Jak se vyrovnáváte s proměnlivým počasím?
Taky vás už tak štve počasí? Snad každý den prší, dvakrát do týdne vyleze slunce a pak zas leje a leje. Včera dopoledne bylo krásně, vyrazili jsme na koupaliště, a od odpoledne zase bouřky, déšť. Dneska se člověk probudí a zase slejvák 😟 Dívala jsem se na počasí a má to takhle pokračovat i příští týden. Takhle mi úroda akorát pochcípe, listy rajčat už jsou žlutý, z muškátů furt vylejvám vodu, hlína se dá ždímat 😡
Jako letošní máj byl opravdu studený a zároveň relativně suchý. Ještě že nebyl suchý a horký, to bychom tu měli tropy...já mám teplo ráda, ale zase ne vedra. A ne takové to počasí před bouřkou, kdy je dusno jak v prádelně, nedá se dýchat, ztěžknou vám nohy a máte problém ujít pár kroků bez zadýchání. Včera to byl nějaký extrém, i když teplotně oproti sobotě bylo chladněji (přitom mělo být včera až 30 původně, pak po sobotní kraťoučké spšce se ochladilo a od rána až do 3 odpoledne bylo spíš zataženo.
Za mě je ideální, pokud přes den je teplo a třeba sem tam mráček (ať se člověk občas má jak schovat před sluníčkem) a prší v noci. Takhle bylo super jedno léto...teď se dívám, že to byl rok 2018 (koukám podle toho, kdy se vdávala v srpnu známá). Přes den bylo teplo, některé dny až vedro. Ale navečer či v noci dost často přišel osvobozující a ochlazující déšť, takže se zároveň dalo i spát.
Tady na JM v květnu opravdu jen párkrát krátký zahradní deštík. Jinak nic, sucho. takže za mě říkám, jen ať prší. Ale mohlo by prostě v noci. Nesnáším přes den chození v dešti s deštníkem, nesnáším mokrý boty a ponožky...
trochu studenější květen mi nevadí (nejsem zahrádkář, to bych asi mluvila jinak), ale říkám, že horkých dní si užijeme ještě v červenci a v srpnu, hádám...až se nám to líbit nebude.
@klokanka31 záleží, kde bydlíš. U nás je stále sucho jak prase. Půda tvrdá jak beton.
Ale jinak mě počasí celkem štve. Je červen a pořád je dost zima. A když náhodou ne, fučí vítr.
@klokanka31 záleží, kde bydlíš. U nás je stále sucho jak prase. Půda tvrdá jak beton.
Ale jinak mě počasí celkem štve. Je červen a pořád je dost zima. A když náhodou ne, fučí vítr.
@mabs Vzhledem k tomu, že ani doma ani v práci nemám klimu, tak zase po vedrech nad 30 fakt neprahnu. I tak mám doma v bytě klidně 27 stupňů. Za mě ideál teplota kolem 25 a pak pár dní kolem 30, kdy je to na koupání u vody. A to mi stačí v létě červenec srpen. Červen teprve začal, není normální v květnu mít třicítky. To jen za poslední roky jsme si zvykli, že to léto je jaksi delší a jsou častější subtropy než mírné pásmo. A pak když je "normální" jaro, tak nám přijde, že je chladné.
@mabs Vzhledem k tomu, že ani doma ani v práci nemám klimu, tak zase po vedrech nad 30 fakt neprahnu. I tak mám doma v bytě klidně 27 stupňů. Za mě ideál teplota kolem 25 a pak pár dní kolem 30, kdy je to na koupání u vody. A to mi stačí v létě červenec srpen. Červen teprve začal, není normální v květnu mít třicítky. To jen za poslední roky jsme si zvykli, že to léto je jaksi delší a jsou častější subtropy než mírné pásmo. A pak když je "normální" jaro, tak nám přijde, že je chladné.
@ninive211 Já jsem někde psala o 30 stupních? Ne.
Ale 15, co tady u nás pořád máme, je na květen fakt málo. Přes 20 stupnů bylo max. týden.
@mabs Na Rychnovsku, tady není jediný den bez deště. Dneska ráno jsme jely s našima na nákup, a zastihnul nás pořádný slejvák, že jsem mohla věci ždímat, než jsme z krámu doběhly k autu. Teď je krásně sluníčko, ale podle počasí má začít pršet zas odpoledne.
@ninive211 A to mě nejde o vedra, ale aby pořád nepršelo. Štve mě to nejen kvůli zahrádce, ale i kvůli sušení prádla...
Je hnusně. Tady ještě ani ne 14 zpátky mrzlo. Počasí jak začátek března. Teď furt prší a je jak v prádelně. Nic moc se nedá, páč je furt mokro. Ale utěšuju se, že by mohli začít růst houby 🤣
@ninive211 A to mě nejde o vedra, ale aby pořád nepršelo. Štve mě to nejen kvůli zahrádce, ale i kvůli sušení prádla...
@klokanka31 No právě u nás na jižní Moravdě bylo většinu května spíš sucho. pamatuji tedy daleko deštivější květny. A naopak si říkám díky bohu za nějaký ten déšť konečně! je to místo od místa.
Sníh v máji - hodně trávy.
Studený máj - v stodole ráj.
Chladno a večerní mlhy v máji hojnost ovoce a sena dají.
Suchý březen, chladný máj - bude humno jako ráj.
Suchý březen, mokrý máj - bude humno jako ráj.
Mokrý máj - v stodole ráj.
Mokrý máj - chleba hoj.
Májová vlažička - naroste travička; májový deštíček - poroste chlebíček.
Večerní rosy v máji hodně sena dají.
Bujný květ - plný úl.
Roj, který se v máji rojí, za plný vůz sena stojí; v červnu rojení nestojí za zvonění.
Roj, který se v máji rojí, za plnou fůru sena stojí; ale o svatém Janě ani za vodu ve džbáně.
Není-li květen ani příliš studený, ani mokrý, naplňuje stodoly i sudy.
V máji vlhko, chladno - bude vína na dno.
Májová voda vypije víno.
A pak je dobré si uvědomit, že "3 zmrzlí" jsou Pankrác, Servác a Bonifác a ti byli 12.5.-14.5. - do té doby sem-tam mrzne. Ne každoročně, ale může. Letos holt opravdu až do těch "zmrzlých" pomzrla úroda tam, že na to lidi nemysleli a vysazovali ven dřív. Sama jsem vysadila část gladiolů a včera se dívala, že vzešly jenom některé, některé nejspíše opravdu pomrzly. A i již ostříhané růže (na Velikonoce) byly trošku pomrzlé, ještě jsem někde přistřihovala. Zahradu máme kousek od Prahy, ale severní svah, bývá to tak o 14 dní posunuté oproti např. Praze.
@merope s pranostikami souhlas...ale aby mrzlo jeste 2 týdny po zmrzlých, to už jsem přestávala věřit, že nějaké léto vůbec bude. 😯
@merope s pranostikami souhlas...ale aby mrzlo jeste 2 týdny po zmrzlých, to už jsem přestávala věřit, že nějaké léto vůbec bude. 😯
@prejeta_zaba Já věřím tomu, že ještě budou v létě taková vedra, že ještě budeme s láskou vzpomínat na chladný květen. Hlavně my, co se budeme pařit v kanceláři bez klimy. Však léto teprve začíná, astronomické léto začne až 21.6.2025, takže se nebojím, že by nebylo. Naopak poslední roky je to často všechno jaksi trochu posunuté to počasí...vedra ještě do začátku září (loni poslední týden v sprnu ještě byly třicítky, byli jsme rádi, že jsme tehdy zrovna utekli na dovču do hor a stejně tam bylo vedro...to není zas tak obvyklé, aby koncem srpna bylo přes 30, a to několik dní po sobě).
@klokanka31 Jinak dle pranostik podu bude Medard, tak pak kape +- 40 dní. Červen obecně bývá obvykle druhý nejdeštivější měsíc v roce, hned po červenci. Tak možná u vás Medard přišel o pár dní dříve než obvykle.
Jako letošní máj byl opravdu studený a zároveň relativně suchý. Ještě že nebyl suchý a horký, to bychom tu měli tropy...já mám teplo ráda, ale zase ne vedra. A ne takové to počasí před bouřkou, kdy je dusno jak v prádelně, nedá se dýchat, ztěžknou vám nohy a máte problém ujít pár kroků bez zadýchání. Včera to byl nějaký extrém, i když teplotně oproti sobotě bylo chladněji (přitom mělo být včera až 30 původně, pak po sobotní kraťoučké spšce se ochladilo a od rána až do 3 odpoledne bylo spíš zataženo.
Za mě je ideální, pokud přes den je teplo a třeba sem tam mráček (ať se člověk občas má jak schovat před sluníčkem) a prší v noci. Takhle bylo super jedno léto...teď se dívám, že to byl rok 2018 (koukám podle toho, kdy se vdávala v srpnu známá). Přes den bylo teplo, některé dny až vedro. Ale navečer či v noci dost často přišel osvobozující a ochlazující déšť, takže se zároveň dalo i spát.
@ninive211 v roce 2018 začalo vedro v březnu a skončilo na konci října a deště bylo málo 😁
K tomu "deštivému květnu", z dnešního článku na novinkách:
"V první části května navíc trápil Česko nedostatek srážek a narůstající sucho. Naštěstí ve druhé polovině měsíce začalo přibývat významných srážkových epizod, a tak byl květen nakonec zhodnocen jako srážkově normální.
Průměrně spadlo na našem území 53 milimetrů srážek, což činí 76 procent srážkového normálu 1991–2020. Nejméně deštivý měsíc zaznamenali v Jihomoravském kraji, kde spadla pouze polovina klimatického normálu." Prostě celkově byl květen sušší než ovykle a na jižní Moravě obzvlášť. Pořádně prší až poslední dva dny, a to už je červen.
No jo, je to na houby, ale bohužel s tím nic neuděláme. Prostě to přijmu tak, jak to je. 😀 Stěžování si stejně nijak nepomůže, takže tak.

Sere mě to a hodně. Jsme z Náchoda a tady snad není den co by nepršelo. Jsem těhotná, psychicky mi ty hormony dávají pořádně zabrat a to počasí mě jen vysává. Kde má člověk brát energii. Já slunce a teplo potřebuju. Navíc nám zavřeli školku, předškoláka mám doma od května až do konce prázdnin a nedá se ani pořádně jít ven. Tohle počasí fakt nenávidím.