icon

Koronavirus - už toho mám dost!

jitulasek
11. kvě 2020

Milé dámy, nevím, jak vy, ale já už mám naší vlády plné zuby. Je mi úplně zle, jak si na současné situaci Babiš a spol. vylepšují svůj mediální obraz a omezují naši svobodu. Na Primulovy kecy jsem už alergická - nejdřív několik let uzavřené hranice, teď tvoření komunit o třech rodinách - ten se už fakt pomátl...
Zpočátku jsem se na to dívala jinak, měla jsem obavy o rizikové skupiny lidí, poctivě jsem i s dětmi nosila roušku, izolovala se, jak to šlo, smířila se s tím, že jsem na šest týdnů přišla o výdělek... brala jsem to jako nutnou daň pro obecné dobro. Ale poslední tři týdny se dějí věci, které mi už hlava nebere - např. okamžité zrušení zákazu volného pohybu - ze dne na den... Pak postupné prosakování "nevítaných" informací o tom, jak je kvůli Covidu zmrazená téměř veškerá další zdravotní péče - např. screeningy, takže ženy s bulkou v prsu hledají několik týdnů jedinou otevřenou ambulanci a utíká jim drahocenný čas. Článek zde:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kvuli-rouska...
Píše zde i o vyložené škodlivosti nošen roušek u dětí a já s ní naprosto souhlasím. Ani WHO nedoporučuje plošné nošení roušek a my to máme nařízeno!
Článek zde:
https://eurozpravy.cz/domaci/zdravotnictvi/valk...
A naši papaláši si ještě dělají videjko, ve kterém se kasají, že díky rouškám jsme epidemii zvládli a že by ostatní měli následovat našeho vzoru?!
Nějak mi začalo docházet, že je něco "shnilého ve státě českém". Urputně se tady bráníme coronaviru, takže na něj u nás zemřelo méně lidí než na chřipku, ale že kvůli tomu bude za pár měsíců až let násobně více lidí umírat na rakovinu nebo nedostatečnou péči v případě jiné nemoci, o tom se moc nemluví. A že nás to vede do krize, je už teď jisté. Hodně zajímavě o tom už v březnu psal bývalý bankéř ČNB:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonom-cesko...
Nevíte, jestli neexistuje nějaká skupina, která sdílí tyto názory? Když se nás spojí hodně, tak snad už budeme slyšet.
https://nazory.aktualne.cz/udej-toho-kdo-se-lis...
Omlouvám se za délku příspěvku, ale muselo to ze mě ven, už jsem kvůli tomu včera ani nemohla spát - kde je ta svoboda, za kterou se před třiceti lety bojovalo?

babanci
13. kvě 2020

Taky mi psala dcera,že se školka sice otevře,ale učitelky psaly rodičům,že jsou starší a rizikové a ať děti do školky nedávají,pokud to není bezpodmínečně nutné. Takže budou mít ve třídě místo obvyklých 8 dětí jen dvě.

alcar
13. kvě 2020

@babanci a to se vyplati 😂

alcar
13. kvě 2020

Chudaci deti, budou ve dvou ve skolce. Jaky je rozdil v riziku nakazeni 8 vs. 2 deti ? Bozinku, jeste bych pochopila, kdyby tam mely 24 deti, ale kvuli 8 deti prosit rodice, at tam decka nedavaji? Svet se zblaznil... 🙏🤔

babanci
13. kvě 2020

@alcar Ony se bojí o sebe,paní učitelky. Myslím ale,že i když tu není "fírus",tak jsou děcka často nemocná,jak to,že paní učitelky přežívají? Naší malé je to hrozně líto. Chodí se na školku dívat a mávat jí.

alcar
13. kvě 2020

@babanci no proc ji tam tvoje dcera neda? Vis co, ja bych se mohla zvysoka vykaslat na nejake prosby ucitelek. Kdyby to bylo za beznych okolnosti behem roku, kdyz jsou nejake prazdniny, tak budiz. Ale po tom, co byly tri mesice doma, tak to ani prd. Nas teda nastesti zadna ucitelka neprosila ani nezadala. To by zkusily. Ja decka do skolky davam a je mi jedno, kolik jich tam bude. Otvira se? Otvira. Takze nejaka jejich opatreni a nedostatek ci rizikovost personalu nejsou muj problem. Ja mam deti zdrave a pokud se nakazi, tak budou mit muj autogram, ze jim nebudu delat problemy.

babanci
13. kvě 2020

@alcar Je na mateřské. Takže dle učitelek nepotřebuje.

babanci
13. kvě 2020

@alcar Sice nepotŕebuje,to je pravda,ale malé jsou 4 roky a po dětech touží. Jenže ty na hřišti nejsou. Kamarádky dcery se bojí sdružovat s jinými,tak lozíme po polích a v lese. Snažíme se jí maximálně věnovat,ale vrstevníci chybí. A ségra je mimino.

marketka_m
13. kvě 2020

já upřímně učitelkám nezávidím.. ono po boji každý generál.. ale kdyby někdo z rodiny onemocněl tak rodiče prvně půjdou po školce, škole... a vůbec se nedivím, že prosí rodiče aby děti neposílali.. ono ty podmínky vlády se ve školce hodně blbě bude dodržovat.. a nechtěla bych čelit stížnstem rodičů, že učitelka nedodržela tento nebo tento bod.. víme jací umí být rodiče... ale také víme že školkové děti jsou rády blízko sebe, jedí z jednoho talíře atd atd... a neobhajujte se že já určitě bych si nestěžovala... ano.. pokud se nic nebude dít.. ale nedejbože že někdo od kamarádky bude mít korounu a Vaše dítě mu dá pusinku... a bude za to moct učitelka... klasika... pardon pokud někoho štvu, ale obavám se že nechtěla bych být v kůži těch učitelek, at už mladých nebo starých.. je to fuk.

babanci
13. kvě 2020

@marketka_m V nêkterým případech to tak možná bude. Zase na druhou stranu,já jsem státní úředník,celou dobu do práce chodím,kolem mě hromada kolegů, v kuchyňce narváno,musím do MHD denně a taky mám doma rodinu.

marketka_m
13. kvě 2020

@babanci jojo určitě souhlasím, ale zase usím napsat.. asi Vás nebude nikdo napadat že onemocněl a učitelku určitě.. nevím no.. tak nějak se to ve mně bije.. a mimochodem, ty učitelky nejsou doma... ale mají o hodně více práce s online vyýukou - vím od kámošek... a za druhé i učitelky v MŠ chodí do práce... a dělají úklid, segregaci atd.. možná ne všichni, ale kolem mě hodně učitelek chodilo normálně "do práce" nebo učilo na dálku a je to o hodně náročnější než být ve škole...

alcar
13. kvě 2020

@babanci ano a to je presne ten duvod. Jim po tom, co dela mamka, nic neni. A pro me jsou prvorade deti a az potom, co dela mamina. Jak k tomu to dite prijde, ze jedno do skolky muze a druhe ne.

alcar
13. kvě 2020

@marketka_m v tech skolkach se zase tak nic moc nemeni. Nejsou tam zadne prilisne a vyjimecne pozadavky, ktere by ucitelky a ostatni personal nezvladl. Skola...tam je to neco jineho. Ale ve skolkach se nic moc nezmeni. A pardon, ale skolkove ucitelky nedelaji zadnou dalkovou vyuku (a to i kdyz prihlednu k tem asi 6 emailum s inspiracemi, ktere nam za celou dobu poslaly). Za tri mesice musi mit vydesinfikovanou a uklizenou i strechu na baraku. Ja pracuji ve zdravotnictvi a vzdy jednou za 1-3 mesice se delaly radne sanitarky. A toto litalo, zadne mate na to tri mesice. Do prace prisly vsechny ruce a nohy, ktere mohly a jelo se, zadne ulejvarny rozvrzene na x mesicu. Pacienti tri mesice nepockaji. Za ctyri dny jsme meli hotovo.
Pro me to jsou jen vymluvy a to je jedna z tech mnoha veci, kvuli kterym me cela kauza corona vytaci.

merope
13. kvě 2020

@patapuf @leymea Ono to je v podstatě to, co se říká od začátku - horší chřipka. Dost lidí chřipku překoná a zvládne bez problémů, ale běžná horší chřipka = pár dní nevstaneme z postele jinak než na záchod (a i to s obtížemi). No a ještě horší chřipka = hospitalizace, zánět srdce a jiné "nechutnosti". Podobně s covid - jen ten je opravdu v kategorii "horší" chřipka, nikoli průměrná.

alcar
13. kvě 2020

@babanci jako popravde, prijde mi velice drze, aby ucitelka rodicum napsala, aby si deti nechaly doma. A nektere, co jsem tu cetla, jsou jeste drzejsi a primo matce reknou, ze je na materske a ze si deti necha urcite doma, ze? Nemaji na to vubec zadne pravo. U nas prisel email, kdo chce prihlasit deti, za jakych podminek a ze budou chtit cestne prohlaseni. To je vse. Zadne premlouvani, at si nechame decka pul roku doma.

alcar
13. kvě 2020

@merope videla jsi statistiky bezne chripky? Ta cisla jsou jiste zajimavejsi, nez covid. Hlavne pocty tech hospitalizovanych lidi. Kam se na to hrabe tech 300 s covidem. 😁

merope
13. kvě 2020

@alcar Tak když je běžná chřipka, nebýváme zalezlí doma bez vystrčení nosu. Vůbec v ČR ten covid nějak moc neřádil a jsem za to ráda. Ono je to fakt horší než běžná chřipka. Je to srovnatelné s těmi horšími chřipkami (2017 atp.). Není potřeba covid zlehčovat, ale ani dělat z něj monstrum.

shaun40
13. kvě 2020

@babanci Přesně tak ja sy myslím že na tu komedii doplatí nejvíc děti.Múj syn se těšil do školy na kamarády a zatím jsou z třídy zapsani jenom tři.Poněvadž maminky a tatínci berou prachy téměř sto procent tak serou na děti.Dnes me vytočila známa kluka má blbího jak tágo sotva proleze každý rok.A řekla mi že im sere na školu když má o 600kč míň než když je v práci.Prej on je na mobilu ani si ji nevšima že pohoda.Krava jedna .Omlouvám se ale opravdu me vytočila.A ptala se mě proč neberu O ČR ale jsem na 60% doma ?Tak ji povídám že čekám až mi mistr zavolá že půjdu do práce.O ona mi samoživitelce řekne prosím te vždyť vás z tech automobilek všechny vyhodí na co čekáš?No mela jsem radši dnes nechodit ven .Nejhorší je srážka z blbcem.I kdybych si to myslela že známou třeba propustí tak jsem ticho a nebudu ji nervovat.Ono to člověku není asi příjemný že je bez práce.Tak me este dorazila.Já bych im přála aby im to O ČR vzali .A dali to jenom potřebným.

merope
13. kvě 2020

@babanci Když jsem dělala ve školce, tak jsem chytla fakt nějaký šílený moribundus a teklo mi z nosu a nemohla jsem se toho zbavit - a ptala jsem se, že s tím teda asi chodit nemám. Odpověď? Stejně to máš od těch dětí a ty dětské viry lezou na dospělé a jsou pak fakt šílené. Takže spíše se bát běžné rýmy od dětí než covidu.

alcar
13. kvě 2020

@merope Nevim, jake jsou statistiky, ale z tech nasich 8 tis nakazenych bylo v prumeru vzdy hospitalizovano nanejvys asi 300 lidi (mozna jsem nekde prehledla vetsi cislo, tak se omlouvam). Coz mi prave neprijde jako neco hrozneho, co by se dalo oznacit jako “horsi chripka”. A z toho zbytku minimalne 50% (ne-li vice) bylo bez priznaku nebo meli priznaky opravdu jen mirne.

ariadna12
13. kvě 2020

@amazonkajanik presne tak. Nejlepsi je urazet druhe, vid? A sama byt pekne neschopna jakekoliv zmeny.

ariadna12
13. kvě 2020

@jitulasek to neni utok. To je konstruktivni napad. Kdyz na neco nadavas, tak to zmen. Zaloz stranu a jdi do toho. Nahrad Babise a Prymulu. Nadavkami na rezim a politiky tady na konikovi skutecne dosahnes hodne.

leymea
13. kvě 2020

To mi pripomina kdyz syn mel rymu a kasel. Za chvili byl fit. Jenze ja to od nej chytla a kdyz jsem se po mesici rozhodla, ze zajdu k doktorce tak mi zjistila zanet prudusek 🤦‍♀️

bamak
13. kvě 2020

@jitulasek ano, je to opravdu dost nešťastné, že to řekl a jak to řekl..... Na druhou stranu... Ono to tak je. Pořád do nich někdo šíje, že to dělají špatně, chaoticky, populistické, nekoncepčně..... Ať udělají cokoliv, nekdo do skritizuje a promluví.... Tak se nediv, že jim to občas ujede a řeknou i to, co nechtěli. Vem si Prymulu a jeho "promořovani" jakého z něj udělali hajzla, co si zahrála s našimi životy a přitom to chtěl lidem jen říct "český" aby tomu rozuměli. Mě se jednou jedna paní zeptala, co je to žloutenka A a jak ji mohla chytit.... Zcela naivně jsem ji odpověděla, že se tomu říká nemoc špinavých rukou a dostanes to od nemocneho člověka tak, že bakterie z rukou přenese do úst..... Nooooo, byla z toho stížnost, že jsem jo řekla, že je "prase". A to je přes tě něm případ.... Oni něco řeknou, novináři se toho chytí, velmi často to vytrhnout z kontextu, prekrouti, vyzdvihnout to co se jim hodí a skandalizuji to....

vosinka
13. kvě 2020

@shaun40 Promiňte, ale nedá mi to nenapsat vám i jiný úhel pohledu.Toto byla asi opravdu srážka s blbcem. Ale já třeba svoje děti dát do školy také nechci, ne už teď kvůli viru, ale kvůli těm opatřením(u nás to zatím vypadá spíš na vojenské cvičení, než na výuku, to ho doma naučím víc,o psychice dětí ani nemluvím...), jsem doma teď tedy za 80% platu (zaměstnanec), ten rozdíl opravdu není jen 600,-(buď bere paní 3000,-za měsíc, nebo je OSVČ a má denní výměr plošný, což je víc, než většina zaměstnanců-smutné... Mám doma 2 děti, fakt nejsou na mobilu-ani ho nemají, přesto jezdím do práce, jak to jde, když může být muž na HO-což je zase náročnější pro něj. Můj zaměstnavatel je zatím vstřícný, nemusel by, ale ví, že práci nějak doženu. Takže opravdu ne vždy jde o vyžírání státu, ale bohužel se paraziti najdou, jako vždy, i kolem sebe to vidím. Já se (asi naivně) modlím, aby školy otevřeli normálně....

shaun40
13. kvě 2020

@vosinka Ano s tím souhlasím.Ale není to první případ .Paní učitelka mého syna mi řekla že rodiče se zatím nevyjádřili když nechci tak to vím hned.Jenom že oni čekají na dnešní a zítřejší zasedání vlády a pak se vyjádři.Je to fakt budou to lidi zneužívat. Má se rozhodnou jestli to nesníži na 60%.

vosinka
13. kvě 2020

@shaun40 Ano, to je pravda, no já na to vyjádření také čekám, ale abychom věděli, jak to budeme muset řešit, snížení očr no holt co už, u nás muž naštěstí normálně pracuje a šetříme i běžně, jen aby ho nechali, protože třeba u nás v práci je to důvod, proč jsem doma (práci udělám a zaměstnavatel za mě ušetří), s neplaceným volnem by asi byl problém a babičky nemám....tak uvidíme...já třeba nechápu, jak je možné, že je žena doma na mateřský (od státu) a muž si vezme očr na starší dítě, aby nemusel do práce, ještě často je to osvč (za normálu si většina hraje na děsně samostatné podnikale a teď nastavují, že....)

bamak
13. kvě 2020

@jitulasek vem si dnešní rozhovor s ministrem zdravotnictvi na seznamu.... Jedná otázka ubozejsi než druhá (a to myslím je ty od novinářů, ne od lidí - ty nekomentuju, nejsou to profesionálové). Máte rád děti a chodil jste do školy??? To jako myslí vážně? Deváťáci chodí do školy bez roušky a sedí spolu na lavičce před školou, kdo za to nese zodpovědnost??.. .. To jako fakt??? Proc rodiče školkovych děti přijdou o Očr....ok to pochopím, ale řekli to už milionkrát. Čím menší dítě, tím menší riziko nákazy a přenosu.... Tak PROTO!!! Nemůžeme donekonečna půl státu živit na sociálních dávkách..... Proč nemohou jít děti 2 stupně..... Ok zase ne úplně špatná otázka, ale odpověď taky milionkrát řečena.... Jsou dost velcí aby byli doma sami a potřebuji učitele pro mladší děti když dělí třídy...... Co je na tom špatně nebo k nepochopení!!!??? Nechceš dát děti do školy? Ok. Nedávej. Ale je to tvoje rozhodnutí, tak si nes následky a nepožaduj sociální dávky. Máš duvod (opravdový zdravotní důvod) ok, chápeme, bereme, respektujeme, platíme....

priefi
13. kvě 2020

@odula dala bys mi pak vědět, co Ti řeknou na hygieně po 25.ohl.toho příjezdu? Klidně se připomenu do SZ

elencze
13. kvě 2020

Plně se vším souhlasím, baví mě komentáře, nikdo se nezavděčí všem, dělejte si to podle sebe. Ono to jaksi nejde, zakázali skoro vše a návrat do normálu je značně pomalý. Mám syna, který je hypotonický, začal chodit v 19 měsících, hrozně mu pomáhá plavání, ale smůla, bazény zavřené, rehabilitace zrušené. To jaksi nemůžu změnit podle sebe. Bohužel, v tomhle počasí vlastní vyhřívaný, zastřešený bazén nevlastním. A to naštěstí nemáme ten stav nijak hrozný, kolik dětí s mnohem horšími diagnózami zůstalo bez rehabilitací. Možná díky tomu umřelo o pár lidí méně s virem (protože na něj se skoro neumírá), ale ty děti budou mít třeba doživotní následky, nebo jejich léčba potrvá zbytečně déle. A skoro všichni zapomněli na pras ečí chřipku, ta byla před 10 lety. Přímo na ni u nás zemřelo přes 100 lidí, mnohdy mladí (u nás na univerzitě 3, proto nám předčasně dokončili semestr - Slezská univerzita v Opavě, lze dohledat). Kdyby se to počítalo jako dnes, za oběť chřipky by byl označen každý, kdo zemřel s virem v těle, čísla by byla zřejmě mnohem vyšší než dnešních necelých 300 obětí. Nechci jejich smrt zlehčovat, ale proč to tehdy nikoho nezajímalo? Byla vyhlášena pandemie WHO a nic se nezavíralo. No nic, komentář je už moc dlouhý. Taky to ze mě muselo ven.

priefi
13. kvě 2020

@babanci jako napíšu to asi takhle... Dokážu pochopit, že učitelky o to žádají, že pokud není třeba, ať teď nedávají... Ale já jsem se dostala do situace, kdy jsem na rodicaku s mladším, staršímu za měsíc budou 4, dala jsem přihlášku do školky, syn splňuje a učitelka mi volala, zda bych si ho nenechalala doma, aby bylo místo pro maminky, co chtějí jít do práce (ale mají dvouleté dítě). To mě osobně zklamalo... Proč by mělo moje dítě strádat? Školek je v okolí dost, ale (jak to napsat?) méně kvalitních a více multikulti

Strana