icon

Je běžné necítit touhu mít děti ve 36 letech?

tina216
17. dub 2025

Ahojte dievcata, zelam Vam krasny den. Mam otazku: Mam 36 rokov a necitim, ze by som chcela deti. Je mozne ze sa to este zmeni? Je tu niekto taky, kto si to po 35ke rozmyslel a nakoniec dieta mal? Dakujem velmi pekne za skusenosti.

Strana
z3
kotkodrom
18. dub 2025

Ano, ja jsem si rozmyslela když mi bylo 39. Těhotenství a porod ve 40. To dítě je nejlepší co se mi v životě stálo. Měla jsem v duši prázdnotu, kterou žádné koníčky, cestování, mazlíčky, práce, chlapi nemohli zaplnit.

tina216
autor
18. dub 2025

@ai30 Dakujem za nazor, presne takto to vnimam, a bol by to asi moj najvacsi strach, ostat na vsetko sama, a hold, to nikdy nevies, ako to dopadne.

tina216
autor
18. dub 2025

@patypresdevaty Dakujem, pozrem sa na to!

tina216
autor
18. dub 2025

@kotkodrom Dakujem za velmi zaujimavy nazor, som rada, ze vsetko dopadlo dobre.

zuzkasim
18. dub 2025

Jednu dobu jsme o tom mezi kamarádkami hodně mluvily, protože byly takové, které tu bezdětnou vůbec nechápaly, dokonce ji až odsuzovaly. Ona sama má manželka, který děti chtěl. Ona mu jasně řekla, že ona nechce. Několik let čekal, jestli se to nezmění. Taky tam byly tlaky rodin... Nic se nezměnilo. Tak se s tím on smířil a pokud vím, žijí velmi spokojeně. Já si vůbec nemyslím, že každý musí mít děti. Tak, jako já jsem děti vždy chtěla, kdyby to nešlo, byla jsem připravená jít si náhradní rodinné péče, tak je někdo zkrátka chtít nemusí a není to vůbec špatně. Bude žít jinak, ale ne hůř. Mám kamarádek bez dětí víc, u těch dalších to bylo spíš o horším načasování vztahu. Jsou skvělé tety, učitelky, které pracují naplno. Měla jsem i bezdětnou tetu (děti mít nemohli), mám všechny tyto lidi moc ráda. Rodičovství není přece nutná náplň života.

tina216
autor
18. dub 2025

@kotkodrom Mozem sa este spytat, bola to rapidna zmena, ci ste pred tym zvazovali mat deti? Lebo ja to mam tak, ze nikdy som necitila mat extremnu potrebu mat deti, a teda pre to ma to zaujima, ci sa to moze tak nahle otocit, riesim to hlavne kvoli partnerovi.

tina216
autor
18. dub 2025

@zuzkasim Dakujem za nazor. Presne, nie je dobre sa rozhodnut spravit toto najdolezitejsie rozhodnutie v zivote na zaklade tlakov od okolia, tohto sa obcas obavam..

lencaa11
18. dub 2025

@tina216 v životě se může stát cokoliv záleží taky jaký má žena vztah že zrovna stim mužem necítí mít děti jsou ženy které potkaji chlapa později a dítě chtějí tak že to není o věku ale celkově o vztahu

me_druhe_ja
18. dub 2025

@tina216 rozhodně se nenut do něčeho, co nechceš. Fakt ne. Bohužel i v dnešní době se ti většina společnosti snaží namluvit, že bez dítěte je život prázdný a nemá smysl a všichni dobrovolně bezdětní budou jednou jednoznačně litovat. Ne, ne a stokrát ne. Život je takový, jaký si ho uděláme. Pokud po dítěti netoužís, neláká tě to, užívej! Cestuj, investuj, věnuje se všem svým koníčkům...prostě užívej života! Je možné, že ta touha po dítěti ještě přijde, ale možná už vůbec ne. A mít dítě jen proto, že se to společensky čeká, je fakt nesmysl. :( fakt nebudeš méněcenná.
Bohužel z vlastní zkušenosti vím, že se ti může narodit i ne úplně zdravé dite. A to pak tvůj vlastní život téměř skončil. :( se zdravým(a) dítětem (dětma) se dá po nějaké době fungovat téměř bez omezeni, ale s nemocným ne. Já na tohle třeba připravena nebyla. Což v kombinaci s tím, že nejsem takovej ten echt mateřský typ, kterýho zcela naplňuje péče o potomstvo a domácnost, vedlo k tomu, že kdybych se mohla znovu rozhodnout, zůstala bych bezdětná. Ale děti mám, miluju je strašne moc, dělám pro ně první a poslední a bohužel můj život víceméně skončil. 🤷 Naštěstí jsem mela první až déle po 30, takže jsem si docela užila zamlada. 🙂

kotkodrom
Autor odpověď smazal
suzanna123
18. dub 2025

@tina216 spíš pragmaticky než pocitově. Důvody, proč děti nemít, byly vždycky a ty, které většina lidí má dnes, nijak zásadní nejsou. Respektive za mě je to hlavně neochota vzdát se svého pohodlí.
@ai30 vždycky se lidi rozhodovali racionálně - zachování rodu, zajištění se ve vztahu, zajištění budoucnosti... Rozdíl je, že teď lidi přemýšlejí směrem, proč by to dítě vlastně mít měli - dříve když nebyl zásadní důvod, proč to dítě nemít, tak se o tom vůbec neuvažovalo. Já nechci nikoho soudit, je to každého rozhodnutí a určitě nikoho nebudu tlačit do plození proti jeho vůli, ale přijde mi, že to patří k dospělosti a zralosti, že člověk akceptuje, že život není jen o zábavě, ale i přijetí zodpovědnosti a tohle je to základní, proč na světě jsme. A že když takhle budou uvažovat všichni, tak budeme v pr...
@klokanka31 ale je omezený, co si budeme. Člověku přibyde spousta povinností, co by normálně neměl, ale prostě si na to zvykne a přijde mu to normální 🙂 (o tom svědčí to, že jsem šla do třetího dítěte - kdyby mi to někdo řekl pár let zpátky, tak mu řeknu, že se zbláznil)

suzanna123
18. dub 2025

@me_druhe_ja "Pokud po dítěti netoužís, neláká tě to, užívej! Cestuj, investuj, věnuje se všem svým koníčkům...prostě užívej života!" ...a až budeš stará a nemohoucí, tak se o tebe budou starat děti těch, co to užívání omezili a tuhle zodpovědnost na sebe vzali.
Už jsem to psala výš - já nikoho nebudu nutit mít děti. Obecně nemám potřebu kecat jiným do toho, jak mají žít, jen říkám, že tenhle egoistický přístup je minimálně dost krátkozraký.

klokanka31
18. dub 2025

@suzanna123 Já si kolikrát říkám jak jsme mohli žít jako bezdětní, jako užívali jsme si, ale teď s dcerou je ten život prostě krásnější, plnější. Já si dlouho myslela že jedno dítě stačí, ale čím jsem starší, tím víc chci ještě další. Je mi 36 tak nevím jestli se zadaří, ale snad jo...

guliii
18. dub 2025

Já nejsem úplně mateřský typ, nelákalo mě úplně mít děti, na druhou stranu jsem chtěla rodinu kolem sebe a nechtěla být sama na stará kolena jako teta, která pak litovala, že nemá děti. Potkala jsem chlapa a věděla, že on je ten se kterým děti chci. Upřímně, miminkovske období pro mě tolik není, sice teď s dcerou, která spinká a je zlatíčko si to docela užívám. Mám ale raději, když už jsou děti trošku větší a jsme parťáci. Děti mám nakonec 3 😄.
Mám jednu známou, která o děti moc nestála, teď jí je skoro 40 a o dítě se snaží, ale úplně to nejde. Druhá chtěla děti jednou.. , ale nechtělo se jí ještě do mateřských povinností, pořád to odkládala, až její přítel, který děti chtěl si našel jinou. A s tou děti má. Známé je 44 a lituje, že nemá vlastní, ale má alespoň synovce a neteř. Ono je to strašně individuální, člověk nemůže říct jak to bude u tebe. Někdo nelituje, někdo ano 🤷

suzanna123
18. dub 2025

@klokanka31 mně je jasné už teď, že se budu proklínat, až se mimino narodí - že sotva děti začaly být samostatné a nemusím jim pořád stát za zadkem, tak si hodím další kolo, ale jo, stojí to za to. Prostě se člověku přehodí priority a režim, ale logicky, pokud se člověk zaměří na ty nevýhody, tak jich vždycky najde dost, aby dítě neměl. Každopádně držím palce!

ai30
18. dub 2025

@suzanna123 Ja vubec nechapu, proc lidi tak strasne drazdi, ze nekdo nechce mit deti. Opravdu. Nemas odpoved na to, na co se zakladatelka pta, jen ses se sem prisla rozcilovat, ze ty nikoho neodsuzujes, ALE? Kdyz ti zakladatelka slibi, ze dite bude mit, nechas ji na pokoji? Zlepsi se nejak tvuj zivot vedomim, ze cizi zena porodi dite?

klokanka31
18. dub 2025

@suzanna123 Děkuju 😊 Ono to miminovské období tak strašně uteče, toho se neboj 😃

suzanna123
18. dub 2025

@ai30 já se nerozčiluju, ani mě to nedráždí. Mám na to názor a tahle diskuze mě zaujala, ale opakovaně tu píšu, že nemám potřebu někoho nutit děti mít, tím spíš lidi, které vůbec neznám a se kterými nemám vůbec nic společného, takže tady spíš vidím poruchu ve čtecím přijímači...

tina216
autor
18. dub 2025

@ai30 Dakujem velmi pekne za nazor, myslim ze v dnesnom svete je potrebne sa rozpravat aj o tych nie tak ruzovych strankach materinstva, a nie len vraviet ake je to stale super. Je skvele, ze zeny su dnes otvorene viac hovorit aj o stienistych strankach, aspon sa maju tie bezdetne na co pripravit/alebo to zvazit

hennrietta
18. dub 2025

@tina216 Kamarádka má 30 a dětí zatím nechce. Má přítele a on je s tím ok. Probírali to. Sama říká, že časem možná jo, ale není to na pořadu dne a ve finále si prý dokáže představit život bez dětí. Má jiné životní priority a to s dětmi pracuje...😃 Tlak vyvíjí hlavně její mamka a začaly se kvůli tomu hádat.

Není povinnost mít dítě, ale by fajn jednat s partnerem na rovinu. Pokud on dětí chce, měl by šanci je mít. Ať už s tebou nebo s jinou.

me_druhe_ja
18. dub 2025

@suzanna123 Pořád je naprostá většina lidí, ktery děti chtějí mít a mají je. Za mě je naopak moc dobře, že ta menšina, která děti mít netouží, je nemá. Protože není nic horšího a hloupějšího než mít dítě z donucení, že se to tak "má a že je to pro dobro společnosti". Navíc doba se změnila. Dřív se žilo ve velkých rodinách, všichni společně. Dokud stáří mohli, pomáhali s dětma a pak naopak. Děti žíly "v tlupě", starší se starali o mladší. Ženy často společně varily, pekly, sily...pomáhali si všichni navzájem. Dneska je to naprosto jinak. Často prarodiče nemají absolutně žádný zájem o vnoučata, nechtějí mladym pomáhat. Někdy naopak nechtějí rodiče dávat děti prarodičům. Matky jsou často na všechno samy. (A když si postesknou, tak ještě dostanou bídu, že si neměly děti dělat, co jako čekaly).
A stáří? Já se o svoje rodiče starat nebudu moct, žiju 2000km daleko. A nejsem jediná: lidi se dnes stěhují po celém světě, málokdy si vezmou Pepu z vedlejší chalupy a zůstanou celý život ve své vesnici. Takže dělat si děti, aby se ve stáří o mě někdo postaral..to je egoistické a málokdy to tak dopadne. 🤷 A pokud máš na mysli systém důchodů: tak ten stejně už xxx let nefunguje a zhroutí se tak ci tak, teď se jen uměle udržuje. 🤷
Podle mě je správné udělat rozhodnutí takové, které chceme my a ne takové, co se od nás očekává. Máme jen jeden život.

suzanna123
18. dub 2025

@me_druhe_ja ale taky je víc a víc těch, co uvažují tímhle stylem. A samozřejmě, pokud někdo nemá k dětem absolutně žádný vztah, tak je jedině rozumné, aby si je nepořizoval a obecně někoho nutit děti mít je nesmysl. Jen říkám, že tohle momentální nastavení společnosti 'proč si komplikovat život dítětem' je špatně. Co se té péče v budoucnu týče, já taky nehodlám rodičům pořizovat vejminek, ale myslím to tak, že ve stáří už člověk pouze vyžaduje služby, sám už nic neposkytuje - a spoléhá na to, že tu mladší generaci, která se o něj postará, zajistí jiní. A ano, máme jen jeden život, ale žijeme ve společnosti, ne jako izolované jednotky, takže ten egocentrismus by taky měl mít určité hranice.
A znova - aby mě tu někdo nenařknul z nějakého fanatismu: ano, je to každého svobodné rozhodnutí a já to respektuji. Že na to mám názor, jaký mám, je důvod, proč ty děti mám já, ne proč bych chtěla nutit ostatní je mít.

tina216
autor
18. dub 2025

@suzanna123 Taktiez dakujem za nazor. Ono, ktovie ci tych ludi, co takto uvazuju ze deti nechcu, nie je vlastne dobre, ze je stale viac, vzhladom na to ze planeta je uz teraz preludnena.. Clovek pomaly ale isto vyhubil 70-80% inych zivocisnych druhov, takze mozno je to aj dobre, ze bezdetnych pribuda. Kazdopadne dakujem za nazor, nie vzdy je lahke vyjadrit co ma clovek na srdci.

me_druhe_ja
18. dub 2025

@suzanna123 ty jo já si nemyslím, že přibývá lidí, co lidi nechtějí. Jen přibývá lidí, co děti nechtějí a nemají, protože nemusí. Dřív ti lidi, co děti nechteli, byli také a myslím, že to to procento bylo jen o trochu menší než teď. Jenže kdysi prostě ta ženská děti mít musela chca nechca. 🤷

tina216
autor
18. dub 2025

@me_druhe_ja Taktiez si myslim, ze kedysi ta slobodna volba skoro neexistovala.

klokanka31
18. dub 2025

@suzanna123 Zase třeba já když byla bezdětná, cizí děti jsem neměla vůbec ráda. Ale jak se mi narodila dcera, miluju jí nade vše. Takže to, že někdo nemá rád děti, neznamená že by nemiloval svoje děti...🤔

drep
18. dub 2025

@patypresdevaty nejsem expertka, ale naše vedoucí ivf, kde občas uspávám říká, že social freezing je kravina, že pokud nezamrazíš embryo, tak úspěšnost oplodnění zmrazenho vajíčka je dost malá…

suzanna123
18. dub 2025

@me_druhe_ja ano, to jsem měla na mysli

dejvitka
18. dub 2025

@tina216 Moje biologicke hodiny netikaly vubec a nikdy, nad detmi jsem se nerozplyvala a vse co to obnaselo mi nahanelo hruzu. Mela rada svuj zivot a bala jsem se rodicovstvi. Presto jsem v hlave ale mela, ze bych jedno dite jednou chtela. Takze ciste rozumove jsem si prvni poridila az v 35. Ted mam dve a jsem stastna a sama sebe nechapu, ze jsem to tak oddalovala 🙂. Bezdetne mam jen 2 kamaradky. Jedna z nich porad vahala, jestli ano nebo ne, nebyla si jista, nemela prilis stesti na muze a jako mozna samozivitelka dite nechtela. Je ji 40 a rika, ze uz to ma vyreseno, je spokojena i bez deti, hodne cestuje, pracuje a ma 4 netere se kterymi ma opravdu krasny vztah. Druha je nechtela nikdy. Ac ma deti rada, netouzi po vlastnich, jeji manzel take ne, nikdy se to u ni nezmenilo, byla si vzdy jista. Mam i par kamaradek, ktere rodily prvni deti po 38. roce. Duvody ruzne - nebyl chlap, nebo vahaly jestli do toho jit. Spokojene jsou taky. Tim chci rict, ze zkratka jedine dulezite je, v cem ma clovek to smireni, ze takhle to ma byt. Asi bych se treba zamyslela nad tim, jestli jsem s detmi nepocitala nikdy, nebo v hlave mam, ze bych treba chtela, ale porad mi prijde, ze ne ted, mam potrebu to odsouvat a desi me cas (ten pripad jsem byla ja).

patypresdevaty
18. dub 2025

@drep já nejsem odborník vůbec, takže sdílím jen to, co mě zaujalo 🙂 jasně že bude potřeba si o tom zjistit vic, pokud to autorku nejak osloví.. Pindy tam mají i jeden díl o plodnosti, který je taky moc zajímavý, tam to probírají víc do hloubky přímo s doktorkou z oboru, ale zrovna mrazení vajíček s ní neřeší, nebo jen okrajově

Strana
z3