Jak se připravit na Vánoce bez stresu?
Holky, já už úplně cítím, jak se blíží Vánoce, a letos to na mě padlo nějak dřív než obvykle. 🎄✨ V obchodech je už teď šrumec, všude krabice, palety, zboží a uličkami pobíhají brigádníci, kteří se teprve zaučují – přesně to video, co přikládám, to vystihuje úplně dokonale. Někdy mám pocit, že je to chaos, ale zároveň mě ta předvánoční atmosféra hrozně baví.
Taky už pomalu přemýšlím, co komu letos koupit, protože nechci dopadnout jako každý rok… že 20. prosince běhám zpocená po obchodním centru. 😅 Letos bych to fakt chtěla pojmout víc v klidu. Už jsem začala kutit seznam dárků, a dokonce jsem už něco málo objednala – sama sebe tím překvapuju.
Domů bych chtěla dát letos i nějakou novou výzdobu, ale ne zas úplně přeplácanou, jen tak hezky útulně. A hlavně – už teď plánuju cukroví. Přemýšlím, jestli letos risknu něco nového, nebo zůstanu u klasiky.
No a když vidím, jak se plní sklady a jak to ve videu všechno chystají, úplně mě to nakoplo naladit se taky. Jak jste na tom vy? Už taky pomalu přemýšlíte nad Vánoci, nebo vám to přijde ještě brzy? 🎁💛
Jsou dvě možnosti jak to pojmout:
- ve velkém stylu, pak to chce nákupy předem, seznamy, plánování, super plány jsou na webu Terapie domova
- nebo naopak skromně, vykašlat se na společenský tlak a sílu sociálních sítích (což je napůl reklama, očividná či skrytá, a napůl střípky jednotlivců co dají klamný nereálný celek) a vybrat si jen pár věcí, co mi dělá radost a ty si užít (pro mě je to výzdoba, kterou buduju roky po kouskách nebo úklid, který si zaplatím, naopak nemám adventní věnec, nejezdím na trhy nebo nepotřebuju moc druhů cukroví)
Mám nakoupené skoro všechny dárky, objednané cukroví i stromek. Vánoční úklid nepřeháním. Děti už jsou větší, sami obstarají výzdobu. Jeden den na vůni v domě upečeme perníčky. A spíš se těšíme na akce, už máme v plánu krampuslauf, turnaj v Člověče nezlob se, Mikulášskou v sousední vesnici, tady zahájení adventu a rozsvěcení stromu, zimní kino, trhy...
A k čemu ti ten všudypřítomný stres bude dobrý?
Já si prostě budu užívat pohodový advent, dárky kupuju zásadně online (letos dokonce nemám nejmenší tušení co???), po nocích je zabalím, cukroví nepeču a ani neobjednávám = u nás to nikdo nejí...
Vánoční výzdoba je opět decentní, úklid stejný jako kdykoliv během roku, za mě prostě není třeba to "dramatizovat" 😀
Štědrý den proběhne, tak či tak, jen záleží jestli to pojmu v klidu a nebo sedřená do morku kostí...to si však musí rozmyslet každá z nás...
Milujeme Vánoce a těšíme se tu na ně všichni. Nejvíc děti. Poklidím trošku víc , ale okna či skříně mě nestresují. Neřeším je. Dodržujeme vícero tradic a na to se moc těšíme. Už teď zpíváme koledy u piana, děti maluji Vánoční obrázky, pomaličku začínáme s výzdobou a začneme péct cukroví. V sobotu nás čekají dílničky, pak za chvíli mikulášské divadlo, chceme?3 mrknout na trhy, zajít do kina, možná na rozsvícení stromečku, na Štědrý den pak půjdeme pro Betlémské světlo....mezi tím postavíme stromeček, dáme světýlka, přijde Mikuláš...prostě krása. Co se nestihne, tak nestihne. Dárky do konce listopadu budou doma. Horší je to balení. 🫣 Nechávám to vždy na poslední chvíli a stěhuji z patra do přízemí, aby je mohl manžel na Štědrý den naházet pod stromeček. Miluji děti pod stromečkem. ☺️ Do práce jdu naposledy 19. Prosince, tak budu mít ještě čas na případně dodělávky a přípravy. Hlavně budeme spolu. Syn chce lít olovo, dcera pouštět lodičky, budeme koukat na pohádky, pojedeme k prarodičům, přijde nějaká návštěva, na silvestra u nás budou spát známí i s dětma. Těšíme se moc. Nejvíc času zabere asi štědrovečerní a silvestrovské večeře, nějaký chlebíček a zákusek na stůl. Ale do všeho zapojuji děti. Z dcery už je úžasná pomocnice.
Milujeme Vánoce a těšíme se tu na ně všichni. Nejvíc děti. Poklidím trošku víc , ale okna či skříně mě nestresují. Neřeším je. Dodržujeme vícero tradic a na to se moc těšíme. Už teď zpíváme koledy u piana, děti maluji Vánoční obrázky, pomaličku začínáme s výzdobou a začneme péct cukroví. V sobotu nás čekají dílničky, pak za chvíli mikulášské divadlo, chceme?3 mrknout na trhy, zajít do kina, možná na rozsvícení stromečku, na Štědrý den pak půjdeme pro Betlémské světlo....mezi tím postavíme stromeček, dáme světýlka, přijde Mikuláš...prostě krása. Co se nestihne, tak nestihne. Dárky do konce listopadu budou doma. Horší je to balení. 🫣 Nechávám to vždy na poslední chvíli a stěhuji z patra do přízemí, aby je mohl manžel na Štědrý den naházet pod stromeček. Miluji děti pod stromečkem. ☺️ Do práce jdu naposledy 19. Prosince, tak budu mít ještě čas na případně dodělávky a přípravy. Hlavně budeme spolu. Syn chce lít olovo, dcera pouštět lodičky, budeme koukat na pohádky, pojedeme k prarodičům, přijde nějaká návštěva, na silvestra u nás budou spát známí i s dětma. Těšíme se moc. Nejvíc času zabere asi štědrovečerní a silvestrovské večeře, nějaký chlebíček a zákusek na stůl. Ale do všeho zapojuji děti. Z dcery už je úžasná pomocnice.
@marketa11112 už jsem u lavoru 😂😂
Jak jste na tom vy ? Ale dál mě to nezajímá, přispívat nebudu, reagovat nebudu.... 😂 Nebo vlastně smutný ?
Cukroví objednáno. Dárky doma nebo na cestě. Moc se mi vyplatilo zrušit po vzájemné domluvě dárky v širší rodině a my s manželem máme dohodu ohledně částky a pak raději všichni spolu jedeme někam se zrelaxovat.
Kuchyň jsem komplet vygruntovala minulý víkend. Byla nálada a venku hnusně.
Adventní věnec mám skleněný, takže vždy připraven, na dveře umotam.
Stromek od loňska umělý.
Vlastně to zní jak jsem v těžké pohodě, ale pravidelně mě vystresuje okolí.🤭
Uz mi chybí jen 4 dárky a jelikož je chci koupit v DMku, tak cekam na novy kupon v mesici 10x vice bodu na cely nákup. Vyzdobu mam z loňska, jen udělám novy venec na vrátka jako každý rok. Zabalím dárky. Cukroví pojmu letos symbolicky, jelikož mladší dceři bude 5 měsíců o Vánocích a nechci mít stres. 1kg cukroví mam objednané v místní kavárně u nás. Letos to mam vážně na pohodu.
@marketa11112 už jsem u lavoru 😂😂
@alice180 Rozdíl je prostě v tom, že někoho ty přípravy baví, zapojí natěšené děti, neřeší co přesně stihne a nehoní se. Jiný to bere tak, že to dělat musí kvůli ostatním, pak mu to ubírá na síle a je mu to protivné.
Nás to baví. Já nemusím mít ani nově vymalováno, ani vyleštěné skříně. Ale zdobit, vyrábět, péct, to bereme jako zábavu. Stejně je už venku ošklivé počasí. A takto anm čekání na Ježíška rychleji uteče.
@alice180 Rozdíl je prostě v tom, že někoho ty přípravy baví, zapojí natěšené děti, neřeší co přesně stihne a nehoní se. Jiný to bere tak, že to dělat musí kvůli ostatním, pak mu to ubírá na síle a je mu to protivné.
Nás to baví. Já nemusím mít ani nově vymalováno, ani vyleštěné skříně. Ale zdobit, vyrábět, péct, to bereme jako zábavu. Stejně je už venku ošklivé počasí. A takto anm čekání na Ježíška rychleji uteče.
@marketa11112 ok, ale já psala hlášku Kodeta z Pelíšku, když syn chce lejt olovo
@marketa11112 ok, ale já psala hlášku Kodeta z Pelíšku, když syn chce lejt olovo
@alice180 zrovna tuto neznám. 🤷😁

Na mě tlačenice z obchodů nepůsobí nijak vánočně. Naopak mě to stresuje. Co můžu, objednám z domova. Rozhodně si nedovedu představit, že jdu do OC nakupovat dárky týden před Vánoci. Už teď je to tam o život.