Jak se připravit na život během války?
Damy...jsem celkem mlady rocnik..nezazila jsem valku...a tak premyslim jak to pak vypada...co se deje...jak vypada zivot...lze se na to nejak pripravit? Valka muze trvat roky...
@zelenaesmolda
sama uživatelka už má jistě zjištěny nejbližší kryt, popřípadě vysmejčený sklep, zásobu balíku pitné vody na roky dopředu, stejně tak trvanlivých potravin, evakuacnim zavazadlo už na zabaleno od prvního dne valky a pas v ruce...
@marketka_m tvl to mě pos*r relax u paranoi z války...
@marketka_m moje babi dokázala s dedou postavit dům a porodit 2 děti a dokud žila tvrdila, že žili úplně normálně..
Víte co by mě zajímalo? Na co by si lidi střádali trvanlivé potraviny jako mouku,rýži,těstoviny, když by si to v krytu stejně asi neměli na čem uvařit 🤔
@klokanka31 novodobi Survivor tentokrát bez ohně v praxi 😂 český národ je multifunkční, to se sní i tak...
@veruuu_kubesovic zklamu te.kryt nevim kde je nejblizsi.. pasy nemame a zasoby dve kila mouky.v krytu bych si s tim stejne mohla vypaplat na ksicht...a zavazadlo evakuacni nemam protoze nevim k cemu by mi bylo...ani kam bych s nim sla..
@bara88 A co uvidis v televizi? Ostrelovani, boje, to ale nereflektuje zivot mimo bojove oblasti. Ja dotaz autorky chapu tak, ze ji zajima bezny zivot za valky. Ted na CT24 mluvila Ukrajinka zijici v CR, ktera ma na Ukrajine rodinu - v oblastech, kde se nebojuje a lide tam pry zatim ziji normalne. Chodi do prace, do skoly...
@klokanka31 moje deti jedi testoviny nejradeji syrove 🤣
@martiniquest my uz nezapiname ani televizi... Zde ale vzdy kazdy dostane po palici...prece MK je na odreagovani..a ne na to co kdo proziva...
@martiniquest neeeeee.....syrove testoviny...neboli je bricho z toho ,😱levne chipsy😁
@martiniquest 🧐 jak to dělají?😄
@klokanka31 Normalne. Jdu varit testoviny a nez se ohreje voda, na ferovku mi to zerou pod rukama. Jen to mizi. Jsem zla matka, nedavam jim chipsy, tak se jim libi, jak to krupe
@martiniquest Je pravda že já jako malá takhle chroupala syrový špagety 😄
@marketka_m my jsme zamlada takhle nasucho jedli cinsky polivky😀
@felixfelicis deti sni asi vsechno..nebo ja nevim..ta predstava 🙂
@marketka_m to bylo v puberte, nemeli jsme penize na chipsy a tohle bylo levny😀😀
Muj tatinek se narodil pred valkou - vim, ze jako rodina se museli odstehovat ze Sudet - babicka ho i jeho segru odvezla k babickam na venkov, nebo pak bydleli jinde v male mistnosti, kde meli vystehovane vsechen nabytek - vim, ze deda musel jit do sveho rodneho mesta (byl postak) - takze roztrzeni rodiny, deda pak byl partyzan, babicka se tady musela postarat o zivobyti (ucitelka, 2 deti, meli dokonce TBC - vzpominal, jak babicka nasazovala krk, aby sehnala maslo a chleba, aby meli potravu na uzdraveni, chodila do vesnic - coz bylo taky trestne, skryvala se pred bombardovanim nekde v poli - myslim, ze byla statecna zenska), taky rok nechodil do skoly - byly zavrene - takze nedostatek jidla, nedostatek casu na deti, protoze se muselo zajistit zivobyti, byly potravinove listky na vsechno - potraviny, saty apod. Ale nevzpominal nejak tragicky, tezko rict.
Jsem teď v kontaktu s lidmi na Ukrajině. Řeknu ti to takhle. Ivánek chodí s policií na hlídky, Voloďa jde do boje(má dvojčátka ve třetí třídě), Kazimír dělá ve skladě munice( má dcerku okolo deseti let) Nikita zůstává s rodinou a čekají co bude,Rita s rodinou i třikrát za den utíkají do krytu když je poplach. Všichni na otázku proč neodejdou odpoví stejně. Je to náš domov, naše zem. Mají málo jídla,obchody už prázdné, zavřené. A přesto jsou tam. Jsou doma. Taková je válka 😔
@zelenaesmolda Promiň, ale mně přijde, že tobě vadí skoro každé téma, které se tu objeví, i čistě maminkovské 🙂 Nepřijde mi zase tak nepřirozené se zajímat o to, jak by náš život vypadal. Člověk nemusí sledovat média, aby věděl, že je to nejbližší válka, jakou jsme zažili, a tím pádem se snad ani omlouvat za svůj strach.
Jako uprimne uz mi prijde cilene informacne vyhnane do otacek,nestiham to ani sledovat,chteji at prispivame,poslali jsme zbrane za hodne,ale Rusi to zlikvidovali,vlak s tim vyletel do vzduchu a to se nam uz nerekne...Za sebe muzu rict,ze je treba pobalit nejnutnejsi a zdrhbout za hranice,aby si clovek zachranil svuj zivot i zivot deti,vidime to na Ukrajine,civiliste usetreni nejsou,vsechno rozstrilene,lide budou mit traumata,zeme uplne zdevastovana.Kdyz bas obsadili Nemci,vzdali jsme se bez boje,kdyz Rusi v 68 takr jsme se vzdali bez boje,ale prezilo hodne lidi a nebylo to tu tak zdevastovane,jako kdybychom bojovali,stejne jsme nemeli spojence a ve vysledku bychom za mesic padli,no mozna uz za tyden.A jak to vypada pro ty co zustanou?Zalezi s jakym vysledkem to skonci,bud bude v zemi okupator nebo ne a vsude budou probihat bojuvky a da se v tom zit?Neda.Vyhoda lidi se zahradkou,ze muzou zasadit zvirata uchovat,ale voda,plyn,energie bude nebo nebude?Nebudete mit strach posilat deti do skoly,ze ji zbombarduji?Urcite s Ukrajinou konci ma najivita na civilizovanou valku...Jo a holky,taky skupujete uz ten jod a balite evakuacni zavazadla?Kdyz si prectete o tom,co ta atomovka umi,ta nvzhledem k rozloze naseho uzemi by jich stacilo na CR 5-7 a postihne to temer vsechny,takze jod mozna ani nebude potreba...Nicmene tady si nikdo neuvedomuje,ze misto atomove by to spis mohla byt biologicka valka - otravena pitna voda a tak,takze skupujte jod a balte zavazadla 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️,opravdu to nepomuze,kdyz budou chtit vymazat CR z povrchu zemskeho...Jo a kdyz nefunguje mena funguji potravinove listky,zlato,stribro,bartr...pujdou nandracku trvsnlive potraviny,listeniny,mouka,cukr (uz se zasobujete?) a nevim jak vy,ale po Ukrajine nejdriv pujdou na staty kolem SSSR Gruzie bude dalsi na rade...takze to straseni,ze vpadne Rus do EU,zatim jeste ne,jeste maji jine cile...
Pro CR je ted uplne jiny problem,ekonomicka a energeticka krize,vysoka inflace,ale zaee se pozornost odvedla na Ukrajinu,sankce jsou maximalne mozne,je treba ale resit problemy i u nas,taky to statni kasu bude neco stat...je zajimave,kolik se na ne vybralo,ale proc se nevyvere od lidi na statni dluh??? Jo a jeste ti,co rikaji,ze klidne za vse zsplati enormne vysokou cenu,tak uvidime co budete holky mluvit po pul roce,kdyz splatky uveru zdrazi jak slak,energie drahe,potraviny drahe,paliva drahe,kupni silu bude podkopavat inflace,bude mit problem o stredni trida a to nevim co teda budou delat ti co v te stredni tride ted nebyli,i ty uprchliky budeme muset zivit,takze vsechno nas to vyjde.Takze ty silacke reci tech,kteri si nedovedou predstavit co ceho se to vsude promitne je papouskovani medii bez znalosti souvislosti a rozhledu,zpracovavaji nas,az kdyz bude hodne lidi ryt drzkou v zemi,aby se jim nebourili a sami si rekli,aspon tady neni valka...Vzdyt ta informacni kampan je totozna s tou covidovou,cilem je udrzet nas ve strachu,vytraseni lide se lip ovladaji...
@marcicek84 tak za to bude moct RU@ko...a s tim budeme zit nekolik let o vode a ....vode...pokud nebude otravena teda..
@marketka_m no Rusko z casti,z casti Babis,covid,vsak ted se vse splachne,ze valka na Ukrajine,ale proboha vzdyt my ve valce nejsme...no to s tou vodou sedlo...
@zelenaesmolda Ale vždyť ty máš možnost volby, co budeš z MK konzumovat a co ne? Mám taky témata, která zásadně neotvírám, ale prostě v životě někoho jiného se vyskytují, řeší to a má potřebu o tom mluvit, proto se přece na něj nebudu zlobit? Je strana nabídky a strana poptávky, na které jsi ty a je jen na tobě, co si vybereš.
@marcicek84 Tu vysokou inflaci teď ještě přihřívá vysoká cena ropy, která vystřelila díky válce nahoru, takže všechno souvisí se vším.
@levandule_k jj tak nejak,neco se proste k nam prelije,ale stejne jsme zase krmeni a budeme krmeni pohadce o tom,budte radi,ze tady neni valka...a docela dost lidi na to skace...
Zajímavé téma. Taky nad tím přemýšlím. Ty první dny jsem třeba kojila mladšího, zametala, zalívala čaj a myslela na to, že tyhle úplně běžné věci dělaly i maminky na Ukrajině pár dní před invazí.
V případě, že bychom měli rusáky na návštěvě, by asi byla situace jiná. U nás by bojovalo méně lidí než tam, Ukrajinci jsou děsně stateční. Záleží, kde se Putin zastaví. Momentálně to bude ekonomický problém, už teď se zdražuje a bude hůř, výhledově by mohlo dojít k výpadkům nějakého zboží. Jsme zvyklí, že si všechno můžeme koupit, objednat, ale dočasně to třeba prostě nebude. Vždycky za války žili lidi skromněji, ale děti se rodily vždycky, protože obyčejný člověk chtěl vždycky nějak žít.
@mourovatakocka vyhledove hrozi to,co rikaji,ze nehrozi a to vypadek plynu,takze muzes mit smlouvu ale muzou ti ho poustet jen po trochach,zavroi chemicke zavody a velke zavody,zase to postihne lido co budou doma na 60 procentech,Evropa proste nema jsk zajistit kratkodobe az strednedobe vypadky plynu s kdo tvrdi,ze pohoda,ze jen vyssi cena,tak vedome lidem lze...
@veru181
kazde tema urcite ne.vadi mi debilni dotazy a ty,ktere se neustale opakuji.
treba neustale pomerovani duchu na TT.

@marketka_m zajeď na Ukrajinu a hned to zjistíš doporučím nejlíp vyhledat ten ruský konvoj u Kyjeva...