icon

Jsou ženy v domácnosti lenivé, nebo to jen nechápeme?

matus89slovak
29. pro 2022

Ahojte, pred par dnami som stretol spoluziacku z gymnazia a pustili sme sa do reci, ako sa mame a co robime. Spoluziacka je momentalne zena v domacnosti, ma 8 rocnu dceru a nechodi do prace poslednych 8 rokov. Co ma ale zarazilo bolo, ako sa stazovala ze ludia nechapu ako moze byt doma, myslia si ze je leniva,ked je dcera cely den v skole. Ona vraj ma stale kopec prace a nikto to nechape, kolko toho ma okolo domacnosti, muza a dcery. Byvaju v 3 izbovom byte. Pravdu povediac, tiez som si o nej pomyslel ze musi byt leniva, alebo si skratka uziva jednoduchy zivot bez stresu. Neviem si predstavit, ako moze mat vela prace ked maju maly byt a dcera je cely den v skole. Co si myslite o takych zenach? Su lenive alebo len ja som nechapavy, cudny a nechapem?

Strana
z4
craki
30. pro 2022

@klokanka31 Ty ses asi nikdy nezivila hlavou, ze? 🙂

maxulekapcule
31. pro 2022

Já osobně si to nedovedu představit, je teda fakt, ze doma máme bordel 🤣 ale zase to prilanim k tomu, ze malý 2+1 a dvě malé děti, tuna věci, a vlastně to pak vypadá jako bordel 🤣
Jsem sama s dvěma dětma a nedovedu si představit byt doma. S prvním synem jsem se vrátila do prace po půl roce, s druhým po měsíci. Od jeho dvou měsíců jsem měla dokonce půl roku práce dvě, ale to už jsem opravdu padala na hubu, ale šlo spíš o velmi brzké vstávání a prokojene noci. Podotýkám, ze ten mladší jezdí se mnou do prace celou dobu.
Ale každý to má jinak, a když pracovat nemusí... Ale za mě určitě ne, nejenže potřebuju prachy, ale nejspíš bych se doma zbláznila 🤣

kupi
31. pro 2022

@matus89slovak Tohle je prostě na každé rodině, jak to má nastavené. Já jsem doma už cca 15 let a rozhodně se nenudim, za dopoledne, když jsou děti v institucích poklidim dům (máme docela velký dům s velkou zahradou, takže je pořád co dělat) a udělám vše, co je potřeba (někdy se stane, že si celé dopoledne třeba čtu a nebo se proste venuji sobě- kadernice, cvičení, kamarádky..) a odpoledne mám čas na děti- úkoly se synem, taxikareni na kroužky, spolecne aktivity, nemyslím si, že bych byla domácí putka, ale prostě nám to tak vyhovuje, jo a neumím vařit-vaří manžel, takže jenom kuchařka a uklízečka taky nejsem

zrzeckas
31. pro 2022

Ja bych rekla, ze jsou dve varianty a zalezi, do ktetere dotycna spada.... ta prvni je, ze se stara a naplnuje ji to. Kolem domacnosti je spousta prace a povinosti a stejne jako bych nerekla materska/rodicovska dovolena, ze to je dovolena, tak zena v domacnosti, ze je lina a nechce se ji delat....ovsem to musi byt nejak videt a zaroven vsichni musi pochopit, ze chce i chvili pro sebe a nejak vypadat nebo tak .... dovolenou si zaslouzi vsichni 😃 a nerikam, ze by ji ostatni nemeli pomoct (deti postarat o zvire, uklidit pokojik atd at se uci, muz posekat travnik a takove ty chlapske prace, ci podobne...doma je vzdy prace dost) ...(tak nejak ve zkratce)... A druhy ...je lina a nechce se ji delat, tak je doma a doma nedela zrovna tak.... zanedbava domacnost, nevari atd.... ne vzdy je na vse nalada, ne vzdy se neco chce, ale kdyz obcas nekde na netu/telce vidim jak neco vypada, tak si snad reknu, ze to neni ani mozne ... ok, muzu i o praci prijit a nenarazit na zadnou, co me treba vyhovuje (vzdalenost,cas...), ale kdyz kolikrat vidim, ze umyvadlo je hnede, zachod podelany, to si reknu, ze duvod je jinde a ne, ze nemuze sehnat praci 🙈

fire85
1. led 2023

@nita1984 no to asi každý má rád pohodu, ale tak hlavně aby to sdíleli všichni. Pokud se uživite tak je to ok.

koordinatorka_odboje
1. led 2023

@matus89slovak a ty si samozřejmě myslíš, že vypraví děti do školy a 8h se válí a že to tak má 365dní v roce, že.

kecalka2
1. led 2023

Hele, také jsem měla takovou možnost. Ale pro mě by to nebylo. Po RD jsem nastopila na poloviční úvazek, momentálně mám už plný. Syn 7 let. Kdybych byla doma a naplňovalo by mě to, tak bych syna přihlásila na víc kroužků a který by ho bavil, tak bych mu ho nechala a dávala několikrát týdně. Takhle jsem ho dala na dva, z toho od ledna mu jeden usekla, protože ho stejně nebavil a my byli uhoněný. Takže mu zůstal 1, plus jeden školní. Žádný vrcholový sport nedělá, nedali bysme to ani časově. Vadí mi spíš ženy v domácnosti, které sosají dávky a žijou jak socky. To mi vadí hodně. Tam takové ženy se stejně dětem moc nevěnují a jsou opravdu lenivé

pavlinar
2. led 2023

Ahoj vespolek. Ja teda dekuju za diskusi. Ono tady vetsina temat se da odmavnout tim, ze.. do toho ti/nam nic neni, udelej si test, jdi k doktorovi, zavolej na socialku, vyres si to s manzelem. Ja tu rada ctu takoveto hlouposti, na odreagovani.
Na prvni dobrou bych pani taky odsoudila, ze je lina. Ale zalezi na okolnostech, jak psaly holky, to mi prislo zajimave.. ze zalezi, co vse dela. Muze chodit do prace a presto byt lina. Ja osobne si v praci spis odpocivam od domaciho kolotoce, uklid nesnasim a polde toho to ted tak bohuzel vypada. A tohle by pro me nebylo. I KDYZ... kdybysme meli dost penez, a ja i nejaky pasivni prijem nezavisly na manzelovi (ten pohled do budoucna a co by kdyby je taky super bod k uvaze), dokazu si predstavit, ze bych se nenudila, vse v klidu obstrala, mela cas na sebe, uzivala si ty prachy. Obcas na brigadu pro zpestreni.. Pokud tak tak vyjdou, je to za me nesmysl.
A drazdilo by me kdyby pani povidala, jak toho ma hrooozne moc. Kdyby to popisovala, ze te prace kolem domacnosti a rodiny je dost, a takhle ma cas i na sebe, na konicky, tak za me OK. Zavidim 🙂

ferda90
2. led 2023

Ono je to fakt hrozně individuální. Musí s tím souhlasit oba, musí si to dovolit, mít dost financí a vystačit si jen s jedním příjmem. Hlavně by s tím měli souhlasit oba. Najdou se mužský, kteří se,, bojí,, ženské něco říct, takže se vším souhlasí i když se jim to nelíbí. Taky je dobré myslet na to,že jednou se bduoi hodit odpracovane roky do důchodu. I když teď někdo říká, že už žádný důchod nebude, ale co my víme... Taky záleží jestli ženské nevadí byt plně závislá na někom co se týká financí, já osobně bych tohle nechtěla. Mám ráda když mám své peníze a nemusíš být závislá na druhém. Mám v okolí pár kamarádek, které jsou třeba na mateřské dovolené. Chtějí být doma co nejdéle jelikož je jejich práce nebaví, jinou nemají tak se jim prostě do práce nechce,bud mají delší mateřskou nebo hned plánuji druhé dítě, tudíž budou doma např 6 let a více. Já si nedokážu představit být X let doma. Nyní jsme na mateřské, je to fajn, jsem doma s malým, hrajeme si, spíme do 10 hodiny, paráda. Ale do práce se trošku i těším, budu mezi lidma, holky v práci jsou fajn a penízky se taky hodí, co si budeme podívat. Člověk si může víc dovolit než když je na rodičovském příspěvků. Sociální kontakt s lidmi je důležitý.

Strana
z4