icon

Jak řešit náhradu za ušlý zisk trenérky?

nathuskaa
28. bře 2023

Dobrý den, řeším takový problém.
1.3. 2023 jsem začala cvičit s osobní trenérkou( holcina trénuje cca 15 holek). Za 8.000,- měsíčně se vším všudy s tím, že jsme spolu nepodepsaly žádnou smlouvu nic. Byly jsou pouze ústně domluvené na 3měsíční spolupráci. Po měsíci jsem byla z finančního hlediska(neočekávaná koupě domu) nucena ukončit spolupráci a trenérka po mně žádá náhradu jednoho měsíce z důvodu ušlého zisku. Já jí naprosto chápu ani jedna z nás se nezachovala moc fér vůbec nevím jak se k tomu postavit. Čekají mně teď velké finanční výdaje a i přes to ze chápu i její situaci nechce se mně vyhazovat 8.000 za nic.. holky pomoc

Strana
z3
rebe
28. bře 2023

@kryany Zavázala se zaplatit tři měsíce, má zaplatit dva. Nevnímám to jako pokutu, byť ano, snažila bych se domluvit, abych si to mohla odcvičit.

ai30
28. bře 2023

@kryany To jestli je za tebe pokuta vymahatelna nebo ne je uplne jedno, protoze podle obcanskeho zakoniku vymyhatelna je. A hlavne to neni zadna pokuta, je to zavazek vyplyvajici z ustni dohody. Trenerka se nijakeho neferoveho jednani nedopustila.

kryany
28. bře 2023

@rebe ale to neni receno,ze se zavazala,ona si objednala sluzbu,ale ve smlouve mely byt podminky te sluzby vc.odstoupeni a pokut,kdo rikal,ze je povinne platit pokuty v pripade odstoupeni,taky tam mohla byt nejaka zkusebni doba,kde mohla se rozhodnout,zda ji trening vyhovuje a pokud nikoli,tak odstoupit bez pokuty,tohle je strasne dvojsecne.

kryany
28. bře 2023

@ai30 tak trenerce preji hodne stesti s dokazovanim te ustni dohody... nehlede na to, ze je zjevne chyba na obou stranach...

ai30
28. bře 2023

@kryany Prosimte muzes si tady prestat vymyslet blbosti, kdyz evidentne vubec netusis, o cem mluvis?

ai30
28. bře 2023

@kryany To ani nemusis, ona to stesti moc potrebovat nebude, kdyz je to evidentne cyklus, ktery nabizi, klientka s ni uz zacala cvicit a zaplatila prvni fakturu. To bude nesmirne obrovsky tezke dokazovani. 😂

mourovatakocka
28. bře 2023

@nathuskaa Obrať se na právníka, jsou i bezplatné právní služby. Protože pokud ústní dohoda má platit i takhle, tak to si každý vychcánek může navymýšlet naprosto co chce!!! Moc se mi tahle dáma nepozdává a je to jen varování - bez smlouvy ani ránu.

kryany
28. bře 2023

@ai30 jake blbosti? Z meho pohledu kdyz si zaplatim trening za 8000 Kc, mela bych v ruce smlouvu o pokutach, rozhodne bych si tam tu zkusebni dobu bez pokut sjednala... ale to by se zase nelibilo pani trenerce,tak radeji nedala nic, za me neprofesionalni jednani a neplatila bych nic...
A taky zalezi na tom, co je na te fakture, jestli se vubec da prokazat nejaky 3 mesicni cyklus...

kryany
28. bře 2023

@mourovatakocka naprosto souhlasim

ai30
28. bře 2023

@kryany Vzdyt si sjednej, co chces, ale automaticky se zadna zkusebni doba jen tak nezhmotni. Proste si OP objednala nejakou sluzbu a z te objednavky nemuze ve tretine jen ta ze dne na den bezduvodne odstoupit, to je cele.

lauriak
28. bře 2023

@22hanah ja neviem preco na mna tak agresivne reagujes ale mne by bolo vrcholne trapne keby som sa s niekym dohodla na troch mesiacoch cvicenia a potom po mesiace poviem, sorry uz nepridem lebo som kupila barak. Zo strany trenerky to bolo samozrejme zle osetrene (mala mat zmuluvu) ale snad ked niekomu nieco slubim tak to dodrzim nie?
A nie netopim sa v tisicovkach ale 8 tisic neni vydaj ktory by ma zrujnoval. Ved chodim do prace ja aj manzel.

veruuu_kubesovic
28. bře 2023

@nathuskaa jak za nic? Ses domluvila na 3mesicni spolupráci, to že bylo za měsíc vše jinak, ale jaksi není problém trenerky, to sis měla rozmyslet dřív...
A mě by zajímalo, co to bylo za "echt" cvičení, že stojí 8tisic 🤔🤔🤔

zanett
28. bře 2023

Z ciste praktickeho hlediska; jak se takove ty ustni dohody dokazuji u soudu? Kdyz u soudu trenerka rekne A a zakaznice rekne B, tak kdo to rozsekne? Podle ceho soud rozhoduje? Kdyz bude kazda z nich tvrdit neco jineho a nikde neexistuje zadny dukaz o tom, jak to vlastne bylo. Kazda a nich si muze navymyslet, co chce. Na papire to nemaji, predpokladam, ze kdyz tu dohodu ustne vytvarely, asi si ten rozhovor nenahravaly. Tak co ted? Sice je super, ze ustni dohoda je stejne zavazna jako ta, ktera je psana ve smlouve, ale asi prave proto, ze se nic neda nijak dokazat, je lepsi to vsechno predem sepsat. Ma nekdo zkusenost s tim, kdyz se spor o ustni dohodu dostane k soudu? Nebo to kazdy pravnik uz predem shodi ze stolu s tim, ze nema cenu se zabyvat necim, co neni na papire, protoze tak to bude v konecnem dusledku jen slovo proti slovu?

levandule_k
28. bře 2023

@te_reza Jestli cvičíš 3 krát týdně, máš 4 týdny do měsíce, tak to není zase tak přemrštěná částka...

kryany
28. bře 2023

@zanett asi tak, pokud neni svedek,nemas to jak dokazat, mozna tak tou fakturou i kdyz vzdy muzes i argumentovat tou zkusebni dobou,zes to tak pochopila,takze ani to neni zrejme...nicmene za me ta pisemna smlouva u drazsiho cviceni je zaklad a u cteni jak by clovek videl ty pokuty, tak by asi kazdy nebyl divoky to hned podepsat nebo chtel tam mit tu zkusebni dobu, za me tam je jasny kalkul a tudiz ze strany trenerky je duvod proc k tomu ty smlouvy nejsou... Ale je to muj nazor, proto bych to teda neplatila ...

te_reza
28. bře 2023

@nathuskaa můžeš mi klidně do IP napsat, co to je zač?fakt by mě to zajímalo

zanett
28. bře 2023

@levandule_k Tak pri trech lekcich za tyden to vyjde na 12 lekci za mesic, coz je 667 CZK za lekci. Dle Googlu je prumerna cena za osobniho trenera 500 -550 CZK na hodinu, takze pani trenerka se zda byt o dost drazsi, nez je bezne. Nevim samozrejme, CO konkretne cvicily (pouzivaly nejake specialni pomucky? Byl kazdy trenink jen 60 minut, nebo treba 90?), ale mne osobne se zda byt 8K CZK za mesic docela dost. Bud jsem skrblik, nebo se pohybuju v jinych sferach, ale jen tak dat 8 litru za trenera mesicne bych tedy ja osobne nedala, to uz bych musela mit echt zavazny duvod (treba velkou nadvahu), ale samozrejme at si s vlastnimi penezi kazdy dela, co chce.

ai30
28. bře 2023

@zanett Ustni dohoda znamena, ze neni podepsana smlouva, ne ze si to jenom rekly. Dukazem muze byt jakakoliv psana konverzace. Zalezi taky na faktu, jaky cyklus trenerka normalne nabizi. Jestli nabizi i mesic cviceni a nema zadny zaznam o tom, na jakou dobu se dohodly, tak se ji to bude dokazovat hur. Pokud ale standartne nabizi trimesicni cykly a ma dost dukazu o tom, ze si sluzbu klientka objednala, coz ma, tak je v pravu a nikdo to ze stolu neshodi. Dukazem ale muze byt i psana zprava o tom, ze klientka uz nechce pokracovat. To znaci, ze se na delsi spolupraci dohodly a ona ted chce od te dohody odstoupit.

tereza0111
28. bře 2023

@kryany na zaklade ceho by mela pochopit, ze je tam zkusebni doba? Trenerka to dokaze velmi snadno - ma to tak pravdepodobne se vsemi. Probehla prvni platba na radne vystavenou fakturu, neni tam naopak nic, co by ukazovalo proti trenerce. Navic - ono je u treneru toto schema velmi bezne, spousta lidi se zna a tusi, ze budou mit tendenci po mesici se na to vykaslat neb cviceni boolii... Fixni 3 mesice toho krasne predchazeji. A klientka s tim souhlasila. Sice pouze ustne, ale to na tom nic nemeni

Jeste podotknu, ze trenerka solidne nabizi kompromis, uhradu pouze jednoho mesice navic. Pokud dojde k primemu sporu, je vice nez pravdepodobne, ze pak (krom pravnich vyloh) bude chtit zaplatit vse, k cemu se klientka zavazala. A zavazala se k platbe 24t ve trech mesich. Dostava slevu na 16....

zanett
28. bře 2023

@ai30 Aha, dekuji za objasneni, jak to chodi u ustnich dohod. Stejne z toho mam ale dost pocit, ze dokazat, jak to opravdu bylo, asi nebude jednoduche, pokud treba neexistuji emaily nebo SMS zpravy a pokud si trenerka s klientkou treba jen telefonovaly. Pochybuju, ze by to trenerka hnala k soudu, stalo by to spoustu casu a nervu a vysledek nejisty, kdyz se neda nic moc dokazat. Melo by to byt pro trenerku pouceni, ze ma pro priste sepsat smlouvu - jinak prece musi pocitat s tim, ze se ji klienti muzou vykrucovat. Spousta lidi proste nebude platit, pokud nebude vylozene muset.

kryany
28. bře 2023

@tereza0111 mne je to jedno, neplatila bych to, uz jsem napsala proc a co mi na tom prijde nefer a kazdy, at si to udela podle sebe...

somalicats
28. bře 2023

@kryany Myslím, že už dost fabuluješ. Fakturu jsi neviděla, žádnou konverzaci mezi autorkou a trenérkou taky ne ale už přesně víš, co by se trenérce líbilo či nelíbilo 😀

kryany
28. bře 2023

@somalicats no napsala jsem na vec nazor, autorka musi vedet nejlip jak to bylo. Nejak nevidim smysl v tom se dokola o tomtez dohadovat a ze napisu ruzne priklady nejsou fabulace...jak se rika z coziho krev netece a poucenim to zjevne bude pro obe strany...

petrasipkova1
28. bře 2023

Nutno říct ze jsem taky měla trenéra na tři měsíce a platila to předem najednou. Takže pokud proběhla úhrada za 1 měsíc a na faktuře to není specifikováno, tak je to otázka jak to praktikuje daný trenér ….

brunetka11
29. bře 2023

@ai30 Nemluvě o tom, že v tomto případě autorka píše o skupinovém cvičení, takže by neměla problém dokázat přes ostatní klientky (případně jestli tu akci i nemedializovala a autorka příspěvku svou účastí potvrdila dohodnutý závazek), na čem byla postavena dohoda.
Navíc mně osobně by fakt nestálo za tu ostudu před ostatními v dané skupině nechat se propírat za nedodržení podmínek a případného tahání po soudech.
Nejenže nedokončit dohodnutý program, ale ještě ani nezaplatit.

martinka_33
29. bře 2023

Jestli se ti nechce platit a morálně je to pro Tebe ok, projdi veškerou konverzaci, fakturu, webovky, cokoliv, co by mohlo jakkoliv dokázat, že ses zavázala k absolvování tříměsíčního cvičení. Pokud nic takového nikde neni, nemá Ti jak dokázat a hodila bych na ni bobek, prostě bych ji blokla, nekomunikovala. Omluvný mail? Tím by ses sakra prokecla. Nic, nic a znova nic... Svět je drsnej, aspoň si příště slečna dá pozor a nebude líná psát smlouvy... Tam si pak může zakomponovat cokoliv a nedojde k nedorozumnění.
Ale vážně si dej pozor, jestli Ti to má jak dokázat.

kryany
30. bře 2023

@nathuskaa jak to dopadlo?

misulka84
30. bře 2023

@martinka_33 hmm, a co třeba základy slušného chování, to nic? Zkusíš si být na místě té trenérky, jak se zachováš, bude se ti líbit toto chování? 🤔

exbordelar
30. bře 2023

Ja myslim, ze by se na tom mely poucit obe strany - trenerka to ma mit osefovane ve smlouve kvuli nepoctivym klientum a poctivi klienti prece za takovou dardu musi mit prece taky nejakou zaruku, ze dostanou to, co si zaplatili. Tady se nejedna o par stovek, ale o 24 tis! A to je teda dost penez za sluzbu. Na to ma byt papir, kde jsou jasne sepsane podminky. Pokud neni, je to tezko dokazatelne a vymahatelne. Slovo proti slovu.
A mimochodem, myslite, ze by nekdo dobrovolne sel k soudu kvuli 8 tisicum, kdyz soudni vylohy stoji nekolikanasobne vys? 😅

lvl16
30. bře 2023

@exbordelar Šli jsme do soudního sporu kvůli podobné částce. Taky šlo pouze o ústní dohodu. Vyhráli jsme. Nechci tu rozvádět detaily, ale jako důkaz byla použita e-mailová komunikace. Věděli jsme, že zákon je na naší straně a na předžalobní výzvu firma nereagovala 🤷🏼‍♀️.

Strana
z3