Jak řešit ztrátu kontaktu s dítětem biologického otce?
Zdravím, píšu anonymně, protože řeším velmi citlivou situaci. Budu rád za věcné názory, zkušenosti nebo pohled z druhé strany.
Jsem biologický otec téměř ročního chlapce. S jeho maminkou spolu nežijeme, náš vztah trval přibližně 2,5 roku. Situace je složitější v tom, že v době našeho vztahu byla vdaná a s dětmi a její manžel o tom neví. Dítě je proto právně vedené na něj.
Nebudu zacházet úplně do hloubky. Matka se pravděpodobně situace zalekla a nevěděla s kým dítě má. Tím se náš vztah přerušil a postupně skončil.
Po narození jsme absolvovali neoficiální test otcovství, který potvrdil, že jsem biologický otec. Syna jsem nějakou dobu vídal – nejdříve častěji, postupně se intervaly snižovaly, až mi kontakt přestal být umožňován úplně.
Momentálně se snažím o komunikaci, ale z její strany je kontakt úplně přerušený a syna vůbec nevídám. Už to je dva měsíce. Bohužel všechny domluvené sliby zůstaly jen u slov. Jako to bylo téměř celý vztah.
Chtěl bych zdůraznit, že mým cílem není konflikt ani zasahování do jejich rodiny. Jediné, co chci, je mít možnost být součástí života svého dítěte. Podotýkám, že to bylo chtěné dítě z obou stran. Myslel jsem si, že se tím má nepřívětivá situace vyřeší. Bohužel. Byl jsem naivní.
Bojím se, že bez právního řešení to momentálně není možné.. Čekal jsem první rok věku syna na základě slibů a skutečností, které jsem od matky dostal. Vyšel jsem se vším vstříc. Od začátku mám ke vztahu se synem stejný postoj a chtěl bych ho mít ve svém životě. Zároveň bych chtěl co nejméně narušit rodinu matky.
Chtěl bych poprosit než někdo bude chtít moralizovat ať se mě neváhá doptat a třeba mě pochopí lépe. Zpětně vím, že to byla klukovina, naivita a až moc velká důvěra. Mrzí mě to hlavně vůči ostatním zapleteným v této věci.
Chtěl bych se zeptat:
Má někdo zkušenost s něčím podobným?
Dnes mám stabilní rodinné zázemí. Mám další děti, ale ztráta kontaktu se synem je pro mě velmi těžká. Neumím si představit, že můj syn by zůstal jen v myšlenkách a vzpomínkách. Alimenty, výživné a podobně jsou pro mě ten nejmenší problém, který řeším.
Budu rád za věcné zkušenosti, názory a případné rady.
Moc děkuji.
@veronicka89 No, tenhle ho taky evidentně nechce, jinak by totiz nespal s vdanou, tam je taky dost jasné, ze oficiálně jeho nebude, jen se vynechala ta instituce.
No a ona evidentně taky potrebovala jen toho dárce...
@j.a.n.i S tím určitě nesouhlasím. Jak můžete napsat evidentně, když tu evidentně řeším to, že o něj zájem mám? Ne jen občasný, ale ten co nejvíc bude možný a případně pro malého ideální. Nejsem typ člověka, který by se snažil matce dělat zle nebo mu šlo jen o sebe a zapojoval do toho svoje ego a bral dítě jako nějakou trofej.. Nemůžete soudit. Nepřál bych Vám to, co jsem si musel prožít a stále prožívám díky té ženě. Dodávám... svou vlastní neopatrností a vinou.
@j.a.n.i tam ale nebio otec ví, jak se věci mají a i tak je dost možný, že se to dítě třeba nějak jednou dozví a může rodičům vyčítat, že mu to třeba neřekli.I adoptivní děti mají právo znát pravdu a tady to dítě navíc má rodiče, který by s ním rád aspoň občas trávit čas. Jako já zjistit že mi rodič (matka) lhala a já neměla právo poznat svého skutečného otce, tak by mě to hodně pochroumalo důvěru vůči ní, i kdyby to myslela sebevíc dobře a i kdybych nevlastního otce sebevíc milovala. Zvlášť v pubertě tohle může být sakra třaskavé.
@misa_pise presne tak , uplne spuhlasim ja vubec nevim jak se tu muze propagovat , drzet hubu a ututlat to tak aby byli ,, vsichni spokojeni,,
Počkat, ty jsi měl poměr s vdanou ženou, teď chceš najednou vstoupit do její rodiny a říct ‚to je moje dítě‘?“
To ve mně vyvolává otázku, jestli jde opravdu o dítě, nebo o ego, vinu, touhu po „spravedlnosti“ nebo prostě o to, mít pocit, že „mám syna“. Hmm.
Právní realita (ČR 2026): Neoficiální test nic nedokazuje v právním smyslu. Je to jen papír, který soud vezme jako indicii, ale nařídí oficiální DNA test (znalecký posudek). Pokud test vyjde negativně → případ končí, žádný zásah do rodiny.
Biologický otec má právo podat návrh na určení otcovství (§ 783 OZ). To není „právo narušit rodinu“, ale právo požádat soud, ať zjistí pravdu.
Po případném určení otcovství může žádat styk (§ 927 OZ), ale soud rozhoduje výhradně v zájmu dítěte.
A tady přichází klíčová část:
Jurisdikce jasně stojí na straně stability rodiny.
Příklad 1:
Ústavní soud (I. ÚS 1858/23, únor 2024): Tříleté dítě žije v harmonické rodině s matkou, právním otcem a sourozenci. Biologický otec chtěl DNA test a styk. Soudy řekly ne → ÚS to potvrdil. Zásah do práv biologického otce je přiměřený, protože pro dítě je teď důležitější klid a stabilita než znalost biologického původu.
Příklad 2:
ESLP (Kyrian proti ČR, listopad 2025): Skoro identická situace – mimomanželský vztah s vdanou ženou, dítě právně na manžela. Biologický otec nedostal ani styk, ani informace. ESLP rozhodl: Česká republika neporušila jeho práva. Soudy správně daly přednost zájmu dítěte na zachování fungující rodiny.
Jinými slovy: i když se prokáže, že jsi biologickým otcem, soudy v takových případech velmi často styk buď zamítnou, nebo ho nastaví minimálně (třeba jen informace, výživné a možná později, až dítě bude starší a samo bude chtít).
Teď je otázka, co si od toho slibuješ. Protože šance máš velmi malé.
Počkat, ty jsi měl poměr s vdanou ženou, teď chceš najednou vstoupit do její rodiny a říct ‚to je moje dítě‘?“
To ve mně vyvolává otázku, jestli jde opravdu o dítě, nebo o ego, vinu, touhu po „spravedlnosti“ nebo prostě o to, mít pocit, že „mám syna“. Hmm.
Právní realita (ČR 2026): Neoficiální test nic nedokazuje v právním smyslu. Je to jen papír, který soud vezme jako indicii, ale nařídí oficiální DNA test (znalecký posudek). Pokud test vyjde negativně → případ končí, žádný zásah do rodiny.
Biologický otec má právo podat návrh na určení otcovství (§ 783 OZ). To není „právo narušit rodinu“, ale právo požádat soud, ať zjistí pravdu.
Po případném určení otcovství může žádat styk (§ 927 OZ), ale soud rozhoduje výhradně v zájmu dítěte.
Příklad 1:
Ústavní soud (I. ÚS 1858/23, únor 2024): Tříleté dítě žije v harmonické rodině s matkou, právním otcem a sourozenci. Biologický otec chtěl DNA test a styk. Soudy řekly ne → ÚS to potvrdil. Zásah do práv biologického otce je přiměřený, protože pro dítě je teď důležitější klid a stabilita než znalost biologického původu.
Příklad 2:
ESLP (Kyrian proti ČR, listopad 2025): Skoro identická situace – mimomanželský vztah s vdanou ženou, dítě právně na manžela. Biologický otec nedostal ani styk, ani informace. ESLP rozhodl: Česká republika neporušila jeho práva. Soudy správně daly přednost zájmu dítěte na zachování fungující rodiny.
Jinými slovy: i když se prokáže, že jsi biologickým otcem, soudy v takových případech velmi často styk buď zamítnou, nebo ho nastaví minimálně (třeba jen informace, výživné a možná později, až dítě bude starší a samo bude chtít).
Docela mě překvapuje, jak všem přijde v pohodě obelhat svého životního partnera a “podstrčit mu kukačku”. Fakt si nemyslím, že všechny zúčastněné míň poznamená, když to praskne za x let než když to praskne teď. Jsou situace, které nemají dobré řešení, tohle je jedna z nich. Popravdě bych jako ta podvádějící manželka neuměla každej večer lehat do postele k chlapovi, o kterém vím, že není táta jednoho mého dítěte a on to neví. Strašnej podvod. A stejně tak si myslím, že bych to strašně blbě nesla i jako to dítě, které se to stejně nejspíš jednou dozví.
@anonym_bd4620 Jako zase argumentovat chatgpt, který zásadně odpovídá tak, abys byla spokojená, to za mě nemá velkou validitu.
Příklad 1:
Příklad 2:
@anonym_bd4620 jak najednou? Já to řeším od úplně začátku. Ano, může to tak dopadnout, ale furt věřím v nějaký zdravý rozum najít vhodnou cestu při řešení té situace. Je to jen o nás dospělých. Sám jsem byl z mileneckého vztahu a vyrůstal v tom. Tátova manželka to všechno věděla, jezdil jsem k nim a starala se o mě jako o vlastní. Klobouk dolu. Proto mi to asi nepřijde jako tak neřešitelná situace. Mámě do mých 7 sliboval, že se rozvede.. pak to vzdala. Asi to naivitu mam po matce. Vztah mu s manželkou vydržel, než to podobné udělal za 15 let znovu.. Kdybych nebojoval a vzdal to.. do smrti bych si to vyčítal. To vím.
Docela mě překvapuje, jak všem přijde v pohodě obelhat svého životního partnera a “podstrčit mu kukačku”. Fakt si nemyslím, že všechny zúčastněné míň poznamená, když to praskne za x let než když to praskne teď. Jsou situace, které nemají dobré řešení, tohle je jedna z nich. Popravdě bych jako ta podvádějící manželka neuměla každej večer lehat do postele k chlapovi, o kterém vím, že není táta jednoho mého dítěte a on to neví. Strašnej podvod. A stejně tak si myslím, že bych to strašně blbě nesla i jako to dítě, které se to stejně nejspíš jednou dozví.
@anonym_bd4620 Jako zase argumentovat chatgpt, který zásadně odpovídá tak, abys byla spokojená, to za mě nemá velkou validitu.
@drep Hele ja bych to samozrejme taky neumela, ono je to vsechno spatne.
Jenom mam pocit, ze to bio otec bere proste ciste z pohledu 'co chci ja, jak ja trpim, co se mnou bude' a u diskutujicich je to 'chudak manzel' a vlastne jaky dopad to odhaleni bude mit na to dite a jeho sourozence, je tu nejak vedlejsi. Mne tam prijde pohled tech deti mnohem dulezitejsi, nez tady dusledky rozhodnuti bio otce. Protoze to dite ma v soucastnosti rodinu, sourozence a stabilitu.
Mojemu kamaradovi se to treba stalo (a trochu si myslim, ze se to deje mnohem casteji, nez si myslime), ze v dospelosti zjistil, ze byvaly muz jeho mamy, o kterem si cely zivot myslel, ze je jeho biologicky otec, jim neni. A byl to samozrejme dost mindfuck, ale v podstate to nic moc nezmenilo. S tatou se porad vida, protoze je to jeho tata a hotovo. Ten vztah je tam proste dulezitejsi, nez biologicky material.
Ja zakladatele chapu, ze o dite zajem ma, ale proste nevidim zadne reseni, ktere nebude mit blby dopad na to dite. (A i na toho soucasneho otce teda...)
@drep Hele ja bych to samozrejme taky neumela, ono je to vsechno spatne.
Jenom mam pocit, ze to bio otec bere proste ciste z pohledu 'co chci ja, jak ja trpim, co se mnou bude' a u diskutujicich je to 'chudak manzel' a vlastne jaky dopad to odhaleni bude mit na to dite a jeho sourozence, je tu nejak vedlejsi. Mne tam prijde pohled tech deti mnohem dulezitejsi, nez tady dusledky rozhodnuti bio otce. Protoze to dite ma v soucastnosti rodinu, sourozence a stabilitu.
Mojemu kamaradovi se to treba stalo (a trochu si myslim, ze se to deje mnohem casteji, nez si myslime), ze v dospelosti zjistil, ze byvaly muz jeho mamy, o kterem si cely zivot myslel, ze je jeho biologicky otec, jim neni. A byl to samozrejme dost mindfuck, ale v podstate to nic moc nezmenilo. S tatou se porad vida, protoze je to jeho tata a hotovo. Ten vztah je tam proste dulezitejsi, nez biologicky material.
Ja zakladatele chapu, ze o dite zajem ma, ale proste nevidim zadne reseni, ktere nebude mit blby dopad na to dite. (A i na toho soucasneho otce teda...)
@ai30 upřímně, kdyby to bylo co chci já vyřeším to hned po porodu, nebudu se snažit o nějaké dohody. Nevyjdu ji vstříc s čekáním. Nebudu mlčet. Jsem ve fázi, kdy se rozmyslím co dál. Sbírám tu názory a zkušenosti, ale určitě nejsem žádný Jája. To by doopravdy asi vypadalo jinak. A děkuji za názor. Děti jsou na prvním místě. Druhá věc je z jakého pohledu se na to díváme. Máme doma taky dětičky, které by taky přišly o brášku. Babička by přišla o vnoučka. A otec o syna. Život je jen jeden. Ona brání svou rodinu, já bráním svou. Otázka je, jestli nepřijde v budoucnu nějaká další nevěra a stejně se ta rodina rozpadne. Pak uz bude pozdě na to to resit.. Sto lidí.. x různý názorů a pohledů na věc. To je prostě těžký. Myslím, že mám poslední šanci se pokusit s tím něco udělat.
@ai30 upřímně, kdyby to bylo co chci já vyřeším to hned po porodu, nebudu se snažit o nějaké dohody. Nevyjdu ji vstříc s čekáním. Nebudu mlčet. Jsem ve fázi, kdy se rozmyslím co dál. Sbírám tu názory a zkušenosti, ale určitě nejsem žádný Jája. To by doopravdy asi vypadalo jinak. A děkuji za názor. Děti jsou na prvním místě. Druhá věc je z jakého pohledu se na to díváme. Máme doma taky dětičky, které by taky přišly o brášku. Babička by přišla o vnoučka. A otec o syna. Život je jen jeden. Ona brání svou rodinu, já bráním svou. Otázka je, jestli nepřijde v budoucnu nějaká další nevěra a stejně se ta rodina rozpadne. Pak uz bude pozdě na to to resit.. Sto lidí.. x různý názorů a pohledů na věc. To je prostě těžký. Myslím, že mám poslední šanci se pokusit s tím něco udělat.
@anonym_autor No prave naopak, hned po porodu byl ten cas, kdy jsi to mohl vyresit pro vsechny zucastnene nejjednoduseji. Dite by nevyrustalo s tim, ze ma kompletni rodinu a jeho tata by dva roky nevychovaval syna. Tvoje deticky brasku neznaji, babicka vnoucka pocitam take ne, to je trochu jina situace nez v pripade sourozencu, se kterymi vyrusta. A pokud by se jejich rodina rozpadla, tak by byl asi vhodnejsi cas to resit, nez ted tu rodinu rozbit z pleziru.
A nechapu, proc si myslis, ze kdyz maleho nebudes vidat ted, tak uz nikdy. Dvoulete dite z toho nema vubec rozum, on te stejne nebude brat jako sveho tatu. Pozdeji, az uz mu bude mozne to vysvetlit a bude se sam moct rozhodnout, jak k tomu pristoupit, by to k nemu bylo mnohem spravedlivejsi.
Ty jsi proste udelal hodne chyb a hodlas je resit tak, ze za ne zaplati vsichni krome tebe.
Žijeme ve státě s nějakými zákony a je úplně jedno, co si o nich myslíme. Já bych třeba povolila telefonování za jízdy (příklad), ale je mi to houby platné, pokud to budu dělat, dostanu obří pokutu a body, vím to předem, žádné překvápko. Pokud někdo nechá vzniknout dítě v manželství (tedy nevyřeší nejdřív vztahy a závazky rozvodem a pak tepve plodí), je dítě manžela matky a tečka. Je opravdu jedno, co si ty o tom myslíš, soud nepřihlíží k tvému názoru, ale čistě k zájmu dítěte (naštěstí). Ty se teď můžeš dát na pokání a dělat hezčí život těm dalším dětem nebo začít ničit všem život, nejvíc tomu dítěti. Ale svého nikdy nedosáhneš, naštěstí.
Žijeme ve státě s nějakými zákony a je úplně jedno, co si o nich myslíme. Já bych třeba povolila telefonování za jízdy (příklad), ale je mi to houby platné, pokud to budu dělat, dostanu obří pokutu a body, vím to předem, žádné překvápko. Pokud někdo nechá vzniknout dítě v manželství (tedy nevyřeší nejdřív vztahy a závazky rozvodem a pak tepve plodí), je dítě manžela matky a tečka. Je opravdu jedno, co si ty o tom myslíš, soud nepřihlíží k tvému názoru, ale čistě k zájmu dítěte (naštěstí). Ty se teď můžeš dát na pokání a dělat hezčí život těm dalším dětem nebo začít ničit všem život, nejvíc tomu dítěti. Ale svého nikdy nedosáhneš, naštěstí.
@antoinet zajem ditete je se nekdy treba omylem v 15 pri oznameni treba krevni skupiny , ze vladtne muj otec v rodnem liste neni muj otec a vsichni mi lhali ?
Nevim nevim …
Souhlasím s @veronicka89 a @drep. Obecně je to strašně těžká situace. Moralizování kdo co zavinil nebo jak se měl správně chovat podle mě teď není na místě. Situaci nikdo neznáme a i kdyby ano, nikdo nejsme v kůži zúčastněných abysme mohli soudit. V každém případě bude někdo trpět. Varianta jak uspokojit potřeby všech a nikoho nezranit tady není. Z mého pohledu jako někoho kdo vyrůstal s nebio otcem (i když z jiné situace), dozvědět se po x letech pravdu je hodně zraňující a vyvolává to spoustu otázek.
@antoinet zajem ditete je se nekdy treba omylem v 15 pri oznameni treba krevni skupiny , ze vladtne muj otec v rodnem liste neni muj otec a vsichni mi lhali ?
Nevim nevim …
@veronicka89 Oznámení krevni skupiny 🤔 kolik lidi vi ktevni skupinu obou svych rodičů a kolik z těch, co to vi, se zrovna trefí do nemožné kombinace?
Jediné morálně správné řešení je zajít za jejím mužem a prostě mu to říct. Chce to pořádný koule, ale jiné řešení to nemá.
Pokud chceš, aby chlapec věděl, že je tvůj syn, stejně to nepůjde udržet v tajnosti. Vždycky někomu ublížíš.
Jediné morálně správné řešení je zajít za jejím mužem a prostě mu to říct. Chce to pořádný koule, ale jiné řešení to nemá.
Pokud chceš, aby chlapec věděl, že je tvůj syn, stejně to nepůjde udržet v tajnosti. Vždycky někomu ublížíš.
@anonym_e93bee jediné morálně správné řešení bylo nevyrabet s vdanou dítě...
@anonym_e93bee jediné morálně správné řešení bylo nevyrabet s vdanou dítě...
@j.a.n.i ano, ale jelikož se tak již stalo, je váš příspěvek irelevantní.
Proboha ženský, vy jste hrozné slepice některé. Někdo (ať už on či ona) vytvoří diskuzi s cílem poradit se a vždycky se tu na tu osobu strhne neuvěřitelná smršť zbytečných názorů. Některé máte názor úplně na všechno a cpete ho do každé diskuze. Moralizování, všechno víte nejlíp atd. To nemáte jinou zábavu na rodičáku? A některé zřejmě píšete i ze zaměstnání, protože se tu objevují mnoho mnoho let a pořád ty stejné. Já jsem na rodičáku po 10 letech a přesně si pamatuju některý přezdívky. Nechápu tento způsob využití celého dne. Ano, občas taky nakouknu, občas něco okomentuju, ale desítky zpráv denně u všeho, to je prostě mazec.
@veronicka89 Oznámení krevni skupiny 🤔 kolik lidi vi ktevni skupinu obou svych rodičů a kolik z těch, co to vi, se zrovna trefí do nemožné kombinace?
@j.a.n.i s tou krvi to byl priklad , to je uplne jedno tak to vyjde najevo jinak a ikdyby ne - jak muzou dospeli lidi zit ve lzi - proste nepochopim !
A jinak me pri kazdem porodu dali karticku krevni skupiny a nasledne i karticku ditete …
Proboha ženský, vy jste hrozné slepice některé. Někdo (ať už on či ona) vytvoří diskuzi s cílem poradit se a vždycky se tu na tu osobu strhne neuvěřitelná smršť zbytečných názorů. Některé máte názor úplně na všechno a cpete ho do každé diskuze. Moralizování, všechno víte nejlíp atd. To nemáte jinou zábavu na rodičáku? A některé zřejmě píšete i ze zaměstnání, protože se tu objevují mnoho mnoho let a pořád ty stejné. Já jsem na rodičáku po 10 letech a přesně si pamatuju některý přezdívky. Nechápu tento způsob využití celého dne. Ano, občas taky nakouknu, občas něco okomentuju, ale desítky zpráv denně u všeho, to je prostě mazec.
@morgan 😁a k cemu nam to tvoje vyhodnoceni je ? 🙂
Nebo autorovi ?
Tohle ale není zodpovědnost jenom toho muže, ale i té ženy. Ona s ním měla paralelní vztah dobrovolně. Dle toho, co pán píše, tak mu říkala, že se všechno vyřeší miminkem.
Pak tam dodal informaci, že její manžel dítě nechtěl....
Mně tak trochu přijde, že ona chtěla dítě, tak si to zařídila a líbí se jí současný život s partnerem, ten měnit nechce.
Já bych neházela vinu jen tady na pána.
Jako musí být bezva pocit pro to dítě, že ten kdo to dítě v současné době vychovává, ho vlastně ani nechtěl, že je to tak trochu omyl pro svého papírového otce...., ale stalo...a já být papírovým otcem, tak se cítím podvedeně a zhrzeně, že mi byly nasazeny parohy a vychovávám dítě, které není biologicky moje. Vadila by mi ta nevěra, to nebyl úlet, to byl paralelní vztah, záměrný ze strany partnerky, vadily by mi ty lži. A biologický otec nemá dělat nic?
Tohle se podle mě nedá zakamuflovat a tvářit se, že se nic nestalo. Občas vypluje na povrch nějaké skrývané rodové tajemství. Upřímně nechápu ty rady, že se má vzdát, držet hubu a krok a neničit rodinu. Ta rodina je zničená, ať chcete, nebo ne.
Já se přiznám, že já bych asi tu předžalobní výzvu poslala. Já si myslím, že to dítě by mělo vědět, kdo je jeho otec.
Nedělat nic, jen se stáhnout. Cítím, že je to špatně.
Poslat předžalobní výzvu, také to necítím jako správné řešení.
Nebo autorovi ?
@veronicka89 Já chápu příspěvek @morgan tak, aby tady přestaly některé soudit a moralizovat. Je to velmi snadné kohokoliv odsoudit a tvářit, že mám monopol na pravdu a morálku. Moralizování nikomu a ničemu nepomůže.
Dát nějaký smysluplný náhled na situaci, radu, jak se k tomu postavit, je o dost těžší...
@morgan jako ja se teda nevitim , ze by tohle bylo nejak na me - ptz spise jsem na strane autora , sle pokud by chtel oan odbornou radu napise jinam- tady je jasne ze to bude na nektere jako cerveny hadr a ne vzdy si piskechne nazory co s nim sympatizuji .
Ale ja tohle beru jako plzs , ptz kde jinde ziskas z vice ruznych hlav s ruznymi zivitnimi pribehy tsk ruznorode nazory na dane tema.
On di nemusi ze vsech nazoru trhat vlasy , staci kratke zamysleni - podivat se na to ocima jinych …
Nevidim v tom problem .
,, Některé máte názor úplně na všechno a cpete ho do každé diskuze. ,,
Takze kdyz se nekdo zucastni didkuze o plenkach , rozvodu nebo neceho jibeho , nesmi uz prispivst v dalších diskuzích? Nebo jak se to urcuje? Ty jsi diskuzni policie? 😅
@veronicka89 Já chápu příspěvek @morgan tak, aby tady přestaly některé soudit a moralizovat. Je to velmi snadné kohokoliv odsoudit a tvářit, že mám monopol na pravdu a morálku. Moralizování nikomu a ničemu nepomůže.
Dát nějaký smysluplný náhled na situaci, radu, jak se k tomu postavit, je o dost těžší...
@levandule_k jako ja vim , ale ono to je zas takova sonda do hlavy jinych … kolik emoci lidi daji do nazoru cizimu cloveku .
Ale opravdu je to smutna situace …
A fakt masakr kolik lidi by tohle chtelo ututlat …
Nebo autorovi ?
@veronicka89 k ničemu, ale třeba se některé chytnou za nos (i když o tom upřímně pochybuji).
@morgan jako ja se teda nevitim , ze by tohle bylo nejak na me - ptz spise jsem na strane autora , sle pokud by chtel oan odbornou radu napise jinam- tady je jasne ze to bude na nektere jako cerveny hadr a ne vzdy si piskechne nazory co s nim sympatizuji .
Ale ja tohle beru jako plzs , ptz kde jinde ziskas z vice ruznych hlav s ruznymi zivitnimi pribehy tsk ruznorode nazory na dane tema.
On di nemusi ze vsech nazoru trhat vlasy , staci kratke zamysleni - podivat se na to ocima jinych …
Nevidim v tom problem .
,, Některé máte názor úplně na všechno a cpete ho do každé diskuze. ,,
Takze kdyz se nekdo zucastni didkuze o plenkach , rozvodu nebo neceho jibeho , nesmi uz prispivst v dalších diskuzích? Nebo jak se to urcuje? Ty jsi diskuzni policie? 😅
@veronicka89 já neřeším, jestli je někdo na straně autora nebo ne a je jasné, že odborné rady se hledají jinde. Ale na takovém fóru bych čekala spíš podporu a nebo jak píše @levandule_k smysluplný nadhled na situaci. Tady prostě hrozně moc lidí jenom moralizuje, poučuje a vyjadřují se, jako by šla situace změnit. Všichni jsou viníci, zachovali se hrozně atd. atd. Tohle nepomůže vůbec nijak.samozrejme, že s můžou lidi vyjadřovat k čemukoliv a nejsem žádná policie, ale dovedla bych vyjmenovat klidně deset nicků, který takřka v každý diskuzi poučujou, že autor je debil, kterej si za vše může sám. O tom jsem psala.
@veronicka89 já neřeším, jestli je někdo na straně autora nebo ne a je jasné, že odborné rady se hledají jinde. Ale na takovém fóru bych čekala spíš podporu a nebo jak píše @levandule_k smysluplný nadhled na situaci. Tady prostě hrozně moc lidí jenom moralizuje, poučuje a vyjadřují se, jako by šla situace změnit. Všichni jsou viníci, zachovali se hrozně atd. atd. Tohle nepomůže vůbec nijak.samozrejme, že s můžou lidi vyjadřovat k čemukoliv a nejsem žádná policie, ale dovedla bych vyjmenovat klidně deset nicků, který takřka v každý diskuzi poučujou, že autor je debil, kterej si za vše může sám. O tom jsem psala.
@morgan jj ja vim jak to myslíš , ale to na otevrenych forech je 🤷🏼♀️
Právně na dítě nemáte sebemenší nárok, protože vdané ženy nebo ty ženy, které do rodinného listu dítěte uvednou jméno jednoho muže,ať už je či není bio otcem, tak ten otec sám má právo na popření otcovství do půl roka života dítěte. To znamená,že manžel vdané by to musel udělat před rokem a půl a pak byste vy mohl nastoupit s žádostí o uvedení do RL dítěte.
Takže má rada zní - seberte gule , dojděte za manželem, řekněte,jak se věci mají a nemají ,dostane po hubě,ale pořád jsou dvě šance ,jak to dopadne :
1) pochopí vás a udělá maximum pro to ,aby se tato situace vyřešila zdárně pro vás ( aby jste mohl dělat klukovi občasného strejdu)
2) rozvede se a rozpadne se jeho rodina.
Ale v každém případě vy budete mít dobrý pocit,že jste něco podnikl k tomu ,aby jste kluka viděl.
Můj názor je, aby jste do toho neryl. Počkala bych si, až bude klukovi aspoň 15 let. Vím, že jeho dětství se vám nevrátí, ale na tom nezáleží, on své dětství má,má mámu, má tátu a sourozence ,on nepotřebuje žádné drama ani změny. Vy jste byli dospělí, dělali jste to za plného vědomí,tak teď nekažte dítěti jeho svět. Budete s tím muset žít, že jste byl hloupý a naivní, ale věřím ,že stejně tak žije ta matka dítěte,když se denně musí koukat na to, jak zahla svému muži a teď se denně musí bát,aby to nezjistil .
Mně na tom přijde nejvíc krutý nechat toho papírového otce, aby uvěřil, že je děťátko jeho, přilnout k němu a pak zničeho nic mu vpálit, že je cizí. To se snad nikdy nedá překonat, to je jak když ty matky zjistily, že jim někdo vyměnil dítě v porodnici.
Mně na tom přijde nejvíc krutý nechat toho papírového otce, aby uvěřil, že je děťátko jeho, přilnout k němu a pak zničeho nic mu vpálit, že je cizí. To se snad nikdy nedá překonat, to je jak když ty matky zjistily, že jim někdo vyměnil dítě v porodnici.
@antoinet jako verzi je vice , dite nechtel a treba jak se dozvi pravdu , otoci sve chovani …
Pokud ti na diteti tolik zalezi , tak zrovna u nej se moc menit nemusi - ( tak jsk pisete vsechny vyse )
Rekne si dite miluju , fungujeme dobre , manzelku miluju takze krom papiru a toho ze di ho vlastni otec obcas veme , muzem fungovat jako predtim.
Ale to se nejspis nestane ptz nejvice zrady se bude valit prave na nej … nevera, dite neni jeho , lzi apod …
@antoinet jako verzi je vice , dite nechtel a treba jak se dozvi pravdu , otoci sve chovani …
Pokud ti na diteti tolik zalezi , tak zrovna u nej se moc menit nemusi - ( tak jsk pisete vsechny vyse )
Rekne si dite miluju , fungujeme dobre , manzelku miluju takze krom papiru a toho ze di ho vlastni otec obcas veme , muzem fungovat jako predtim.
Ale to se nejspis nestane ptz nejvice zrady se bude valit prave na nej … nevera, dite neni jeho , lzi apod …
@veronicka89 tak to mu přijde hodně naivní, že by pokračovali v pohodovém módu, naopak, vše to rozloží.
Myslíš, že zachová klid muž, který si myslel, že má věrnou ženu a vlastní dítě? A místo toho má ženu, co ho zradila, a dítě, které je krev toho milence? Který se bude dítěti a celé rodině montovat do života? Z toho bude slušná apokalypsa a pro toho otce je to na mašlu... Dárce spermatu snad bude po tom všem spokojený sám se sebou.

@j.a.n.i to je snad uplne neco jineho ,darce dite nechce a figuruje zde ken jako dpermie , kdezto tady mame orce ktery otec neni a cloveka ktery otec je , chce jim byt , ale neni mu to umozneno.
A verim , ze mu to neni umozneno ze by ho maminka chranilav, ale proto, ze je to i pro ni nejlepsi nic neriskovat a zit poklidny zivot s chlapem kteremu vedi buliky na nos.
Mimochodem nikde neni psano ze se to diky nahode nedozvi …
@veronicka89 No, tenhle ho taky evidentně nechce, jinak by totiz nespal s vdanou, tam je taky dost jasné, ze oficiálně jeho nebude, jen se vynechala ta instituce.
No a ona evidentně taky potrebovala jen toho dárce...