Jak se vyhnout nadměrným vánočním nákupům pro děti?
Mám takovou vánoční nakupovací náladu... A přemýšlím, jak to dělají ostatní, aby dětem nenakoupili příliš mnoho dárků.
Racionálně si říkám, že bychom měli vyházet půlku knih a hraček, co máme doma, že toho máme příliš. Ale pak jich zas vymyslím dalších 30 k Vánocům. Co pomáhá vám držet se při nákupech zpátky?
Hele každý to má fakt jinak.Mam ségru a ta je přesný opak mě,ta by kupovala všechno a pod stromkem milión dárků,ona hrozně ráda dává dárky (přestože tím si lásku nekoupi,ale to je jiná pohadka) a mě tím neskutečně rozčiluje, protože to praktikuje i u našich dětí a my je zas vedeme trochu ke skromnosti, že opravdu v životě to není jen o dárcích (a o tom jakou mají hodnotu). Ano my jsme třeba o proti ní limitovane penězi a pak mě kolikrát mrzí, že ji koupila hodnotnější darek, než jsme jim koupili my a ona nerespektuje moje prosby o tom,aby mým dětem nekupovala tolik.No myslím, že v dětství jsme nějak zvlášť nestradaly a byly vychovávány stejně a ona je prostě jiná než já.Jinal teda většinou mě limituje rozpočet,ale zase ne tolik,abychom jim nic nedali, máme prostě limit 5-6 dárků,z toho vetsinou jeden je mekous,jeden knizka,jeden hra,jeden -dva jsou věci které si přály a někdy dle financí a toho co si přály dostanou nějake překvapení.
My mame sirokou rodinu a vsichni se ptaji, co maji dat 🙂 Takze jo, dostanou spoustu deskovek, lego, knizky a nejake dalsi darky. Od nas maji kazdy jeden hlavni, dve knizky a spolecne deskovku (nejmladsi dostane zvlast). Manzel teda vzdycky si prosadi jeste neco dalsiho, nejsky mekkouse, celovku... on je ujety na to, sby bylo vic malych balicku a ja ho krotim 😁. U prarodicu maji taky jeden vetsi darek (1000-1500/dite). Od tet, strycu, praprarodicu dostavaji darky do 500,-. Maji dohromady i narozky, tak je to nakonec darku plny dum, ale mimo to uz jich moc nedostavaji, v podsate jen deskovku ke svatku, nebo ke dni deti (abychom meli novou na dovolenou).
Kdybychom nemeli velkou a stedrou rodinu, tak asi dam k Vanocum o nejaky darek vic, ale urcite ne 5 deskovek - to bych radeji koupila ted pred Vanocema neco, neco zase pozdeji.
Já teda nakupuju ráda, ale nešetřím si ty nákupy na Vánoce 🤭 Knihy/Albi knihy kupuji průběžně během roku podle toho, jak se to hodí a nedávám dítěti jako dárek. Navíc chodíme do knihovny, pravidelně máme půjčených třeba 10 knih naráz, takže dostat knihu potom ani nevyznívá jako dárek. To teda není názor syna, ale můj 😅 Oblečení jako dárek zcela výjimečně, když si přeje něco drahého, co je v podstatě navíc (protože jak říká Péťa Bajza v Bylo nás pět, když dostaneze jako dárek oblečení, které stejně potřebujete "je to švindl) 😉 Menší věci (finančně do 1000,- řekněme) přesměrovávám na rodinu (každá babička i teta je ráda za tip). A my jako rodiče potom dáváme maximálně 2 dárky, takže když byl syn malý, dostal od nás třeba kuchyňku a jednu sadu Duplo a hotovo 🎄 Teď jako školák dostává většinou kolo/koloběžku (jezdí na kole i závodně) a k tomu něco, co rovnou využije, klidně jednu deskovku, nebo právě značkovou mikinu na kolo ☺️ Finanční limit si nedávám, ale počet dárků je prostě od nás rodičů 2 kudy a to od jeho prvních Vánoc 😉
@monny3 my taky chodime do knihovny, ale encyklopedie si clovek nenastuduje ani za 3 mesice co to muze mit max pujceny :D Momentalne ma syn pujcenych 8 encyklopedii o zviratech a jeste chtel o vesmiru, ale nemeli tam zadne co by ho zaujaly :D Takze kniha je u nas velmi vdecny darek 🙂
@monny3 my taky chodime do knihovny, ale encyklopedie si clovek nenastuduje ani za 3 mesice co to muze mit max pujceny :D Momentalne ma syn pujcenych 8 encyklopedii o zviratech a jeste chtel o vesmiru, ale nemeli tam zadne co by ho zaujaly :D Takze kniha je u nas velmi vdecny darek 🙂
@kacka1994 no mně právě ty knihy přijdou tak často potřebné, že to já osobně jako vánoční dárek moc neberu (jako za sebe jsem ráda, když mi někdo koupí knihu nebo poukaz na eknihy, ale myslím pro dítě). Čekat s darováním nějaké knihy na Vánoce se mi prostě nechce a v množství knih doma mi to nepřijde jako něco výjimečného ☺️ Ale netuším, co kupujete za encyklopedie, to samozřejmě může být dost výjimečná publikace 😉 A jako dítě jsem z knih radost měla, ale mamka mě i v průběhu roku brala do knihkupectví, ať si něco vyberu. Ale celkově jsme toho v dětství měli a dostávali míň, takže každý dárek byl něco výjimečného ☺️
Mne pomaha drzet se zpatky, to, ze Vanoce nemusim a tudiz me neprepada vanocni nalada. Navic nikdo nic nepotrebujeme, syn uz si s hrackama nehraje, tak ani nevim co bych kupovala. Nejradsi bych ty svatky zrusila.
Máme to podobné jako ty a přestala jsem se tím trápit. Snažíme se děti vést ve všech možných směrech, tak si říkám, že někde to rodičovství musíme podělat, nikdo nejsme dokonalý😂🙈😉
U nás teda dáváme dárky podle toho, co si děti přejí a protože jejich přání jsou zatím pro nás realizovatelná, tak to nějak zásadně neomezujeme. Máme širokou rodinu, každý chce něco dát, tak je těch dárků nakonec vždycky hodně. Naštěstí se všichni naučili pracovat se seznamem, tak nedostávají kraviny, které by nechtěly.
Ale přiznávám, že naše Vánoce jsou i o dárcích, děti toho mají asi nadprůměrně, obecně máme hodně hraček🤷♀️
A nejvíc mi asi opravdu pomáhá mít ten jejich dopis a tím se řídit😉
Mám 2 kluky, takže jak už jsou starší, je problém něco vymyslet. Jednoho dne bylo doma dost her, stavebnic, knížek. Kluci u stromečku pak věnovali pozornost 1 vysněnému dárku a ostatní rozbalené skončili na hromadě, jejich čas přišel až později nebo nikdy. Já v knihkupectví si uvědomuji, že sice bych pořád nakupovala nové knížky, ale že už mě téměř nic nepřekvapí, že bych to musela mít doma, stejně tak v hračkářství. Teď už spíše dáváme zážitky - výlety, dovolená, a šetříme na vzdělávání a budoucnost.
Měla jsem tendence dávat více dárků, když byly děti menší. Takže jsem balila každou blbost zvlášť. Ale je to stejně nebavilo, jen zpočátku a pak už ani ne. Takže jsem taky zavedla 5 dárků, o které si napíšou a k tomu přidám něco, co uznám za vhodný. Je zajímavý vidět, jak smoli ty koncepty a mění to, aby si fakt napsali svých top pět věcí. Jeden velký (typu kolo, koloběžka, tablet, loni dostala dcera už notebook, letos syn dostane mobil), pak jedna kniha, jedna deskovka, něco na sebe. Loni se mi i osvědčil poukaz. Dcera do Takka, syn do Pompa. Pak se těšili, až mezi svátky pojedeme na nákup, přemýšleli, co si vyberou. Tak to letos udělám podobně. Doma dostanou těch pět dárků, něco u babiček. Tak to mají rozdělené do více dnů, víc si to užijí.
Čím jsem starší, přestává mi dávat smysl konzum. Takže letos u nás pod stromečkem bude jen drobnůstka pro 2 nejmenší, ušetřené peníze vrazíme starším do udělání herny na půdě.
S manželem si nadělujeme společný víkend ve wellness.
Mam excelovskou tabulku a tam si pisu do sloupecku: maximalni fin limit k dane osobe, napady na darky (i treba s odkazem na web), skutecne porizene darky, skutecne utracene penize a mam tam takhle vsechny osoby vcetne kamaradek i se souctem. Ono to pak celkem bije do oci ta celkova castka a je to dobrý brzdič.
Zaroven tam mam listy za lonske roky takze vidim i ty financni posuny a inflaci i nevyuzite napady u dedecků a babicek kteryma se muzu inspirovat pro letosni vanoce 🙂)
Jinak detem kdyz byli malinké jsme davali vybrat 3 darky z katalogu z hrackarstvi ktere si vystrihli a ty dostaly (bez ohledu na cenu), zbytkem nas pak zavalila sirsi rodina. Ted si pisou zas 3 veci.
Realne se darku diky rodine, kamaradum, klientum schazi cca 15 darku pro kazdeho (vcetne drobnosti) ale tam kde muzu tam se snazim poradit co bude dobre poridit.
Obleceni i knihy jsou za mne plnohodnotne darky. Jako u 2letaka mozna ne - i kdyz kdyz syn dostal pískací tričko ve 2 letech tak teda výskal radosti i v tech dvou letech a nosil ho porad..ted dostal v 6 letech dres a taky mel radost az skoro do slzicek, i tricko s pokebalem co meni barvu ho dost potesilo..
Jinak u nas doma se razi teorie co zazijes to uz ti nikdo (krome alzhaimra) nevezme, takze u nas ohromny balik penez jde na cestovani a zazitky a to je asi to nejvic co me drzi u kupovani kravin pro deti, aby mi proste zbylo dost na ty zazitky
Ja s tim problém nemám ale za to babičky, to je v tomto případě zlo 😂🤷🏻♀️
Mame jasne dane pravidlo - kazdy kazdymu jeden darek 🤷🏻♀️ je nas u stromecku 8+3psi a i tak je toho moc.. kdysi kdyz to pravidlo nebylo, bylo to.desny - hodinu rozbalujes, na nic nemas cas e sv klidu podivat uzit si to a jeste ke vsemu se pak vymejslej kraviny, aby mel.kazdej hodne darku... Takze ne, proste kazdej dostane 7balicku a cus.. a je to mnohem lepsi a jikdo tim netrpi.. a teda obleceni, prakticke veci a proste vsechno je u nas brano jako darek..
A jeste dodam, ze i bez darku by to byl krasny cas - vanice jsou pro me predevsim cas s rodinou.. bez darku by to byl mnohem.mensi stres a vetsi pohodq..
Snad každý rodič by těm svým dětem rád dopřál všechno na světě, to co si přejí, co by je potěšilo. Člověk má prostě radost z toho vidět ty děti spokojené. Já si stanovuji rozpočet a také mi pomáhá podívat se, kolik toho už doma je a s kolika věcmi si vlastně hrají.

Já teda nakupuju ráda, ale nešetřím si ty nákupy na Vánoce 🤭 Knihy/Albi knihy kupuji průběžně během roku podle toho, jak se to hodí a nedávám dítěti jako dárek. Navíc chodíme do knihovny, pravidelně máme půjčených třeba 10 knih naráz, takže dostat knihu potom ani nevyznívá jako dárek. To teda není názor syna, ale můj 😅 Oblečení jako dárek zcela výjimečně, když si přeje něco drahého, co je v podstatě navíc (protože jak říká Péťa Bajza v Bylo nás pět, když dostaneze jako dárek oblečení, které stejně potřebujete "je to švindl) 😉 Menší věci (finančně do 1000,- řekněme) přesměrovávám na rodinu (každá babička i teta je ráda za tip). A my jako rodiče potom dáváme maximálně 2 dárky, takže když byl syn malý, dostal od nás třeba kuchyňku a jednu sadu Duplo a hotovo 🎄 Teď jako školák dostává většinou kolo/koloběžku (jezdí na kole i závodně) a k tomu něco, co rovnou využije, klidně jednu deskovku, nebo právě značkovou mikinu na kolo ☺️ Finanční limit si nedávám, ale počet dárků je prostě od nás rodičů 2 kudy a to od jeho prvních Vánoc 😉