Jak řešit kouření sousedů na balkoně bez soudů?
Ahoj, koupila jsem si byt v panelaku. Bohuzel jsem zjistila, ze pani prodavajici mne zamlcela tezke kuraky ve dvou bytech pode mnou. Pred prodeji nevetrela a byt odsmradela cistickou vzduchu. Ja jsem jiz po par dnech zjistila, ze chytam jak okny v obyvaku tak balkonem docela hodne koure v pravidelych intervalech. SVJ ve stanovach toto nema vyslovene napsano. S najemniky tech bytu dohoda neni, majitele mne rekli at je neobtezuji. Pravnik mne rekl, ze samozejme toto se nesmi, a jedne z majitelek jiz volal. Nicmene i kdyz by se to resilo pravne, tak se to muze vlect, sousedske vztahy budou velmi spatne atd. atd. Resil nekdo v posledni dobe tuto situaci a da se s tim neco realne delat ? Bez nejakych vleklych soudu. Jestli treba SVJ realne muze tuto situaci napravit atd. Blby je, ze se zda, ze tady v 12. patrech kouri hodne lidi ruzne a mozna ze i v SVJ jsou kuraci. Zatim to vypada, ze si v byte za skoro 7 mega ani nevyvetram, a pradlo na balkone take nepripada v uvahu :(
@pampelina18 No tak pokud ten byt nemate jeste z dob, kdy jezdily povozy, tak provoz pod okny je informace, kterou clovek ma, nez se nastehuje a podle toho se rozhodne, jestli u to vadi, nebo ne. To jaksi se sousedy kuraky mozne neni, kdyz se pristehuji...
@katulekatule2 nemyslim si ze bys i klidne soudne neco zmohla...
Domluvit se se sousedy na koureni a zvonecek 😀
Já to měla ve starém bytě taky, což když tam člověk bydlí s ditetem u kterého hlídá co jí a pak tam někdo kouří přímo dítěti do pokojíčku, to člověk fakt nechce. Když jsem přišla z porodnice, při každém zavírání okna kdykoli to bylo možné (dítě nespalo) jsem zakřičela něco o zatracených kuřácích, aspoň jsem to ze sebe dostala, i když to nepomohlo. A doufala jsem, že snad aspoň někteří ti lidi se aspon zamyslí, že to někomu může vadit. U nás bohužel kouřili pejskari a omladina úplně venku a k nám do 1.patra to šlo co chvilku. Ale v zimě aspoň byl klid. Teď jinde v 6.patre úplná pohoda a užívám si to 😊potom co jsme odstranili kouř po bývalých majitelich z jedné místnosti, o kterém jsme věděli a díky tomu jsme si mohli byt finančně dovolit, tak je to úplná poezie.
Ale teda podle mě to nedostatek bytu je a to navíc vážný... Jako nejsem právník, ale mluvím o realitě. Btw není právník také kuřák? 🤔 Ti si totiž nikdy neuvědomí závažnost toho problému, i když ho třeba uznávají. U nás byl malíř toho pokoje taky kuřák, tak nám nejdřív řekl, že existují protinikotinove barvy, ale jsou zbytečně drahé a nebude to podle něj potřeba. Tak jsme jimi malovali až v rámci reklamace. A to je to kamarád, takže nám radil to, co považoval opravdu za nejlepší. Ale prostě jako kuřák to nedokázal správně posoudit.
Řešíme to neustálým zavíráním oken. Jeden kuřák, který vykuřuje hlavně v létě, je v okně téměř pořád. Vše jde do dětského pokoje. Vysvětlovali jsme mu to, ale bohužel většina kuřáků jsou bezohlední tupci a myslí si, že si vymýšlíme, prý ten kouř tak daleko nejde. To vidím denně na zastávkách, když jedu do práce. Popojdou o tři kroky a dál a myslí si, že na ostatní to nejde. Že se na zastávce kouřit nesmí, nikoho z nich nezajímá.
@petaov Naprosty souhlas. Je velky rozdil, kdyz kouri kolemjdouci a nebo kurak v baraku, kazdych 10 min. Komentare typu, ze si v byte muze delat, kazdy co chce... To vetsinou tvrdi prave kuraci a doufam, ze se to brzy zmeni a zacnou litat pokuty. Jako nevidim jediny duvod, proc by se nekdo mel stehovat kvuli lidem, kteri si nevazi vlastniho zdravi a a obtezuji dalsi. U nas jsou kuraci v prizemi ve dvou, jsou tam opravdu kazdych 10 min. Kdyby jim nekdo takhle podkuroval takhle casto ve vchode, taky by se jim to nelibilo, ale oni si mohou delat, co chteji ve svem byte Vam reknou. To, že nad nimi jsou i deti je nezajima. Jo, kdyby si dali 1-2 cigarka za den, tak se to da tolerovat, ale kourit treba 5-6 do jedne hodiny (40-50x za den). Do toho si vzdy "zachrchlaj". Urcite by mohli jit mimo dum a udelat par kroku, kdyz bydli v prizemi...
@pampelina18 Nezlobte se, ale to, co jste napsala, mohl napsat jedine kurak.

@oveckaluky no za 14 dni to mají řešit na schůzi SVJ, tK jsem zvědavá 🤔