Jak se změnilo české školství. Chybí disciplína?

olivie321
12. bře 2025

Zijeme jiz 15 let v cizine Jsme celkove ze systemem spokojeni. Vice ucitelu, deti pracuji ve skupinkach, jsou hodne venku.
Ale posledni dobou je plno deti co vyrusuje, plno ADHD, maji i asistenty, ale proste chybi disciplina. V hodinach deti vyrusuji, chyba je samozrejme v ucitelych ze deti nemaj respekt. Pouzivaji se ipady jako pomucka v necem he to dobre ale nekdy je vice ipadu ukulu nez klasicka tuzka.
Chapu ze to nebude prisne jako kdyz ja jsem byla mala. I tu rikaji ze to tu bylo vice prisne.
Jak se zmenilo ceske skolstvi?
Setkavate se take s tim ze chybi dost disciplina? Diky za odpoved.

enoli
12. bře 2025

@olivie321 a k čemu ti to bude? Chceš se vrátit? Jako všude i zde je to o přístupu - pedagogů i rodičů. Najdeš spokojené i nespokojene. A pokud chceš rozjet "sofistikovanou" či dokonce odbornou debatu, tak na maminkovskem portálu opravdu ne....

olivie321
autor
12. bře 2025

@enoli chci vedet jak se zmenilo skolstvi v cesku za roky co tam nebydlim. Mozny i navrat.Jestli je to nevhodne se tu na tohle ptat , dotaz smazu..

enoli
12. bře 2025

@olivie321 ale to klidně můžeš, jen se dozvíš pouze subjektivní pocity...

azanka
12. bře 2025

@olivie321 spíš bych se zeptala, jak se změnil svět kolem nás a školství má na ten svět děti připravit. A proto použití elektroniky ve škole považuji za dávající smysl.

cilkat
12. bře 2025

Taky je otázka, o jak starých dětech mluvíte. Že třeba gympláci budou mít víc v ruce tablet, než papír, mi přijde ok. V první třídě úplně ne. (mám dítě ve druhé... mám pedagogickou praxi... fakt je veliký rozdíl škola od školy, ale taky samozřejmě mezi ročníky. Prvňáka prostě musíte naučit psát rukou. V páté třídě se půlce učitelů uleví, když úkol napíšete na počítači a vytisknete, protože to aspoň přečtou.)

gruyerre
12. bře 2025

@olivie321 u nás ve škole je vlastní elektronika zakázaná, školní tablety učitelka dětem půjčí tak jednou dvakrát za pololetí pro zpestření. Přísnost učitelů je různá. Někteří učitelé jsou přísní, jiní ne.
Že chybí disciplína není jen chybou učitelů. Pokud děti doma slýchají, jak rodiče o učiteli hnusně mluví, že učitel nesmí nic a děcko a rodiče mají samá práva a povinnosti žádné, tak pak samozřejmě žák žádný respekt nemá a učitel s tím nic nenadělá, ani kdyby se na hlavu postavil. Když si fracek umane, že například bude celou hodinu vykřikovat sprosťárny, tak s tím učitel nemůže nic udělat.

felis
12. bře 2025

@olivie321 Ahoj, řekla bych, ze u toho hraje hodně faktorů:
- lokalita (jina je velka skola na sídlišti, jina je menší škola na periferii)
- státní vs. soukromé - myslím, že hodně lidí si uvědomuje, že to co bylo dřív, tak je nefunkční. Myslím styl učení, přístup k dětem. Mnoho lidí tedy plati nemalé školné a pak záleží na tom, co preferujete (lesni pedagogika, montessorri, waldorf, dalton, ...). Myslím, že takový spolecny jmenovatel všech těchto skol jsou malé skupinky a individuální přístup a je třeba rozlišovat rejstříkové školy a nerejstrikove
- taky čím dal vic je domškoláků: děti, co se učí v rodine a dochází do klasické školy na přezkoušení a v mezičase se bud uci doma anebo chodí do komunity s ostatními domškoláky
- menší státní ZŠ s individuálním přístupem: těch je méně, ale najdou se. Logicky je o ne zájem. Vedení a ucitele se snaží o moderní přístupy v klasickém systému
- školy se zaměřením (sportovní, jazykové, IT)
Reforma školství přijde... asi ne úplně do dvou tří let, ale je to nevyhnutelné. Jen se jako nemuzou dohodnout, jak to ma vypadat 😀
Co se týče používání moderních technologií detmi: nektere dětí smí mít mobily používat, ale přibývá skol, které to školním řádem omezuji a děti je smí pouzivat pouze k výuce a třeba v dobe testů je maji mít schované (i hodinky).
Řekla bych, ze ta prisnost, dril byl za nas vic nez je ted, ale uplny punk obecne asi není. Však ono zaujmout dnešní děti, neni lehké a pokud učitel nejde s dobou (moderní přístupy, široká nabídka aktivit, projektové vyucovani), tak proste u dětí nemá šanci a tudíž ani respekt a ve tride se pak o disciplíně nedá mluvit.
Moje dcera chodila na ZS s rozšířenou výukou jazyků v Praze. Byla to skola, co brala i nespadove deti a jejich tempo bylo náročnější. K výuce jsem nikdy neměla výhrady. A i ona sama na stredni ocenila (ted je ve druháku), ze ma zaklad ve všech predmetech a rozhled mnohem větší, hlubší a propojenejsi nez třeba děti, co chodily na ZS mimo Prahu. Bohuzel. Jediný, co mě štvalo, ze se hlouběji neřešily vztahy ve tride. Bohuzel docházelo k šikaně (ne nijak fatální, ale docházelo) a tridni to bagatelizovala, ze proste kluci. O mnoha vecech mi dcera rekla az po 9.tride. Vygradovalo to paradoxně loni v létě, kdy dceru bývalí spolužáci celkem nevybirave obtezovali. Dopadlo to dobře. Dcera se vrátila ke kamosce a my jsme pro ni přijeli. Ale nenechala jsem to byt. Už to nebyla klukovina a dostali přes prsty aspoň od rodičů a se všemi jsem mluvila a jasně jim vysvetlila, ze ted uz je tohle přestupek a ne sranda a ze pokud se to bude opakovat, tak to budu řešit s policií.
Myslím, že se šikanou umi málokterá skola pracovat, co tak slýchám. A pokud vedení nechce, tak to ani tridni učitel neresi.
No, držím palce, ať najdete tu správnou. Je z čeho vybírat.

monny3
12. bře 2025

@olivie321 tak už jen tvé tvrzení, že chybí disciplína, je prostě tvůj subjektivní dojem, stejně jako rodiče dětí z Česka budou mít své subjektivní dojmy 😉 Osobně nemám pocit, že by vyžadována disciplína před 30 roky na školách měla nějaký extra přínos, takže za mě určitě na školách nechybí. Podle mě je obecně většina českého školství zastaralá, aspoň běžné státní školy - učí se hodně stejné učivo jako před těmi 30 roky, často bohužel i stále stejnými metodami, ne všude, ale pořád je to hodně biflování nazpaměť, mizivé množství kooperace s ostatními ve třídě, stresující zkoušení před tabulí, chybí kritické myšlení, práce se zdroji atd. A že by škola připravovala na život a pracovní možnosti, které současné děti budou mít za 20 let? O tom se nedá mluvit vůbec. Ty lepší školy se snaží připravovat aspoň na život současný, ty horší pořád na to stejné, co před 30.lety nebo ještě víc, jen už neadorují SSSR 😅

berynka
12. bře 2025

@olivie321 mám vlastní zkušenost před 30 lety a ted desetiletou zkušenost se dvěma dětmi z té stejné ZŠ (větší škola 400 děti na menším městě).A je to dost děsný,děti vyrušuji,mluví během hodin spolu navzájem,učitele je dost často ani nenapomenou,nevědí,že děti používají zakázané telefony apod.
Aby děti učitele respektovaly,musí být opravdu osobnost a umět je srovnat.Za nás jsme poslouchaly jak hodinky a klasická výuka nás dobře připravila na SŠ a další studia.
Zatím máme jednu zkušenost při přípravě na SŠ,škola nás v tom nechala.Resi se jen výběr povolání,ale Cermat ani omylem, střední a vyšší třídě zbývá “kupte si,plaťte za přípravu”.

olivie321
autor
12. bře 2025

@berynka diky za odpovedi.

olivie321
autor
12. bře 2025

@monny3 diny za odpoved, ta diciplina bylo spatne zvolene slovo, spis jsem chtela napsat respekt . Ze deti hrozne tu vyrusuji. Ale asi to uz ted je vsude.. Ale i presto je to proste tu asi lepsi. Je vice vyucujucich, kazdou prestavku na cerstvrm vzduchu. Zadne zkoiseni pred tabuli. Spise skola hrou. Diky za odpoved

olivie321
autor
12. bře 2025

@felis dekuju za odpoved.

amenophus
13. bře 2025

Ja taky zila v zahranici a ted vybiram skolu pro dceru a je to tezke, no. Mame vyhlidnute skvele statni (nebo polostatni - s placenou "nadstavbou") skoly, na ktere se ale temer neda dostat, nebo nasi spadovou, ktera vypada, ze ma velky potencial, ale je tam priserna reditelka, ktera to hrozne tahne dolu a 40 let nazpatek (tedy co se tyce pristupu k detem a vzdelavani, jinak moderniho pozlatka typu tabletu, vyletu do zahranici apod. tam ma habadej a chlubi se s tim). Tak jsem rozpacita. Na druhou stranu ale ve srovnani s tim Novym Zelandem vidim, ze tady ty deti neco umi. Na NZ jsou skoly v podstate odkladistem na deti (nekteri kamaradi, kteri jsou taky cizinci s zustali tam, na to skolstvi hrozne nadavaji, ze v podstate po 8 hodinach v praci musi jeste aspon 4 hodiny dohanet s ditetem skolu, protoze ze skoly nic neumi). Ta "disciplina", to je hrozne vyberovy efekt. Byli jsme na ukazkove hodine na jedne vyhlasene skole u nas a tam meli moderni pristupy (videli jsme cestinu a byla jsem paf z toho, ze nejen ze ty druhacci umi vsechny pismenka a plynule cist, oni i rozumi tomu, co ctou, a chapou vyznam) a tikalo to jak hodinky. Ale pak na bezne sidlistni zakladce je chaos.

macik84
13. bře 2025

Pracuji ve školství na 1. stupni. Téměř v každé třídě je AP a kde není, byl by potřeba. Mnoho lidí "zvenku" si myslí, že si asistenti válejí ve třídě šunky, ale pravda je, že jsou učitele za ně vděční hlavně ve třídách, kde je počet žáků nad 20, a to nejen kvůli dítěti, ke kterému je přidělený. Ono stačí v tom počtu, když je ve třídě deset živějších kluků nebo tři slabší žáci. Moje starší kolegyně i starší vychovatelky říkají, že doba je jiná, že děti "málo vydrží" a hned se ze všeho hrozně hroutí. Rodiče si dovolují, učitele se nikdy nezastanou... Píší kvůli všemu ať je to přesazení, známkování, proč nebyl vybrán na turnaj, moc úkolů nebo málo úkolů atd. Dnes konkrétně příhoda. Přestoupil k nám problémový chlapec a na otázku v Přírodovědě. Jak je vaše rodina prospěšná ve vaší obci odpověděl. Můj táta zařídil, aby vyhodili ředitelku v mé bývalé škole... Co k tomu dodat. Věřte nebo ne, ale ti učitele jsou v současné době hrozně vyšťavení.

macik84
13. bře 2025

@amenophus moje děti chodí na běžnou základku. Obě mají štěstí na učitelku. Syn umí násobilku, vyjmenovaná slova atd. jako když bičem mrská. Dcera je v první třídě, dnes mi četla krátkou pohádku. Dole byla otázka ( čtení s porozuměním) a normálně na ni odpověděla. Podle mě to je běžný standard, ale jak říkám, mají obě štěstí já učitelku. Starší, zkušená ženská s přirozeným respektem a dlouho praxí. Obě mé děti mají svou učitelku moc rády.

g_m
13. bře 2025

Jsem ucitelka a hlavni problem je v tom, ze deti jsou silene prehlceni vsim. Informacemi, technikou, podnety z okoli, doma milion hracek apod. a je silene tezke je necim zaujmout na dyl nez dve minuty.
Disciplina u nas ve skole na vesnici je silena, deti rozmlatily uplne nove zachody, holky! ucpavaly zachody a umyvadla toaletakem a pustily vodu apod. Nikdo si nic moc niceho nevazi a je to nekdy peklo. Jo a do toho jupi inkluze...
Ucila jsem na soukrome SŠ a oproti statni krom mensiho platu pro me zadny rozdil nebyl.
Vsichni mluvi o zmene skolstvi, ale jeste nikdo to nebyl schopny poradne zformulovat.
A pisemne hodnoceni sklouzne ve vetsine pripadu do otrepanych vet a frazi, ktere se budou opakovat mebo je AI prepise v jine formulaci 🙈 A ceske deti rozhodne nejsou natolik svedomite, aby mohly fungovat bez znamek...

macik84
13. bře 2025

@g_m u nás se též cpou zelené papírové utěrky do umyvadel a jako bonus zohýbali ramínka u všech vodovodních baterií (jedno nové 800). Paní uklízečka vyrobila vánoční skřítky jako dekoraci a jednoho z nich ukradli a rozkopali venku tak chuděra celý druhý den brečela ☹ neříkám, že jsou všichni špatní, ale někdy to je hard core.

monny3
13. bře 2025

@g_m
@macik84
No hele, ale není chování dnešních dětí důsledkem výchovy naší generace dospělých, kteří si prošli více disciplinovaným školstvím? Teď to nemyslím zle, ale ty děti jsou často odrazem nás dospělých, když rodiče například venku nesbírají bobky po psovi 🤬, jak se asi budou chovat ty děti? Jasně, je plno slušných dospělých, stejně jako jsou i slušné děti. Nebo na těch státních základkách máte pocit, že jsou všechny děti takhle mimo? Možná to vyznívá útočně, ale nemyslím to tak, mě to fakt zajímá 😉

enoli
13. bře 2025

@monny3 ne, nejsou všichni mimo. Jsem učitelka a stejně jako vždy, jsou i dnes děti, které jsou v pohodě a pak "grazlici "....podle mě se to nijak neliší od minulých dob.

macik84
13. bře 2025

@monny3 všechny děti nejsou mimo. Jsou tam i hodné, slušně vychované děti, co pozdraví, pomohou, jsou milé a učí se. Jenže ono stačí, když je třída nacvakaná na počet 26 a jsou v ní tři čtyři kluci, co si jedou svoje, neustále vyrušují, zlobí, jsou drzí a absolutně nic na ně neplatí a další tři slabší žáci s PO2. Co pak ta učitelka má dělat. Pak se neustále řeší. Ten mě bouchl, ten mě kopl, vyhlazuje na nás jazyk, posmiva se nám, po cestě kamkoli nerespektují pravidla třídy atd.

20190418
13. bře 2025

Mám čtvrťáka a samozřejmě je drzej, odmlouvá a dělá blbiny jako skoro všechny děti jeho věku, ale ve škole funguje bez problémů. Na ucitelky si nedovolí být programově drzý, určitě se obcas nesoustredi a vyrušuje, ale v normě. A celá třída. Učitelky je na třídních schůzkách chvalí jako třídu - kolektiv. Když se někdy schylovalo k něčemu přes míru, tak to hned řešili o třídnickyých hodinách, měli i nějaké preventivní programy. Děti u nich ve třídě ale obecně moc nevyrušují, nemají k tomu důvod. Mají mnohem méně frontalní výuky než jsme měli my a více práce ve skupinkách, s různými zdroji (nejvíce samozřejmě s tabletem - internet, program na čtenářský denik atd), velká přestávka za každého počasí venku (jedina nevyhoda mezi mnoha pozitivy je, že syn nemá čas sníst svačinu a pak má hlad - a je protivnej...a vyrušuje), jednou týdně den venku. Chodí na exkurze do domova důchodců, casto mají návštěvu rodičů budoucích žáků nebo učitelů z jiných tříd. Učitelky je vzdy chválí, jak se pěkně chovali, byli slušní, zajimali se...myslím že obecně jsou děti v dnešní době možná víc roztěkané, ale větší sígři jsme byli my millenialove. I co máme v okolí jiné základky a střední, tak mi nepřijde že by to u nich bylo nějak divoké. My jsme si asi nedovolili říct učitelka takové věci do očí, ale respekt jsme k nim fakt neměli.

izz76
14. bře 2025

@olivie321 Ja myslim,ze se školství zas tak moc změnilo,spis je to o konkrétních učitelích. Ja chodila na ZŠ v 80 letech a vzpomínky pozitivní nemam. Starší dcera šla do prvni třídy v roce 2004 a měla cely prvni stupeň naprosto úžasnou,kreativní, pokrokovou učitelku,která nebyla pohodla delat výuku nejen v lavici u sešitu. Myslela jsem si tehdy,ze uz je školství jinde,ale neni. Mladší dcera je ted ve 4tride,učitelku mají moc hodnou,ale taková klasika a s učitelkou co měla starší se to neda srovnat. Navíc dnešnímu školství neprospívá inkluze. U dcery ve třídě naštěstí jsou všechny deti v pohodě,ale mam srovnání od lidi z okolí,kdyz je rušivý element,je to blbý pro celou třídu. Například kamarádky dcera ma ve třídě kluka který je schopny si při hodině stáhnout kalhoty a schválně na učitelku vystrkuje holý zadek a nezmůže s tím nic ani asistentka. Těžko se pak učí..

ninive211
14. bře 2025

"Respekt" a "disciplína" není úplně to samé. Hodně věcí jde za přístupem rodičů už v rodinách. Že ty děti jsou prostě "nevychované", jsou z rodin zvyklé, že mohou vykřikovat a dožadovat se toho, co chtějí, výchova není důsledná...ona ta "disciplína" ve srovnání s tím, tak si ji představuješ možná, chybí totiž i v rodinách, je to dané i změnou stylu výchovy za psledních několik desetiletí - z autoritativního k rovnostářskému a respektujícímu, přátelskému přístupu. Blbý je, když to sklouzne z toho "nebudu za žádnou cenu autoritativní" k "moje dítě je OSOBNOST" a výchova je příliš volná, ani ne respektující, chybí hranice, chybí pravidla a dítě je KING, co udává rytmus.
Respekt ze strany učitele - ten si musí každý učitel vydobýt sám. A třeba hned zpočátku nastavit hranice - tohle je OK, tohle už OK není, takhle se v hodinách nechováme, když chceš něco říct, přihlas se, ve hodinách se nesvačí, nemluví jeden přs druhého, neskáče učiteli do řeči...toto zejména u prvňáčků je třeba pořád dokola opakovat a prostě je to naučit (a jde to). Když ten učitel si nechá tzv. s*át na hlavu, no tak pak se mu to vymkne z rukou. Jinak i za nás před 30 lety byli přece učitelé, kteří tu autoritu a ten respekt měli už jen tím, že vstoupili do třídy. A pak učitelé, kde to bylo o dost volnější, žáci to věděli a zneužívali toho. Přesně věděli, že u pana učitele z matiky si tohle a tohle dovolit nemůžou, ale u zeměpisářky že to projde...
Nehorší je, když učitele před žáky shazují samotní rodiče, pomlouvají učitele, nazývají je hanlivě atd. Tím pak zisk respektu k učiteli ze strany dítěte je defacto znemožněn.

jane46
14. bře 2025

@monny3 Hele a ja souhlasim... A vidim to i u sebe, ze si v nekterych oblastech vychovy plnim sny z detstvi a kompenzuji, co mi vadilo, chybelo, drzim co vyhovovalo... Ten kolobeh ale bude porad stejny, ze se vse predava z generace na generaci a kazda ta nova ma moznost to zachovat nebo zmenit (i kdyz ani jedna moznost nemusi byt vzdy dobre, ale to pozna az ta dalsi). Ty deti na ty nove "moresy" neprijdou sami...

@olivie321 Vse se meni a hlavne mi vadi, ze se srovnavaji jablka s hruskami... Kdyby za nas bylo to, co maji deti dnes...veci, svet, technologie, moznosti, pristupy, jina vychova atd. tak taky budeme jini. Kdyby Ti nekdo dal v detstvi do ruky chytry telefon s wifi a vsim co muze a umi ted... Nereknes "fuj, to nechci, jdu se houpat na klepadlo kobercu" ci "ja ten sloh napisu rucne za tri dny nez abych si to nasla na tabletu a napsala ve Wordu za hodinu." Kdyby mama prisla "Deti, kaslem na neumyte nadobi, tata ma taky ruce, miluji vas, jdeme si hrat, skakat v bahne, reknete mi co vas trapi, co chcete, respektuji vas a pojdme to vsechno probrat, zalezi mi na vasich nazorech" urcite ji nerekneme "Ne mami, to neres, jdi rychle uklidit, tata bude za chvili doma a chce mit klid".
To same ve skolach, nejde dnesni generaci ucit jako nas a cekat stejny vysledek. Ale porad to vidim, ze to tam je, ta snaha a srovnavani. Ale uz ne vsude a u vsech ucitelu, chce to hledat. A vybrat pristup co je nejblizsi vasi predstave. I dnes jde najit ucitele s prirozenou autoritou, co maji respekt od sve tridy a vse bezi podle jejich vzajemnych (to je dulezite) predstav.