icon

Jet na svatbu do Indie nebo zůstat s dítětem?

helenatuc
7. pro 2024

Moje nejlepší kamarádka se za 4 měsíce vdává v Indii a chce, abych jí šla za svědka. V té době bude mému synovi 1 rok. S partnerem jsme zvažovali, zda bychom mohli jet všichni společně, ale nakonec jsme se rozhodli, že tak dlouhou cestu, očkování a s tím spojené komplikace nechceme podstupovat.

Nyní stojím před rozhodnutím, zda na svatbu odjet sama a nechat syna doma s partnerem a za pomoci rodičů, nebo zda vůbec nejet. Syn je na tatínka zvyklý, protože pracuje na částečný úvazek a tráví spolu hodně času. Obvykle však syna uspávám já, a to při kojení. I babičky pomáhají, takže je syn zvyklý i na ně.

Na jednu stranu bych kamarádce nejraději řekla, že svatbu májí uspořádat za rok 🙂) Od syna se mi vůbec nechce a představa odjet na 5–7 dní (z toho 2 dny svatba a zbytek cesta) mě nenaplňuje klidem. Na druhou stranu si nejsem jistá, jestli se můj pohled za ty 4 měsíce změní. Moc ráda bych na svatbě byla, a už jen to, že mě chce za svědka, je pro mě velká pocta. Ale to načasování...

Cítím, že se mi to celé těžko rozhoduje. Jak to vidíte vy? Máte zkušenosti s podobnými situacemi? Budu vám vděčná za každý názor nebo radu.

Strana
z4
exbordelar
8. pro 2024

@drep to je pravda ☝🏻 Cestovani cloveka neskutecne obohati. Kdyz uz, tak bych jela taky s manzelem a deckem. Ale tahle varianta je dle popisu jiz ze hry...

zmrzlinka
8. pro 2024

Já osobně bych do Indie neletěla ani jako bezdětná.Ale já to mám tak i s jinými zeměmi.

martiina_k
8. pro 2024

Já bych letěla, ale tahle diskuze je úplně zbytečná, protože i kdyby ti všichni řekli, ať jedeš a ty budeš mít strach/obavy, tak se stejně zařídíš dle svého.
Možná kamarádce řekni, že dělat svědka je pro tebe velká čest, ale že si nejsi jistá, zda budeš moct dorazit, ale že pokud to půjde, tak přiletíš jen jako host. Budeš mít 4 měsíce na mentální přípravu sebe a faktickou přípravu prcka.

voskovkyapastelky
8. pro 2024

Já bych se rozhodovala podle okolností svatby. Dítě to s tatínkem zvládne. Poletíte sama? Budete tam někoho znát kromě nevěsty? Je zajištěno ubytování? Doprava z letiště? Evropa bych mávla rukou, ale taková (pro mě) exotika...sama spíše ne, s někým spíše jo. Plus teda celkové moje finanční náklady...

exbordelar
8. pro 2024

@g_m tak ja to beru pocitove dle vlastnich zkusenosti. Na mne byly decka v roce docela dost zavisle. Ale vubec nerozporuji, ze to ma kazdy nastavene jinak 😉 Ale jinak tech "par" dni - ja bych se bala, ze jsem moc daleko, se spatnou dostupnosti okamziteho navratu, kdyby neco. Na takovych dalkach byvaji dost casto zpozdeni letu, nekolikahodinove prestupy... jako neni to samozrejme neprekonatelna prekazka. Kdyz nekdo chce a ma chut a moznost, at klidne jede. Ja osobne bych sama odcestovala bez rocniho decka tak max do evropskych metropoli, kde litaji letadla do Prahy a zpet dvakrat denne. A nebo - odcestovat vsichni.
Autorka se nas pta na nase osobni zkusenosti 🤷‍♀️

skororozvedena
8. pro 2024

@helenatuc Já jsem kdysi v Indii byla, a je to fakt jiný svět. Tehdy jsem si to hodně užila. Dneska - jak psaly holky, Evropa Ok, ale jinak - já hodně jedu v efektivním módu a, takhle daleko na tak krátko mi to příjde naprosto nesmyslné, z finančního, ekologického hlediska, ale u z hlediska mého "užívání si". Jinak - za 4 měsíce dítě může jíst normálne (anebo taky ne 🙂 Když bylo me nejmladší rok, skončila jsem na dýl v nemocnici a musela ukončit kojení , že dne na den. Tatínek se postaral, přežila, ale myslím, že si to s sebou nese. Takže, Jela bych jen pokud bych si byla jistá, že to zvládne V POHODĚ!!!! A na závěr něco pozitivního, kámoška takhle jela na svatbu do Peru, přestala kvůli tomu kojit roční děcko, táta to s pomoci babiček dal a užila si to max. Pro ni to byl životní zážitek.

j.a.n.i
8. pro 2024

@1pomnenka Ti nevim rodice tam byli několikrát, dobrovolně si celou cestu platili a nebyli tam fakt ani nejlepsich hotelech a bez problemu jedli mistni jidlo.

sasui1
8. pro 2024

Já bych nejela...ale proto, že mě cestování stresuje a cesta do Indie by se rovnala mrtvici 🫣
Ale jestli jsi před dítětem byla dobrodruh...což možná ano podle toho jakou máš nejlepší kamarádku tak bych jela...a klidně si k výletu přidala 2 dny na rozkoukání a nasávání zážitků.
Roční dítě už není novorozenec. Bude s rodinou takže "kdyby něco" tak se přece postarají stejně jako ty...
A myslím si že za 5 let by sis vyčítala žes tuto možnost nevyužila ale nemyslím že když pojedeš tak si budes vyčítat že sis za 6 let dítěte na týden odfrkla a něco zažila...

martt
8. pro 2024

@1pomnenka A ty jsi tam byla nebo to víš z vyprávění? Vyprávění je jedna věc většinou ten člověk přehání. Můj švagr byl v Indii 9× teď se tam chystá po 10. A co říkal nikdy tam neměl střevní problém a to jí i místní jídlo apod...

safulik
8. pro 2024

@helenatuc já bych nejela. Prcek sice na tatínka a všechny zvyklý být může, ale může mít za nějakou dobu období jiné kdy bez Vás neudělá ani krok a bude zle. Nehledně na to, jak už tady někdo psal, prostředí tam může být krásné to ano - na procestování. Ale hygiena apod. jim asi nic moc říkat nebude, a měla bych strach abych něco nepřivezla domů. Kamarádce bych se omluvila, a sdělila ji své obavy. Pokud jste opravdové kamarádky tak to určitě pochopí 🙂

tereza0111
8. pro 2024

na 4 dny se mi Indie nezda realna. Jen cesta zabere 2 dny a nemuzes pocitat s tim, ze vyskocis z letadla a budes aklimatizovana, nejake 2 dny na zpracovani soku to chce. Pocitala bych tyden (minimalne). Jestli se ti bytostne neprici odjet od mimca na tyden, tak jed, bude to neuveritelny zazitek, miminko to zvladne, zvlast kdyz je na tatinka tahkle zvykle

konidana
8. pro 2024

@helenatuc a ja bych jela. Vyborna prilezitost udelat si sama vylet. Kdyz byl synovi rok, byla jsem asi 3 dny v nemocnici, s tadinkem tk zvladli uplbe v pohode a jako bonus jsem ho tim i odstavila (kojeni kazdych par hodin ve dne v noci mbe vycerpavalo a po zkusenosti s prvnim ditezem jsem kolem toho roku szejne chtela odstavit). No a pak jsem hned nastpupila do prace na plny uvazek a manzel byl na rodicaku. Podle mne neni duvod k obavam, ze by to doma rocni s tatou nezvladli😉

konidana
8. pro 2024

@helenatuc jinak na me svatbe take nebyla moje nejlepsi kamaradka, ktera mi mela i svedcit. Byla tehotna a po odberu plodove vody a nebylo ji dobre, plus mela mit klidovy rezim. Naprosto to chapu, ze nemohla dojet, ale mrzi mne to, a budu si to pamatovat navzdy. Mela nam totiz svatbu i fotit. Rozhodne ji to nevycitam, nikdy jsem ji nic nerekla, ale myslim, ze to mrzi i ji, ze tam nemohla byt.

Nedokazu si predstavit, co by se muselo stat, abych litovala, ze jsem jela. Asi budu ted drsna, ale asi fakt jen nejaka fatalni vec jako trvale postizeni vlivem nemoci ci urazu nebo smrt. Zato promeskanou prilezitost uz nikdy nevratis. Takto to mam ja.

editah222
8. pro 2024

Jela bych. Můj manžel by se o dítě skvěle postaral a já bych si týden v Indii užila.

me_druhe_ja
8. pro 2024

JED JED JED!!!!!!!!
Podle popisu te to laka, nebojíš se cestování a vlastně jen vahas kvůli dítěti.
Kdybys dítě neměla, rozmyslela by ses jestli jet nebo ne? Pokud je odpověď: jela bych bez přemýšleni, tak jed!
Roční dítě není novorozenec, i pokud ještě kojis, tak to přežije bez kojení a pak můžete pokračovat (nebo ne, pokud zas tak kojení neřešís).
Dítě bude s tatínek a prarodiči, takže zadní cizinci. 🙂
Jela bych teda na týden, 4 dny je mazec.
Docela ti to aji závidím, musí to být zážitek indická svatba🙂

me_druhe_ja
8. pro 2024

@konidana Taky jsem tam neměla nejlepší kamarádku, měla svědčit. Taky byla těhotná a měla vysoce rizikový těhotenství. Poslední 2 měsíce strávila v nemocnici. Takže naprosto pochopitelné. Nikdy bych ji to nevyčítala (my jsme se nakonec stejně rozvedli, ale i tak 😀), ale mrzelo mě to. A ji asi taky.

1pomnenka
8. pro 2024

@martt Píšu jen o čem vím, létá se tam z práce a ti lidé nepřehání. Nemají proč, je to skvěle zaplacené a přesto tam podruhé nikdo nechce. Nechceš jíst stále suchou rýži. Doporučím Čínu, Koreu, skvělé jídlo, žádné problémy, ale Indii ne. Nechci nikoho odrazovat, jen píšu, že bych neletěla.

lauriak
8. pro 2024

Ja by som isla. Ale aj s manzelom a dietatom. Dieta cast cesty prespi, v lietadle mu nachystaju postielku, ked bude zle mozes kojit. Ludia dnes bezne cestuju aj s miminkami 🤷🏼‍♀️

me_druhe_ja
8. pro 2024

@drep Určitě s tím souhlasím a téměř kamkoliv jinam bych nevahala vzít dítě i manžela. Ale roční dítě do Indie bych se asi trochu bála. Ještě ani nemusí mít vše naočkovány, imunitu nemá zrovna vytrénovanou a je fakt, že místní hygiena je fakt diametrálně odlišná od té Evropské.

j.a.n.i
8. pro 2024

@konidana Tak to ja si predstavit dovedu, nejakych 12 hodin minimálně na cestě, rozlamana nevyspala, pak 1-2 dny blázinec na svatbě, kde na ni kamaradka bude mit když dobře, tak hodinu a pak stale nevyspala zas minimálně 12 hodin na cestě zpet. Spis vic, protože spoje nebudou ideální a svatba nebude na letisti. Co mam z toho, ze to bylo v Indii a kde je ten úžasný zážitek 🤔

ai30
8. pro 2024

Jela bych, tohle uz se v zivote nebude opakovat. Neprijde mi to ale realne (ani rozumne) planovat to na 4 dny, jela bych na 7-10 dni, abych se stihla aklimatizovat a i neco videt, kdyz uz tam letim pres pul sveta. Pokud budes kojit, vem si rucni pumpu a odpumpovavej, nesnizi se ti tim produkce mlika a muzete po navratu pokracovat. Takto male deti nemaji jeste uplne predstavu o case, jestli je v pohode s tatou a babickami dva dny, bude i deset dni, pro ne v tom neni moc rozdil.

ajja87
8. pro 2024

Já bych nejela,ale já jsem oproti jiným maminkám hrozná,pro mě je dítě důležitější než ,, zábava,,...jo neříkám, že občas padám na hubu a potrebuju z domu vypadnout,ale já si to nedokážu prostě užít, stejně jsem myslenkama jinde,jestli je všechno v pohodě, přestože je o děti velmi dobře postaráno.Jednou za 3 měsíce se scházíme s bývalými kolegynemi a tam trochu vypnu,ale je to tim, že většinou vím, že mám dojezd domu max pul hodiny.Ja bych prostě nedokazala odjet třeba ani na víkend v ČR,ale jak říkám, já to jinak než ostatní.

linusha
8. pro 2024

@helenatuc Indickou svatbu člověk jen tak nezažije ale asi bych nejela, kór pokud bych chtěla jet jen na cca 5 dní. Let do Indie je dlouhý, je tam zcela jiné podnebí, hygiena je tam velmi jiná než u nás, mentalita také. Bála bych se že bych něco zavlekla domů k prckovi. A to nemluvím o časovém posunu.

ivkasolavova
8. pro 2024

Jela bych , kdy se ti naskytne příležitost tam letět .Když ta taťka zvládne proč ne . Takovou událost bych si nenechala ujít .

konidana
8. pro 2024

@j.a.n.i kazdy to ma jinak😉

kamino
8. pro 2024

Pokud je to v nějaké civilizované části, tak bych jela určitě, ale o tom jak to tam vypadá máš info od kamarádky, ne? Věřím, že by tě netáhla do nějakého slumu na předměstí.. A určitě bych jela a ne na 4, ale na těch 7 dní. Kolikrát to člověk zažije? Týden bez mámy určitě všichni přežijí a ty zažiješ něco výjimečného. Na odstříkání mléka máš hodně času a na zvykání prcka taky.

rezina96
8. pro 2024

@helenatuc Každý ti odpoví úplně něco jiného. Já bych třeba jela a nepřemýšlela bych. Jde hlavně o to, zda malej vydrží s tatínkem, zda si táta umí poradit, ví, co a jak a jestli to tátovi nevadí. Ale věř, že malému nebudeš chybět (pokud k tobě není, jak přísavka). Manžel odjel s malym na dovolenou, když mu bylo 6m., všechno v pohodě. Ano, měl radost, když mě viděl, ale jinak nebrečel a ani si pomalu nevzpomněl, tak jako v roce, v roce a půl atd. Jestli mají otec a syn mezi sebou super kontakt, neváhej a jeď ( pokud nejste přísavkový)..

martinka_33
8. pro 2024

Rozhodnè jeď! Roční díte uz neni závislé plně na mlíce a mam 3x odzkoušeno, že je máma - neni mlíko = obrovský problém, ale neni máma - neni mlíko = žádný problém 😉

teryem
8. pro 2024

Nejela bych, protože Indie 😎

tereza0111
8. pro 2024

@drep tyjo, od tebe jakozto doktorky me nazor vzit s sebou celou rodinu uprimne prekvapuju. Nemyslim to nijak zle, ale co rizika hygieny, nemoci, nedostatecne ockovani? + narocnost letu a dalsich presunu pro takhle male dite? Kdyz jsme jeli do Thajska s dvouletou (a kus), tak se na me vsichni doktori koukali jako nejvic nezodpovednou osobu na svete a uplne jsem videla, jak stiskavaji zuby, aby mi nerekli svuj nazor do oci 😅 a to bylo Thajsko, do Indie bych rocni dite nebrala ani ja a to jsem velky strelec... Ale tak zas je fakt, ze treba nemci ty male deti takaji taky uplne vsade a je jim dobre

Strana
z4