Kastrace štěněte. Co myslíte?

hankasva
23. srp 2022

Ahoj holky, dnes mám tedy šílený den. Náš 8. měsíční čuvačí kluk si poranil nohu a musela sem na veterinu. Bylo to celkem výživné, už ta doprava atd.. Ale teď k mému dotazu.
K mému překvapení veterinář navrhl zda nechci psa vykastrovat že to je pro nejlepší když není s PP.
Celkem mě překvapil. Nemám s ním pohromadě fenku a ani nemám v úmyslu s ním krýt. Navíc mi tedy přijde moc mladý. Co myslíte?

ee.liska
23. srp 2022

@hankasva určitě kastrovat 😉

honatko092
23. srp 2022

Podle mě brzy, kastrovala bych po 18 měsících nejdříve. Jinak já jsem celkem pro, v případě nějaké "nehody" (nevím, zda je pes v bytě nebo na zahradě) aspoň nebudete mít starosti se štěňaty a co je asi důležitější, nebude se rozmnožovat pes bez PP. Já jsem obecně proti psům bez PP, už jsem viděla, co to udělalo s některými rasami psů, s jejich zdravím i povahou. Ale to je jiné téma, do toho se pouštět nechci 😊

hankasva
autor
23. srp 2022

@ee.liska takové mládě?

hankasva
autor
23. srp 2022

@honatko092 jak sem psala, nemám psa s žádným psem ani fenou a těžko dojde k nehodě když chodi ven jen se mnou.. Ale to také nechci řešit.. 🙂

honatko092
23. srp 2022

@hankasva Pokud ho máš na zahradě, tak může utéct, to jsem tím myslela 😉 Nebo se může utrhnout z vodítka. Už jsem to viděla i zažila. Třeba náš 12 letý chodský pes, který nemohl kvůli kyčlím vstát, přeskočil 1,50 m plot a pustil se za fenou. Naštěstí jsme ho tenkrát odvolali. Kastrace je taková jistota.

hankasva
autor
23. srp 2022

@honatko092 jo tak. No ještě se mi toto nestalo ani u předchozího, ale samozřejmě stát se může cokoliv.
Řeším teď spíš ten věk, což mi přijde moc brzo.

ee.liska
23. srp 2022

@hankasva obecně se kastruje před pubertou

ee.liska
23. srp 2022

Pokud věříš doktorovi, dej na jeho rady. On pejska zná. Pokud mu nevěříš, najdi jiného. Tady ti nikdo odborně neporadí

janety32
24. srp 2022

@ee.liska i tady jsou veterinářky, nemyslíš?

janety32
24. srp 2022

@hankasva Obecně se rozhodně pes před pubertou nekastruje. Naopak je doporučeno kastrovat po dosažení jak pohlavní, tak tělesné dospělosti, která u čuvače rozhodně není v 8 měsících. A přistupuje se k tomu, když je potřeba zabránit krytí nebo při zdravotním problému, ani jedno tu není splněno, osobně nevidím důvod...

hankasva
autor
24. srp 2022

Moje štěně je zdravé takže tam zdravotní důvody nejsou. Veterináře mám nového z důvodu stěhování.

dashyyy
24. srp 2022

@hankasva kastrace nemusí mít nutně zdravotní důvod.. u psů, kteří nejdou do chovu se doporučuje hlavně preventivně např. kvůli rakovině varlat, konečníku, problémům s prostatou jako další + vidím období hárání, kdy by mohl mít tendence utíkat, hodně očůrávat kde co.. já jsem to řešila loni u svojí feny a moc lituju, že jsem ji nenechala vykastrovat jako mladou, protože když se to řeší pak akutně, je to jako tahat psa hrobníkovi z lopaty ☹ ☹ já mám s dalším psem jasno, hned jak to půjde, nechám kastrovat ať je to čuba nebo pes.. jinak strýček google říká, že ideální období je mezi 9.-12.měsícem u psa, ale možno už od 5. měsíce

guliii
24. srp 2022

Kastrovat bych nechala, my tedy nechávali kastrovat jednoho ovčáka (jednokulcak) chvilku před prvním rokem. Měli jsme psi bez PP i s PP. Jinak jsme kastrovali po roce až roce a půl. Tak nám to doporučoval náš veterinář. Já bych ho nechala do roka a půl, je to velké plemeno, dospívá později. Malé plemeno bych kastrovala klidně dřív.

hankasva
autor
24. srp 2022

O kastraci jako takové zatím neuvažuju, ale spíš mě zarazilo že by to dělal tak mladému psovi.. Spíš štěněti.

dandaa
24. srp 2022

Mám fenku 10 měsíců a jde na kastraci příští měsíc, jelikož už hárala. Kluka jsem taky nechala kastrovat v roce . Vždy vše na doporučení veterinářů. Mladý pes vše lépe snáší.

jjasmina
24. srp 2022

@hankasva kastrovat stopro

hankasva
autor
24. srp 2022

@jjasmina díky jak sem psala neřeším jestli kastrovat, ale v jakém věku je to běžné.

estrella5
24. srp 2022

Jednoznačne kastrovať... Najmä z dôvodu zdravotných problémov (preventívne). A kedy? Tu sa názory často líšia. V niektorých krajinách je dokonca bežné kastrovať v šteňacom veku - čím skôr sa pes/fena vykastruje, tým je nižšia pravdepodobnosť vzniku určitých (vážnych) ochorení. Ale zároveň ak prebehne kastrácia u šteňaťa príliš skoro (ale to sa fakt bavíme o malých šteňatách) môže sa stať, že sa mu také to mentálne dospievanie ako keby "zastaví". Väčšinou sa odporúča fenky kastrovať po prvom, príp.druhom háraní. Psov si už žiaľ presne nepamätám (máme fenu, ale zaujímala som sa o kastráciu všeobecne).

klpoiu
24. srp 2022

Opravdu je nejlepší kastrovat pejska před nástupem te pravé puberty. Čím větší pes,tím později nastupuje puberta. U těchto větších plemen mezi 9-12 měsícem. Malá plemena i dříve.
A máme pejska,který byl kastrovaný 9mesic. A zůstal tak nějak pořád jako hrave štěně.

hankasva
autor
24. srp 2022

Já sem se ještě poradila s jedním veterinářem kterého mi doporučila známá a ten mi řekl že dřív jak v roce a půl by do kastrace nešel.