Jakou rasu psa pořídit? Máte doporučení?
Chtěla jsem se vás zeptat na názor a zkušenosti. Máme starší fenku. Začínáme uvažovat, že bychom jí pořídili kamarádku. Zatím jsme vždy měli různé druhy retrívrů a uvažujeme nad změnou. Rádi bychom plemeno, které je vhodné k dětem, máme starší děti, ke zvířatům se umí chovat, ale stejně to beru jako lepší. Máme velkou zahradu a psi máme hodně venku. U štěněte to samozřejmě přizpůsobím jeho potřebám.
Určitě nechceme pitbully a ani podobné rasy.
Jakou rasu psa máte doma vy a doporučili byste dál?
@beatty jasne,ze retriver nebo boxer, je lepsi. Ale pojud se nelibi? Jsou dalsi moznosti. Zalezi,co od psa chci. Jen mazlika? Nebo ma i hlidat? Nebo jsme vecni turisti? Kazdy pes ma neco.
S koliema mam trosku jinou zkusenost. V rodine bylo nejvice dlouhosrstych, sestrenka ma ted kratkosrstou a soused dlouhosrsteho psika. Povahy se hodne lisi.
Modni vlny psu vidavam u nas ve meste. Je to docela sranda. Bohuzel prave stafiky ,rotviky a podobne typy psu, mivaji ta nejvetsi individua, fetaci nebo pak naopak starenky o holi. Za me hruza.
@marketa11112
ja byt starenka o holi tak si poridim vozik a huskyho :D
Sesternice aj nejaké kamarátky majú borderské kólie. Podľa môjho názoru to je veľmi milé, kľudné a zlaté plemeno.
Obyčejného voříška. Za mě nej 👍
@gracinka7 jsou fajn, ale všichni, které jsem kdy potkala, byli notoricti útěkáři. Navíc k dětem bych se bála, protože nikdy nevíš, co bude mít v povaze. Teď si pořídila sousedka a několikrát ji napadl vnouče (vrčel a vyjížděl a lehce cvakl do ruky). Vnouček nic nedělal, jen byl hlučný. Raději si priplatim a budu mít určitou naději na povahu, kterou preferuji (tím netvrdím, že se to nemůže zvrtnout).
@antilopkax
povahu nikdy neodhadnes ani u papiroveho psa
@zelenaesmolda píšu, že budu mít určitou naději. Kdežto voříšek je velký otazník. Když jsem byla malá, měli sousedi super voříška. Byl všude zdejší. Přelezl i 2metrový plot.
Voresi jsou fajn. Ale už mi přijde, že jich není tolik a spíš jsou kříženci.
I když kříženci se taky úplně nebráním. Záleželo by na tom, co s čím by to bylo.
my máme entlebušského salašnického. Je to střední plemeno, řekla bych nenáročné, aspoň ta naše pipina není náročná. Máme jí celý den venku a je spokojená. Je to krátkosrsté plemeno a není velké. Hodně lidí si myslí, že je velké jako berňák, ale není 🙂
@marti89 každý nás se naučil doma i venku. Jsou oddaný. Je fakt že na zvířata nedorazí. Našeho dokonce šikanoval nás kohout od slepic. Vždycky se rozběhl a chudá loví psovi skočil na záda a zasadil mu drápy do kožichu. Ten knucel a letěl se před ním schovat. Ale zase kočky respektoval, s naší mrukynou se mazlil a byli kamarádi. Kocour když nám po 20 letech umřel, nás Pinc šel, lehl si mu na hrob a brečel a řval. To bylo poprvé v životě, kdy jsem viděla fakt psa křičet a brečet, ne Vít ale brečet. Byl tam půl dne. Pak nechtěl žrát, pak se to lepsilo. No když po 13 letech ho začalo zlobit srdíčko, dostával každý den léky nansrdce ale pořád fungoval, ale byl už oslabenejsi a hodně odpočíval. Když nám vlezli do baráku hnedoobčani za účelem krádeže, vylitl z gauče. Jak byl oslabený, tak najednou v sobě objevil starou energii a na mile pány upozornil, celou dobu kolem nich běhal, štěkal a paní se oháněl vztekle po sukni, dokud jsme je nevypoklonkovali. Vymlouvali se, že přišli koupit staré historické věci jestli nemáme. Ten je hnal až za branku a nedal jim pokoj. Pak si musel jít lehnout a půl dne prospal. Když později umíral, tak se s námi loučil, té dodnes se mi hrnou slzy, do očí. Věděl že umírá, my seu snažili pomoct, týdenní mi kkapackami, vším možným. A pak byl na tom tak že musel dostat injekci 😭 jen si pamatuju na ten jeho pohled který, říkal.... Děkuju a vím........ Ne jen si na to vzpomenu po 9 letech, pořád je to živé a bulim. Teď mají naší po něm dalšího pinče. Přesně těch 9 let, další úžasný parťák, zase trochu jiný ale proste mentalita stejná 😇
Děvčata, pejskari. Apel
Minulý týden jsme nechali našeho 9letého psa kastrovat. Byl už z těch hormonů mimo,několikrát mě pokousal. Aspoň jsme si mysleli,že kvůli hormonum. Od pátku jsme jezdili na vete,že má pes problémy s dýcháním. Prvně padlo,že asi srdce. Druhé,že zápal plic. Kéž by první i to druhé. Náš vlkoun má rozsáhlou rakovinu plic,zřejmě od sleziny,už zasažené kosti. Celou dobu nedal na sobě nic znát. Je mu 9let. Z útulku. Buď my,nebo injekce. Díky němu,jsem si dělala test 3dny před ms,poznal na mě těhotenství. Nechte svoje chlupaté dětičky pořádně prohlédnout,včetně rtg! Občasné zakaslani,nebo popotahovani,jako by něco uvízlo v nose,může znamenat problém. My teď sedíme doma a brecime,jelikož nevíme,kolik času zbývá,jak moc může trpět (prý může žít ještě 2roky)
A naše stará cuba je plná energie a to jsme měli obavy,co bude,až nebude,jak po ní začne pes tesknit
@amazonkajanik mamka měla pesinu. V 8 letech měla zánět dělohy, veterinář to podcenil a nakonec musela na operaci (za minutu dvanáct). Při operaci doktor přišel na těžkou nekrózu slinivky. Prý má maximálně 1-2 roky života. I se ptal, jestli ji nemá uspat rovnou. No a ona s námi byla dalšího 7,5 roku. Takže zázraky se dějí.
@antilopkax v to doufáme. Dle rozsahu nádoru to vypadá,že v něm je min 2roky a to jelito nic nedalo znát. Ale když dostane lehce prsty přes prdel,to řve jak podsvince. A to jsme řešili jiného pejska,až cuba nebude. Je jí 13let,trpí na struvity a Akim by se utrapil,až by nebyla. A oni možná doziji spolu,páč prý by mohl žít ještě 2roky. No,řvu jak želva,malej na mě kouká a nechápe,ale nejde to zastavit,slyším,jak se mu špatně dýchá. Ale paradoxně to vše začalo až po kastraci. To vědět,tak ho nenechám operovat i kdyby mi měl utrhnout půl zadku ...
@amazonkajanik jo to znám, pes nám přestal žrát, jeli jsme na veterinu, tak nejdřív kapačky, potom ultrazvuk břicha a tam nádor všude...ještě ten den nám umřela, byla jsem s ní do konce. byla jsem z toho úplně hotová
@surikata131 ty kráso,to bylo rychle. Právě že Akis neměl nic,minulý čtvrtek kastrace a tuhle středu jsem začala registrovat zhoršené dýchání. Akorát dobral léky na bolest,tak jsem myslela,že ho to jeste bolí. A ono prd. Odchází mi dítě,byť chlupaté a většinou neposlusne, ale mě to rve srdce.
@amazonkajanik jj, byla jsem v šoku 😢 měla 11 a půl roku, tak jsem věděla že už tady dlouho nebude, už nezvládala moc procházky, mysleli jsme, že ji bolí klouby, je už prostě stará, ale mohlo to být už tím nádorem....no aspoň že jsme u ní byli do konce ☹️ Je to prostě ztráta člena rodiny, hrozné
@surikata131 to je právě to. Máme ještě 13letou a ta nedává tahle horka,takže chodil s náma jen Akim. Dle rtg je to v něm min 2roky a on jakoby nic. Jemu je vzhledem k plemeni pouhých 9let (čsv i huskyove se dožívají kolem 16let běžně)
nejvíc mě sere ta kastrace,že jsme ho mohli ušetřit toho náporu na organismus. Ale teď mě pokusal tak ,že jsem řekla "a dost!" Jiní by dali psa utratit,já s ním měla pořád trpělivost. Přeci jen to bylo jen u žrádla a hlavně,když v okolí něco haralo (hlavně máme odsud cca 20km zachyt vlcice s mláďata)

@zelenaesmolda nejde o to,ktery pes kousne casteji. Jde o nasledky kousnuti. A pes,ktery ukousne diteti pul hlavy,je spis zbran .
Pokud mas 40 kilo,tezko zastavis stejne tezkeho psa ve chvili,kdy se rozhodne nekoho zmasakrovat. A nekdy opravdu bez priciny. Nekdy staci pohyb, hlas,vune,pohled. Nikdy nevis,co psa nastve. Take maji sve dny.
Nasich nahacu se boji na veterine. Pry bezne kousu. Nasi ne. Od deti a vseobecne lidi si nechaji libit vse. Ano, je to o vychove. A presto si ani a tema nasima nehraji deti bez dozoru. Vzdy defakto jsou u mych nohou, v mem zornem poli, v dosahu pripadneho rychleho zakroku.
Vyrostla jsem mezi koliema a ovcakama. Miluji velke psi. Ale vim,co umi. Mohou ublizit i nechtic. Tohle si musi rozhodnout kazdy sam a pokud se to nepovede a pes neco vyvede,mel by za to clovek nest zodpovednost.