Jak udržet víru v Ježíška pro dítě navzdory prarodičům?
Chceme aby naše dítě věřilo v Ježíška aspoň nějakou dobu, ať má v dospělosti na co vzpomínat. Ale poraďte, jak máme řešit prarodiče, kteří se i přes napomínání pořád podříkávají? To je pořád "no to jsme vám dali loni k vánocům" a "tuhle jsme koupili už nějakou drobnost pod stromeček"...Oni sami po nás chtěli ještě ve 12 letech abysme slepě věřili, klidně nám za to vynadali, ale naší dceři to chtějí asi zkazit.
Já se přiznám,že Ježíška využíváme k nákupu dražších věcí. Ježíšek je fajn výmluva. Sami sobě bychom to nekoupili, k narozeninám taky ne .ale pod stromečkem se dá nálezt cokoli. I drahé přání. Nebo něco výjimečného. Nejdražší dárky jsem našla právě pod stromečkem. Údiv ostatních, moje třeba trošku černé svědomí,že utracime, se sveze s tím, že ( asi Ježíšek)..🙂 prostě je to výjimečný večer, období, kdy se plní přání,i neskromna..
@tahejhula Tak od jedné účastnice mám dojem, že promítá a to výrazně, ty nemáš ten dojem? Sama nemá ráda vánoce, protože to doma moc nezvládli, tak bude kopat do víry v Ježíška jako do lži?
@andelka ale je to pořád stejný člověk, Vánoce souvisí s jeho narozením, ano. To už také víme, že se jedná o uměle určené datum. Ale říkám ti, prostě mi tehdy došlo, že on jako osoba žádné dárky, předměty nenosí. Jeho poselství bylo v něčem úplně jiném a to jsem chápala už jako děcko.
@mourovatakocka to je jedna z celé diskuse a reakce samotné autorky také nejsou zrovna vzorem respektu.
@tahejhula to je, to pochopily i moje děti,že Ježíšek v jesličkách a velký dospělý na kříži je ta samá osoba. Ale žádný rozpor v tom není ( pokud ho tam nechceš mermomocí najít nebo dosadit). Proč by nemohl nosit dárky? Kouzelné jedinečné dítě, kterému ostatní taky nosily dárky. Přeneseně.. Ježíšek/Ježíš je láska, společenství, úcta, radost, přátelství, milosrdenství, nezištnost..přesně to, co by mělo lidi ponoukat koupit dárek bližnímu. A o tom vánoce jsou,i když pak už člověk ví,že dárky se pod stromečkem nezjevuji " samy".
@hojda ale ani tím, že má někomu nosit předměty, nehledě na to, že by se měl vrátit už jen jednou. Prostě takto jsem to brala jako celek. Ježíšek je prezentován jako mimino, Ježíšova pozemská cesta neskončila když byl mimino, atd. Prostě to celé žuchlo jako domino. Tak to bylo. A tohle poznání ke mně došlo při pohledu na Ježíše na kříži. Tohle nadhodil vlastně Lada, že Ježíšek nosí dárky proto, že je nosili jemu, to mi tedy nedávalo smysl vůbec. A mohla bych se opakovat, tohle nedává smysl ani mnoha křesťanům a tak u nich Ježíšek dárky nenosí.
@tahejhula Ale vždyť Ježíšek nemusí být Ježíš. Může to být někdo jiný, jen shoda jmen. Jinde zase nosí dárky Santa Claus...
Jen shoda jmen, tak to je docela vtipne🙂
@tahejhula A musí všechno mít nějaký smysl? Nebylo by skvělé aspoň na ty Vánoce se oddat snění, vniknout do dětského světa fantazie, pohádek?
@hojda my tedy Jeziska mame, ale u pohadek normalne rikam, ze to jsou pribehy, ktere si lide vymysleli. Jako uplne mali to neresili, ale kdyz zacnou padat otazky, reknu to, jak to je, že ježibaby a strčskrzkrcké pililulky ve skutečnosti neexistují...Ten pruzkum je zajimavy, delal se mezi dospelymi? Asi bych necekala v tak velke mire toho starce (a la Santa Claus, to spis u deti).
@hojda já jsem nepsala nic o tom, jak to řešíme u našich dětí. Psala jsem o sobě, jak jsem dospěla k poznání, že dárky nenosí Ježíšek. Moje babička byla evangelička, část rodiny patřila do Jednoty bratrské, já o nejrůznější otázky víry ochuzena nebyla. Jako trochu starší jsem trávila hodně času v kostele, tehdy ještě bývaly otevřené víceméně stále.
Autorko dotazu, ne, Ježíšek opravdu není Santa Claus, tahle úvaha mě fakt dojala. 😄😄
A pak v tom hledejte ty údajné tradice. 😄
@victress To je jako s normálními duchy, někdo na ně nevěří, někdo je dokáže vnímat nebo i vidět. Nikdo vlastně nevíme co existuje nebo neexistuje. Je to o tom čemu chceme věřit.
Máme 8 a půl a 1 a půl děti... starší ještě napůl věří, napůl už tak dva roky špekuluje, že to přece není možný.. takže už pomalu připravujeme, že Ježíšek nosí už jen malým dětem, velký už mají na starost rodiče 🙂 zase nechci z něho dělat tydýta, většina dětí už to ví .. minulý Vánoce měl malém infarkt, protože jsme zvonili časovačem na telefonu a nikdo nechyběl u stolu, takže byl úplně mimo 😄 tak si to snad užil..ale jelikož máme o sedm let mladší další dítě, pojedeme zase od začátku 👍😄
přesně tak, je to o tom, kdo chce čemu věřit, takže celá tahle uhádaná diskuse je zbytečná...

@mourovatakocka každý cosi nepromítá jen proto, že slaví Vánoce s dětmi jinak. Nakonec všichni vychováváme dle svého přesvědčení a to ve všech oblastech života. Což je dobře respektovat. Na každém z nás by se našlo něco, za co bychom byli ostatními parádně propráni.