icon

Jak ukončit toxické přátelství s kamarádkou?

13. bře 2022

Trochu ožehavé téma. Mám kamarádku, se kterou jsme se začali vídat při mateřské, znali jsme se už z dřívějška. Postupem času mi ale její přítomnost začala vadit, respektive to, jak mi každý den píše, jestli nejdeme s malým ven a ať s nimi jdeme támhle a támhle. Sxn je hodně živé ditě a mám co dělat ho teď venku uhlídat, natož se věnovat hovoru s někým jiným. Chtě nechtě se naše hovory vždy točí kolem dětí a já mám pocit, že z toho blbnu a není mi ani příjemné to každý den rozebírat. Dalším častým tématem hovoru jsou její další kamarádky a jejich děti a co všechno dělají blbě a co jejich děti neumí. Neshodneme se ani v názorech na covid či aktuální válku. Navíc je hodně šetřivá, tak funguju jako její půjčovna - monitor dechu, lehátko, odsávačka. Nezřídka nás vyláká ven a pak půl procházky čekám u kočáru, protože si musí zařídit poštu a nákup a vyzvednout balík. Trochu mi připadá, že se se svými dětmi nudí a potřebuje se neustále zabavovat něčím jiným, já to tak ale nemám. Už kolikrát jsem napsala, že ven půjdeme radši sami, ale asi jí to budu muset říct narovinu. Když má hlídání pro děti, hned mě láká, že někam vyrazíme bez dětí, nenapadne ji, že mně se třeba nechce. Trochu mě to štve, ten člověk mě vlastně neustále do něčeho nutí, zaraží mě, že to nepochopí sama. Máte zkušenosti s takovou "kamarádkou"?

Strana
z2
ckei
13. bře 2022

Díky bohu zkušenost nemám, ale normálně bych jí to napsala, že nejdete a že třeba někdy příště. A někdy bych neodepsala vůbec s tím, že až večer, že jste měli svůj program..... Pokud ji chceš úplně ze života vyloučit, tak jedině napsat narovinu.

leniczka23
13. bře 2022

Není nic jednoduššího, než ji to narovinu napsat 😉

zelenaesmolda
13. bře 2022

A proc si treba nechces zajit nekam bez deti?Vzdyt je to fajn si obcas vyrazit 🙂

autor
13. bře 2022

@zelenaesmolda To já ráda vyrazím, na to mám jednu bezdětnou kamarádku, která nemá chlapa, skoro 36, k tomu silnou cukrovku, takže téma dětí se ani nedotkneme a to je pro mě ten pravý relax.

autor
13. bře 2022

@leniczka23 Budu muset, zaraží mě trochu, že jí to doteď nedošlo..

zelenaesmolda
13. bře 2022

A az si ta bezdetna kamaradka chlapa najde a poridi si treba i dite tak budes delat co?
Za me je skoda omezit se jenom na jednu osobu se kterou pujdes ven.
Muzes ji treba rict,ze pujdete ale nechces se bavit o detech.

pipi_puncocha
13. bře 2022

Znám to, za sebe je pro mě mnohem těžší se "rozejít" s takovou kamarádkou, než s chlapem. 😅

V podstatě jsou dvě možnosti:
1. Napsat jí na rovinu, že s nimi nechcete trávit čas.
2. Nechat to postupně vyhasnout - t.j. jednou nemáte čas, pak se neozvat.

Zas to nemusí být úplně všechno nebo nic, můžete se vidět třeba 1x za měsíc a ne několikrát do týdne....

autor
13. bře 2022

@zelenaesmolda Tak se s ní budu vídat dál, pořád je to kamarádka, kde je ten vztah 1:1. Mám samozřejmě i jiné kamarádky s dětmi, se kterými je mi prostě lépe, ikdyž probíráme děti😉

zelenaesmolda
13. bře 2022

Taky se ti muze stat,ze ta kamaradka pak nebude mit cas na tebe

zelenaesmolda
13. bře 2022

@pipi_puncocha
Taky si mylsim,ze by ten kontakt stacilo omezit a ne uplne utnout

autor
13. bře 2022

@zelenaesmolda Tak to asi zvládnu😉

ferda90
13. bře 2022

Ahoj, mám asi podobnou zkušenost. V těhotenství jsem se začala také bavit s jednou kamarádkou, ze začátku bylo všechno fajn, ale,, kámen úrazu,, byl v tom, že ona by ráda seděla po kavárnách na kávě a já jsem spíš pro procházku nebo třeba hřiště či hernu. Jak byl Filípek malý, měl pár měsíců, tak to ještě šlo, posedět někde na kávě, ale on je docela živé dítko a už jako menšímu se to moc nelíbilo. Pak začal chodit po čtyřech, v 10 měsících a 2 týdnech chodit a to už mi na nějaké vysedavani v kočárku aby si máma mohla sednout s kámoškou na kafe prdí😁Kamarádka má dceru, která aspoň dle mého, je klidná, vydrží sedět v kočáru, ale Filípek je dítko co rádo objevuje a je neposedny,ale já jsem za to ráda. A upřímně, co si budem,já neříkám, že si ráda nezajdu na kávu, ale nemusí to být několikrát do měsíce, ona mi přijde, že není úplně šetřivý člověk a já zas naopak. Když jsme šly na kávu, tak jednou platila ona jednou já, do toho nějaký ten zákusek a to se nezdá, ale nasbíra se to. Když mi napsala jeslí jdeme ven, tak jsme ji rovnou napsala, že můžeme ale na procházku a ne do kavárny, že zrovna na něco šetříme penízky a nechce se mi utrácet a hlavně vysedavat někde, protože Filípek by rád chodil a hrál si a ne seděl na zadku v kočárku a ona že ok, šly jsme tedy ven kolem kavárny a ona mi zas rizika, nezajdeme na kávu? Tak ji říkám, že ne, že jsem ji psala atd a ona, že tu kávu klidně zaplatí. Já nevím, já jsem spíš člověk, který si rád sem tam někam zajde, to neříkám, ale než vysedavat na kávě, tak raději veznu ty peníze a utratím je za nějakou smyslu plnou věc, jako třeba kroužek pro děti do 1 roku, než furt chodit někam vysedavat a utrácet peníze. Máme hypotéku, já jsme na mateřské a přítel to víceméně táhne sám. Snažím se šetřit nějaké penízky, abych si furt o ně nemusela říkat (já osobně mám ráda když mám něco sve nasetrene a jsme finančně nezávislá, aspoň v rámci možností). Navíc, moc se mi nelíbilo chování, když jsem se jí předtím zmínila, že jsem měla po ukončení šestinedělí nějaké psychické problémy, neřekla jsme úplně co konkrétně, ale pokaždé co jsme se viděly, tak se mě tak zvláštně zeptala a co ty tvoje stavy? Kdo to nezažil asi nepochopí. Není to špatná holka, ale asi máme každá jiné názory na výchovou dítě, finance atd

la_amanita
13. bře 2022

Mně vždycky tyhle stížnosti na kamarádky, které se nechovají úplně stejně jako já, nežijí jako já. nemají stjné záliby jako já... přijdou jak ze základky. Kamarádka není člověk, který ti musí ve všem vyhovovat. Pokud se ti s ní nechce stýkat, tak se s ní nestýkej. Ale to neznamená, že je ona nějaká hrozná a horší, než jsi ty. Kdybys lidem přiznala aspoň špetku autonomie a práva na vlastní - odlišný - život, bylo by ti líp. A taky se s nimi bavila i o tom, co se ti nelíbí a zkusila najít nějakou domluvu, tohle je fakt úplně zbytečné hrocení naprosto normálních věcí.

autor
13. bře 2022

@la_amanita Díky za názor, zčásti máš pravdu.

lady742
13. bře 2022

Řekla jsi ji někdy co ti vadí,vždyť by to třeba pochopila,pokud nechcete jít společně ven stačí napsat že nemůžete,vždyť se můžete vídat jen občas,tohle mi přijde jak ve školce, nic ve zlém,ale takhle se nechová dospělá ženská

antoinet
13. bře 2022

Na kamarádce není nic špatného, ona něco chce, ty ne, to je celé 🙂 Zapracuj na svých schopnostech komunikovat, co chceš a co ne. Ale není nutné pálit mosty. Berlička - omezovat aktivitu na internetu a zprávy číst jednou denně vždy večer 🙂

pavlinar
13. bře 2022

Úplně takovou zkušenost nemam. Mám kamaradku, která je fajn, super baba, rozumíme si.. jen ona má vetsi potřebu kontaktu. Klidně by s nama byla "cely den kazdy den". Ja jsem trochu asocial 😆tak me to desilo a drzim si odstup, jak to vyhovuje mne.. proste řeknu, že máme jiný program uz. Nerozvadim to, myslím, ze by moc nechapala, ze chci být s dcerou jen sama..
Také souhlasim kontakt omezit, ale proč uplne uhnout, pokud ti neni uplne proti srsti.
Hej, taky miluju cas s bezdetnou kamoskou.. 😉👍

mourovatakocka
13. bře 2022

Rozumím ti. Nejvíc mě zaráží, že tě vlastně využívá k půjčování věcí a hlídání při nákupech a očekává, že budeš vždy k dispozici. Napadlo mě jednoduché řešení - co se domluvit, že se budete vídat třeba každou středu? Tím se to omezí na jednou týdně, o kontakt nepřijdeš ani ty ani děti, ale současně by se mohlo eliminovat její "potřebuju nakoupit, kdo by mi tak mohl hlídat" 😁 Ztratit kamarádku úplně by mi přišlo jako škoda, ale nejsem v tvé kůži 😉

ondul
13. bře 2022

Taky to chápu. Občas už jsem přemaminkovaná (hlavně asi proto, že se většina ženskejch nemá zájem bavit o ničem jinym než o dětech), tak si prostě dám na 14 dní detox a stýkám se jen s lidmama, který to nedělaj, anebo vůbec s nikym a chodíme si s malym po venku sami. Ale taky to narovinu řeknu, "promiň, ale jsem trochu přesocializovaná, chvilku si dáchnu, pudeme za tři tejdny třeba do zoo?"
Jo a pučovat jí přeci nic nemusíš, ne?

prejeta_zaba
13. bře 2022

Je teda trochu zvláštní, že kamarádka nemá vůbec nic jiného na práci než chodit s tebou po venku....Ale jestli něco nesnáším, tak tady to nefér jednání. Proč jí prostě nenapíšeš "dnes ne, hodí se nám to až ve čtvrtek..můžete se domluvit třeba jednou za 14 dní, zas není potřeba už ji nikdy v životě nevidět, ne?" nebo monitor dechu ti nepůjčím, promiň, schovávám si ho na druhé/už ho mám nafocený na bazaru. 🤷‍♀️ Tvářit se jako supr kámoška, ale neustále se na něco vymlouvat nebo dělat něco proti tvé mysli. Proč, nechápu? 🤔

95newmommy2020
13. bře 2022

Nejjednodušší cesta je ta duchařská. To znamená, že se ji proste nebudeš ozývat, reagovat, nic. Jakoby se vypaříš ze společného světa. Samozřejmě to jde, pokud nebydlite někde na vsi, kde se denně potkáváte.
Jinak si myslím, ze mate problém v těch priroritách. Každý to má jinak.
Já jsem třeba nastavena tak, že potřebuju být každý den s někým. Je mi upřímně celkem jedno s kým, ale s někým. A tak mám hodně kamarádek s detickama. A třeba během týdne Se sejdu s 3-4, prolozim to babičkama. A problém jsem měla s jednou, která se upla jen na mě. A jak kdyby žárlila, že chodím ven i s někým jinym. Bylo to úsměvné, ale nemohlo to fungovat.
A za sebe bych doporučila mít síť přátel trochu širší a diverzifikovat, protože každý je jiný, a ty si můžeš vybrat na co mas zrovna náladu. Taky mám kamarádku, která je spokojena když k ni jdeme na návštěvu, další nerada cestuje mimo sídliště, tak tou mám poreseny dopoledne, společný nákup a ono to uteče. Pak další co jde nejradši na poradny vyslap do přírody, další co je na hernicky a vyleticky. A já mám tak nějak uspokojeny všechny potřeby, a zároveň nikoho netlacim, aby se uzpusobil me. Jen to prostřídávám.

95newmommy2020
13. bře 2022

Jinak záleží, jestli chces ten kontakt utnout úplně nebo jen částečně. Nebo si dat jen chvíli voraz.

nazka
13. bře 2022

Já spíš z toho cítím, že tě má kámoška fakt ráda a ty min. Proto ti tolik kontaktu nevyhovuje. Tak to prostě utni. Nelamej mosty, ale nechoď s ní tak často. Klidně ji řekni, že nemůžeš a že se ozveš, až budeš moct.
A že jí půjčuješ věci? Já je třeba taky půjčuji a jsem ráda, že se ještě využijou. To vše zas plný z tvé averze. Uber kontakt a věřím, že to bude ok.

autor
13. bře 2022

Díky za postřehy. Já jsem člověk, který potřebuje hodně svobody, s ostatními kamarádkami nemám problém - ale tam je to o tom vidět se jednou za měsíc a mají to tak obě strany. Uplně upřímně musím říct, že jsem si vypěstovala averzi a čekala jsem, že to pochopí z mojí nulové iniciativy a z toho, že její nabídky na společně strávený čas v 95 % odmítám. Já jen doplním, že jí téměř každý den píšu, že mám jiný program, nebo že nejdeme a půjdem radši sami, uznávám, že párkrát jsem si i něco vymyslela Stejně mi skoro denně píše, kolikrát dopoledne odmítnu a odpoledne už mi píše znovu. Ve středu jsem potřebovala uklidit, tak jsme po návratu z kroužku už nešli ven, stejně mi za hodinu přijde otázka, jestli fakt nejdem, když je tak pěkně.. Několikrát jsme se už bavily o tom, že já nepotřebuji být každý den někde s někým, ona zase jo, ale asi je pro ni stejně jako pro mě těžký vidět, že druhý to má jinak..

veruuu_kubesovic
13. bře 2022

A mě teda zaráží, proč jí to jednoduše neřekneš?

95newmommy2020
13. bře 2022

Autorko, chápu te. Pripada mi, že je pro tebe už jak koule na noze. Potřebuješ od ní minimálně pauzu.

janule0123
13. bře 2022

To nemá nikoho jinyho než tebe ? Ja si teda nedokazu představit, ze bych se s někým stejným viděla každý den … to bych si snad ani neměla co říct 😃a skončilo by to u plinek, jídla a počasí 😂 je to na te rodičovské celkem monotónní .. a je fajn ty lidi prostřídat .. mám tu teda problém ze jsem odstrihla od mých kamarádů … ale ikdybych je měla za rohem .. tak se proste každý den vídat nebudem 😀

eviicka
13. bře 2022

Mně tedy na rozdíl od většiny přijde, že z její strany jde o velmi nezdravý vztah, tohle není běžný přístup. No asi to nepůjde lehko, když nechápe. Má i jiné kamarádky?

camelinka
14. bře 2022

Chapu te, ja se vyhybala piskum a hristim, jak jen to slo, probirani zoubku a bobecku nikdy nebylo nic pro me, clovek z toho fakt blbne 😅...
Tohle chce trochu asertivity, ja taky mela kamosku, ktere sem byla pujcovna, prilezitostna ubytovna a chvili u nas bydlela uplne...a pak sem jednou rekla dost...od te doby bylo po kamaradstvi.
Takze jestli je to fakt kamoska, pochopi, ze s nimi nechcete travit kazdou volnou chvilku, a jestli neni, tak si o nic neprisla...
A nedelej si iluze, jestli pred tebou drbe svoje kamosky, tak tebe zase drbe s nima😅🤷

jjasmina
14. bře 2022

@zelenaesmolda bože, já mela podobnou a věř, že se z toho časem vyklubalo total psycho

Strana
z2