInak vsichni dedove a a babicky pracuji,a kdyz maji dovolenou chteji si ji uzit v klidu bez povinosti,coz chapu 🙂 Ale zase je jina doba hodne dopredu,Vse je o 1000 % jine nez za nas,takze za me treba primestske taboty,klasicke tabory a nebo hold zaplatit hlidani nejake kamaradky ci chuvy...

fifina86
2. črc 2023

@hanka_12345 školkovné není poplatek za hlídání dětí 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

malanoha
2. črc 2023

Já, když jsem byla v 90 letech malá, tak jsem u babičky na vesnici trávila půlku prázdnin... A i víkendy přes školní rok... Moje máma v současnosti? Ani ji nehne. A to je prosím pěkně učitelka, která má celé prázdniny volné. Tchýně nám sem tam jeden dva dny pohlídá, ale je už 70+ a ti naši divočáci jsou schopní utahat i koně a nechci ji je dávat moc často...
My jsme to prostě vyřešili tak, že jsem se nechala zaměstnat ve školství, i když jsem původně studovala úplně něco jiného... A pár let, než děti povyrostou, a nebudu muset řešit každý den prázdnin, tam mám v plánu vydržet 🤷

lucieevita
2. črc 2023

@jane46 pak leda soukromou jako je ta naše. (Já tam pracuji, dcerka od srpna nastoupí) v létě mohou chodit i děti, které běžně školku nenavštěvují. Školné je ale okolo 8000 Kč za měsíc. Nevím jak na týden v létě. To myslím, že jde, jen třeba 14 dní. V tom ještě nejsem zběhlá, jak cenově. Tak možná poptat soukromé školky v okolí.

barumrallyebum
2. črc 2023

@kometkak dekuji za normalni odpoved na normalni otazku narozdil od bara88.

renatka16
2. črc 2023

Nám teda chválabohu funguje letos poprvé na dva týdny družina. A za mě by tedy ty družiny měly fungovat aspoň ty dva týdny všude, je to velká pomoc. Než přemýšlet nad tím, aby dal stát rodičům do 10let 5d dovolené navic, tak mají radši povinně zavest na 2 týdny družinu a ušetřilo by se😇

A jinak já to vnímám stejně, mám v okolí plno kamarádek, které stejně jako já trávily prázdniny u babiček.. a teď žádná babička není ochotna obětovat 5dní dovolené z min 20 dní 😇🤦‍♀️ Přitom jsou to všechny jinak aktivní lidé. Mě teda o hlídání moc nejde, manžel je OSVČ a holt bude pracovat do noci. Jen mě mrzí ten přístup “my jsme si děti neudělali, tak je nebudeme přeci hlídat”, vždyť je to tak smutné, že ta rodina už nefunguje pospolu jako dřív… a děti nebudou mít na prarodiče téměř žádné vzpomínky. Přece až budou oni staří a budou potřebovat pomoc, tak to taky beru jako morální povinnost. Ale jestli za nima budou chtít vnoučata, o které nikdo nejevil zájem, to nevím…

drep
2. črc 2023

@kometkak naše soukromá školka zavírá všechny své čtyři budovy na pět týdnů.

bara88
2. črc 2023

@barumrallyebum na blbý koment blbá odpověď a jestli si teda nevěděla že i ve škole a školce si učitelky musí vybrat dovolenou a je to pro tebe novinka ,tak k tomu asi něm co dodat. O prázdninách si můžeš zaplatit tábor ale to už není zadarmo no

levandulovy_caj
2. črc 2023

Bohužel nám nezbude nic jiného než celý rok šetřit finance na vykrývání letních prázdnin 😀

zmrzlinka
2. črc 2023

Moje bývalá šéfová (49 let) vzpomínala ,že když chodila na první stupeň,tak v červenci družina ve škole byla a že tam chodila.Tak nevím co se všichni tak divíte.
Jako pokrýt 9 - týdnu prázdnin když si můžu vzít dovolenou týden v červenci a týden v srpnu.Manžel taky tak.Zbytek příměstský tábory na které aby člověk šetril pomalu půlku zimy....Nejvíc si ale jako vždy tady otvírají hubu ty co mají za zadkem dvě babičky.....

monikaa162
2. črc 2023

Ja jsem asi jedna z mála, ale naše babička hlídá skoro celé léto. Je pravda, ze ich vozime, az 440 km. Ale potom ich skoro nevidí celý rok. Táta je v důchodu a máma ještě pracuje. Inac by to nešlo. A neberem to jako samozřejmost... jsem im za to vděčná

lcn162
2. črc 2023

Třeba my jsme hlídali neteře, když byly menší a poslední 2 roky jsme dělali výměnný pobyt - týden neteře u nás a týden naše děti u švagrové. Letos to tak poprvé nebude, neteře už k nám nechtějí a protože si pořídili 2 velké psy, tak ani naše děti k nim nepojedou.
U nás - mladší může chodit měsíc do školky (letos naposled), starší má příměstské tábory (a ty řeším už v únoru, aby se dostala i na ty levnější) nebo je s námi doma a třeba za ní přijede na den-dva tchýně (nechce hlídat přes noc). Pak si vypomáháme i se sousedy. Dovolenou máme týden společně a pak týden já s dětmi a týden manžel. Naši, i když pracují, berou si děti na týden a další týden hlídá teta. Lepíme to, jak se dá a já prázdniny začínám řešit v únoru, mám na ně i excel.tabulku

jitkaem
3. črc 2023

Ono je moc fajn porovnavat, kdyz nase babicky byly v duchodu v padesti letech a moje mamka v 65 stale pracuje...moralni povinnost, zakonik? Dejte to k soudu.

pajusz
3. črc 2023

Neměli jsme holt společnou dovcu prez léto no. Vybírali jsme dny volna tak aby jsme pokryli hlídání. Vždyť by si moji rodiče museli vzít taky dovolenou aby mohli hlídat (jsem ročník 86 a moji rodiče pracuji stejně jako můj muž nebo já). Jinak příměstské tábory jsou řešení a za mě vynikajici 🤷‍♀️ a ne nevidím povinnost prarodičů hlídat. A věřte že tohle řeší každý druhý rodič a vyřeší, co má delat🤷‍♀️

zekrt
3. črc 2023

@lcn162 Já už v lednu, příměšťáky se hlásí v lednu a jsou plné do dvou minut od otevření registrace. 😂

zekrt
3. črc 2023

Co si pamatuju, tak obě moje babičky byly pracující, na hlídání si braly dovolenou. Někdy babička musela do práce a šoupla nás tetě, která měla směnu jinak než ona, byli jsme společně víc vnoučat a zabavili jsme se sami. Taky jsem chodila do náhradní školky a do letní družiny při jiné škole než jsem chodívala. Příměšťáky jako dnes neexistovaly.

barumrallyebum
3. črc 2023

@bara88 aha a dva mesice dovolene plus ostatni prazdniny mame i my ostatni, ze?

bara88
3. črc 2023

@barumrallyebum oni nejsou doma celé dva měsíce. Zaměstnání je volba každého takže taky můžeš být učitelka

zmrzlinka
3. črc 2023

@bara88 to je řešení,že budeme všichni učit?
Spíš v roce 2023 není podle mne normální mít prázdniny 9-tydnu....to ať se na mne nikdo nezlobí,ale abych půlku zimy šetrila na príměstske tábory ,abych jako zaměstnanec který dostane max 14 dní dovolené v létě a ještě ně v celku mi prostě přijde v tomhle státě nenormální.....ale třeba jsem blbá já....
Taky nemůžou mít všichni home Office.....někdo v té práci musí být fyzicky.

bara88
3. črc 2023

@zmrzlinka přesně tak třeba si blbá ty.🙂

zmrzlinka
3. črc 2023

@bara88 ty jseš ale fakt hustá....Tebe musí mít všichni radi ♥️

majdaptak
3. črc 2023

Super téma a zajímavé odpovědi...
Já to teda řeknu na plnou - prarodiče by se měli podílet na hlídání svých vnoučat. Nemusí to dělat s nadšením, nemusí si ten čas se svými vnoučaty užívat, ale jsem zastánce toho, že rodina (a přátelé) si mají navzájem pomáhat. Takže i mladí starým pochopitelně.
Fascinují mě tu uz delší dobu názory, že na stáří se děti o rodiče samozřejmě starat musí, ale ti s vnoučaty vypomáhat nemusí, neb to není jejich povinnost. Přitom ten princip je úplně stejný. Pomáhám svojí rodině přece.
Jinak tedy statisticky mým přátelům z většiny rodiče pomáhají (nejvíce maminky kámošek), půl napůl ochotně-s kecama. Mám i pár, u kterých se o vnoučata perou 🙂

fifina86
3. črc 2023

@zmrzlinka už jsem to tu někde psala, žila jsem v zahraničí, prázdnin děti měli ještě víc než v ČR. Pokud jsi neměla někoho na hlídání, tak si musela platit něco, jako v ČR příměstský tábor a aby měl nějakou úroveň, tak pokrytí jednoho měsíce prázdnin bylo cca 2/3 průměrné mzdy na tu dobu 🤷‍♀️

Strana
z7