Jméno pro kluka Klement. Co si o tom myslíte?

kedlub
6. led 2020

Ahojky,
zvazujeme, ze bychom nase treti ditko pojmenovali Klement, pokud to bude kluk. Znate nejakeho Klementa z Vaseho okoli? Bojim se, aby se mu deti neposmivali Klement dement a take, zda to neni stejne, jako kdybychom mu dali jmeno Adolf (vzhledem k nejznamejsimu nositeli tohoto jmena - Klementu Gotwaldovi)

market177
6. led 2020

Zadneho v okoli neznam, na posmivani bych se nedivala, nejakou prezdivku vymysli na kazde jmeno...me osobne se tohle jmeno vubec nelibi a ja bych se treba bala, ze se nebude libit ani memu diteti...nedala bych, ale co clovek, to jiny vkus 🙂

hankaviki
6. led 2020

Myslím, že jméno Klement je opravdu z tohoto hlediska stejné jako Adolf. Nese stigma svého nejznámějšího nositele. Navíc Klement Gotwald tohle jméno dostal prý jen proto, že se narodil na svátek jména Klement. Že se matce nechtělo vybírat jméno, tak dala to, co bylo v kalendáři v den narození.

jjasmina
6. led 2020

Nikoho takového neznám, ale mě se také nelíbí

hankaviki
6. led 2020

@kedlub Koukni třeba na seriál Gotwald nebo České století (díly, kde Gotwald vystupuje). Uvidíš tam jak tam soudruzi furt na něj pořvávají Klééééémo, to je náš Kléééémaaaa! Jestli se ti to jméno i po shlédnutí toho, jak ho oslovují, jak o něm mluví, bude líbit..tak ho dej..

not_blond
6. led 2020

Je mi 32 a pubertu mám dávno za sebou, ale upřímně, první co mě napadlo když jsem si přečetla nadpis bylo přesně - Klement dement 😀

te_reza
6. led 2020

Vtipné hlášky k tomuto jménu mě první nenapadli, napadlo mě, že to na dnešní dobu fakt není pěkné jméno

kedlub
autor
6. led 2020

Nam prave prislo fajn, ze v dnesni ere vsech Tadeasu, Tobiasu, Matousu, ale take tradicnich Jakubu, Honziku, Adamu , Tomasu,.... je toto jmeno nezvykle, originalni, neokoukane....ale prave to je take jeho minusem, vsichni ho maji spojene s Gottwaldem...., rozhodne nechceme, aby nas synek za nas vyber jednou proklel... Chceme jmeno na pismeno K. Ve hre jsou jeste Krystof a Kristian, ale tech posledni dobou take pribyva....

hankaviki
6. led 2020

@kedlub tak dej Kajetán

pratensis
6. led 2020

Jméno se mi osobně nelíbí, ale hlavně jeho stigma a asociace s ním spojené jsou fakt silné, asi bych se mu vyhnula. Napadá mě, pokud vás oslovuje Klement, tak co třeba Kliment? Mně se tedy taky nelíbí, ale to není důležité.

caverina
6. led 2020

Tak mě je a taky bylo vždy jedno jak často je jméno používané... Mě se líbí a kdybych věděla o více dětech se stejným jménem tak bych to neresila

rebe
6. led 2020

Za mě je to stejné jako Adolf nebo Gustav. Co Karel?

mish_ka
6. led 2020

Mně se třeba Klement líbí, ale manžel ho nechtěl přesně kvůli G. Ze jmen na K se nám líbilo třeba ještě Kilián 👍

beatty
6. led 2020

@kedlub uplne chapu, ze chcete zvolit jine jmeno, nez ma zbytek stada. Ja treba nemuzu ze jmen Tomas, Lukas, Honza, Kuba... To rodice nemeli trochu fantazie?
Osobne si Klementa nespojuju hned s Gottwaldem, reapektive k nemu nemam tak predpojaty postoj. Ale to bude tim, ze jsem narozena po roce 89. A mezi detmi to tak bude vic a vic. Neni to spatne jmeno a rozhodne je lepsi nez treba ten Jan.
Varianta Kliment se vam nelibi, jak pise @pratensis?

market177
6. led 2020

Kristian i Krystof jsou obe hezka jmena 🙂

adel_si
6. led 2020

Já mám doma Kristiána, tak bych ti klidně doporučila toto jméno.. Ale jsem i pro jméno Kilián 🥰 to se mi líbí určitě více než Klement 🙂

korin
6. led 2020

@beatty Takže rodiče dětí s "tradičními" jmény jsou stádo bez fantazie? To trochu přeháníš, nemyslíš?

beatty
6. led 2020

@korin ne, stado je pak tech 5 Lukasku ve tride. Trocha fantazie nemusi nutne znamenat extravaganci, staci jenom vynechat vsechny Tadease, Tobiase a podobne a sahnout klidne po Klementovi. Nebo co ja vim, Frantiskovi a jinych klasickych jmenech.

caverina
6. led 2020

@beatty to není o fantazii ale o tom jaké jméno se mi líbí. Dnes chce být za každou každý orginalni

korin
6. led 2020

@beatty Zrovna Lukáše ve třídě žádného nemáme...Vybírat podle tabulek mi přijde divné, každou chvíli přijde nová módní vlna.

K tématu - Klementa bych nedala. Víc se mi líbí Kliment. Pokud jde o četnost, neznám žádného Kiliána, Kristiány dva a Kryštofy čtyři.

ivana354
6. led 2020

@kedlub Klement, Clement nebo také Clemens je v Čechách díky Gottwaldovi neoblibene jméno, ale je to jméno mezinárodní , pochází z latiny znamená mírný, dobromyslny. Bylo to jméno papežů. Mě se líbí , určitě lepší než Kristián .

mataharyy
6. led 2020

@korin nač být vztahovačná 😉
@kedlub Klement není špatné jméno, je neokoukané a pravděpodobně bude jediný ve třídě a s ohledem na čím dál větší zapomnětlivost obyvatel bych se (zvláště tedy v jeho věkové kategorii) té asociace nebála, takže pokud se vám líbí tak proč ne. Navíc většina dětí v určitém věku své jméno nesnáší, takže v tomto směru bych si taky žílu netrhala ;)

mateees
6. led 2020

Jsem po roce 89 a taky hned gotwald. Ano, mam ho na stejne urovni jako Adolfa. Od K se mi u netradinich libi i Karel, zmineny Kilian...co Kryspin?

meronym
6. led 2020

@beatty Tradicni jmena jsou stokrat lepsi nez vyhrezy fantazie radobyoriginalnich rodicu.

mourovatakocka
6. led 2020

@kedlub Kléma Gotvaldovic :(

similenka
6. led 2020

@kedlub Pokud na K, tak se mi libi Karel. A co Kamil?

kedlub
autor
6. led 2020

Dekuji vsem za nazory. Nemame nic proti tradicnim jmenum a nechceme byt za kazdou cenu originalni, zaroven ale pravda nechceme jit uplne s davem, radi bychom dali jmeno neotrele, ktere nemame spojene se zadnou osobou, jmeno, ktere kdyz zavolame na hristi, neotoci se po nas 5 hlavicek. A ani nechceme, aby se seslo vice nositelu stejneho jmena ve tride, jelikoz potom, aby deti od sebe vsechny ty Anicky a Kubiky odlisily, rikaji jim v lepsim pripade prijmenim, v tom horsim jim vymysli prezdivky. Navic mame typicky ceske prijmeni..... Karel se nam libi a klidne bychom ho i dali, ale manzel ma nyni noveho nadrizeneho Karla🙂 Kajetana zname psa, Kiliana oslika🙈 Kryšpín je dobre jmeno pro maleho kluka, ale moc si neumim predstavit dospeleho muze Kryšpína, at uz jako lekare, zemedelce, instalatera ci v jinem povolani, jak na nej kolegove volaji: “Kryspine, pojd s nami na pivo”. Prochazeli jsme vsechna jmena na K a vysli nam z toho prave Krystof, Kristian a Klement... Chteli jsme se touto diskuzi dozvedet, zda je jmeno Klement opravdu stale stigmatizovano osobou Gottwalda, ci uz to neplati. A zda Vam pri vysloveni tohoto jmena v hlave automaticky tato osoba naskakuje + nadavky Klemente demente, apod. Take jsme se chteli pripadne dozvedet od zijicich nositelu tohoto jmena, zda jim jejich jmeno zpusobovalo v zivote trapeni...

Kamila ma manzel bratrance😉

mish_ka
6. led 2020

@kedlub bohužel Klement = Gottwald bude hodně častá asociace. Kamarádka má třeba syna Kašpara a ještě jsem si vzpomněla na Konstantina, těch taky moc nebude 😉

orchidis
6. led 2020

Nedala bych. Na druhou stranu postřeh... kolik z vás má Josefa? A co takovej Josef Stalin?
Je to téma k zamyšlení, no...

orchidis
6. led 2020

@kedlub Ještě k těm xy hlavičkám... to neodhadneš... ve třídě u našeho syna jsou třeba 3 Sebastiánové, 2 Samuelové, 3 Mii 😀. Myslím, že i Matyáš a Matěj jsou minimálně dublovaní. Kolikrát stačí dát něco obyčejného a vsadila bych boty, že takový Pavel by byl dneska ve třídě těžce originální.

pratensis
6. led 2020

@orchidis To jo, jenže na druhou stranu Josef Lada, Josef Václav Sládek, Josef Dobrovský... Negativní asociací najdeš na kterékoli jméno, když budeš chtít najít. U některých jmen se moc hledat nemusí a nabízí se jaksi sama. Za mě zbytečné si nabíhat jen kvůli touze po neotřelosti.