Jak se vyrovnat se strachem z války a stresem?
Ahoj ženy, nevím komu se svěřit.. vzdycky jste mi nejak pomohli. Od malicka (nevim proc) se strasne bojim valky. Letelo jen letadlo a ja se bala, ze je valka (debil). Filmy s takovym nametem me fascinovaly a zaroven mi z toho bylo strasne zle.. jenze ted.. co se deje.. paralyzuje me to .. mam neustale krece v brise a furt jen myslim na to, co bude.. kdybych byla aspon sama, ale mam rodinu .. syn, ktery ma teprve jeden rok. Porad premyslim co by jsme delali.. co by se stalo kdyby nedej boze… je mi zle .. potrebuju asi nejak uklidnit.. nemuzu ani normalne fungovat.. porad jen ctu telefon jak se to vyviji 😢
A když to teď trochu odlehčíme, co byste v tom evakuačním zavazadle měli vy? 😎🤔
Já nečetla všechny příspěvky, ale. Mám tam tři známé. Jezdili sem za práci. Rozuměli jsme si. Teď se s nimi nemůžu spojit. Proto mám strach já. Není to žádná sranda ani důvod vypisovat si tu navzájem kdo se bojí a kdo né. Všichni by jsme měli v myšlenkách soucítit s lidmi na Ukrajině. Také jsou tam maminky co mají děti a ty mají oprávněný strach. Bát se není nic strašného. Jen se tomu nesmí člověk poddávat. Ukápla mi slza když jsem viděla zprávy,ale zároveň byl vedle mě můj syn který se na mě usmíval a chtěl si hrát. Pro něj tu chci být plná sil a schopná se i něj postarat. Ať už přijde cokoliv
Taky existuje aplikace "Nepanikař" - mohla by pomoct nejen teď, ale i dlouhodobě 😉
@teryem Tak vykopávám: doklady, pevné disky a počítač, náhradní oblečení (hlavně spodní prádlo), spacák, nůž, příbor, jídelní misky / ešus, lahve na vodu, plášť (jezdím na historické akce a mám ozkoušeno, že je super na ledacos), lékárničku, čokoládu a jiné sladkosti, co bych tu tak smetla. Dle situace bych zvažovala karimatku (gje těžká) a malý stan (např. kdyby hrozilo, že ta evakuace bude problematická a budeme spát venku). A pak bych asi do tašky shrnula obsah ledničky už zcela náhodně (taky záleží na času na opuštění bytu). Zapalovač / sirky, kdyby mi přišel pod ruku (snad je v ešusu), tak vařič na tuhý líh s tabletami. Dle situace případně i instantní polívky. A pytlík cukru, sušené ovoce, prostě energie. V principu my bychom potřebovali ujít cca 40-50 km na chalupu, která je kus za Prahou a tam bychom se asi "opevnili" a byli tam schopní fungovat.
Holky není rok 39, válka už funguje trochu jinak. Manzel je vojak a kdyz jsem mu tuhle diskusi četla, dost se nasmál. Jste úplně mimo, jaký tanky? Přiletí stíhačka, hodí to na Temelín, Dukovany, nebo jinou elektrárnu a hotovo. My máme stíhaček pár, v Chotusicich, a ještě ani nejsou naše, mame je pronajaté... 1:1 se tady fakt bojovat nebude.. Navíc on nás ani dostřelit nepotrebuje, zničí nás dostatečně na dálku ekonomicky. Zdraží benzín, plyn skoro nebude, spousta firem přijde o pracovní sílu, Rusko je podporované Čínou, odkud myslíte, že většinu věcí dovážíme? Čína, Rusko.. Nemusí ani jednou vypálit a budem na tom stejně dost bídně.
Na Ukrajinu jde kvůli území, jako chtěl Krym, vezme si zas, co chce. My ho nezajimame.
@teryem Opevnit bylo úmyslně v závorkách - prostě být v domě a nějak tam plus-minus fungovat. Střílet moc neumím, vzduchovky tam máme. Luk a šípy by taky byly. Odejít ze země a už se nevracet, to by bylo asi náročnější, ale za té situace by člověk asi neměl moc možností vůbec s sebou něco nosit. A to už je skoro lepší ty věci odnést na chalupu a tam někde hodit na půdu a doufat, že ten barák přežije (jako už přežil 2. světovou, ač si tam udělalo sídlo Gestapo).
@merope se podívej, jak je daleko Kyjev od Ruska a jak jsme my. Hlavní boj jde ze vzduchu, proto bombarduje, pak teprve jdou pozemní vojska, to uz je jen show, demonstrace síly.
Už měsíce USA posilují počty svých vojáků na základnach v Evropě, lítají normalne civilnima letama, ale pak se udělá konvoj, aby se demonstrovala síla.. Je to vše PR. Kdyby chtěli, odpálí cokoli v Rusku dronem a nazdar, jako to dělali v Afghánistánu, Iráku atd. A víš, odkud jsou ty drony řízený? General v USA, Dron na místě a řídí to vojak na základně Rammstein v Německu, nebo na základně v Mexiku, dneska fakt nikam nemusíš jet x týdnů po D1.
@merope Vy máte barák s takovou temnou minulostí?😮
@klokanka31 No, už tam nestraší. Resp. teda už pár let tam nestrašilo. A já teda říkám, že holt se jim ten barák líbil nejvíc ze všech, že to prokazuje, jak je hezký. A pár věcí zmizelo, pár věcí se objevilo, ale vesměs prostě věci zůstaly, jak byly. Skoro bych řekla, že větší "pohroma" byly pak 50. léta, kdy tam nastěhovali 2 rodiny a majitel měl právo jít do domu na záchod a povinnost starat se o zahradu. To si popravdě vůbec neumím ani představit.
@victress No to se pleteš, jsme totiž členským státem NATO a pokud znáš smlouvu, tak víš, že napadení suverenity členského státu, je stejně jako napadení celého NATA a členské státy jsou povinni napadenému členovi pomoci. Ukrajina bohužel není členským státem NATO. A NATO nemůže vstoupit na území státu, který není jejím členem.
@teryem Ovlivnis neco tvym strachem ...ne...jen ho zivis v tvem mozku ...vic a vic...
@veronicka89 a?
@teryem chces tu pomict nebo chces aby ti lidi psali jak jsou z toho taky v prdeli...?
Možná ti pomůže poslechnout si dnešní zaznam na Český rozhlas 2, dnešní rozhovor T. Kostkové s psycholožkou. Právě tam rozebiraly dnešní dění a strach. Pořad 2 na dvojce. Zkus to, zajímavý poslech.
Ale veď všetci sa bojíme a máme strach! tiež som tehotná 7 mesiac celý svet sa boji vojnu nikto nechce asi každý vie čo by to znamenalo ..
@veronicka89 Nepletes si mě se zakladatelkou? Ne, že bych se nebála, ale ona se tu strachy hroutí 😏
@teryem jo bylo to pro zakladatelku 🙂 promin
@veronicka89 tj dobrý, bojíme se všichni 😌

@klokanka31 No, musí to udělat systematicky - mouky vydrží v rozumné kondici jen omezenou dobu. Cukr je dobrý nápad, je to prostě energie. A samozřejmě záleží taky kde bydlí, pokud v domě na vesnici, tak se určitě hodí nějaký ten (vodotěsně zabalený!!) cukr mít.