Jet na svatbu do Indie nebo zůstat s dítětem?
Moje nejlepší kamarádka se za 4 měsíce vdává v Indii a chce, abych jí šla za svědka. V té době bude mému synovi 1 rok. S partnerem jsme zvažovali, zda bychom mohli jet všichni společně, ale nakonec jsme se rozhodli, že tak dlouhou cestu, očkování a s tím spojené komplikace nechceme podstupovat.
Nyní stojím před rozhodnutím, zda na svatbu odjet sama a nechat syna doma s partnerem a za pomoci rodičů, nebo zda vůbec nejet. Syn je na tatínka zvyklý, protože pracuje na částečný úvazek a tráví spolu hodně času. Obvykle však syna uspávám já, a to při kojení. I babičky pomáhají, takže je syn zvyklý i na ně.
Na jednu stranu bych kamarádce nejraději řekla, že svatbu májí uspořádat za rok 🙂) Od syna se mi vůbec nechce a představa odjet na 5–7 dní (z toho 2 dny svatba a zbytek cesta) mě nenaplňuje klidem. Na druhou stranu si nejsem jistá, jestli se můj pohled za ty 4 měsíce změní. Moc ráda bych na svatbě byla, a už jen to, že mě chce za svědka, je pro mě velká pocta. Ale to načasování...
Cítím, že se mi to celé těžko rozhoduje. Jak to vidíte vy? Máte zkušenosti s podobnými situacemi? Budu vám vděčná za každý názor nebo radu.
@tereza0111 doktor nerovná se hysterka😀 nebo aspoň my áristi a holky z příkopové medicíny jsme dost otrlí a máloco nám přijde jako neřešitelný problém. Pro mě osobně celá Asie není úplně snová destinace a primárně tam netoužím, ale mít dobrý důvod, tak jedu. Z očkování máš navíc v podstatě jen tyfus, což mi na cestování obecně přijde fajn. A hygiena a nemoci, co si předtím mám představit? Asi dítě nebudu koupat v ganze nebo mu nekoupím nedodělané maso v nejšpinavějším pouličním obchůdku. Zrovna roční dítě je ještě docela v pohodě v nosítku, snadno se s ním cestuje, to mi to o ten rok později paradoxně přišlo složitější. A cesta zase, tu tenhle prcek nejvíc prospí, mám prso, který řeší ledasjaký problémy. Netvrdím, že je to pro každýho, ale fakt v tom nevidím žádný neřešitelný problém, zvlášť teda pokud je chlap s notebookem schopný pracovat kdekoliv. To třeba u nás byl vždycky největší problém, já už v roce pracovala, oba pracujeme prezenčně a dnů dovolený nemáme nikdy dost🤣
Jela bych a rovnou spojila s nějakou menší poznavačkou. Ideálně celá rodina. V Indii jsem byla 2x, je to mazec, ale je moc dobré to zažít. Kamaradka určitě nebude mit svatbu někde ve slumu, ale bude to vyšší kasta nebo muslimove/sikhove a u nich to není takovy kulturní šok jako u klasickych hinduistu. Jasně hygiena, voda, plno lidí atd jsou obfas šílené, ale vy byste tam nejeli jako batůžkáři, kteří jedi na ulici za 20 rupek nebo jezdí v dobytčáku. Když máš peníze, tak si to můžeš zaridit tak, že se te ty občas opravdu otřesné podmínky nijak nedotknou. Z toho duvodu bych ani přehnaně neřešila očkování. Pokud bys jela sama, tak je nutné se připravit na indické očumování, ale jinak také není problem. Indii navštíví každý rok miliony turistů a není to bezdůvodně. Je to opravdu úžasný, šílený svět sám pro sebe.
Já bych nejela. Protože dlouhá cesta, časový posun (já v Indii byla a ten posun mě dostal neskutečně), nemluvě o tom, že si můžeš něco přitáhnout domu.
Kamarádka na tebe čas mít nebude, to bude asi veliká svatba, myšlenky pořád doma u dítěte, rozhodnout se musíš ty. Ty znáš své limity.
Do Indie bych nejela ani jaká bezdětná a rozhodně ne jako samotná ženská. Tohle z mého pohledu není pro ženskou friendly země. Pokud by se jednalo o evropskou zemi, s krátkým doletem v případě nějakých potíží, váhala bych, ale v tomhle případě ne.
@helenatuc teda docela mě názory tady prekvapuji...já jsem strašná konzerva, bojím se všeho možného, kdyz je diskuze "můžu letět v tehotenstvi", pisu,že já bych to neriskla, ale tady mám úplně opačný názor- jasne že bych jela!
Překvapuje mě,že většinou tady nikdo neřeší možná rizika a tady najednou vidí všichnivsechno mozne od spadnutí letadla až po zemětřesení tam (prehanim).
Tím bych se vůbec netrapila,podle mě se hygiena opravdu dá poresit a kamarádka v Indii byla a vyprávěla o tom moc hezky (I když realisticky). Mimco to opravdu zvládne (neřekla bych nechat ho chuve,ale rodine) a ty opravdu můžeš zažít hodně... A to jsem opravdu i na hlídání dětí strašně uzkostliva...
Já bych tedy ještě zažila variantu jet všichni, ale sama možná si to užiješ víc...
Dej pak vědět,jak ses rozhodla!
Rozhodně bych jela. Taková příležitost(vidět indickou svatbu) se ti už třeba nenaskytne. Syn nebude s cizími ale s jeho tatou a pokud tě v tom partner podporuje, tak nevidím duvod nejet.
@fifinka2020 Tak ja treba neresim ani rizika, ani mimino, ale prijde mi to proste na otocku blbost. A zas jet tam alespoň na 14 dnu az 3 tydny, aby to melo nejaky smysl, to uz mi prijde zas moc.
Jela bych a sama jsem takto od syna pravidelně odjížděla na pracovní cesty. Na nejdelší jsem byla na cca pět dní a byla to pohoda pro všechny.
@helenatuc ja bych jela, kor když bych věděla že o syna bude opravdu krásně postaráno 😊😍a víš, že se na manžela můžeš spolehnout tak je to prostě výhra 👌😊a hlavně kamarádka tě chce za svědka což je prostě krásný a hlavně v Indii, kdo tohle v životě zažije a ještě s blízkým člověkem 😊
Hygiena je sice na jiné úrovni/neurovni... Ale tak člověk musí byt opatrný a obezřetný😊
Nejela bych jen kvůli tomu, že je to na otočku, doslova, je to pro mně docela drahá sranda, pokud nebudu mít, jakože nebudu, mít možnost něco z té země pořádně vidět, časový posun, únava, nemusí mít každý, ale mě by to rozbilo a nic bych si neužila.
Mela jsem to rozepsany mnohem vic, ale vymazalo se. Manzel tam byl uz asi 6x a me by tam nepustil ani za nic a to byva v 5*, nikdy nemel strevni potize, ve 3 chlapech byl i na vylete na vlastni pest mimo praci, ale staci, co vidi (a nam nataci) z auta, kdyz kazdej den trci v nekoncich zacpach na ceste do prace. A na ceste z domu do hotelu byva 25 hodin, protoze jeste cesta z letiste zabere dalsich x hodin a je z toho uplne mimo. Je tam par dni a leti domu a vzpamatovava se z toho dalsich par dni jeste doma, jak tam nespi. Jo a jinak v Indii vysilaji svatby i pres youtube, takze jsme se zive koukali na svatbu dcery nejakyho jeho kolegy. A kam bys letela Dilli nebo Bombaj?
Převažují názory že bys měla jet 🙂 a já souhlasím!! Syn je s tatínkem v pohodě, to je hodně směrodatné. Týden není moc. Ber to jako čas na sebe a dobití baterek, nové zážitky. Taková příležitost je jednou za život.
Ja bych jela. 👍
A já bych jela moje děti byli od roku na umělým mléku ,v tom bych problém neviděla, preventivně brala probiotika,pila balenou vodu,když jsem byla v Tunisku pila jsem koktejly s ledem a nic mi nebylo,vzala s sebou pro jistotu smectu a černé uhlí a když to zvládne tatínek a manžel s tím problém nemá ,že bude hlídat dítě proč ne,ano občas bych na svoje děti myslela a to já na ně myslím když jdu jenom s kámoškou na kafe
Ja osobne bych nejela, Indie me vubec nelaka. Kdyby to byla jina vzdalena destinace ( Seychely treba 🙂 ), tak bych jela, ale takovou streku jedine s manzelem a aspon na dva tydny. Kdyz uz se trmacis a platis letenku, tak tam pobejt a pojezdit. Jet na otocku, navic do hnusne Indie, nee.
Musi to bejt pecka zazitek. Strejda na tom byl, svatba pro tisic lidi, fancy jak prase. Ale mne to by za to nestalo. Nevesta na tebe nebude mit cas, bude tam hodne HODNE horko, milion lidi a spina vsude (strejda ukazoval videa). Navic pokud tam ta kamaradka zustava, tak se budete vidat minimalne, takze uz to az takova kamaradka nebude.
@helenatuc ne.
Já bych jela, bez váhání 🙂 myslím, že naopak nevěsta bude ráda, že tam bude někdo s ní, spřízněná duše a zvlášť když je to nejlepší kamarádka, kolik takových člověk za život má, aby s ní nebyl u takového dne.. pokud to doma zvládnou, neváhala bych 🙂 ale 4 dny jsou blbost, alespoň týden ať z toho pak nejsi další týden rozbouraná.. lítalal jsem teďka po Evropě minulý týden, za 4 dny 4 přelety mezitím hodiny a hodiny po zasedačkách a ač cestování miluju, byla jsem celý víkend KO, takže bych to plánovala víc na pohodu
Za mě chápu, proč tě to tak láká 🙂 Je to nejlepší kamarádka, mohl by to být fakt zážitek na celý život.
Možná navíc znáš i její rodinu, ostatní blízké, takže třeba je možnost jet nějak s nimi? Nebo minimálně o sobě vědět, spoje a tak, kdyby něco.
A i na místě můžeš trávit čas třeba s nimi. Nebo někoho nového poznáš, takovýhle události lidi spojujou ;) A ne, nemyslím tím, že si tam najdeš někoho jinýho za manžela :D
Co se týče únavy z cesty, tak se taky může stát, že budeš v takovém rozpoložení, že budeš jak na "tripu" :D To by se možná stalo mě ;)
Nicméně na druhou stranu je fakt, že to je prostě dost daleko na takhle krátkou cestu, ale zas... když ty možnosti jsou... 🙂
Osobně by mě to taky rozhodně lákalo, ale v reálu bych sama za sebe nejela, nechtěla bych na tak dlouho od syna. Když jsem asi v jeho čtyřech měsících jela k lékaři, kdy jsem byla celý den pryč, tak jsem to obrečela... A to se mi nedělo nic vážnýho a syn byl s manželem, který se o něj taky úplně v pohodě postará ;)
A teda taky by u mě rozhodně hrálo fakt, že člověk nikdy neví, co si z cest přiveze, nejen z místa konání, ale i letiště a spol.
Nicméně něco chytit můžeš i tady, to je asi i o nějaký smůle.
No uvidíš, budu držet palce, at je to v pohodě tak i tak 🙂
Ještě si dovolím dodat, že právě to uspávání bych u nás viděla jako kámen úrazu.
Bylo by mi smutno, že u něj nejsem, když usíná. A to dávno nekojím, usíná při um, který mu manžel v pohodě udělá, ale prostě stejně 🙂
Ja si taky tak trosku myslim, ze jak je to bezchybne napsany hezky v odstavcich, tak jestli to neni nejakej AI vytvor. Jinak by se slecna treba i podilela na diskuzi ^^ (krome toho, ze je ten pribeh na realitu dost funky)
Ja bych jela s chlapem i synem ...
@pilzzee Taky si to rikam. Nebo je to namet na nejaky clanek do casopisu. Paní uz nedopsala detaily na zaklade, kterych by se dalo rozumne rozhodnout a reaguje max. lajky.
@vanilkacka Jo. Je to hnus, melo by se to tady nejak filtrovat. Jenze tyto clanky sem nejspis davaji admini sami.
Další troll, nově založený profil a dotaz, který má sloužit pouze k tomu, aby se tu lidi hádali. Jako stát se může teoreticky všechno, ale kdo by se vdával do Indie? Reakce na odpovědi je nulová. Každý den je tu několik trollích dotazů a jeden větší špek než druhý.
@1pomnenka Ja znam jednu Češku, co žije v Anglii a našla si tam Inda a svatba byla v Indii, takze me to zas tak neprekvapuje.
@1pomnenka nemyslím, že by to měl být troll a pokud je.. Tak je😄.. Ale zas pro by si ceska nemohla vzít inda? 😄 Mám známého co létal a našel si v práci/v letadle ženu Indku.. 😊😄A navíc v ČR je také plno Indu.. Ať už za práci či jako studující.. Tak nevidim proč by nemohli mít svatbu v Indii.. 😊

@tereza0111 Do Thajska trvá let déle, než do Indie, takže co se náročnosti letu týče, to není tak divoký, jako Thajsko. Jinak jak Indie, tak Thajsko jsou země poměrně bezpečné, pokud víš, jak se chovat. Roční dítě bych tam teda taky netáhla, hlavně kvůli tomu, že nebude v imunitě proti hepatitidě A, které bych se tam bála asi nejvíc, a kvůli tomu, že ti prcci ještě nezvládají ani základní pravidla hygieny. Ale jinak no problemo. Pokud tam nehodláš dělat vyloženě cestu po divočině, tak to tak dramaticky riziková země, jako tu některé píšou, fakt není.