icon

Jak úspěšně relaxovat při péči o šest dětí?

31. bře 2025

Dobrý den,
nějaké rady jak dokázat vypnout hlavu?
Máme doma 6 dětí (3 moje, manželovu dceru z předchozího vztahu a její dva brachy v pěstounské péči).
Chod domácnosti zvládám za pomoci dvou hlídacích tet a starších dětí, ale mám pocit že mi hlava jede nonstop.
Máme za sebou letos už dovolenou na horách i u moře, ale odpočatá nejsem.

Strana
z2
cilkat
31. bře 2025

Mě pomáhají LARPy - prostě na pár hodin/dní přepneš do někoho jiného s jinými starostmi a tak...
Ale není to pro každého a návraty bývají občas tvrdé. A nění to úplně odpočinek - bývá to fyzicky, často i emočně, náročné.

lv
1. dub 2025

Vypadnout. Vychazka, jít cvičit, masáž, kosmetika, solná jeskyně, sauna, cokoliv, kde budeš sama

kakba
1. dub 2025

Panejo, mas muj obdiv. Ja dokazu vypnout pouze na dovolene. Na moji samotne dovolene. Zadne deti. Jen ja. Jen teda u tebe to bude problem. 6 deti je 6 deti. Co treba nejaka relaxacni masaz. Jit si zacvicit.

mariti
1. dub 2025

Tak jako asi víme všechny, jak to je. Dovolená s dětmi je fajn, ale pak by člověk potřeboval ještě další dovolenou bez dětí. Já mám děti tři vlastní a občas je to masakr, šest dětí si vůbec neumím představit (nebo možná spíš nechci 🙂. Jsi hrdinka. Co poradit úplně nevím. Jedno z dětí je miminko, že? Pokud si tě pamatuju dobře z jiné diskuze. Delegovat, podružnosti vypouštět, nesnažit se o dokonalost. Mě hodně pomohlo když jsem se začala věnovat svému koníčku, tanci. Ale nevím, zda můžeš, zda je miminko "odložitelné". Každopádně, pokud netrpíte finanční nouzí, nelituj žádné koruny kterou investuješ do sebe. Pečuj o sebe, v rámci možností, najdi si něco, u čeho vypneš. Pro někoho to je sport, pro někoho kosmetika, pro někoho pobyt v přírodě. Není to sobecké, je to nutnost. A možná snížit nároky na sebe, se šesti dětmi (ještě nevlastními) Ti prostě hlava musí jet pořád, to ani jinak nejde. Pevné nervy, drž se! Bude líp....

hafika
1. dub 2025

Pro mě funguje jednoduchá manuální činnost, nějaké tvoření - pletení, háčkování, vyšívání, omalovánky, pletení košíků z papíru, korálkování, pletení náramků atd. Někdo i rád šije na stroji, ale to mě vždy hrozně naštve a vyžaduje to u nás doma velkou přípravu, takže jít si šít jen na 15 min moc není reálné. U většiny těch ostatních věcí se to dá i poměrně lehko přerušit, pokud je potřeba, některé věci se dají vzít třeba i ven na hřiště... A pak mít aspoň 1x týdně možnost někam vypadnout a být mezi jinými dospělými - pro mě to byla jóga a břišní tance, ale těch možností je spousta.

eliss232
1. dub 2025

@cilkat Co je to LARP?

ele_nka
1. dub 2025

@eliss232 hraní příběhu bez diváků, pro svůj zážitek. Larp může mít mnoho podob od komorní hry v jedné místnosti na pár hodin, po několikadenní výpravy.
https://www.larp.cz/?q=cs/info

autor
1. dub 2025

@mariti děkuji. Ano jsem to já z té diskuze. Miminko má už 9 měsíců, jako doložitelné je ale “musí” mě vidět, pak je tu 5ti leták, ten visí na hlídacích tetách a když tu nejsou tak na všech.
O dokonalost se vůbec nesnažím a ani na sebe nemám nároky (přesedlala jsem z kostýmku do teplákovky a klidně v ní půjdu ven! To bych před 2 roky vůbec neudělala).
Kosmetika, kadeřnice, manikúra, pedikúra, masáže - tam všude jsem sama ale hlava jede co se děje doma, jak to zvládají.
Byla jsem s mimčem na 3 dny sama pryč ale prostě hlava je doma, jestli všechno funguje jak má :(

autor
1. dub 2025

@kakba tak to bych asi nezvládla vůbec. 3 dny s míčem s ja byla asi ještě víc v háji

autor
1. dub 2025

@lv to všechno mám a stejně jdem hlavou doma :(

autor
1. dub 2025

@hafika pletu se staršími náramky, šili jsme, koupili jsme si laser na vypalování do dřeva, máme 3D tiskárny, …. Můžu se zavřít do “dílny” a dělat si tam co chci, ale neodpočinu si tam

hafika
2. dub 2025

Hm, takže ať jsi, kde jsi, nedokážeš se uvolnit a v hlavě ti šrotují starosti. Tak jedině nějaké meditace, nebo psycholog. Musíš být ve velmi náročné situaci, tak aby tě to nedohnalo. Držím palce.

pampelina18
2. dub 2025

Každý večer až je dáš spát v klidu vem knihu a čti si, ráno vstaň dřív a udělej si v klidu kafe. Vyhrad si normálně dvě hodiny přes den i když máš u sebe děti. Nevím kolik je nejmladšímu, ale i roční dítě zvládne v pohodě pochopit, že si má hrát samo a tebe nechat být. Děti starší 10 let už takovou péči nepotřebují a 99% zvládnou samy a ještě v pohodě obstarají věci v domácnosti. Nevím, jak máš staré děti. Ale musíš si to nastavit v hlavě

pampelina18
2. dub 2025

Tak jestli to máš takto, tak už jen psycholog a léky....

pampelina18
2. dub 2025

@mariti tak všude to je jinak, u nás třeba bez dětí ani ránu a to jich mám víc jak ty a nejlepší dovolený jsou s nimi 😀 , každý to má jinak. A jde o to si nastavit v hlavě. Mít dovolenou bez dětí, tak z ní přijdu psychicky vystavěna. A třeba u nás to masakr není, nevím proč, ale u nás se odpočívá s dětmi 😂 člověk je víc unavený, když je u sebe nemá 😂

brunetka11
2. dub 2025

Mně tehdy pomohlo začít běhat - jak jsem v tomto druhu sportu tragická, plně mi hlavu vyčistily myšlenky “támhle k tomu stromu, to dáš… a teď támhle k tomu domu… tak jen ke křižovatce…” 😂
Práce na zahradě nepomáhala, naopak byl prostor na veletoč dumání. Až vaření a pečení zabralo - když se člověk nesoustředí, jídlo jde do kopru.
No a paradoxně mi pomohl návrat do práce - jiný koncept myšlení + obsah. Prostě přepínání do něčeho jiného.

monny3
2. dub 2025

@pampelina18 roční dítě zvládne pochopit, že si má hrát samo, to mě rozsekalo 😅😅😅 Pardon, ale každé dítě je jiné a ty se silnou potřebou vazby na primárního pečovatele si fakt samy hrát nebudou v roce ani ve třech 🙈

monny3
2. dub 2025

Autorko a o čem přemýšlíš, že se děje doma? Máš tam nějaké katastrofické scénáře, že se jim něco stalo, obavu, že nebudou mít připravené věci do školy, nebo potřebu vědět, co zrovna dělají? Tohle by bylo asi fajn probrat si na terapii, protože ty obavy z něčeho pramení, nejspíš z určité nejistoty, pokud cítíš, že s tebou doma je jistota, že jsou věci dobře 🩷

pampelina18
2. dub 2025

@monny3 u nás si sám hraje v Hernicce a já si čtu knihu

anetka1701
2. dub 2025

Sauna!! Jednou týdně, sluchátka do uší a sauna ❤️ dám si něco dobrého, vysaunuju se a vracím se totálně vyzenovaná 😅 děti mám teda 3, ale i tak je to mazec...

hafika
2. dub 2025

@pampelina18 To jsi asi šťastná žena, zdaleka ne každé dítě si je v roce schopné hrát samo a stejně musíš být připravena kdykoliv vystartovat, kdyby byl problém. Takže knihu bych si na hřišti fakt neužila, to tak od 4-5 let+ Od těch 2 až 3 let jsem si mohla vzít pletení nebo háčkování, ale musela jsem být připravena kdykoli ho odložit. Tys asi nikdy nezažila ten pocit, že máš myšlenky, co tě trápí a neumíš je odložit, i když to nikam úplně nevede. To někdy není tak úplně jednoduché. A někdy to může být tak silné, že prostě běžné věci nepomohou. Mně se to občas stane, ale trvá to krátce (max. 1-2 dny) a dokážu se zas vrátit do normálu, samo to odezní. Dlouhodobě si to nedokážu představit.

journals
2. dub 2025

Mě strašně pomáhá dělat sport s trenérem, individuální trénink.
Mě strašně pomáhá 🐴 a trenér každý týden. Nemám ani mikrosekundu čas vzpomenout si na to co je doma.

monny3
2. dub 2025

@pampelina18 že to tak jde s tvým dítětem, neznamená, že to jde s každým 😉 Kamarádka má taky syna, který ji "nepotřebuje" a od malička si hraje sám, skládá si auta a dinosaury do řady atd. a je u toho spokojený sám bez jakékoliv kooperace nebo potřeby reakcí od maminky, takže v herně si ona může sedět a číst/povídat s kamarádkou a dítě se k ní přijde jednou za hodinu napít. To ale není její zásluha, že mu vysvětlila, že si má hrát sám, prostě je to takové dítě a pro jiné děti je tohle v podstatě nemožné 🤷🏻‍♀️

ladyjigsaw
2. dub 2025

Mne stačilo chodit 2x týdne na zumbu. To byl boží relax a večer koukat chvíli v posteli na film nebo číst. Teď jsem tehotna, tak zumba bohužel nelze.😭A strašně mi teda chybí. Ale večery v posteli ano. Nejmladsi má 2,5 roku a chce jen mámu. Takže i když jdu k lékaři, tak sceny🤣ale já si tedy nestěžuji, že bych byla nějak vystavena nebo tak. Myslím že to přijde s narozením dalšího, kvůli povaze dcery😁

autor
2. dub 2025

@hafika proto to chci řešit. Jen nevím jak to uchopit, ano dřív to bylo jednodušší. Moje dvě děti jeli k tatínkovi a já letěla na týden do tepla. Ale teď to nejde, asi jsem závislá na mimču, ten 5ti letý je závislý na mě (nějak nepoznal lásku od matky ani od otce a teď se údajně bojí že o nás přijde).

autor
2. dub 2025

@pampelina18 superženo dík že ses ozvala. Ale tvoje rady už neberu, po tom co jsi předvedla v předchozí diskuzi. Jsi hold nejdokonalejší a tvé děti též.

autor
2. dub 2025

@brunetka11 běháme s dětmi, mladší jsou k kočárku a starší se střídají kdo jej veze. Na zahradě je jen tráva a jediné co bude je bazén. Vaření a pečení obstarávají tety chůvy. Řídím k tomu blázinci doma ještě firmu o 22 zaměstnancích (samá to ženská!). Můžu kdykoliv odjet z domu ale nevím kam

autor
2. dub 2025

@monny3 děti jsou v bezpečí, to není strach o ně. Jsme v novém baráku, ještě se dozařizuje, neřeším ani úklid, ale k tomu všemu řídím firmu (nemůžu to opustit, chyběli by finance). Třeba teď večer, už 2 hod tu koukám jen do krbu a v hlavě mi jede co za kolotoč bude zítra.
Příští týden mám plánovanou dovolenou, pojedu (sama nebo jen s mimčem) na nákupy nějakého zahradního nábytku, houpaček, pískoviště atd. Ještě minulý týden jsem se na to těšila, teď bych ro nejraději objednala z gauče.

autor
2. dub 2025

@anetka1701 saunu máme doma :( a bude i bazén. Na masáže chodím pravidelně každý týden. Jeden týden se mnou jdou dva starší kluci a pak jdeme na večeři, druhy týden jdou se mnou dvě starší holky a pak večeře (a samozřejmě návštěva drogerie)

autor
2. dub 2025

@journals kůň - tak tomu se raději vyhnu. Posilové bych se taky rada asi vyhla, ro je jedině co mě netáhne. A taky máme doma chodící pás a rotoped.

Strana
z2