icon

Jak se vypořádat s "jinou" dcerou? Příznaky a řešení.

nikita84
26. lis 2021

Mám dceru. Často je ve svém světě a igoruje mě. Neudrzi pozornost. Něco dělá a najednou ji vyruší sebevětší blbost a první věc nedodela. Má dobré horší a příšerné dny. I učitelky z ní jsou nešťastné. Nedokáže se přizpůsobit a často neplní zadání a dělá věci po svém.
Zvazuju vyšetření PPP ale vůbec nevím jak na to. Možná to bude chtít speciální přístup a možná má i diagnózu.
Má i problémy s jídlem ve smyslu že nemá absolutně žádnou záklopku a je schopna si třikrát přidat. Pořád něco musí jíst naštěstí miluje i ovoce a zeleninu takže mezi jídly ji jablka, okurky, mrkev případně pomeranč atd. V jídelne prý jako jediná jí všechno i polevky. Svačiny si také chce přidat. Možná to spolu souvisí.
Chodit začala až v roce a půl. Doteď má problémy s hrubou motorikou. Přidržuje se zábradlí s má z výšek.
S plaváním to taky není nic moc. Jsem ráda když ji dostanu do vody. Má ráda koloběžku. A chodíme na dlouhé procházky.
Problém je hlavně její mimonstvi a fakt že půlku dne je ve svém světě. Na otázky moc neodpovídá. Jen to co vidí a děje se teď co bylo nebo co bude jde mimo ni.
Nikdy se nedivím co učitelky co děti. Co měla k obědu.
Momentálně u ní frčí ledové království a neustále si hraje na Elsu jak staví hrad.. jenže ona si tak začne klidně hrát na poště.

Strana
z3
hojda
27. lis 2021

@merope jj, právě to jak se pořád ptá a aj. mi na to trošku ukazují, já doporučuji knížky od Moniky Stehlíkové - Nadané dítě a Život s vysokou inteligenci.

nikita84
autor
27. lis 2021

@hojda třeba teď na procházce mě překvapila otázkou kde je náš obraz? Vůbec jsem nejdřív nerušila co tím myslí jaký obraz myslí. Nakonec to napadlo tetu. Že se ptá kde je náš stin. Zaujalo jí že podle toho jak a kde svítí lampy máme stín před sebou a pak za sebou prostě byl před náma a pak " zmizel" tak jsem ji ukazovala jak to funguje že stín není takto od sluníčka ale od světla od lampy a že se to mění ... No jako zaujalo jí to hodně.

Ale jinak se projevovala normálně. Chtěla svítí baterkou prala se s bratránka o tu baterku opičila se po petiletakovi co udělal okamžitě udělala taky házeli po sobě sněhové koule běhali píštělí strkali do sebe smáli. 🙂)
Teď ji sama večeři u stolečku její zamilovanou dušenou zeleninu s telecím masem a osmahnutou bagetou na másle.
A muž ní říkal že scéna u babičky byla hlavně proto že byla unavená ( dopoledne jsme byli na menší procházce cca 3 km) a už bylo 12 hodin a čas na spánek. Spala pak skoro 3 hodiny. Tak měla asi i deficit že školky. Když to tak po sobě čtu připadám si jako totální debil co to tu vlastně řeším.

hojda
27. lis 2021

@nikita84 Fakt na se na to zaměřte, koukněte na nějaké centrum nadání a poptejte se tam.

merope
27. lis 2021

@nikita84 Tak víš co, oni lidi s vysokým nadáním a aspergem se moc neliší a často je to obojí nebo to ani nejde rozlišit. Prostě holka je svým způsobem "normální", ale s podobnými dětmi se prostě pracuje zvláštním způsobem a to je to, co se potřebuješ naučit - a případně i učitelky ve školce. Proto je určitě nějaká ta návštěva psychologa dobrá. Mimo jiné i proto, že až půjde do školy, mít papír z pedagogické poradny na individuální péči může mít taky velký smysl. Případně i najít rovnou školu, která je na podobné děti zaměřená a dá jí, co potřebuje.

Kdybys fakt tápala, sama mám velmi dobrou zkušenost s www.centrumnadani.cz - jezdila jsem s nimi i na tábory a plno dětí, co nám tam jezdilo, byli ve škole "mimoni" a na táboře nadšení mezi svými. A rázem zjišťovali, že to, jací jsou, není divné, ale že to prostě tak má mnoho jiných dětí. Ono se to těžko popisuje - prostě dítě s nadprůměrným nadáním v něčem může být podprůměrné někde jinde. A rázem jsou z toho všichni paf. Přitom to, že když někdo umí skvěle matiku, nemusí mít talent na jazyky, bereme tak nějak normálně. Že skvěle mluví a přitom v sociální oblasti je pozadu (bojí se cizích lidí), z toho jsme najednou v šoku. Já právě takto řešila to: "Skvěle mluví a nezdraví, neděkuje, neprosí, když ho na to upozorním, tak se schová." - a zjistila jsem, že to je zrovna prostě normálka, protože ono si tak nějak samo mluví, ale neuvědoměle. Když to začnu zuvědomovat, vyděsí se a uteče.

nikita84
autor
27. lis 2021

@merope děkuji podívám se ... Tady je to u nás celkem zabitý co se školek týče ale vše se dá řešit. Uvidím.

ajkada
27. lis 2021

@merope Teda, moc děkuji za ten článek na Heroine.cz. Hodně mi pomohl. Hned myšlenka v prvním odstavci, že když je dítě nadané, může mít posilene i jiné oblasti mozku a proto třeba větší strach.....Často jsem se trapila/trápím, že se dcera boji dospelych lidi, nejednou jsem přemýšlela, co jsem udělala špatně.....Ale tohle mě nenapadlo a zapadá to do sebe. Ona je přesně dite, co by mohla jít ve 4 letech do první tridy, ale může se stát, že první třídu v 6 letech bez asistenta nedá, právě kvůli svému strachu a nefunkčnosti v cizím prostředí.. . Moc děkuji🙂

ajkada
27. lis 2021

@nikita84 Já jsem pochopila ze u vás s lidmi není problém, proto dávám k porovnání, že v tomhle je Mimoň naše, vaše zase v jiných věcech, společne mají, že jsou vývojové napřed. Proto jsem to právě dávala za příklad, že někde bylo přidáno a jinde ubrano. S tím spaním u vás v posteli to možná bude spíš blížícím se porodem. To děti hooodne vycítí a mění chování. To se zase srovna. A po porodu bych počítala úplně s čímkoliv. Bude to pro ni obrovská změna a každé dítě se po narození sourozence v něčem začne chovat divně🙂

vladienka
27. lis 2021

Mne pride ako uplne normalne, spis sikovne 3 rocne dieta 🙈 moja starsia ma 4,5, na otazky o skolke rada odpoveda nevim, uz si nepamatuji, proste to nechce rozoberat.. v 3 rokoch mala hodne separacku a plakala aj u manzela, to ze nechce robit to co by mala, zacne sa kdekolvek hrat po svojom atd.. to vsetko mi pride adekvatne k veku. Mam dojem ze mate na nu hodne vysoke naroky, takze zvolnit a nechat ju niekedy proste vo svojom svete 🙂 mne sa bezne stava ze mi manzel nieco hovori a ja ho proste nevnimam, ale myslim ze som uplne normalna 😁

merope
27. lis 2021

@ajkada Hodně doporučuij si vyhledat cíleně texty Kateřiny Emer (dříve Venclová, teď tuším nějak ukecala, že to Emer má jako příjmení) na téma nadání. Dost se tomu věnuje a má poměrně silnou vlastní zkušenost. Sama jsem v tom právě poznala, že kupa věcí, co jsem dříve myslela, že chlap je jasný asperger, tak to může souviset naopak s vysokým IQ. A člověk zjistí, že v principu je jedno, jaká to je "diagnóza", podstatný je vědět, s čím se tak nějak operuje a co čekat a jak s těmi dětmi / dospěláky mluvit. Protože oni jsou fakt často "divný" a komunikace s nimi může být velmi obtížná (a pro ně komunikace s námi 🙂 ). A ona je právě studnice znalostí na toto téma.

A určitě doporučuji nějaký ten víkendový pobyt toho centra nadání. Jako tam je úplně normální, že pětileté děti sčítají přes tisícovku, nad čtením se nikdo ani nepozastaví. Případně se s nimi dá domluvit i konzultace - i třeba jak jí pomoci či do jaké školy ji pak dát. Protože bohužel s asistenty je velký problém a spíše dostanete odklad než asistenta, ale pak zase hrozí, že se ve škole bude nudit.

nikita84
autor
29. lis 2021

@merope včera jsem zjistila že se snaží psát čísla. Chtěla něco dělat v sešitu.. tak já že budeme počítat tužky podle barev a já pak napíšu čísla do rámečku ale ona že to bude psát sama. Tu sedmičku jsem obtahla já protože se ptala jak to má napsat správně. Jeji 7 je pod tim a už není vidět. Jinak vše psala ona.
Já doufám že se srovná a že bude " normální"
Vždyť ji teď v listopadu byly 3.

meronym
29. lis 2021

@nikita84 Já moc nechápu, jak se má srovnat a "být normální". Co po ní proboha pořád
chcete? Podle popisu je to šikovná holčička s dosti náročnou matkou.

janina228
29. lis 2021

@nikita84 hele smířila bych se s tím,že holt nebude úplně průměrná,no. Co její emoční stránka? Přijde, k tobě, obejme tě "jen tak"? řekne ti, že tě má ráda? V noci spí bez buzení?

somalicats
29. lis 2021

@nikita84 Hele, bez urážky, ale srovnat by ses měla především Ty. Ty máš problém, dcera ho nemá. Dcera bude dle všeho nadprůměrně chytré dítě, no a co? To vadí?

darinka84
29. lis 2021

@nikita84 me tedy té holčičky začíná být také líto... Cokoliv udělá tak je blbě... Možná je to neštěstí internetu a psaného slova.. Ale když si hraje jako dítě na Elsu je to špatně, když ma zájem o čísla tak taky. Máme stejně staré dítě mimochodem, zná abecedu a čísla, ukazuje na počítadle když jí říkám kolik kuliček jaké barvy.. Nepřipadá mi na tom divného nic.. Děti se chtějí učit, ptají se, pátrají bádají... Mě by tedy zajímalo jaká je tedy představa toho normálního dítěte 🤦‍♀️

nikita84
autor
29. lis 2021

@meronym protože kdyby byla hodně naprůměrně inteligentní tak ji prostě asi nebudu umět rozvíjet tak jak by si zasloužila. A ono to souvisí s tím že je to s ní někdy hodně náročné. Třeba dostat do ní léky je naprosto nemožné. Necháme to být. Rady jsem dostala. Uvědomuju si že to všechno není její problém ale můj.

merope
29. lis 2021

@nikita84 Bohužel tohle vypadá, že se to "nesrovná". Takže ti nezbyde, než se prohnat všemi možnými kurzy, pročíst knížky a vše další kolem - a naučit se, jak že se s těmi nadanými dětmi pracuje. Ono to fakt není snadný, ale dá se to. Kdyby měla PAS, taky se to budeš muset naučit. A zvládneš to. Nezníš jako nějaká blbka, mluvíš docela inteligentně, číst zjevně umíš, tak to prostě půjde. Pokud nevíš, jak na to, opravdu si najdi psychologa, klidně i tu pedagogickou poradnu, cokoli - materiálů je sice pořád zoufale málo, ale jsou.

vladienka
29. lis 2021

@nikita84 maloktore 3rocne deti si vklude daju lieky 😂

somalicats
29. lis 2021

@nikita84 Z mých 5 dětí dostávám léky bez problémů jen do jednoho 😀. Jako fakt hledáš problém tam, kde není.

nikita84
autor
28. únor 2022

Chtěla bych oživit diskuzi.

Řekla bych že věci se uklidnují. Anna se začlenuje do školky, děti už ji tolik neodstrkují. Paní učitelka už si také všimla, že na 3 roky je holčička extrémně šikovná- Například si podepisuje své obrázky. ANNA. Má k ní speciální přístup o který jsem ani nežádala.

Dcera se do školky těší, protože tam mají spoustu edukativních hraček které doma nemáme, navíc ted zkoušeli divadelní představení.

Jen nevím co bude dělat v první třídě, když už ted chce a zvládá dělat úkoly pro předškoláky. Ale je možné že m aktuálně akcelerovaný vývoj a že to opadne.

journals
28. únor 2022

@nikita84 prestan se porad o neco uplne zbytecne strachovat a stresovat ji i sebe. Mas normalni, moc sikovnou holcicku.

jorgi
2. bře 2022

@nikita84 jako bych četla o mojí dcerce, když byla malá..je aspergerka.. nadání zůstalo a roste z ní úžasný, poměrně společenský a empatický člověk

Strana
z3