Jak se smířit se stárnutím a využít každý okamžik?
Nikdy jsem si nemyslela, ze se me to nekdy bude tykat. Nebo respektive - to bude aaaz za dlouho! Doted jsem se povazovala za tak mladou! Ale pred par dny mi na stole pristala 15 let stara fotka, kdy jsme s muzem zacali chodit. Takovi mladicci, jsme byli! Ja vlastne ani nevim, cemu se divim. Tahne mi na 40, mam tri deti, o 6 kg navic (zadna hruza), ale ten ksicht je proste jinej. Ani nevim, jak to uteklo a KDY ta zmena nastala. Spis se chci s vami zamyslet, jak vnimate svuje vek vy? Ja jsem vlastne sama se sebou spokojena, neplanuji zadne esteticke zakroky a beru to proste tak, jak to je. Je to zivot a vsichni starneme. A ani bych nechtela byt mladsi, protoze kazdy den mi prinasi pouceni a citim se moudrejsi a vyrovnanejsi. Jen citim z te fotky jakysi sok 😀 Rekla bych, ze do tech 40 let je clovek jeste relativne mlady. Obavam se trochu, ze po te ctyricitce zacne zivot utikat jeste rychleji nez ted, a pak bude brzy 50! 60, 70, 80, smrt…! Citim v sobe, ze neni na co cekat, ze ten spravny okamzik na vsechna odhodlani je prave ted! Nechci svuj zivot promarnit! Mam svuj velky sen, je vsak na nem potreba hodne pracovat, mam k nemu dobre nakroceno, ale unava a prokrastinace me brzdi. Potrebuji se nakopnout. Pojdte si se mnou zafilozofovat. Jak vnimate sve starnuti vy?
Bude mi letos 40 a nesu to velmi těžce...přijde mi, že od té pětatřicitky...to pak zrovna chvilku na to začal covid, totálně divná doba, depka, pak války, do toho v zrcadle jako takovém si přijdu stejná, ale fotkách se na mě dívá žena ve středních letech, ve věku, v jakém jsem v mém dětství měla zažitou mamku a prostě vidím "maminu". Vrásek mám pár mračivek, pár bílých vlasů kolem obličeje, ale barvím se. A taky mám pocit, že život utíká a já někde tak nějak vlaju a přežívám...
Je mi 43 a jsem ve své kůži spokojená..ale přesně vím, že až půjdu v září s prostřední dcerou poprvé do školky, tak mě to nahlodá..jsem starší máma a když vidím děti, co mají maminky dvacky tak mě to vždy přijde...asi líto.. už mi není dvacet, neblbnu s dětmi jak bych blbla před deseti lety, mám méně energie.. nedávno jsem přestala po osmi letech kojit, nejmladší odhodil plinku, tak už mi odpadly ty starosti s batoletem, těšila jsem se jak pribyde energie až nebudu pořád v noci vstávat, nebudu muset vysilovat tělo kojením...a ono nic. Z toho jsem zklamaná. Takže mě asi nejvíc vadí na věku to, že není tolik síly...
Je mi 43. Mám tříleté dítě a čtyřměsíční mimino. Neskutečně jsem si prodloužila mládí. Obličej není jako za mlada, co si budem povídat, ale líbím se, cítím se dobře a nepřipadám si nijak stará.
No popravdě jestli těch 10 let mezi 40 a 50 hodlá uběhnout tak rychle jako mezi 30 a 40, tak potěš koště. Přijde mi to jako včera. Ve 30 jsem se rozváděla, v 31 dělala řidičák, v 35 podruhé vdávala, od 38 jsem v současné práci.. buch za 5 měsíců mi bude 41 🫣
V životě by mne nenapadlo, že bude 40 takový zlom, tedy jsem to ostatním nevěřila. Pořád jsem si říkala, co se tak asi může změnit a ono se to změnilo, zde dne na den. Ne přesně ve 40, ale lehce po a od té doby s tím bojuji. Stojí hodně velké úsilí, abych vypadala pořád dobře. Vrásky mne ani tak netrápí (vlastně mám teď obličej zajímavější), ale tělo ano. Já pořád vypadala na 20, což už teď nedám. Pořád si všichni myslí, že mi je max 30, ale kolik to dá práce... Nejvíc mi vadí asi břicho, ale i přes veškerou snahu už to není jak by mělo být. A pak se dostávám do situace, zda mi to stojí za to. Přes to všechno jsem ale spokojená, co se týče chlapů stále můžu mít koho chci a to i o x let mladší, o které je fakt velký zájem. Chlapům je jedno, zda máš v pase 60 nebo 65cm. Asi je zajímají jiné věci 😀
@blondynka400 Ono jde vždycky hlavně o to, zda je spokojená ta žena sama se sebou...veškeré změny (hubnutí, cvičení, změna stravy...) by člověk měl dělat primárně pro SEBE, že to tak cítí...ne kvůli tomu, aby se zalíbil chlapovi (to by měla být až podružná věc). Ale někdy můžou chlapi kolem tebe lítat, i když máš pár klilo navíc, a stejně ženská se prostě "necítí"...tak to je, no.
@kajka321 U nás teda nejsou snad žádné maminky-dvacítky. Spíš skoro převažují maminky, u kterých člověk uvažuje, zda to je stará maminka nebo už mladá babička. nebo hlavně je to vidět i na některých tatíncích - že je velký věkový rozdíl. Jako tatínek synova spolužáka-předškoláka (6 let): úplně šedivej, v obličeji tam min. na 45, spíš na 50....a není to ojedinělé. Spíš když vidím výjimečně mladého tatínka (do 30 let), tak si říkám, jaké je to ucho...
Neřeším to, stačí že mám problémy s váhou a to mě psychicky dost deptá, takže stárnutí Neřeším vůbec. Mým snem bylo mít životního partnera a být máma, mít dceru a syna, mám dva syny a dcera se narodí v březnu ❣️❣️❣️
@tehulinka91 Ve 32 jsem se cítila naprosto super, takzvaně na vrcholu. V 35 mělý zlom (pomalu se blížil konec 2.rodičáku a oobava z návratu do práce, do toho nastoupiila doba covidová...), ale pořád dobrý...ale jak se teď blíží ta čtyřicítka...počkej si, no.
@ninive211 však jo, já neříkám, že ne a souhlasím. Ale popravdě beru zájem chlapů jako měřítko toho, jak člověk vypadá a co z něj vyzařuje. Nedokážu si představit, že bych mohla být spokojená, když by o mne zájem nebyl🙈
@blondynka400 Pro mě je jediný relevatní zájem od mužů zájem od mého manžela, ostatní mě nezajímají a ani si jich nevšímám, a můj muž je dost neobjektivní, líbím se mu už 17 let, bez ohledu na to, jak skutečně vypadám nebo jak se cítím...
Jinak fakt žasnu, že tolik z vás vnímá tu 40 jako zlom. Se mnou to nic neudělalo, tak tomu vůbec nerozumím.
Mně zájem obtěžuje. Užila jsem si ho až až. Nějak ho už nepotřebuju jako potvrzení atraktivity. Většinu času trávím v pohodlném oblečení, drdolem, teniskách, bez líčení. Když chci, tak se vyfiknu. Držet všechny ty diety bylo víc ke škodě , než užitku. Dám si občas i něco nezdravého. Venku koukám po všem krásném kolem, vůbec ne primárně po lidech. Nejraději jsem, když si mě nikdo nevšímá. Kdybych si vzala výstřih a najela zase na hladovky, byla by tu iluze mládí, ale mně se nechce 😂
@sarihy Mám to stejně, manželovi se pořád líbím, pořád ho přitahuju a ostatní muži mě momnentálně nezajímají Taky nerada přitahuji pozornost (ale já nikdy nebyla teda kráska, co přitahuje pozornost mužů, spíš naopak, nenápadná šedá myš, takže podle toho, zda jsem atraktivní pro muže, sebe fakt nehodnotím...to by bylo moje sebevědomí opravdu hodně, hodně nízko). Proto i říkám, že je důležité, jak se cítí žena sama, ne jak ji vidí např. ostatní muži.
@blondynka400 Tvl, tak to ale urcite vis, ze starnuti pro tebe bude peklo, az bude ubyvat zajem muzu o tebe. Pripominas mi Paulinu Porizkovou, ktera uz nekolik let dava zoufaly rozhovory o tom, jak ji s.e.r.e starnuti, ze je pro muze neviditelna a ze uz neni (doslovna citace) f.u.c.k.a.b.l.e. (cetla jsem ty rozhovory v anglictine). Je na ni smutny pohled, je ji dost pres 50 a je zoufala, ze uz po ni neslintaji cizi chlapi a uz ze ji zeny neberou jako konkurenci. Mne to prijde jako naprosto sileny zpusob zivota, ale chapu, ze byvala modelka, ktera byla zvykla, ze ji muzi v mladi padali k noham, bude starnout blbe. Ja sama bych tohle nechtela. Muzum se libim rada, ale nehodlam dat nikomu takovou 'moc', aby rozhodoval o tom, jak se mam citit ve svem tele. O tom rozhoduju jen ja sama. Uz nikdy bych zadnymu chlapovi nedovolila, aby mi zamaval sebevedomim. Kdyz se na me nejaky chlap nepodiva (ac bych chtela, by se podival), tak to rozhodne nehrotim, jeho nezajem neurcuje mou hodnotu.
@blondynka400 Musim priznat, ze me veta "jsem spokojena, protoze muzu mit porad koho chci" taky dost zarazila.
Ale mozna je to jen tim, ze pro me tohle nebylo podminkou toho, abych se sebou byla spokojena ani "za mlada".
@ninive211 je mi 32, na vrcholu jsem byla v 25 letech, a do práce se těším. Miluju svoje děti, jsou vše co jsem chtěla, ale chybí mi i ten kontakt s lidmi v práci. 😊 každý se cítí jinak. Moje máma taky vždy říkala že ve 30 byla na vrcholu, já se třeba cítím s energií totálně na dně. Co bude za 10 let nikdo neví, můžu mít třeba další vrchol a taky nemusím nebo mi bude úplně normálně 😊 kdo ví 🫶🏻
@tehulinka91 S energií na dně jsi proto, že máš malé děti...mně je 43 a energie mám na rozdávání..děti větší, velice aktivní, a přesto jim relativně v pohodě stačím, stíhám mraky věcí a celkově mám teď ve všech směrech báječný život. Když bylo dcerám jako tvým dětem, byla jsem taky vyždímaná jako citron. Takže se těš na mnohem lepší zítřky 🙂
Já 40 nesla velmi, velmi těžce. Ani nevím proč. Je to ošklivý číslo. 😅
Mně jsou cizí chlapi taky jedno, ale ruku na srdce, kterou z nás nepotěší, když se za vámi nějaký otočí? 😃
@sarihy buď ráda, že tomu u tebe tak nebylo. Asi je to hodně individuální, ale co mám kolem sebe kamarádky, tak jsme na tom všichni cca tak stejně.
Ad s tím zájmem, každá to máme jinak, já žiju hlavně v mužském prostředí, mám spousty kamarádů a známých a jejich názor mne prostě zajímá, stejně jako mne zajímá názor mého manžela, který se dá shrnout do jeho oblíbených dvou vět. Vypadáš dost dobře. Na to, kolik ti je 😂
@blondynka400 já se přiznám že jsem za mlada byla hodně na chlapi. Jako dost. Měla jsem dost sexuálních partnerů, ráda jsem flirtovala, ráda jsem se líbila. Vypadala jsem dobre (obličej i postava), nejsem úplně hloupá a umím být docela vtipná. 😀 každopádně teď se současným partnerem a dětma mě to úplně přešlo. Vůbec nevnímam, jestli se za mnou někdo otočí. Fakt jsou mi ostatní chlapi srdečně jedno. Jak jsem psala předtím, obličej jakžtakž, ale postava o dost výrazně horší, ale ráda bych s tím do budoucna neco udělala. Kvůli sobě ale. V tom asi můžu říct, že vnímám výhodu stárnutí. Už se nepotřebuju všem líbit, lovit, flirtovat. ...🙂
@tehulinka91 Malý děti jsou vysavač energie. Je jedno, jestli je ti 20, 30 nebo 40. Jak máš malé děti, jsi prostě vyčerpaná v každém věku. 😀
@zanett nemyslím si, že by pro mne mělo být stárnutí peklo. Protože na rozdíl od Pořízkové mám mozek a vím, že nic netrvá věčně. Jen to mám hozené prostě tak, že když je vše jak jsem bývala zvyklá, je to ještě pořád ok. Když už nebude, tak prostě budu stará a za zenitem. A na tuto dobu už mám plány, co budu dělat a těším se na to 🙂
@blondynka400 Asi je to dané i tím, jak to bylo dřív. Za mnou se nikdy nikdo netočil, takže jsem si na to nezvykla. Pravda, myslím, že teď a před 4L jsem vypadala za celý svůj život nejlíp, takže to třeba ještě přijde 😀 A jinak fakt to s tou 40 takhle mám - bála jsem se toho, ale nic, jako fakt nic, naopak je mi líp a líp, ale to hodně dělají děti, které jsou už fakt velké a samostatné a já zase dýchám.
@me_druhe_ja mně to nějak nepřešlo (ač od určité doby pouze v nevinné fázi) a nemyslím si, že by se to tak v brzké době stalo. Ale ono to možná blbě vyznělo, já nedělám nic pro ně, ale sama pro sebe a částečně pro mého manžela, protože jsem prostě ráda, že se mu i po letech líbím.

Mně přijde, že to víc řeší okolí. Takové ty milníky...25, 30, 40. Bude mi 40 a když se dívám na fotky, líbí se mi, jak je to teď. Ta dospělá tvář je taková zajímavější. Stárnutí je požehnání. Těším se, jestli mi bude 50, 60. Starám se o sebe, ale odmítám do toho nějak investovat moc peněz a času. Už dlouhé roky používám spíš přírodní věci. Koupila jsem si pár elegantních kousků a taky už povyhazuju bižuterii, která nema životnost a nosim už šperky. Vždy jsem byla oplácaná, v tomhle žádné šoky. Nosím stále hodně dlouhé vlasy. Cítím se pořád celkem v pohodě, jen okolí má vtipy na ženy po čtyřicítce...