icon

Jak udržet víru v Ježíška pro dítě navzdory prarodičům?

11. srp 2022

Chceme aby naše dítě věřilo v Ježíška aspoň nějakou dobu, ať má v dospělosti na co vzpomínat. Ale poraďte, jak máme řešit prarodiče, kteří se i přes napomínání pořád podříkávají? To je pořád "no to jsme vám dali loni k vánocům" a "tuhle jsme koupili už nějakou drobnost pod stromeček"...Oni sami po nás chtěli ještě ve 12 letech abysme slepě věřili, klidně nám za to vynadali, ale naší dceři to chtějí asi zkazit.

Strana
z4
tahejhula
12. srp 2022

@mourovatakocka každý cosi nepromítá jen proto, že slaví Vánoce s dětmi jinak. Nakonec všichni vychováváme dle svého přesvědčení a to ve všech oblastech života. Což je dobře respektovat. Na každém z nás by se našlo něco, za co bychom byli ostatními parádně propráni.

andelka
12. srp 2022

@tahejhula ale v tom žádný rozpor není. Tohle by mě teda nenapadlo, že by mělo udělat ten efekt prozření.

tahejhula
12. srp 2022

@andelka pro mě byl (a je), prostě pán který skončil na kříži a je skoro dva tisíce let mrtvý, nenosí dárky. Děti bývají docela bystré.

andelka
12. srp 2022

Já se přiznám,že Ježíška využíváme k nákupu dražších věcí. Ježíšek je fajn výmluva. Sami sobě bychom to nekoupili, k narozeninám taky ne .ale pod stromečkem se dá nálezt cokoli. I drahé přání. Nebo něco výjimečného. Nejdražší dárky jsem našla právě pod stromečkem. Údiv ostatních, moje třeba trošku černé svědomí,že utracime, se sveze s tím, že ( asi Ježíšek)..🙂 prostě je to výjimečný večer, období, kdy se plní přání,i neskromna..

andelka
12. srp 2022

@tahejhula jiné děti by si to přebraly jinak. Skončil na kříži ( Velikonoce), ale mrtvý není, je kouzelný, stálý, milující, obětavý, důležitý pro svět.. příběh o narození a třech králích děti znají,a o tom jsou Vánoce.

tahejhula
12. srp 2022

@andelka no kouzelný, ale pro mě jako dítě to nebyl žádný pouťový kašpárek. Já ty příběhy znala také, s tím se u nás nedělaly žádné štráchy. Prostě role Ježíše jako dárkonosiče mi připadala právě s ohledem na jeho příběh naprosto nepatřičná, dnes bych řekla nedůstojná.

andelka
12. srp 2022

@tahejhula ale vánoce souvisí s jeho narozením,ne ukřižováním. Mně teda to vůbec nepatřičné nepřijde. Spíš je zvláštní jak jsi to jako dítě pochopila, ale v tom hraje roli jak výchova, rodinné prostředí, citové i rozumové nastavení, osobnost..v tom se každý liší.

mourovatakocka
12. srp 2022

@tahejhula Tak od jedné účastnice mám dojem, že promítá a to výrazně, ty nemáš ten dojem? Sama nemá ráda vánoce, protože to doma moc nezvládli, tak bude kopat do víry v Ježíška jako do lži?

tahejhula
12. srp 2022

@andelka ale je to pořád stejný člověk, Vánoce souvisí s jeho narozením, ano. To už také víme, že se jedná o uměle určené datum. Ale říkám ti, prostě mi tehdy došlo, že on jako osoba žádné dárky, předměty nenosí. Jeho poselství bylo v něčem úplně jiném a to jsem chápala už jako děcko.

tahejhula
12. srp 2022

@mourovatakocka to je jedna z celé diskuse a reakce samotné autorky také nejsou zrovna vzorem respektu.

andelka
12. srp 2022

@tahejhula to je, to pochopily i moje děti,že Ježíšek v jesličkách a velký dospělý na kříži je ta samá osoba. Ale žádný rozpor v tom není ( pokud ho tam nechceš mermomocí najít nebo dosadit). Proč by nemohl nosit dárky? Kouzelné jedinečné dítě, kterému ostatní taky nosily dárky. Přeneseně.. Ježíšek/Ježíš je láska, společenství, úcta, radost, přátelství, milosrdenství, nezištnost..přesně to, co by mělo lidi ponoukat koupit dárek bližnímu. A o tom vánoce jsou,i když pak už člověk ví,že dárky se pod stromečkem nezjevuji " samy".

tahejhula
12. srp 2022

@andelka dobře, pro tebe v tom rozpor není, pro mne ano a byl tam už když mi bylo těch pět let. Nemám ponětí, proč bych si ho tam tehdy dosazovala mermomocí, ale nemusím nakonec rozumět všemu.

andelka
12. srp 2022

@tahejhula každopádně to nějaký důvod mělo. Je individuální jak určité věci člověk chápe. Mně jen překvapilo,že jsi to vnímala takhle,zvlášť v tom věku.

hojda
12. srp 2022

@tahejhula Já ten rozpor taky moc nechápu, vždyť příběh Ježíše nekončí na kříži?

tahejhula
12. srp 2022

@hojda ale ani tím, že má někomu nosit předměty, nehledě na to, že by se měl vrátit už jen jednou. Prostě takto jsem to brala jako celek. Ježíšek je prezentován jako mimino, Ježíšova pozemská cesta neskončila když byl mimino, atd. Prostě to celé žuchlo jako domino. Tak to bylo. A tohle poznání ke mně došlo při pohledu na Ježíše na kříži. Tohle nadhodil vlastně Lada, že Ježíšek nosí dárky proto, že je nosili jemu, to mi tedy nedávalo smysl vůbec. A mohla bych se opakovat, tohle nedává smysl ani mnoha křesťanům a tak u nich Ježíšek dárky nenosí.

autor
12. srp 2022

@tahejhula Ale vždyť Ježíšek nemusí být Ježíš. Může to být někdo jiný, jen shoda jmen. Jinde zase nosí dárky Santa Claus...

felixfelicis
12. srp 2022

Jen shoda jmen, tak to je docela vtipne🙂

autor
12. srp 2022

@tahejhula A musí všechno mít nějaký smysl? Nebylo by skvělé aspoň na ty Vánoce se oddat snění, vniknout do dětského světa fantazie, pohádek?

hojda
12. srp 2022

@tahejhula Myslím, že většina malých dětí to spíš chápe jako nějakou magickou pohádkovou postavu, zvlášt v ČR, kde je plno ateistů🙂. Co třeba pohádky, to jsi řešila/řešíte u dětí stejně? Tam je taky plno nereálných a naprosto nelogických věcí, takže pohádky taky vypouštíte?

hojda
12. srp 2022

@tahejhula Tohle je celkem zajímavé:

felixfelicis
12. srp 2022

@hojda my tedy Jeziska mame, ale u pohadek normalne rikam, ze to jsou pribehy, ktere si lide vymysleli. Jako uplne mali to neresili, ale kdyz zacnou padat otazky, reknu to, jak to je, že ježibaby a strčskrzkrcké pililulky ve skutečnosti neexistují...Ten pruzkum je zajimavy, delal se mezi dospelymi? Asi bych necekala v tak velke mire toho starce (a la Santa Claus, to spis u deti).

tahejhula
12. srp 2022

@hojda já jsem nepsala nic o tom, jak to řešíme u našich dětí. Psala jsem o sobě, jak jsem dospěla k poznání, že dárky nenosí Ježíšek. Moje babička byla evangelička, část rodiny patřila do Jednoty bratrské, já o nejrůznější otázky víry ochuzena nebyla. Jako trochu starší jsem trávila hodně času v kostele, tehdy ještě bývaly otevřené víceméně stále.
Autorko dotazu, ne, Ježíšek opravdu není Santa Claus, tahle úvaha mě fakt dojala. 😄😄

tahejhula
12. srp 2022

A pak v tom hledejte ty údajné tradice. 😄

hojda
12. srp 2022

@tahejhula No mě na tom tvém prozření právě zaujala ta logika u tak malého dítěte a čekala bych, že to prostě fungovalo tedy všude stejně, proč jen u Ježíše?

tahejhula
12. srp 2022

@hojda moje logika fungovala všude možně, proto jsem například celou třídu školky rozhodila nejen tím, odkud a jak se děti rodí, ale také jak a kudy se dostanou do břicha matky.
Moje matka pak musela "na koberec" k ředitelce.

tahejhula
12. srp 2022

@hojda nebo to, že jsem nějak automaticky věděla, že nesmím šířit otcovy protirežimní řeči.

victress
Autor odpověď smazal
autor
12. srp 2022

@victress To je jako s normálními duchy, někdo na ně nevěří, někdo je dokáže vnímat nebo i vidět. Nikdo vlastně nevíme co existuje nebo neexistuje. Je to o tom čemu chceme věřit.

teryem
12. srp 2022

Máme 8 a půl a 1 a půl děti... starší ještě napůl věří, napůl už tak dva roky špekuluje, že to přece není možný.. takže už pomalu připravujeme, že Ježíšek nosí už jen malým dětem, velký už mají na starost rodiče 🙂 zase nechci z něho dělat tydýta, většina dětí už to ví .. minulý Vánoce měl malém infarkt, protože jsme zvonili časovačem na telefonu a nikdo nechyběl u stolu, takže byl úplně mimo 😄 tak si to snad užil..ale jelikož máme o sedm let mladší další dítě, pojedeme zase od začátku 👍😄

victress
12. srp 2022

přesně tak, je to o tom, kdo chce čemu věřit, takže celá tahle uhádaná diskuse je zbytečná...

Strana
z4