icon

Jak se připravit na Vánoce bez stresu?

19. lis 2025

Holky, já už úplně cítím, jak se blíží Vánoce, a letos to na mě padlo nějak dřív než obvykle. 🎄✨ V obchodech je už teď šrumec, všude krabice, palety, zboží a uličkami pobíhají brigádníci, kteří se teprve zaučují – přesně to video, co přikládám, to vystihuje úplně dokonale. Někdy mám pocit, že je to chaos, ale zároveň mě ta předvánoční atmosféra hrozně baví.

Taky už pomalu přemýšlím, co komu letos koupit, protože nechci dopadnout jako každý rok… že 20. prosince běhám zpocená po obchodním centru. 😅 Letos bych to fakt chtěla pojmout víc v klidu. Už jsem začala kutit seznam dárků, a dokonce jsem už něco málo objednala – sama sebe tím překvapuju.

Domů bych chtěla dát letos i nějakou novou výzdobu, ale ne zas úplně přeplácanou, jen tak hezky útulně. A hlavně – už teď plánuju cukroví. Přemýšlím, jestli letos risknu něco nového, nebo zůstanu u klasiky.

No a když vidím, jak se plní sklady a jak to ve videu všechno chystají, úplně mě to nakoplo naladit se taky. Jak jste na tom vy? Už taky pomalu přemýšlíte nad Vánoci, nebo vám to přijde ještě brzy? 🎁💛

Strana
z2
klokanka31
19. lis 2025

@anonym_autor Já mám vyzdobeno, dárky nakoupené a zabalené. Péct letos nejspíš nebudu. Takže pohodička. Letos chci Vánoce prožít v naprostém klidu, bez shonu.
V neděli jsme byli s manželem v nákupním centru, ještě nás napadlo koupit pár drobností. A když jsem viděla ty davy lidí, tak šílený. Byla jsem ráda když jsme vypadli, a jsem ráda že už žádné nákupy řešit nemusím 😊

anonym_534894
19. lis 2025

Advent začíná příští neděli, tj. v sobotu odpoledne připravím adventní věnec, abychom ráno v neděli mohli zasednout k první adventní nedělní snídani a zbytek vyřeším v průběhu neděle. Dárky objednávám průběžně od října a cukroví peču každý rok stejné a začnu až po Mikuláši.

marketa1218
19. lis 2025

@anonym_autor Já už také asi tři dárky mám, ale já jsem ten typ co se kvůli Vánocům nestresuje skoro vůbec. Nějaké velké uklízení třeba neřeším vůbec, uklizim průběžně celý rok,tak proč bych se měla před Vánocemi strhat.
Cukroví pečeme pro radost pár kousků s dcerou, protože to má ráda a těší se na to.
Výzdobu dělám kolem prvního advetu. Nákup mi přiveze rohlík a potom jenom průběžně dokupuji.
Užíváme hlavně tu atmosféru, pohádky. Míváme velkou rodinnou večeři na kterou se těším . Vánoce jsou svátky klidu a míru že jo 🙂

alice180
19. lis 2025
@marketa1218

@anonym_autor Já už také asi tři dárky mám, ale já jsem ten typ co se kvůli Vánocům nestresuje skoro vůbec. Nějaké velké uklízení třeba neřeším vůbec, uklizim průběžně celý rok,tak proč bych se měla před Vánocemi strhat.
Cukroví pečeme pro radost pár kousků s dcerou, protože to má ráda a těší se na to.
Výzdobu dělám kolem prvního advetu. Nákup mi přiveze rohlík a potom jenom průběžně dokupuji.
Užíváme hlavně tu atmosféru, pohádky. Míváme velkou rodinnou večeři na kterou se těším . Vánoce jsou svátky klidu a míru že jo 🙂

@marketa1218 mám to podobne. Akorát bez Rohlíku. Nic k nám nedováží což mě se...

mishka87
19. lis 2025

Pracuju v obchodě, takže mě tohle nějak nebere. Kupuji už hotové těsto na cukroví, nějaké dárky už taky mám. Vlastně zbývá jen dárek pro tchyni a hlavní dárek pro kluka. V pátek nám teprve dodělali podkroví, takže doma je to stále jak po výbuchu a to ještě v sobotu dorazí první půlka nábytku. Mě ale nikdy vánoce nebrali. Stotožňuju se s Grinchem

zmrzlinka
19. lis 2025

Dárky kupuju od října.Musim je co nejdříve zabalit.Pak už nebude čas.To budou besídky , večírky,zpívání u stromečku a nevím co ještě.
S vyzdobou už jsem pomalu začala.Proste postupně.Nemam čas to udělat všechno najednou.

alice180
19. lis 2025
@mishka87

Pracuju v obchodě, takže mě tohle nějak nebere. Kupuji už hotové těsto na cukroví, nějaké dárky už taky mám. Vlastně zbývá jen dárek pro tchyni a hlavní dárek pro kluka. V pátek nám teprve dodělali podkroví, takže doma je to stále jak po výbuchu a to ještě v sobotu dorazí první půlka nábytku. Mě ale nikdy vánoce nebrali. Stotožňuju se s Grinchem

@mishka87 a taky tve srdce ,,naroste ". 😂

daasqua
19. lis 2025

Já dárky kupuji průběžně během roku, během listopadu přihodím pár, o kterých si děti napíšou Ježíškovi. Některé dárky mám i 6 let staré, tenkrát byly za hubičku (třeba hry nebo Lego). Takže chození po obchodech mě nenervuje, protože to nepraktikuji. Péct budu po večerech v prosinci. Výzdobu vymyslí děti, vytáhnu krabici s něčím z minula a oni ať si udělají dle svého. Párkrát půjdeme někam na trhy, i na prodloužený víkend, pak akce ve škole/školce. Obecně mě Vánoce zas tolik nestresují.
Jediný problém je, že nyní budu každý den místo 6 hodin pracovat třeba 12, protože se blíží roční uzávěrka, a že budu muset pracovat i o víkendech, Silvestr, Nový rok... zkrátka se zastavím možná tak v druhé polovině února po všech auditech. Kvůli tomu nebudu moci stíhat ani normální věci.

jannym
19. lis 2025

Co se s tihne to se stihne, po zkusenosti kdy jsem pred par let prolezela vanoce v motole, muzu s klidem rict ze svatky prijdou i bez napeceneho cukrovi, vygruntovaneho bytu a nazdobeneho stromecku. Manzel na stedry den je v praci, jako obvykle, takze vanoce moc nehrotime….

mishka87
19. lis 2025
@alice180

@mishka87 a taky tve srdce ,,naroste ". 😂

@alice180 jojo, po svátcích 🤪

20190418
19. lis 2025

Mě teda Vánoce nijak nestresují. Před prvni adventní nedělí uděláme se synem svícen. Stromek koupím nekdy v polovině prosince a nazdobíme víkend před Štědrým dnem a to je co se týká vyzdoby vše. Úklid jen klasický pravidelný. Možná dám ještě do Vánoc okna, ale spíš ne 🙂. Dárky jen syn - skromnej, nevlastní dítko - poukazy, manžel - ponožky nebo jiná klasika a našim nějaký pobyt. Vše nakupuji online - takže pár hodin v práci, když se nudím 🙂 Cukroví dostanu od mamky a tchyně. A je to. Nenechám si vánoční pohodu vzít nějakými stresy nebo blázněním.

zaludova
19. lis 2025

@anonym_autor Já mam plan takovy, mam ted v patek volno, takze budu mit 2 dny na hloubkovy uklid. V nedeli udelam vyzdobu. V nasledujicim tydnu objednam 90 % darku. V patek 28.11. vyrobim adventni venec a vyzdobu z vetvi, v sobotu pak pernicky a nasledne uz jen vanocni pohoda, aktivity, baleni darku, peceni cukrovi a uklid bude uz jen klasicky.

marketa1218
19. lis 2025
@alice180

@marketa1218 mám to podobne. Akorát bez Rohlíku. Nic k nám nedováží což mě se...

@alice180 Dlouho k nám také nejezdil, ale začal a musím říct, že je to teda super pomoc.

dulka333
19. lis 2025
@anonym_534894

Advent začíná příští neděli, tj. v sobotu odpoledne připravím adventní věnec, abychom ráno v neděli mohli zasednout k první adventní nedělní snídani a zbytek vyřeším v průběhu neděle. Dárky objednávám průběžně od října a cukroví peču každý rok stejné a začnu až po Mikuláši.

@anonym_534894 já také tak 👍🏻

eviicka
19. lis 2025
@zmrzlinka

Dárky kupuju od října.Musim je co nejdříve zabalit.Pak už nebude čas.To budou besídky , večírky,zpívání u stromečku a nevím co ještě.
S vyzdobou už jsem pomalu začala.Proste postupně.Nemam čas to udělat všechno najednou.

@zmrzlinka přesně, není čas dělat vše najednou a v prosinci, kdy je jedna akce za druhou.

Takže dárky už dávám dohromady od září, od teď peču perníčky (dělám více várek). Na výzdobu si nepotrpím, udělám pak s dětmi. Pokud chci Vánoce a advent v klidu, tak to chce postupně.

klokanka31
19. lis 2025
@jannym

Co se s tihne to se stihne, po zkusenosti kdy jsem pred par let prolezela vanoce v motole, muzu s klidem rict ze svatky prijdou i bez napeceneho cukrovi, vygruntovaneho bytu a nazdobeneho stromecku. Manzel na stedry den je v praci, jako obvykle, takze vanoce moc nehrotime….

@jannym Já byla loni na Vánoce v nemocnici, a proto si letos dávám pauzu od naklizeného bytu, pečení...Radši klid a být doma, než se zas "uhonit" a skončit ve špitále.

moudivlacek
20. lis 2025
@klokanka31

@jannym Já byla loni na Vánoce v nemocnici, a proto si letos dávám pauzu od naklizeného bytu, pečení...Radši klid a být doma, než se zas "uhonit" a skončit ve špitále.

@klokanka31 Souhlas, loni jsem lehla já, letos bohužel řešíme velice vážné zdravotní potíže s nejistým výsledkem v nejbližší rodině a nikdo asi nebude mít na nějaké extra slavení chuť. Čím jsem starší, tím míň kolem toho dělám cirkusu. Hl. to zdraví!

klokanka31
20. lis 2025
@moudivlacek

@klokanka31 Souhlas, loni jsem lehla já, letos bohužel řešíme velice vážné zdravotní potíže s nejistým výsledkem v nejbližší rodině a nikdo asi nebude mít na nějaké extra slavení chuť. Čím jsem starší, tím míň kolem toho dělám cirkusu. Hl. to zdraví!

@moudivlacek Přesně. Zdraví je nejvíc...

me_druhe_ja
20. lis 2025

Ja jsem nikdy nepochopila, proč/jak můžou Vánoce někoho stresovat. 🤷

lauriak
20. lis 2025

Darky mam nakoupene vsechny, pernicky uz jsme upekli, vyzdobu a svetilka nove nekupuju takze staci vytahnout a povesit. Jinak tento rok asi ostatni cukrovi objednam a nebudu se s tim vubec zatezovat. Ani uklizet se nejak extra nechystam .
Jedine co mne extremne stve pred vanoci jsou plne cesty a parkoviste aut. Ja jezdim sve klasicke trasy skolka, skola, krouzky a je to od zacatku listopadu extremne citit, ze aut je vic.

klokanka31
20. lis 2025
@me_druhe_ja

@me_druhe_ja Taky jsem to nikdy nepochopila...Ale ten shon (i když se člověk sebevíc těší) se může negativně projevit na zdraví 🤔

ninive211
20. lis 2025
@me_druhe_ja

@me_druhe_ja Může, pokud někdo třeba nemá tolik peněz, kolik by si přál a nemá třeba na to, splnit blízkých jejich přání. Nebo kdo je časově hodně zaneprázdněn a nestíhá a nechává vše na poslední chvíli (ať už záměrně anebo prostě neumí zvládat time management ---dřív jsem s tímto neměla problém, čím jsme starší,m tím víc zjisšťuji, že ten problém mám občas taky).
Nebo ten, kdo je z dětství naučen, že Vánoce musí být "perfektní"(případně je ovlivněn dokonalými filmovými Vánocemi s miliardou výtdoby a spoustou dokonalých dárků) a díky té honbě za dokonalosatí se stresuje.
Mě stresuje akorát ten čas, letos nemám moc nápady na dárky, děti skoro nic nechtějí/nepotřebují, no něco jsem vymyslela, ale není to nic WOW...díky bohu za eshopy, absolutně nesnáším chodit v davech po obchodech a hlavně když vlastně nevíte, co sháníte, ale nemůžete TO sehnat....TO je opravdu stresující. Opravdu díky bohu za eshopy, bez nich by posledních pár let vánoce asi nebyly...já fakt nechápu, jak to dělaly naše maminky a babičky dřív 😀 (no chápu, nakupovalo se právě průběžně už od léta, případně celoročně, schovávalo do skříně pro tu správnou příležitost, kupovalo se prostě, když se zrovna na něco káplo, protože třeba za býv režimu bylo zboží dost omezené, hračky s dost často dědily a předávaly v rodině a "jako nové" věnovaly jako dárek dál...na jednu stranu asi to byly o dost poklidnější Vánoce, kdy to nebylo o milionu dárků pod stromečkem).

ninive211
20. lis 2025
@lauriak

Darky mam nakoupene vsechny, pernicky uz jsme upekli, vyzdobu a svetilka nove nekupuju takze staci vytahnout a povesit. Jinak tento rok asi ostatni cukrovi objednam a nebudu se s tim vubec zatezovat. Ani uklizet se nejak extra nechystam .
Jedine co mne extremne stve pred vanoci jsou plne cesty a parkoviste aut. Ja jezdim sve klasicke trasy skolka, skola, krouzky a je to od zacatku listopadu extremne citit, ze aut je vic.

@lauriak "Vánoční" úklid vůbec nijak neřeším, okna jsem umyla tak nějak teď v říjnu a jinak prostě klasický úklid jako obvykle. Možná navíc umyju troubu po pečení a vytřu lednici (to fakt dělám jednou za dlouhý čas), to jedině. Ještě tak úklidem se stresovat...🙂

ovecky
20. lis 2025
@zaludova

@anonym_autor Já mam plan takovy, mam ted v patek volno, takze budu mit 2 dny na hloubkovy uklid. V nedeli udelam vyzdobu. V nasledujicim tydnu objednam 90 % darku. V patek 28.11. vyrobim adventni venec a vyzdobu z vetvi, v sobotu pak pernicky a nasledne uz jen vanocni pohoda, aktivity, baleni darku, peceni cukrovi a uklid bude uz jen klasicky.

@zaludova to se mi libi, to zni jako plan 😊

Ja rok od roku snizuju pozadavky a mnozstvi daru a ozdobicek, proste vic deti, vyssi uvazek, neni kapacita. Driv jsem skladovala tuny darku predem a pak mi to tu prekazelo, takze to uz nenene, za usporu mi to nestoji (tum myslim vyhodne nakupy treba z leta).

me_druhe_ja
20. lis 2025
@ninive211

@me_druhe_ja Může, pokud někdo třeba nemá tolik peněz, kolik by si přál a nemá třeba na to, splnit blízkých jejich přání. Nebo kdo je časově hodně zaneprázdněn a nestíhá a nechává vše na poslední chvíli (ať už záměrně anebo prostě neumí zvládat time management ---dřív jsem s tímto neměla problém, čím jsme starší,m tím víc zjisšťuji, že ten problém mám občas taky).
Nebo ten, kdo je z dětství naučen, že Vánoce musí být "perfektní"(případně je ovlivněn dokonalými filmovými Vánocemi s miliardou výtdoby a spoustou dokonalých dárků) a díky té honbě za dokonalosatí se stresuje.
Mě stresuje akorát ten čas, letos nemám moc nápady na dárky, děti skoro nic nechtějí/nepotřebují, no něco jsem vymyslela, ale není to nic WOW...díky bohu za eshopy, absolutně nesnáším chodit v davech po obchodech a hlavně když vlastně nevíte, co sháníte, ale nemůžete TO sehnat....TO je opravdu stresující. Opravdu díky bohu za eshopy, bez nich by posledních pár let vánoce asi nebyly...já fakt nechápu, jak to dělaly naše maminky a babičky dřív 😀 (no chápu, nakupovalo se právě průběžně už od léta, případně celoročně, schovávalo do skříně pro tu správnou příležitost, kupovalo se prostě, když se zrovna na něco káplo, protože třeba za býv režimu bylo zboží dost omezené, hračky s dost často dědily a předávaly v rodině a "jako nové" věnovaly jako dárek dál...na jednu stranu asi to byly o dost poklidnější Vánoce, kdy to nebylo o milionu dárků pod stromečkem).

@ninive211 tak tam jedině "uznávám" ten argument s penezama. 😀 pokud děti nic nechtějí, tak vždycky nějaká knížka, hra, oblečení pokud jsou větší, kosmetika, poukázka do oblíbeného obchodu....a malým dětem mám dojem je vždy co koupit😀 naopak je ta nabídka totálně prehlcena, že spíš nevím, co vybrat 😀
Jak teď vidím český vánoce "zvenku" tak si ten stres děláme často naprosto zbytečně sami. Jako hlavně skrz to pečení a úklid. Frantiky by třeba absolutně nenapadlo umývat na vánoce okna, vnitřky skříní atp... když jsem to říkala přítelovi, tak si klepal na hlavu a prej proč to děláme na Vánoce, vždyť se tohle muze dělat kdykoliv během roku. 😀 v tomhle naprosto souznim a jsem asi Francouz odjakživa😀 a pečení je národní sport. Proč nestačí udělat symbolicky max 5 druhů? Proč se jich pece 10-15? Často už jsou oka podobný a hlavně stejně pak většina domácností řeší: co s tím, už to nikdo nechce ani jíst. Takže zase ztracený čas, peníze. Jasně, pokud to někoho baví, relax atp. Why not ? Ale většina lidí se stresuje, že nestíhá upict dvanactej druh. Zas Frantíci koupi "bûche de Noël" a je klid. 😀 pečou jen na východě myslím.

patypresdevaty
20. lis 2025

Myslím, že většina lidí si ten stres dělá do velké míry sama - svými očekáváními, představami o tom "jak Vánoce mají vypadat" (od úklidu, přes pečení, po dárky, žranice atd atd), přehnaným perfekcionismem, neschopností zpomalit apod.
Jediné, co úplně neumím ovlivnit a ten prosinec mi to znepříjemňuje, je fakt, že i když jde člověk jen pro běžný nákup, musí se "probojovat" davy lidí. Úplně kvůli tomu nechci nakupovat i potraviny jen online, nějak to "přežiju", ale vadí mi to, no...
Taky chápu, že jsou lidé, kteří toho objektivně mají hodně (pracovně) a nic moc s tím udělat nemohou (pokud nechtějí kvůli tomu měsíci v roce měnit práci), takže si za tu hektičnost sami nemůžou....
U většiny lidí ale, myslím, platí: "Jaký si to uděláš..."

barulina
20. lis 2025

@anonym_autor ja začít takhle pozdě, tak jsem ve stresu taky 😀 dárky kupujeme od srpna, pro dospělé např lístky, zážitky a našim 4 dětem postupně. Na pečení tály s předstihem a mam ro zvlášť. Uz jen ta finanční zátěž me stresuje a navíc jsem plánovači typ. V sobotu udělám velký úklid, výzdobu a začnu péct

kacka1994
20. lis 2025

Snazim se mit nakoupene darky, koupime stromek a jinak me nic netankuje 🙂 s detmi upeceme pernicky a pokud nestihnu dalsi cukrovi, tak si ho prece udelam jindy 🙂 Jeden rok jsem tyden pred Vanocemi stravila v nemocnici s ditetem, domu nas pustili 24. odpoledne a Vanoce taky probehly skvele, jen mi bylo lito, ze to teseni se jsem ten rok nezazila s temi starsimi 🙂 Ja budu stastna, kdyz budeme vsichni zdravi a doma 🙂 a jestli tu bude nebo nebude vonet cukrovi, jestli tu nebude vyzdoba, nebo naklizeno je mi uprimne jedno 🙂

izz76
20. lis 2025

Ja se vanocema nestresuju, výzdobu děla někdy na začátku prosince, ale jen decentně, protože nem rada přeplácaní. Cukroví peču s dcerou pro zábavu, něco málo a většinou z koupeného těsta. Darky objednam, případně koupím za jeden den po obchodech. Kupuju hlavně dceři, dospělým dětem spis peníze, manželovi parfém a společný welnes. Ostatním členům rodiny nic, nebo pouze symbolicky. Vánoce si užíváme v poklidu, procházky na trhy, koukání na pohádky.,

berynka
20. lis 2025

Advent mam rada,před Vánoci si užívám atmosféru,ale Vánoce mne stresují v posledních letech,i když se snažím si to zjednodušit.
Chci mít nějaké “tradice” a ty se neudělají jen tak 😛🎄.
Musim uklidit,abych výzdobu dala do čistého (okna myju už začátkem podzimu.
🍪Cukrovi začínám péct po Mikuláši (děláme jen 4 druhy,snažím se zapojit děti) a pár večerů na to padne.
🎁 Darky kupujeme přiměřeně a plánujeme tak měsíc dopředu.Ale obdarovavame 7 děti v rodine.
🧑🏻‍🎄Na Štědrý den máme rybí polévku,řízky a salát,tak vikend před stejne musim na nákupy.Snazim se brzo ráno než tam budou davy 😵‍💫.Ale i tak musim plánovat a dat pozor,at 26.12.nedojidame posledni toastak.

Darky musim během pracovního režimu zabalit,u nas furt nekdo je a potřebuji aspon 2 hodiny,kdy to můžu začít dělat.Nerada bych zas poslouchala “Ja ale ten mikroskop v krabici klíčovou dírkou viděl!” 😏.

A i když mam klidnou práci,tak před Vánoci se zvyšuje tempo všude okolo a všichni zvýší činnosti s výhledem na dovolenou o svátcích!

Strana
z2