icon

Jsou ženy v domácnosti lenivé, nebo to jen nechápeme?

matus89slovak
29. pro 2022

Ahojte, pred par dnami som stretol spoluziacku z gymnazia a pustili sme sa do reci, ako sa mame a co robime. Spoluziacka je momentalne zena v domacnosti, ma 8 rocnu dceru a nechodi do prace poslednych 8 rokov. Co ma ale zarazilo bolo, ako sa stazovala ze ludia nechapu ako moze byt doma, myslia si ze je leniva,ked je dcera cely den v skole. Ona vraj ma stale kopec prace a nikto to nechape, kolko toho ma okolo domacnosti, muza a dcery. Byvaju v 3 izbovom byte. Pravdu povediac, tiez som si o nej pomyslel ze musi byt leniva, alebo si skratka uziva jednoduchy zivot bez stresu. Neviem si predstavit, ako moze mat vela prace ked maju maly byt a dcera je cely den v skole. Co si myslite o takych zenach? Su lenive alebo len ja som nechapavy, cudny a nechapem?

Strana
z4
eviicka
30. pro 2022

@nita1984 problémy můžou vzniknout kdekoli, jak v instituci, tak při domácím vzdělávání, na kroužcích... ale taky ani v jednom problémy vznikat nemusí...

K tématu, já znám dva lidi, které za trochu lenive považuju a kupodivu oba do zaměstnání chodí. Ale nepředřou se tam ani jinde, kdekoliv se snaží najít nejsnazší cestu a jakýkoliv úkol či problém rychle přehodit na někoho jiného. To je u mě definice lenosti a ne to, jak má nastavení rolí nějaká rodina.

klokanka31
30. pro 2022

@veruuu_kubesovic Když nechceš kariéru tak jsi automaticky líná veš 😃

klokanka31
30. pro 2022

@eviicka Takovýho línýho má manžel v práci. Pořád na mobilu, svou práci háže na ostatní, a jen co to jde, háže se na ošetřovačky 🙄

llluckaaa
30. pro 2022

@klokanka31 a automaticky - když jsi pracující žena, tak tvé deti trpí cele dny v institucích a doma mas bordel 😀

ferda90
30. pro 2022

@matus89slovak já to upřímně taky nechápu. Myslím si, že to je pohodlnost, ale to je jen můj názor. Já bych sama za sebe nechtěla být doma, nechodit mezi lidi a být jen jako,, uklízečka,kuchařka, máma. Neříkám, že to je špatně, jen to máme asi každá jinak a taky by mi vadilo, že bych byla plně závislá na muži, mám ráda když mám své finance a jsme pokud možno nezávislá na druhých. Věřím, že práce doma je dost, i když člověk denně asi úplně neuklízí. My máme domácnost doma s přítelem rozdělenou, jednou uvaří on, jednou já, u úklidu taky pomáhá.

rexinka
30. pro 2022

@klokanka31 Je to on, uz jsem to tady psala v jinem komentari. Nad manzelkou se podivuje, ze chce vydelavat, spoluzacku resi, ze nepracuje. 😃
https://www.modrykonik.cz/forum/rodinne-problemy/je-manzelka-zlatokopka-kdyz-chce-vyssi-standard/

felixfelicis
30. pro 2022

@klokanka31 ty deti se uci cele dopoledne, co vic nez ty ukoly bys chtela delat? Deti se specialnimi potrebami urcite potrebuji vic pece, ale ja mam dite zdrave a v prvni tride je to opravdu frk frk.

felixfelicis
30. pro 2022

Urcite lina neni, on clovek ruznymi pseudocinnostmi zaplni den, ani nemrkne. Ale mne osobne by to bylo malo. Mam srovnani (minuly pul rok deti v institucich a ja doma) a ony se ty podstatne veci v domacnosti stihnou i s praci. Je samozrejme potreba premyslet trochu dopredu a neodstehovat se na kraj sveta, odkud se deti do 18 samy do skoly nedopravi. Stejne tak nedat dite do druziny - to by v nasem pripade bylo spis za trest - tam jsou vsichni kamaradi, tam je ta volna, "skolkova" hra v grupě, to opravdu v domacich podminkach nevytvorim (a jo, nase druzina je vekove smisena). Od sveho navratu do prace se potykam s tim, ze cast okoli automaticky vidi mou praci jako mene dulezitou, kdyz nas zabezpeci manzel (i kdyz rozhodne nepracuju za par supu). Asi to vidim moc zkreslene tou osobni optikou, ale docela me urazi, ze az na cestne vyjimky se tu automaticky predpoklada, ze ten tak nezbytne nutny domaci servis bude zajistovat zena a ze je to v poradku. V tomto souhlasim se zakladatelem, ze od muzu mame opravdu ocekavani jina - bohuzel...Kazdopadne nejlepsi by bylo popovidat si o spoluzaccevs kamaradem u piva a neresit ji verejne na socialnich sitich😜

drep
30. pro 2022

@felixfelicis ono totiž v čechách jsme strašně zkostnatělí. Já zase poslouchám, proč jsem si vzala chlapa, kterého “živím” (čti pracujeme oba, ja vydělávám víc, ačkoliv můj muž to ve svém oboru dotáhl skoro až na vrchol a na poměry oboru je slušně placený, ale holt já mám lukrativnější obor). My tady umíme pseudorespektovat jen to, když to ostatní dělají přesně jako ostatní: buď pracujou oba nebo ona je doma a on živí rodinu, plus samozřejmě i kdyby oba pracovala, tak ale byla na rodičovské dovolené alespoň tři roky. Cokoliv jiného je divné a je třeba si ukázat prstem. Sice to znám spíš z modrého koně než z mého okolí, ale myslím, že je to vlastně taková dobrá sonda do uvažování lidí mimo mou sociální bublinu.
Každopádně logiku té otázky nechápu. Předpokládám, že i kdyby se ženy usnesly 100% většinou, že je lenivá, tak ženě z dotazu je to u zadnice, stejně jako mě je u zadku, že jsem pro někoho kariéristka…

felixfelicis
30. pro 2022

@drep my doma zijeme docela vetsinovy model, a stejne hrozne bojuju s tim, ze porodem deti jsem se v ocich nekterych stala hlavne MATKA a pak mozna hodne v zavesu jeste neco dalsiho. Na jednu stranu tu v diskusich vsichni horuji za to, ze deti jsou obou a na domacich pracech se maji taky podilet oba, ale v pristupu k praci (nebo prace vs. pece o deti, kdo si vezme OCR apod.) to najednou jakoby neplati. Pohybuju se skoro jenom v prostredi vysokoskolaku a hodne to resi i kamaradky,jakmile chteji delat svou praci plnohodnotne, a ne jen jako "privazek" k praci muze. To jsem v roce 2022 necekala a ve sve bubline uz vubec ne, tak je to ted pro me velke tema. Ale uznavam, ze tematu diskuse uz jsem se vzdalila.

klokanka31
30. pro 2022

@felixfelicis Tak třeba já s dcerou budu chtít dělat o kousek víc než jen povinné úkoly, zjistit jestli učivu opravdu dobře rozumí...přece jen učitelka bude mít dětí cca 25, tak nebude mít čas se každému důkladně věnovat a zjistit jestli opravdu všechno chápe.

skurinka
30. pro 2022

Ja byla s detma do jejich 10let. Manzel mel narocnou praci a ja mela I Problem ze s detma vas proste nechtel nikdo zamestnat. Abych pravdu rekla nelituju toho.. Ted jsem si pred par lety zridika 'detskou skupinu"a jsem spokojena.

drep
30. pro 2022

@felixfelicis v diskuzích horují, jak jsou děti i domácí práce společné, ale když dojde na diskuzi o střídavce, tak to jsou najednou děti matky a otec má být rád za dva víkendy v měsíci, ale to už se odkláním od tématu ještě víc.
Já samozřejmě naprosto chápu, jak to myslíš, já jsem víc obklopená rodinami, kde je mámy plat ten větší nebo minimálně stejně významný, takže u nás je ta rovnocennost nastolená vpodstatě zvnějšku. Ale i tak, já jediné co můžu dělat je, že ukazuju okolí, že to jde i rovnocenně. Že i máma může být odborník. Že i táta může být na očr. Nic lepšího jsem zatím nevymyslela.

ruzovyjednorozec77
30. pro 2022

Je to o tom, co komu vyhovuje. Ja bych taky brala byt doma a vzhledem ke trem detem nejspíš i nejaky cas doma budu. Ja zas pochybuju, ze jsou šťastné ty, co se kasaji jak jsou pracovite a s vyplivnutou dusi maji denne miliardy povinnosti, ktere nestihaji, rvou jsou vztekle....

rebe
30. pro 2022

Většina chlapů v práci pracuje maximálně 8-10 hodin denně, a to jen a pouze 5 dnů v týdnu, necelých 11 měsíců v roce. A to ještě shovívavě zavírám obě oči nad tím, že málokdo celou pracovní dobu opravdu pracuje. Vídala jsem v timesheetech, jaká je produktivita práce. Tak pojďme debatovat o tom, proč jsou ti chlapi v zaměstnání tak šíleně líní. Nebo si jednoduše užívají jednoduchý život bez starostí o domácnost a děti? Nebo vás jenom žere, že sám nedokážete zabezpečit rodinu tak, abyste nemuseli žít v křeččím kolečku a honit se ve stresu a starostech za výdělkem na běžný život?

ferda90
30. pro 2022

Myslím, že záleží na každé ženě a na možnostech jaké kdo má. Pokud muž vydělává fakt hodně, tak si eventuálně může ženská dovolit být doma s dětmi a pokud to Teda tě ženě nevadí, že nemá sociální kontakt s ostatními lidmi, jaký by měla třeba v té práci. Pak ti jsou ženské, které jejich práce baví, naplňuje, mají ní rádi. No a pak tu jsou ženské, které svoji práci rády nemají a hledají různé možnosti jak se do ní nevrátit 🙂 Každopádně je to každé věc, ale nemyslím si, že by se nedala azvlafniut domácnosti, děti a práce. Ono taky záleží, jestli vám doma někdo s domácnosti pomůže nebo ne. Pokud je manžel/partner na,, baterky,, a nepomůže, jen čeká kdy bude jídlo a uklizeno, tak je to úplně o něčem jiném, než když je doma muž, který taky přidá ruku k dílu, postará se, uklidí, uvaří

sari2709
30. pro 2022

Takže já patřím k těm, na kterou koukají že jsem doma. 😃
Ano jsem 10 let doma. Pomáhám příteli, který je OSVČ a pracuje z domu, pomáhám mu, když jsou děti ve škole. Potom klasická péče, jako každá jiná žena. Tento styl nám vyhovuje, protože jsem rodina, co ráda cestuje a chceme si co nejvíc času užít s dětmi a nemusíme se nikoho prosit o dovolenou.

klokanka31
30. pro 2022

@ferda90 Taky je ale rozdíl jestli pracují jako dělníci/prodavači, nebo si sedí v kanceláři. Pokud si sedí u počítače tak na domácí práce určitě je síla i nálada, ale pokud x hodin stojí na nohou, nezastaví se a pak ještě čeká jedna šichta doma, koho by to bavilo.

kevi1
30. pro 2022

Lenivost nema nic spolocne s tym, ci je zena doma. Ja som lina v domacnosti, radsej by som si vystrelila mozog z hlavy, jak travit dni tym, ze varim a peciem a lestim byt, tak radsej chodim do prace 😉

nita1984
30. pro 2022

@klokanka31 tady si dovolím velmi nesouhlasit. Práce hlavou muže být výrazně náročnější než šplhat po střechách. To, ze někdo “sedí v kanceláři “ rozhodne nejde považovat za nenáročnou práci .

kevi1
30. pro 2022

@klokanka31 prosim??? To akoze ked sedim v kancly tak mam silu a naladu prist domov a driet okolo domacnosti? My mame tak mentalnu narocnu pracu s manzelom, ze obcas zo seba nedostaneme po praci suvislu myslienku a sme totalne vycerpani

mendywendy
30. pro 2022

@matus89slovak a vy to tu řešíte proč? Všeobecně nechápu proč lidi oslovují cizí lidi na sítích a neprobíhají své starosti s reálnými přáteli 🙈

llluckaaa
30. pro 2022

@klokanka31 Prej ze když si někdo v práci jen sedi v kanceláři u PC, tak je síla i nálada na domácí práce 😂 Holka, měla by sis to jít zkusit 😉 Hele, nemyslíš si, ze lidi dostávají výplatu jen za to, ze sedí na prdeli u PC a cumi doblba, ze ne? 😀

atinkaa
30. pro 2022

@matus89slovak chlapce zlaty, ty nas tu teda reprezentujes, ti poviem😀

ale vazne, holky ti snad napisali vsetko podstatne, ja skusim este inak:
1 - tej kocke bohapusto zavidis a nevies ake to je byt v jej topankach, pozeras na to svojimi ocami, vychadzas zo svojej rodiny a zo svojich priorit a u nich to moze byt uplne ale uplne inak
2 - nemusi mat doma ani kazdy milimeter do puntiku vyluxovany, mozno je prioritou dieta, nie kazde skolopovinne dieta je do 17.00 v skole, prekruzkovane kazdodenne, to nie je nic proti tymto modelom (ak by to niekto chcel citat ako vytku), mozno si len chce svoje dieta uzit, venovat sa mu, vychovat ho podla seba a ich zaujmov, nie to len zaplatit a nechat nech to na kruzkoch, v druzinach riesia ini za nich
3 - mozno ma manzela s narocnym povolanim a tak od nej ani nemusi chciet 2x denne teplu stravu ale ak je to niekto kto ma povinnosti a vela co riesi inde, tak by sa s nou ''tak zodpovedne ako by si to rad ty nerozdelil'', pretoze nechodi vykladat bednicky do tesca ani mu nekonci pracovna doba striktne na 16.00 a nemoze urobit ako Eviku ve filmu, teatralne ''padla'' a letiet domov, a je uplne jedno ci je to manazer na vysokej pozicii, alebo vysokoskolsky ucitel alebo niekto kto robi vo vyskume, lekar....jednoducho su zamestnania alebo skor povolania, kde ten druhy ak robi tu ''peci kolem nej'' tak prispieva k tej vede a vyskumu rovnakym dielom.
4 - bod tri si precitaj zakazdym ked ta napadne zavidiet jej peniaze navyse, ak tusis kolko penez je nielen v slovenskom ale aj v ceskom zdravotnictve, skolstve a vede tak by si mohol tusit, ze to mozno az take zlatokopske od nej nie je, mozno je len zlata na rodinu orientovana a takto sa dohodli a vyhovuje im to
5 - naopak je to casto odvazny pocin, pretoze mnoho ludi vidi to, ze nepracuje ale ak si niekedy bol v pozicii toho, kto prijima do zamestnania, personalista, pracovny psycholog, tak tusis, ze kopa inych ludi jej neskor bude davat este neprijemnejsie otazky ako ty a mnohi dalsi zavistlivci ''z ulice'', inymi slovami sama odvazne si stazuje svoju poziciu na pracovnom trhu a tiez nevies ako ma poriesene dochodkove zabezpecenie, teda nevies ''ci zaspava s takou lahkou hlavou, ako to ty svojim externym okom vidis''
6 - a posledna snad najdolezitejsia vec, ja viem,ze roky komunizmu su peklo pre nasu spolocnost, pre slovensku este aspon raz tak ako pre Cesko, no nikdy nic nebude vsetkym rovnako - vsetkym rovnako mame casto aj v nemocniciach, v skolach, vsade a znamena to, ze kym mys zabijes davkou ''rovnakej pece'', tak slon je furt hladny a ma pocit, ze sa mu nic nedostalo, teda to rovnako by malo byt s prihliadnutim na individualne rozdiely, na to, co si praje/nepraje dotycny, ak sa na to pozrieme z tvojho uhlu pohladu, tak teba vydesilo, ze by to nedajboze mohla chciet tvoja manzelka, ak nejaku mas a pripadne ta laka myslienka lezania pri telke a cakanie na dieta navratene zo skoly, to je predpokladam chlapska perspektiva takeho toho ''obyc muza'' co by robil on a kolko byt tak doma, aj preto su tak hotovi, mnohi, ked sa vymenia role a maju ostat tyzden so svojimi detmi, tak uz im ani ta materska dovolenka nepride az tak dovolenkova, teda koncim s tym co som zacala. Nezavid, dopraj spoluziacke a ak ta laka jej zivotny styl, tak si ho skus, ja ti to napriklad doprajem. Ostava ti uz len zmanazovat, aby si sa pred tu telku vystriet mohol a nemusel nic. Ci?

(toho sa tyka aj ta tvoja veta nie uplne pravdiva, ze kolko muzov ak by nepracovalo, tak by bol ohen na streche, tusis, kolko ich je takych? nepracuju, ak aj ano, neprispievaju, pridu a nic z nich a kolko zien k tomu vsetkemu este oddrie aj tu peci aj to v praci, aby nakupili a zivili takyto kus, zacitaj sa tu na MK poriadne, nezavid zenam co podla teba maju jednoduchsie, skor sa rozhliadni okolo, ci by si este nejakym nemohol pomoct, mozno nemusis od manzelky chodit daleko, staci ak pomozes jej, svojej mame, jej mame - svokre svojej... zena uz z teba nebude, tak skus zo seba vykresat aspon poriadneho chlapa!)

drep
30. pro 2022

@klokanka31 no, mívala jsem mnohem víc síly na cokoliv po záchrankové dvanáctce na nohách a v poklusu než po osmi hodinách u počítače v ambulanci praktika. Na tobě je fakt poznat, jak jsi nikdy nepracovala a nemáš tucha, co to znamená mít psychicky náročnou práci.

iwurosima
30. pro 2022

Hrozně bych to chtěla stejně. Jsem vnitřně nastavená na to být hospodyně a starat se o ostatní. I když mám skvělou práci, která mě baví, ve skutečnosti mě vůbec nenaplňuje a už téměř 4 roky pláču po dobách, kdy jsem byla na mateřské a měla spoustu času na domácnost a hlavně na děti. Moc závidím a přeju všem, kdo si tohle můžou dovolit 🤩

felixfelicis
30. pro 2022

@klokanka31 muzu mluvit za prvni pololeti 1. tridy, kdy se jede hlavne vybarvovani, v matice scitani do 6...v prvouce si pripomeli, ze existuji Vanoce a ze v lese zije prase divoke, liska, veverka a zajic. ZS poskytuje skutecne zakladni vzdelani prizpusobene tomu, aby ho mohl absolvovat temer kazdy, tam moc neni co chapat. Prvnacek uz nepotrebuje mit maminku 'za zadkem' cely den jako batole. Alespon ten nas je rad za kamarady nebo si klidne sam neco u stolu hodinu vyrabi takze ja bych se s 1 osmiletym ditetem doma citila nevytizena.

ferda90
30. pro 2022

@klokanka31 to ano, já pracuji na tři směny a fyzická zátěž 3,přítel dělá v kanclu jen ranní, proto mi dost i pomáhá, ale to je vše o domluve taky.

dolfina
30. pro 2022

@benetka přesně tak, holčička je kolem 12 doma.

craki
30. pro 2022

@matus89slovak Zila jsem tak a za me nic moc 🙂
Jako chapu ji, muze se venovat dceri, bytu, sobe, ale neni to pro kazdeho.. Verim i tomu, ze napr. nema moc kamaradek, protoze ji kazdy odsoudi...
Ja treba utekla do prace, byt na castecny uvazek, ale po rodicaku s 2 detma (s tim ze predtim jsem do prace nechodila) jsem potrebovala mentalne preladit na neco jineho nez dum zahrada deti... Nenaplnovalo me to. Tvoji kamaradku treba ano 🙂
Pruser je, kdyz tohle nemaji partneri hozene stejne.... Ale kdyz dceri kamaradky je 8, tak ma plnou podporu partnera predpokladam... Jinak se to muze pekne osklive zvrhnout

Strana
z4