Jak se vám daří mít doma uklizeno?
Prosímvás zajímalo by mě, jak se vám daří doma udržovat pořádek? Já jsem z toho někdy fakt vyčerpaná a demotivovaná. Celý den lítám jak kráva a fretka k tomu a večer je doma zase bordel. A nějak si neumím vysvětlit čím to je. Jestli je to moji špatnou organizací domácnosti. Manžel mi na to pokaždé odpoví, že si přidělávám dost věcí sama a tím, že malou nechám na všechno sahat. To je asi pravda, ale vážně mám celý den na dítě hulákat - nesahej na to, zavři tu skříňku, to není na hraní. Vždyť to bych celý den ječela já na ni a ona by se celý den vztekala a já bych si to už asi hodila. Nenechávám jí dělat všechno a všechno brát, to zas takhle rezignovaná ještě nejsem, ale on si prostě představuje, že když má plno hraček bude si hrát jen s nima a idealně jen ve svém pokojíčku žejo 🤦 Poradí mi prosím někdo jak to děláte vy doma, aby to neustále nevypadalo jak po výbuchu granátu?
Nedaří, jsem teď pořád celé dny v práci, tak vlastně ten bordel není ani kdy udělat. A když už jsme doma, tak prostě po trochach něco, a říkám, že komu to vadí, tak k nám nemusí chodit
Nejlépe se daří, když nejsou děti doma 😂
Ne, tak mě každý strasil, jak po návratu do práce nebudu stíhat domácnost, ale zjistila jsem tehdy, že v režimu - ráno se jde do práce, škol, školky, pak mají děti tréninky a k večeru se vracíme - fakt stačí jeden velký uklid týdně a večer jen vysát a vyprat.
Zato teď, když byli doma na distancni výuce, já s nejmladším, tak člověk furt celej den něco uklizi a pořád to není tak vidět 🙂)
Starší už teda zvládnou uklidit si pokoj, vytrit atd ale stejně, jak tu pořád někdo je, je to vidět .....
Já to neřeším vůbec,žádné nečekané návštěvy nepřijímáme doma,když má někdo přijít poberu vše co je pod nohama,já nedělám ani žádné vánoční nebo jarní úklidy,protože mám dny,kdy mám náladu uklízet,tak třeba vezmu hadrem všechny lustry, skříně nahoře, rámy dveří, vytírání teda denně děti+kočka 😁 ale jakože rozházené hračky neřeším vůbec a každý pátek uklidím za gaučem,za postelemi, převlečení peřin,ten pátek je vždy takový krušný 😆
Nedaří a je mi to fuk. Jednou týdně vysaju, otřu povrchy, vytřu a pak průběžně otřu co je zapatlané, nebo to udělá muž, takže bordel ve smyslu špíny doma nemáme. Ale jinak máme domácnost pro její obyvatele, nikoliv pro lifestylový časopis. Hračky uklízíme buď během dne, když už není k hnutí nebo večer než jde dcera spát. Když mám volno, dělám do práce, cvičím, studuju, to mi přijde mnohem důležitější než vyšůrované dlaždičký ale já teda opravdu nejsem “žena domácí”. Až jednou přemluvím muže, bude chodit paní na uklízení a já se spokojeně budu věnovat smysluplnějším věcem.
Větší úklid dělám jednou týdně (vysát, vytřít atd.) a zbytek na konci dne trochu pofackuju (uklidím hračky, vytahané věci atd.). Nezvané návštěvy k nám nechodí a nerada si přidělávám zbytečnou práci. Stejně čím je něco uklizenější, tím víc láká dítě tam udělat nepořádek. 😅
Večer uklidím kuchyň, vyluxuju. Prach a větší úklid v sobotu. Když se mě něco nezdá, přemůžu se i v týdnu. To, že mám na židli věci na potom a na ven nebo nejsou srovnané pastelky podle barev, mě nechává úplně v klidu.
Nevidím od pohledu, jak je malá stará. U nás chlap taky prskal a teď si pomalu zvyká (malej už kramaří asi rok a půl 😀 ).
U nás se uklízí průběžně. Každý den něco a většinou když jdu a vidím bordel, tak to hned uklidím. Po obědě hned utřu stůl a podlahu, když malý nadrobí. Hračky si malý uklízí před obědem a večeři. Plínky a špinavé prádlo si odnáší do koše taky sám. Snažíme se mít uklízeno tak, abychom se nemuseli stydět, když přijde nečeká návštěva.
Mám 4 kluky... uklidím z jednoho konce a na druhém můžu začít zas. Nejvíc se mi toho povede porovnat, když má dorazit návštěva. Navíc o sobě vím, že jsem povahou spíš bordelář a uklízím nerada...takže je to každodenní boj. Luxuju a vytírám denně a stejně mám pocit, že to není znát. Ve vypraném prádle mám při našem množství pocit, že se jednou utopím. Takže asi tak 😀
@marta_kovar jo tak ještě do jejího roku jsem taky každý den cvičila. Jak malá usla nebo v létě jsme seděli venku, malá spala a já si hoďku cvičila každý den. Teď jsem někdy ráda, že si sednu na gauč a tupě zíram do zdi. Dokud ještě dost spala a neběhala byla to ještě sranda a taky jsem byla hrozně akční, dokonce jsem i jela závod přes 70km terénem. A říkala jsem ji jak jsem akční matka a že nechápu ty co na sebe zanevřeli. Teď už jsem večer ráda, že jsem ráda. Nechce se mi společně večery místo s manželem trávit úklidem. Přes víkend lítáme po zahradě nebo kolem dělníků/ pomocníků, co nám tu pomáhají dodělávát, pak to tady dávám několik dní do kupy se vztekajícím se dítětem za zadkem a u toho nadávám, že je to taky tak velký a další víkend znova.
důležité je uklidit věci hned, vše má své místo, takže nevím proč by se mi mělo někde na sedačce válet oblečení ? To bych taky třeba nesnesla. Hračky za bordel nepovažuju, maximálně když jsou roztahané že není kam projít snesu je v obýváku na dětský koberec, večer je uklízíme na svá místa. Večer když má muž noční tak uklidim koupelnu, wc, vytřu. Většinou 1-2 týdně večer když děti spí. Peru a sušim průběžně, hned uklízim do skříní. Kuchyň mám uklizenou pořád, to bych nemohla jinak fungovat, stůl a okolo stolu se uklidí po každém jídle, taky to po malym 3 leťákovi vypadá po jídle jak po boji, jí jako čuně zatim. 😀 Luxuje se podle potřeby, ale to už zvládá i dcera, tak to je fajn. Někdy když se mi nechce tak je podlaha pár dní zapatlaná, máme plovoučku, takže vše vidět ale z toho ještě nikdo neumřel. 😀 Když mám dobrý den uklidim jednu ze skříní, srovnám si oblečení, protože často jak si chci něco rychle najít udělám si tam bordel, ale ten je naštěstí zavřenej. 😀
@petrasipkova1 Mladší dcera si třeba vytahuje oblečení ze skříně a pak už ho samozřejmě nevrací na místo... tolik k oblečení na pohovce 😉
@marta_kovar já jsem taky dost puntičkář na úklid... ale obávám se, že ti brzy zmizí růžové brýle. S jedním prckem do cca 9 měsíců se toho dá stihnout fakt mraky. Ještě pořád dost spí, málo se pohybuje, neotevře si samo skříňky.... jak začne být pohyblivější, ale pořád ještě trochu bezhlavě, tak začíná pravá zábava. Mám dvě děti, od sebe 17 měsíců, mladší budou za chvilku 2 roky. Jako v něčem je to lepší - už je s nima domluva, už se třeba i trochu zabaví sami. Ale pořád vyžadují dost asistence u běžných činnosti, mladší mi do roka a půl v noci spala fakt blbě (i co hodinu vzhůru), starší už 1,5 roku nespí vůbec přes den... takže nějaký času pro sebe hodně výjimečně. Na úklid taky po chvilkách... a děti už si umí vykrámovat, co chtějí; s úklidem jak kdy, pomáhat chtějí taky se vším možným, takže u vaření, pečení, úklidu je nepořádek už jen kvůli tomu, jak pomáhají... je to šrumec. Do toho já v 34.tt a energie a pohyblivost taky dochází... Držím palce, ať to máš v klidu, ale začala bych se připravovat na to, že někde budeš muset časem trochu ubrat. 😉
@tynka9 To mi je jasný. 😀 Tak hold budu uklízet po večerech. Ale je mi samozřejmě jasný, že to bude pak trošku jiná “makačka”. To nebyl žádný útok na samotnou autorku, jak jsem psala, každá jsme jiná. A takové ty drobnosti jako vysát každý den a nebo umýt kuchyň stačí dělat průběžně a dá se to zvládnout.
A je mi jasný, že příjde chvíle kdy budu ráda, že jsem ráda. ☺️ Pokud toho má autorka dost, má poprosit partnera aby se taky zapojil. Já taky jdu ven skládat kameny do gabionů když malý spí ikdyž je to hrozná práce. Také samozřejmě očekávám, že ikdyž muž přijde ze zahrady domů, Tak třeba nádobí do myčky. ☺️
@baraskaska když to říkám kamarádkám, tak taky závidí 🤣. My to takhle máme nastavený snad odjakživa, už před dětmi jsem to dělala výjimečně. Na druhou stranu vim, že mi muž nikdy neuvaří, nebude se starat o prádlo. Ale dělá toho doma fakt hodně. Je to i nastavením, on má rád pořádek a ví, že pokud ho chce, musí se na něm podílet.
@azanka tak to je pekne nastaveny. Joo jak si clovek chlapa vychova tak ho ma ze 🙂 manzel ma taky rad poradek ale nema tuseni co to obnasi. Takze pak si lehce predstavuje ze sama obskacu vsechno.
Máš deprese? Přijeď k nám 😂😂😂😂 a hned budeš v dobře náladě. Ono takový malilinkaty prostor v pidi domečku bez pozemku, jedna mala místnost, kde se honime a spíme všichni, do toho hromada krámu které nemáš kam dát, vysavač preskakujes, aby ses dostala do koupelnicky, děcka spici v kuchyni, jejich krabice s hráčka pod stolem 😂, oblečeni narvane a zmackane v jedné skříni, každý na vše jednu poličku....je úplně jinej levl, než mít bordel aspoň na prostoru. A představ si do toho dvě malé akční děti, dva dospělý a další dítě na cestě, které už nemám kam dát.
@orisek56 Jedna místnost je extrém 🙂 ale jinak mám pocit, že dokud jsme žili v malém bytě, tak byl chaos tak nějak pochopitelnější (v ložnici sušák, složený terénní kočár, pod postýlkama zásoby mlíka a cukru, vysavač, žehlicí prkno, hračky všude atd.) a prostě vyplýval ze situace. Ve větším prostoru už se to svede na línou či neschopnou ženu 😀
Řekla bych že tvůj psychicky stav z bordelu ve naprosto normální.😏 dle mého názoru není možné mít doma POŘÁD uklizeno. Prostě není. Děti potřebuji objevovat a dělat kriminal, jinak prostě nebude nikdy šťastné. Když po něm budeš hned uklízet, nebo ho pořád napominat,tak z něho akorát tak vyroste ne moc šťastné a úzkostlivé dítě. Taky jsem bordel řešila, ale po roce od porodu jsem zjistila, že opravdu nemá cenu bordel extra řešit, dokud jsou děti malé. S malými dětmi je vždycky bordel a když není, tak věř, že je něco špatně. Protože opravdu většinou platí: bordel v bytě, šťastný dítě. Je to tak!
Ze svých zkušeností, které mi potvrzují i různé debaty tady, to vidím tak, že alespoň pro mě existují tři hlavní oblasti - úklid, vaření, hraní si s dětmi (moje teorie nepočítá s varitäntou, že někdo ještě pracuje - to už je jiný level, to jsem neměla). A že není možné všechny tři tyto kategorie mít tip ťop. Že buď někdo vaří, ale nemá 100% uklizeno, ale zase se věnuje hodně dítěti - hraje si s ním chodí ven apod. Anebo má uklizeno, ale bere obědy, protože nestíhá vařit a hraje si s dítětem. Anebo uklízí, vaří, ale nemá čas si hrát s dítětem a nechává jej, ať se zabaví samo. Toť mé pozorování z diskusí a má zkušenost. Já jsem doma vařila apod. a hrála si s dítětem/dětmi. Üklid byl, až když zbyl čas. A to hraní bylo fakt o tom, že mé dítě mezi 2 - 3 rokem pořád chtělo hrát člověče nezlob se (naučil se na tom počítat 🙂), pexeso, dále chtělo hrát doma společně pořád fotbal (máme fotbalové branky v pokojíku, házet na koš (taky byl v pokojíku). Venku jsme bývali po školce minimálně 2 hodiny a hráli fotbal spolu na hřišti.
Takže má teoire je o tom, že nelze zvládnou vaření, úklid a plné se věnování dítěti. A proto jsem se z toho, že doma nemám tip ťop nijak nehroutila. Dnes jsou děti již dost samostatné a nemusím se s nimi vůbec učit zvládají to sami, čas strávený s nimi mi nikdo nevezme, vzpomínáme na to rádi já i děti. A času na úklid je již více.
My máme celkem velký byt, ale určitě je to jednodušší na úklid než barák. Manželovi je jedno jestli je bordel nebo ne, já bordel nesnesu, i když už jsem se taky naučila dělat kompromisy.. S těma dvěma dětma (3 a 1 rok) to asi jinak nejde.
Stručně jak je to u nás:
- robotický vysavač a mop, jezdí denně. Nádobí do myčky, prádlo do koše nebo do pračky, vysavač a vlhčené ubrousky po ruce, u vaření si nezakecat celou kuchyň a průběžně uklízet, aby toho nakonec nebyla hromada.
- čím víc budete venku, tím míň naděláte nepořádku, za hezkého počasí jsme venku hodiny a hodiny
- učím tu starší, že po sobě musí uklízet hračky a oblečení. Nebo když něco vylije, tak to sama utře (jasně, pak jdu a dodělám to, ale základ aby udělala sama).
- zapojuji manžela, víc rukou víc udělá. Sice brblá, ale jednou tady žije, tak se musí podílet.
- u všeho se snažím, aby to mělo své místo. Pokud se bude jen tak něco povalovat, tak to přivolá další a další bordel. S tím také souvisí, že čím míň věcí máte, tím míň se dá krámovat, tak se snažím vyhodit vše, co nepotřebujeme (i přes manželovy námitky, že jednou se to možná bude hodit).
- líbí se mi zónový úklid - utřít všechny parapety v bytě najednou nebo utřít prach všude, místo dělání úklidu po místnostech, to je míň efektivní.
- večer poklidím co se dá, abych se ráno probudila do čistého. Myslím, že psychologicky funguje, když se začíná nový den načisto, bez bordelu z předchozího dne.
No a nestresovala bych se tím, že nemám vše perfektní. My máme třeba pořád upatlaná zrcadla a okna, otisky dětských rukou všude. Na to jsem rezignovala, čisté to vydrží tak 20 minut, umývám jen když má přijít návštěva a někdy ani to ne.
Prostě uklízej tak, abys Ty s tím byla spokojená. Pokud má manžel nějaké námitky, ať přiloží ruku k dílu, ve dvou Vám to půjde jedna radost 🙂
@lovemusicsun to máte doma ten vysavač co rovnou i stírá? Já jsem na ně taky koukala, protože sem neustále nosíme bordel z venku (písek že zámkovky, hlínu ze zahrady) a s vysavačem lítám každý den, vytírám jen jednou týdně, ale to je fakt už jakože strop a už je to zasviněné dost i na můj vkus. Ale docela je to palba ta pořizovací cena. Tak mě právě zajímalo, jestli to vytírá fakt jakože člověk už pak s mopem lítat nemusí nebo to jen tak pošlichá a stejně pak musí člověk vytírat 🙂 na ten robotický vysavač snad brzo dojde, doufám 🙏
Já je mám odděleně, samostatný vysavač a samostatný mop. Je to fajn na takový udržování pořádku, jednou za týden nebo dva klasicky vysaju a vytřu. V mezidobí jezdí ti dva, pouštím je vždy, když jdeme ven.
1x týdne mi chodí paní na úklid, převleče povlečení, setře prach, umyje koupelny a záchody (2+2), setře kuchyňskou linku, vysaje a setře podlahy v domě a schody....denně pouštím v obýváku 55m2 robotické vysavače(v době co jsem se synem venku či na zahradě),denně Peru,denně vařím,po každém vaření setru linku, sporák, stůl v jídelně, 1*za 3m myju okna, 1*za půl roku Peru záclony a závěsy,dle mě je nutnost pravidelnost,jinak se člověk bordelu prostě nezbaví...

Já teda hračky neberu jako bordel. Jinak nevím jak ty, ale já mám srovnané věci na obývací stěně, utřený stůl na něm nádobky na svíčky a max.kafe a urovnaný gauč. Natrepane polštáře, narovnane deky. Takže jediné co, tak tam má malá hračky a to fakt nepořádek není. V kuchyni udržují čistý dřez, nádobí hned umývám, uklízím. Ale tak jsme dva, takže to není žádná práce, při vaření uklízím soubezne. A v ložnici mám ustláno. Každý den obetru v koupelně umyvadlo a záchod. Pohoda. Prostě to udržuji.
@alokina si stejná jak já, nedejboze, že chlap neurovná večer gauč, musím jít a udělám to. Prostě vstanu😂.