icon

Je vykopání urny z hrobu trestné? Zjistěte více!

annoonniimm
29. kvě 2023

Dobrý den, chci se zeptat zda je to někdo kdo se v tom vyzná. Máme rodinnou hrobku nedávno jsme tam pohřbily dědu a jeho sestry který jsou na něho naštvání ho prý vykopaly nevíme okolnosti zda oni samy nebo hrobník a co je teď s urnou.. my se snimi neznáme. Je trestné ho vykopat? A nejvíc nám jde o tu urnu bojíme se aby jí nevyhodily 😔 nebo daly buch ví kam..

Strana
z3
janule0123
30. kvě 2023

@annoonniimm tak ještě sem neviděla zakopavat urnu- bud má něco nachystany nahore na hrobě a nebo je tam na to okynko kde se hodí v nějakým čučavým “obalu”, případně prostor pod deskou na urny .. ikdyz je to hrob určeny i pro rakve …takže vykopání bych úplně nevěřila … 😃Btw jestli se nepletu v termínech, tak hrobka je celkem velká, a ukládají se tam rakve jak do poliček do sklepa… do hrobu se uklada rakev a zahazuje hlínou… aspoň u nás je takovej rozdíl a hrobek je myslím fakt malý procento …aspoň u nás

zelenaesmolda
30. kvě 2023

@klokanka31
Spis jak od trolla

1pomnenka
30. kvě 2023

@merope Dotaz je zmatený, je jasné, že uložení urny bylo do rodinné hrobky. Když ví o špatných vztazích v rodině, mají dát urnu s dědou jinam, že jo. Kdybychom měli rodinnou hrobku, nenechám dědu spálit, ale uložím ho s rakví do rodinné hrobky, od toho hrobky jsou. Snad tedy ví rozdíl mezi hrobkou a hrobem. Řekla bych, že si z nás dotazem někdo vystřelil, protože to nemá ani hlavu ani patu.

kelerub
30. kvě 2023

@zelenaesmolda to nebude troll. Ona vkládala týž dotaz na fb do skupiny zeptej se právníka. Dostalo se jí odpovědí, smazala to a ptá se tady. Spíš to bude osoba mdlého rozumu.

aneta15
30. kvě 2023

Holky pro odlehčení. Nás soused něco kopal u plotu mezi malinama. Tak jsem se šla podívat, co nám tam dělá za parádu. A on si tam zakopaval babičku s dědou v urně, protože zrušil hrob, protože poplatky 😁. Je mu asi 65 let. Takže možný je všechno. Ironie je, že bydlíme vedle hřbitova 😁

klokanka31
30. kvě 2023

@aneta15 Nene 🤢

gruyerre
30. kvě 2023

@klokanka31 proč ten zelenej smajlík, tobě to přijde nechutný? Je to jen popel v urně 😀

elu
30. kvě 2023

holky urnu si můžete uložit do hrobu i sami, ale může to udělat jen nájemce hrobu, který to oznámí na příslušné správě hřbitova, samozřejmě, že urnu můžete i z hrobu vyjmout a přemístit ji jinam, opět to je třeba nahlásit, pokud se jedná o vkládání uren do klasických hrobů tak samozřejmě, když je to do hlíny, tak to většinou rodiny nechají udělat tu správu hřbitova, ale není výjimkou, že si to opět lidé udělají sami, nejedná se o výkop hrobu, ale o odhrnutí zeminy a vložení urny do mírné hloubky, vždy to musí být ale nahlášeno! S urnou lze naložit i jinak a není to protizakonné!!! Samozřejmě vyhodit do popelnice není to samé, jako udělat rozptyl na nějakém důstojném místě, opět, aby to bylo vše v intencích zákona, musí s tím majitel pozemku souhlasit a nesmí to ohrožovat životní prostředí, takže například vysypat urnu do vodních toků by mohlo být vnímáno, jako to ohrožení. Takže odpověď na dotaz, jestli mohly tety vyndat urnu...pokud jsou nájemci hrobu ano a odpověď získáš na správě hřbitova...pokud je hrob Váš není nic jednodušího než to ze správou hřbitova zjistit.

aneta15
30. kvě 2023

@klokanka31 jj, i svíčku tam palí. Mě to nijak ne pohoršuje😁

klokanka31
30. kvě 2023

@gruyerre Jo, je to pro mě nechutný 😣

betelgeuzz
30. kvě 2023

@klokanka31 a to si představ, že můj taťka má urnu už 2 roky v obyváku 😀

betelgeuzz
30. kvě 2023

@elu díky za vysvětlení. Příjde mi zajímavý, že vlastně ten popel můžeš někam vysypat. Ono asi těžko příjde nějaká kontrola ověřit, kde je popel tvýho příbuzenstva.

klokanka31
30. kvě 2023

@betelgeuzz Já vím že to mají lidi i doma. Ale já se takových věcí bojím no... Kdysi jsem byla na hřbitově a pár kroků ode mě hrobníci vykopávali hrob, mezi hlínou byly i nějaké kusy černých hadrů, měla jsem z toho depku asi měsíc 🙄

mata2hari
30. kvě 2023

@klokanka31 i kdyby tam byla rakev, je minimálně 1,5 metru hluboko.. tak hluboko na urnu fakt kopat netřeba 😉

kvmatonka
30. kvě 2023

@betelgeuzz tchyně má tchána doma na nočním stolku už 9 let. Ale jméno na náhrobku má a musíme chodit zapalovat svíčky tam na krchov. 🤦

eviicka
30. kvě 2023

@betelgeuzz ono to často ani jinak nejde, urnu člověk dostane celkem brzy (jako jo pohřební služba by si ji možná nechala dýl). A pokud se dělá nový hrob, tak to nejde tak rychle. Mamka umřela v listopadu a hrob byl až v létě. Tak čekala v předsíni pod stolkem.

klokanka31
30. kvě 2023

@kvmatonka To postrádá logiku 🤔

kvmatonka
30. kvě 2023

@klokanka31 neboj já ju už 9 let zapaluju na tom nočním stolku 😁 To je prostě tchyně. 🙈

apokalismus
30. kvě 2023

@janule0123 tak my třeba máme hrob s hlínou a urny tam zakopané máme...🤷

janule0123
30. kvě 2023

@apokalismus to hledím, u nás vůbec takto …

apokalismus
31. kvě 2023

@janule0123 dával to tam se mnou pracovník pohřební služby a říkal že takhle k "nohám" se to běžně dává i do těchto hrobů...

janule0123
31. kvě 2023

@apokalismus u nás asi jiný zvyk 😁máme tak tři hroby, od manžela rodina 2 … a nemáme urnu zakoupenou ani jednu… 😎

klokanka31
31. kvě 2023

Jentak ze zajímavosti - když má rodina normální hrob, proč pak jdou na kremaci? 🤔

1pomnenka
31. kvě 2023

@klokanka31 U nás třeba na výslovné přání. Teta 92 chce do rodinného hrobu, ale chce spálit. Prý nesnese představu, že by po ní lezly myši.

apokalismus
31. kvě 2023

@klokanka31 u nás stejně jako u pomněnky...

klokanka31
31. kvě 2023

@1pomnenka
@apokalismus Taky máme v rodině takové myšlenky, ale je to pro nás zase lepší než spálení. Za mě by ale byla nejlepší hrobka nebo mumifikace.

eviicka
31. kvě 2023

@klokanka31 buď přání zesnulého nebo i rodiny, přeci jen klasický pohřeb se zakopáním je úplně jiný typ obřadu než rozloučení ve smuteční síni a vyzvednutí urny. Pak může hrát i to, že jak už tu bylo zmíněno, do jednoho hrobu se znovu kope až za poměrně dlouhý čas, tak aby ti co chtějí být spolu mohli být.

betelgeuzz
31. kvě 2023

@klokanka31 za mě je to praktičtější - pohřeb se spálením je levnější, než pohřbení do země, s urnou si můžu nákladat podle sebe, můžu urnu sama uložit, dát na rozsypovou loučku, nebo na svůj pozemek. Můžu ji převést do hrobu v blízkosti svého bydliště. Nemusím řešit, že jeden předek zemřel nedávno a rakev do něj nemůžu dát. Já zase nevidím důvod, uchovávat mrtvé tělo, mumifikace je pro mě úplně nepochopitelná.

betelgeuzz
31. kvě 2023

Mmch, všimly jste si, že autorka se už neozvala, ale my jsme si tu diskuzi pěkně rozjely? 😀

apokalismus
31. kvě 2023

@betelgeuzz přesně jak píšeš...u nás by to v případě pohřbu do země byl problém. Táta zemřel půl roku po bratrovi a znamenalo by to rychle schanet jiný hrob a myslím že by se mamka nikdy nesmířila s tím že jsou každý jinde.... Takhle se tam prostě půl roku po sobě zakopali dvě urny... prodávají na to i speciální boxy které do těchto hrobů přijdou....

Strana
z3