Je běžné necítit touhu mít děti ve 36 letech?
Ahojte dievcata, zelam Vam krasny den. Mam otazku: Mam 36 rokov a necitim, ze by som chcela deti. Je mozne ze sa to este zmeni? Je tu niekto taky, kto si to po 35ke rozmyslel a nakoniec dieta mal? Dakujem velmi pekne za skusenosti.
@tina216 možné je vše. Kamarádka nikdy děti nechtěla a nemá je, žije velmi aktivní život. Cestuje, leze po horách, má život nastavený tímto směrem a nic ji nechybí. Je ji letos 39. Pak jsem měla kolegyni, kterou jsem poznala v jejich 40. Děti nechtěla, pak si našla fajn chlapa s kterým rodinu chtěla, ale už to nešlo, měla zdravotní problémy.
@radkazenklava Dakujem! 🙂
@tina216 A jaký máš důvod, proč to tak je? Respektuji tvoje rozhodnutí...
@tina216 A mas partnera? Ja som tiez nikdy necitila nejake biologicke hodiny, ale s mojim muzom (a len s nim) som si dieta vedela predstavit a mala som deti rada, tak som sa na to dala. My sme sa dali dokopy az po 35, takze bolo to u mna v neskorsom veku.
@tina216 Také já mám mezi sebou pár známých, které vždycky tvrdily, že děcka nechcou. Jedna tomu opravdu dostála a žije si spokojený, plnohodnotný život. Další nedávno, po čtvrt století kdy tvrdila jak děcka nechce přiznala, že je vždy hrozně moc chtěla, ale nedařilo se a tak jako obranný mechanismus dávala najevo tu nesnášenlivost, až tomu sama začala věřit a teď prská jedovaté sliny na každé děcko, co se kolem ní mihne. No a do třetice mám blízkou kamarádku, spolužačku, která už co jí znám nesnášela děcka. Našla si podobně smýšlejícího chlapa a žili spolu 20 let v bezdětném, spokojeném manželství. Pak jim na prahu čtyřicítky došlo, že asi nechtějí zůstat sami a tak si pořídili 2 děti hned po sobě. Furt po nich řve, nemá na ně nervy a jednou ve slabé chvilce přiznala, že často rozhodnutí lituje. Takže si troufám tvrdit, že pokud je to tak celý život, tak se to nezmění.
@berenika39 Dakujem, momentalne ma vobec materinstvo a povinnosti s nim nelakaju. Rada travim cas sama, a s tym sa moc materinstvo neda zlucit 🙂)
@marianarem Mam a aj preto nad tym rozmyslam. Som myslela, ze ma to nakopne, a hold nenakoplo.
@tina216 Tak dalo by sa to, ak by sa partner dostatocne zapojil. My s muzom sa pri synovi striedame rovnym dielom tak, aby mal kazdy nejaky priestor aj pre seba. Ked som bola na materskej, tak sme mali stastie, ze bol covid a muz bol doma. Ku koncu uz do roboty chodil, ale nevracal sa neskoro, takze som neskor poobede este mala cas aj pre seba. Potom siel dokonca aj na pol roka na matersku no a odvtedy sa proste nejako striedame. To zapojenie partnera je naozaj klucove.
Ale nie je ani nic zle na tom, ak deti nezacnes vobec nikdy chciet. Nie kazdy clovek po nich tuzi a nie kazdu zenu naplna starostlivost o dieta.
Věšteckou kvůli tu nikdo nemá, abychom věděly, jestli se ti ještě změní hormony 🤷♀️ Buď se ti změní, a nebo ne. Možné jsou obě varianty. Až čas ukáže.
Bohužel to je život. Ne vše se dá naplánovat. Pochopila jsem, že máš partnera a zřejmě se ptáš kvůli němu? Zřejmě potřebuje vědět jak na tom jsi, nebo to považuješ za fair play mu to říct popravdě...No je to bohužel obtížná situace. Těžko říct co bude za pár let :/ Je to hop nebo trop...
Vždy jsem věděla, že nechci být bezdětná, ale takové to hormonální toužení po dítěti jsem nikdy neměla. Prostě racionálně jsem si ve 28 řekla, že by bylo dobré už to dítě si pořídit, i když jsem si neuměla představit, jaké to bude, pořád jsem si připadala mladá na děti.
Já myslím, že tohle je jeden z důvodů, proč spousta lidí dnes děti nemá - protože čekají na nějakou záplavu hormonů a neukojitelnou touhu. A ono nic. A samozřejmě, že je pohodlnější ty děti nemít. Ano, jsou ti, pro které rodičovství není a vědí moc dobře, proč si dítě nepořizují a samozřejmě jsou i ti, kteří se na dítě celí klepou, ale kdyby všichni čekali, až se ozvou hormony, tak lidstvo už dávno vymřelo.
A ještě když se vezme v potaz, kolik žen užívá hormonální antikoncepci - to tomu tělu šanci na přirozené procesy taky moc nedává.
@suzanna123 kdyz ono je dneska tolik zabavy a lakadel, co by s detma uz tolik neslo, nebo by minimalne clovek byl ponekud omezen tim ditetem.
A mimochodem, já taky zvažovala, jestli budu mít děti. Nějaká extra touha se nikdy nedostavila, důvodů, proč je nemít, bych taky našla dost, ale ve výsledku jsem si nedovedla představit, že bych je neměla a jednou si to nevyčítala. Hádám, že velká část lidí tohle rozhodnutí dělá a vždycky dělalo čistě z pragmatických důvodů.
@konidana naprosto souhlasím. Plus žádný tlak na to ty děti mít.
Přitom když dítě povyroste, tak zjistíte, že s ním jde dělat spoustu věcí, a člověk nemusí být omezen tak, jak se bezdětní bojí...
@marianarem Dakujem velmi pekne, ano uplne suhlasim zapojenie partnera je extremne dolezite. Avsak, stale mam pocit ze na tej zene je 80% ak nie viac starostlivosti, a preto myslim, ze ak sa ona rozhodne do toho ist mala by si byt ista, preto nad tym tolko rozmyslam. Lebo, bohuzial, v dnesnej dobe vela manzelstiev konci rozvodom :/
Ja to chapu, mam dve deti, ktere jsme chteli a za nic bych je nevymenila, ale proste se mj nekdy zasteskne po te bezdetne pohode a cestovani a vyletech, kam chcj ja. Nicmene jedina vec, ze ktere bych mela jako bezdetna strach je stari. Vidím na svych rodicich i na manzelovych, jak uz jen cekaji a tesi se, az prijdeme nebo si vemou deti a nebudou sami. A pak kdyby mi manzel umrel, tak se budu bat te samoty...
@suzanna123 Dakujem, ano toto je pravda, ze nie asi kazda zena citi enormnu potrebu byt matkou, a asi sa vela zien rozhodlo pocitovo, podla intuicie
Je to člověk od člověka, někdo ve 40 přehodnotí a pořídí si 1 dítě, někdo zůstane bezdětný, znám dokonce pár, který se bral s tím, že ona děti nechce a mít je nebudou. Za 10 let ji manžel doslova ukecal na 1 dítě s tím, že se bude starat. Dítě mají, on se o něj stará a ona pracuje. Spokojenost na obou stranách.
@suzanna123 Možná to je ono, jak popisuješ, že sis nedokázala představit děti nemít. Že není potřeba žádná záplava hormonů, ale "obyčejná" představa budoucího života s dětmi/bez dětí.
@tina216 Je mi 40, děti nemám a už mít nebudu. Myslela jsem si, že děti mít budu, protože se to ode mě očekává. Spolužačky z VŠ se postupně vdávaly a otevřeně mluvily o touze, snažení, atd. A mně to připadalo velmi abstraktní a potřebu mít děti jsem necítila. Když jsem potkala manžela, záhy jsme si vyjasnili, že děti nechce a mně se prakticky ulevilo, protože jsem si, na rozdíl od @suzanna123 nedokázala představit budoucí život s dětmi a to ani s manželem.
Já jsem taky z těch, co děti nikdy nechtěla. Šla jsem ještě dál, já nechtěla ani vztah, měla jsem (a pořád mám) krásnou, velmi naplňující a časově, fyzicky i emočně extrémně náročnou práci. Pak jsem se zamilovala opravdu head over heels. A do chlapa, co už měl dítě z předchozího vztahu a nehrozilo, že mě bude nutit. Nakonec jsem se tak nějak totálně racionálně rozhodla, že teď by to asi šlo, ale bylo to fakt bez hormonální bouře, pláče nad kočárky a stovky počůraných testů. A zároveň zásadní roli v tom hrálo zapojení manžela. I přesto, že jsme oba velmi rovnocenní rodiče a velmi pečující, tak pořád nemám pocit, že bych se ke koníčkům, které mám ráda, mohla naplno vrátit. To zas tvrdí hlavně ti, co moc koníčky nemají nebo je poslech vážné hudby doma na gauči, pokud chceš hodně sportovat, náročně nebo městsky cestovat, tak to prostě s dětmi jde, ale k tomu, jak to člověk provozoval, to má dost daleko. To, že mám muže a dceru, považuju za dar. Můj život bez nich by byl krásný, byl by jiný. Můj život s nimi je taky krásný a je jiný. Mám okolo sebe spíš ženy, co by dítě hrozně chtěly, ale prostě nenašly toho, s kým by to šlo, ale i pár, co nechtěly, nemají a nakolik to můžu posoudit, tak nelitují.
@tina216 O detech uz se mnoho lidi nerozhoduje pudove, ale racionalne, protoze deti uz nejsou zdroj preziti, ale zavazek. Jako partneri se na tom musite dohodnout, ale mas pravdu, ze vetsi vaha bude na tobe. Partner se muze kdykoliv zbalit a jediny dopad, ktery pociti je, ze ti bude muset posilat par tisic mesicne (jestli vubec). Clovek nema uplnou jistotu nikdy, kazdeho rozhodnuti muzes v budoucnu litovat.
Poslechni si toto, možná Ti to dá nějaké zajímavé informace o možnostech, jak k tomu přistupovat..
https://open.spotify.com/episode/3tGd1Tc5yZ5YT6...
Za mě je ten rozhovor opravdu zajímavý l, i kdyz se mě osobně netýká.
Fakt je prostě ten, že po 35. roce už se šance počit prirozene a donosit zdravé dítě rapidně snižuje. Takže i to je potřeba vzít v potaz a pokud si nejsi 100% jistá, je social freezing zajímavá možnost, jak na sebe nemuset tolik tlačit kvůli věku a rozhodnutí moct o nějaký ten rok odložit

Nevím, mám kamarádku, která děti nikdy nechtěla. Věděla to velmi brzy, nikdy se to nezměnilo. Teď už je ve věku, kdy se děti obvykle nepořizují...