icon

Jak řešit problémovou sousedku s nebezpečnými psy?

16. říj 2023

Zdravím, potřebuju se vypsat, ale třeba se najde někdo s nějakou radou či zkušeností...já nějak nevím co dál, většinou mě podrží manžel, ale je stejně v háji jako já. Musím psát anonymně, protože tu je rodina, a jelikož nás finančně podpořili rodiče, nechceme, aby se k nim dostalo, jak teď bojujeme, myslí si, že je vše ok a splnili jsme si sen... S manželem jsme už delší dobu hledali nějaký domek nebo parcelu. Podařilo se a našli jsme, co nám vyhovuje. Nedaleko od naší práce dorozprodávali parcely, které skoupil developer a staví na nich domy na klíč, což se nám hodilo, protože jsme dost časově zaneprázdnění. Byli jsme se podívat na místo, poptali se sousedů, nakonec jsme do toho plni nadšení šli. Strašný stres ohledně hypotéky, ale nějak jsme to s pomocí rodičů dali a doufali jsme, že už budeme "jen" platit a koukat, jak domeček roste. Pozemek vedle nás byl tou dobou prázdný, stála na něm jen maringotka a majitelka to tam využívala jako takovou víkendovku, aby vypadla z paneláku, měla to v plánu prodat, že to vlastně ani nevyužívá. Pravidelně tam jezdíme obhlídnout stavbu a pozemek vedle je horší a horší. Mezitím se totiž rozvedla dcera majitelky, cca dvacetiletá holka, a začala v té maringotce bydlet. Na zahradě hrozný bordel - venku střepy od vánočních ozdob, vše rozházené, plesnivý gauč venku, různé hromady harampádí, smrad z trávy, kterou tam pěstuje, a hlavně, co mi vadí nejvíc, respektive z toho mám strach - je to prý kynoložka a živí se tím, že jí tam lidé vozí problémové psy na převýchovu. Takže tam pokaždé pobíhá tlupa psů, někteří jsou zamčení v kotcích (jsou to takové ty menší kotce které se používají na převoz), jiní mají úzký výběh mezi její maringotkou a naším domem - hrozně se odtud táhne smrad z jejich exkrementů, další psi pobíhají na volno na zbytku pozemku. Po tomto víkendu mám krizi. Jen jsme přijeli, několik psů vyskočilo na svou boudu a já jsem jen čekala, jestli skočí k nám na pozemek nebo ne. Vrčeli, štěkali, nakonec seskočili zpět dolů a rvali se mezi sebou. Já se tak těšila na tu pohodu, že budeme mít zahrádku, děti si tam budou pobíhat. A obávám se, že místo toho budu mít strach jít na vlastní zahradu. Když jsme se šli projít, akorát tam sousedce přivezli dalšího problémového psa. Zatímco se mu věnovala, otevřenou brankou na nás vyběhlo pět psů, "jen" štěkali a nakonec odběhli, ale já měla fakt hrůzu, bylo tam i bojové plemeno (nevím název, ale švagr má toho samého). Ona naprostá ignorace, věnovala se tomu novému, měla s ním co dělat. Co jsme se bavili se sousedy, tak je celá čtvrť bezproblémová, klidná a pohodová, ale jakmile se zeptáme na tuto paní, začnou vzdychat a povídat, že tohle je jediný problém tady. A my s ní zrovna musíme mít společnou stranu... Manžel už přemýšlí, jestli se z toho všeho dá ještě nějak vycouvat - rozestavěný barák, hypotéka.... Protože je nám jasné, že než se něco stane, nemáme žádnou šanci, že by se situace zlepšila, a čekat odevzdaně, až se něco stane, to je taková beznaděj. Nebo si dělám zbytečně starosti už dopředu, jindy si říkám, že i když je to mladá holka, je to snad profík a ví co dělá, když se psi pracuje? Tak jako tak z toho nemám dobrý pocit. Zrovna minulý týden nepřišla do práce kolegyně, a když jsem se jí ptala, tak musela se svým psem na operaci, byl na vodítku, venčili, přiběhl cizí pes a nakousl mu krk, pes byl podle majitele vycvičený a do té doby na slovo poslechl, ale prostě pudy byly v tu chvíli silnější a ona teď bude mít co dělat, aby jí alespoň zaplatil náklady na operaci, protože on se k tomu postavil tak, že jí řekl v klidu něco o počasí a odešel. Všemu přihlížela její 3letá dcera. Já mám teď obavy nejen o nás, ale vůbec si po nastěhování pořídit kočku, psa ☹. Máme teď takový období, že oba s manželem makáme jak blbci, každou volnou chvilku věnujeme plánování (jaký budou okna? Jaký budou kachličky? Jak vyřešíme to a to??) byla tam ale vidina toho klidu na konci tohohle blázince, jenže teď mám kvůli sousedce fakt krizi, jestli to za to vůbec stojí ☹.

Strana
z3
zaludova
16. říj 2023

Hele když to nepůjde po dobrým, tak to půjde po zlým. Ale jít na mě někdo hned nabroušeně nebo mě udávat místo aby se přišel normalne pobavit a dohodnout se, tak se rozhodně nepretrhnu mu vychazet vstric. Jasne, tak pozitivni cesta nemusi vyjit, ale podle me ji aspon na zacatku zkusit je fajn...

autor
16. říj 2023

@ai30 Já věřím tomu, že do příští návštěvy se ty emoce uklidní. Ale už tam člověk jezdí s obavama, co zase bude. Teď jsem nahnala děti dovnitř a byla jsem ráda, že už máme možnost zavřít dveře ☹. Když ji zastihneme, bude asi fajn si promluvit, neviděla jsem tam teda ani zvonek 🙄. Ale upřímně cítím hroznou zlost vůči ní. Nic bych nevyřešila, max si na chvilku ulevila.

autor
16. říj 2023

@zaludova Ano, to si pořád opakuju, proto se držím. Spíš nevím, jak to uchopit, abych jí to vysvětlila tak, že by byla ochotná s tím něco udělat. A jak sebe uklidnit, abych jí tam neřekla něco, na co bych nebyla pyšná, pokud by začala být arogantní nebo tak něco...

zlorenka
16. říj 2023

No nezbejva ti, nez prolezt seznamky a tindery a zjistit, jestli v dojezdovy vzdalenosti neni nejaky svobodny, materialne zajisteny pejskomil. A pak je nenapadne seznamit :D

zlorenka
16. říj 2023

Nebo obetovat nejakyho kamarada, at si ji nastehuje na pul roku k sobe, mezitim sehnat kupce pro pani mamu, at proda pozemek a trada :D

barumrallyebum
17. říj 2023

1. Dvoumetrovy betonovy plot. Neuvidite ten bordel, trochu to odcloni hluk a smrad.
2. Zkusit pres matku dotycne koupit ten pozemek, nabidnout ji hotovost? Treba neodola a proda pod cenou..
3. Zkusit elektronicky plasic psu, aby se blizkosti vaseho pozemku vyhybali?

barumrallyebum
17. říj 2023

Myslim, ze by za ni mel jit manzel, ne ty. Chlap je autorita sama o sobe.

zaludova
17. říj 2023

Já bych začala tím, že bych za ní přišla s tou bábovkou a představila se. Během prvního kontaktu bych po ní nic nechtěla a spíš nasávala její povahu, abych pak věděla, jak s ní fungovat. Hlavně si to srovnej v hlavě sama, abys nepůsobila hned naštvaně, když se ještě vlastně "nic" nestalo.

zaludova
Autor odpověď smazal
xxx3d
17. říj 2023

ježiš to je blbá situace
asi bych zvážila, jaké máte šance se z toho vyvázat a jít jinam
měla bych obavy hlavně z toho, co bude, až zase psi vyběhnou její otevřenou brankou, kde budete vy, děti a třeba nějaký jiný pes od vás, nebo návštěvy
stát se vězni ve vašem, nemoci si pořídit psa, protože, jak na něj asi ti přes plotový budou reagovat?... a ono, ruku na srdce, i když se něco stane, tak... pozemek je její, zredukuje na chvíli počet psů, nebo to celý "zavře" a pronajme maringotku na víkendy pro kohokoliv
vysoký plot řeší jen jednu věc, navíc není zadarmo a vůbec, děti a horda cizích psů... a mládí cvičitelky,
fakt vám to nezávidím, těžký rozhodování.

barumrallyebum
17. říj 2023

Prosim vzpomen si pak na nas a dej nam vedet jak to dopadlo!

fire85
17. říj 2023

Tak to je jasná mnozirna a k tomu pěstuje trávu, takže bych šla na policii

evaviki
18. říj 2023

Blbý je, ze jsi naštvaná předem, aniž bys s ni mluvila a predpokladas problémové chování psů i její. Nejjednodušší je udělat plot. I za cenu toho,že něco na domě pořídím levněji, nebo dodělám později. Třeba skříně, levnější kuchyn, atd. Prostě cíl je najít prachy na plot. I přesto bych za ni zkusila zajít. Třeba díky tomu budeš vědět a naučíš deti správně reagovat v přítomnosti psa. Navíc fakt je,že se hodně bojíš a ten pes to cítí. Já miluju psy, ale je tu v okoli jeden opravdu problémový, kterého se bojim. Dokonce už ho i manzel uhodil, kdyz na něj zaútočil. Já nosim peprak s sebou. A ten pes cítí, že se bojím a opravdu mě děsí schválně. Takže být na tvém místě, volím plot a zajdu za slečnou. A klidně bych ji řekla, že se bojíš, zda by nemohla koukat, zda nejste za plotem, kdyz jde z pozemku, atd. Ne každý pejskar je magor, treba tě mile překvapí.

aneta15
18. říj 2023

Máme stejný problém, postavili jsme vysoký betonový plot, už před 8 lety nás stal 150 000 ale bála jsem se vylest na zahradu, byla jsem ve stavu, že bych ji tam hodila otráveného buřta,

sinicka
18. říj 2023

Už dopředu sis to zprotivila, znechutila, sama sebe jsi přesvědčila, že s ženskou nebude řeč. Dobré sousedy dělají jenom dobré ploty. Je to její pozemek, takže jestli tam chce mít psy, bude je tam mít. Psům asi dost rozumí, jinak by v kynologickém spolku zapsaná dle mého mínění nebyla a nevěnovala se problémovým psům. Já osobně psy ráda nemám, vadila by mi taková sousedka, ale po různých zkušenostech vím, že člověk míní a život mění. Do 100 let psy chovat nebude. Pokud žije ve špíně, je jen otázka času, kdy jí to podlomí zdraví a ona se svými aktivitami skončí.
Řešení tu už padla.
1) zajít za paní, představit se, sdělit ji své obavy, vyjádřit pochopení pro její živnost
2) postavit silný, vysoký plot
3) nestresovat se “co by bývalo kdyby”
4) na své zahradě, příp. po ruce mít palici, nůž, kýbl s vodou, něco..

Můj táta šel u sebe doma brankou vyzvednout poštu, v ten moment k nám na pozemek vběhl nějaký velký pes (rhodesky ridgeback) a šel po mně. Já s kočárkem s miminem. Táta běžel, čapl násadu od lopaty, psa seřezal, vzal ho za kožich a ještě čokla švihl do bazénu a pes mazal jak blesk. Kdyby tam táta nebyl, nejspíš bych přišla o život já, nebo mimino. Nebo oba. Na vlastním oploceným pozemku. Po této zkušenosti jsem si udělala zbrojní průkaz, nechodím bez pistole ani k bazénu. Protože prostě člověk nikdy neví.
ČR je národ pejskařů, bohužel..

dominikasn
18. říj 2023

@sinicka je to zoufalost, předpokládám, že bys byla za ublížení coklovi popotahovana ještě ty. Pokud se něco nestane, nemůžeš nic.
Autorko, pokud se nedá rozumně se slečnou domluvit, můžeš ještě ohlašovat dokola na hygienu a živnostenský úřad nebo finančák, předpokládám, že nic nepřiznává.
Jako bát se na vlastní zahradě, je síla největšího kalibru

autor
19. říj 2023

@barumrallyebum Plot asi bude. Hold oželíme něco jiného. Ale nevím, jestli se s plotem budu cítit líp. Paní to teď prodávat prý nebude, dcera by neměla kam jít. To nám říkal přímo developer, co staví. On sám by měl asi zájem 🙂. Pozemek bychom odkoupili hned, ale to už bychom finančně nedali. Ten elektronický plašič psů - nemůže je ještě víc podráždit?

autor
19. říj 2023

@xxx3d Teď uvažujeme, že to doděláme a když se situace nezlepší, dům opravdu pronajmeme. Je to pro nás ta nejlevnější varianta (za předpokladu, že by byl podnájemník slušný a nic nezničil...). Platila by se hypotéka a my zůstali v bytě a vidělo by se. Jsme v podnájmu, ale ještě jsme ho nevypověděli. Uvidíme do jara, do té doby už budeme muset vědět. Jenže už se nám ztrácí ta radost ze stavby, ze zařizování. Když nevíme, jestli je to pro nás :-/ .

autor
19. říj 2023

@evaviki Bylo by fajn, kdyby nás příjemně překvapila. Já s ní ještě nemluvila, ale sousedi ano, to už by mi asi řekli, že to sice vypadá na první pohled strašně, ale jinak je to milá paní.

autor
19. říj 2023

@aneta15 Pro plot jsme se asi už víceméně rozhodli, alespoň na straně s touhle sousedkou. Ale stejně si furt budu říkat, když někam půjdeme s dětmi, jestli si zavřeli branku atd. :-/. Jestli zase nedali harampádí k plotu, po kterém pes vyleze nahoru... Že ji to nenapadne samotnou, že u plotu by nic být nemělo, když po tom pes vyšplhá.

autor
19. říj 2023

@sinicka Ježiš, to je taky zážitek ☹. Já upřímně nevím, jak se nejlíp bránit, kdyby nedej bože k něčemu došlo. Nerozčílí se pes ještě víc, když na něj stříknu pepřák?
Kolegyni říkal veterinář, že když pes fakt stiskne a majitel se ho snaží odtrhnout, tak paradoxně stiskne ještě silněji.
Já vím, že se stresuju dopředu, ale fakt mě to o víkendu semlelo, všechno to na mě padlo. Hrozný vztek a bezmoc dohromady.

aneta15
19. říj 2023

U nás to bylo nahazene dřevo, pes to měl jak schody, ale podle našich sousedů jsem já hysterická a jejich psi nic nedělají.

autor
19. říj 2023

@aneta15 Co jsem zatím slyšela tak je to bohužel asi obvyklá reakce majitelů psů ☹.

sinicka
20. říj 2023

Pepřák na rozzuřebého psa stačit nemusí, muźe se otočit vítr a dusíš se ty. Psi se boji zvuku paralyzéru, jak to prolupkává. A navic kdyz na tebe skočí a ty ho sejmeš ti paralyzérem, už asi nevstane.

irmamala
20. říj 2023

Hele já myslím, že stahuješ kalhoty hrozně předčasně. Stavět to s tím, že zůstanete v bytě, je nesmysl. Do baráku asi nepůjde samotný chlap a rodina s dětmi bude mít stejný problém jako Vy. Prostě za ženskou jděte a zkuste se s ní mile domluvit. Že se bojíte psů, jestli by na to mohla dbát, aby neběhali volně po ulici. Když to bude ignorovat a psi Vás budou ohrožovat, tak jí budeš udávat, udávat a udávat.

barumrallyebum
20. říj 2023

Ja s tim zkusenost nemam, ale hledala jsem plasic na kocky a to je i na psy, a psali tam, ze to vydava zvuk, ktery my neslysime, ale zviratum je velmi neprijemny a tak se klidi z jeho dosahu. Ma to nejaky rozptyl. Takze by to mohlo u vas pomoct v tom, ze by nechodili k vasi strane plotu.

glimmer
20. říj 2023

@elinka90 upřímně, my taky máma na pozemku trávu, děláme z toho mast pro syna atopika a nikdy s tím problém nebyl ... a to je to z chodníku vidět.

ruzovyjednorozec77
22. říj 2023

Ja ti nevím, ale ja me to působí trošku hystericky🙂. Pokud dle tveho nezvlada svou kynologickou práci, bude nějaká možnost nahlášení 🤷‍♀️🙂 tedy myslím si to. Nejak se mi nechce věřit,že ma dvacítka na zahrade hromadu nezvladatelnych psů co ae mezi sebou rezou a nechává je běhat volně za branku. To je totiž i dost za hranou te samotné kynologicke práce 🤨☝️. Přijde mi totiz ze sis to celé znechutila a prehanis to / vidíš to černě. Zkus za holkou zajít, a řešit v dobrém především s ni.

leneee
22. říj 2023

Pokud tam ma bordel, je to na hygienu. A pokud psi delaji binec i v nocnich hodinach, tak taky. Ma vubec opravneni tohle na tom pozemku provozovat? Pokud je to vedene jako parcela k bydleni, tak nejsou nejaka omezeni na podobny byznys? Byt vami, tak se s ni nejprve seznamim, pozvu na kafe, prinesu babovku a vse v dobrem vysonduju, ale mate dost na case-pak uz vam to s dostavenym barakem bude lito vic a vic a pokud pak budete mit i deti a budete se tam jeste bat vyjit ven na svou zahradu, nebude to mit happy reseni…

elialen
22. říj 2023

Nejsem právník, ale neměla by být vzdálenost boudy od plotu minimálně 2 metry a pokud v bližší vzdálenosti, tak potřebuji souhlas souseda? Myslím, že je něco takového v občanském zákoníku.

Strana
z3