Lockdown. Jaký je váš názor?
Jaký máte názor na tvrdý lockdown? Já sice nejsem jeho úplným příznivcem, ale na druhé straně, protože stejně bude muset přijít tak jako tak, byla bych pro, aby se zavedl co nejdříve. Využít i toho, že stejně jsou školy a jiné služby zavřené - takhle děti nenastoupí ani po tom 20.11., přibude zbytečně spousta nemocných a mrtvých a nakonec padne i zdravotnictví. S ekonomikou to pak také bude horší. Jak řekl Kubek, tahle opatření co jsou, měla být už před měsícem, teď už nás bohužel nezachrání.
Omlouvám se, pokud tu taková diskuze už je a založila jsem novou (nečtu všechny diskuze)
@sudylichozrout a do střední se počítám i já 😀 takže to pocítím.. pecka 😀
@marketka_m Ano, my to potahneme... 😥
@janoma takze Plaga lue v poslanecne snemovne vsem poslancum,jeste kdyz je to v zaznamu???A oststni co nemaji data z UZIS maji lepsi info,no sranda...
@sudylichozrout pokud to potahne jen stredni trida,tak za chvili zadna stredni trida nebude,protoze si nikdo standart stredni tridy neudrzi...
@marcicek84 No, tak ona to i ted tahne stredni trida... Korporace optimalizuji, kde kdo z velkych sidli v danovem raji...
@sudylichozrout tak jasne,ze to stredni trida tahne,ale nemyslim si,ze pri tom otvirani a zavirani xy let to jen my se stredni tridy utahnem,to je utopie...
Pročetla jsem celou diskuzi a jedna věc mi bije do očí.... jak jste některé přesvědčené, že zemřou jen slabí, kteří by stejně zemřeli, tak co.... myslím, že "výhoda" viru je, že výrazně zasahuje jen dospělé. Kdyby totiž stejnou měrou zasahoval děti, to by byl kalup, to by se doma všichni izolovali a všichni by dodržovali víc, než by stát musel nařizovat. Protože děti nejsou víc zdravé, než dospělí. Spousta z nich má astma, alergie na kde co, mají málo pohybu (karanténou ještě méně, to uznávám), spousta dětí je obézních a další spousta má různé genetické vady.... to, že virus ve větší míře zabíjí ty oslabené jedince, tak si většina společnosti myslí, že jich se to netýká ☹
já osobně (nejsem odborník, je to jen můj názor) vidím chybu v tom postupném zavírání. Takhle se to zbytečně táhne. Kdyby se prostě vše zavřelo na tvrdo, byla by to "chvíle", pár týdnů.... takhle se s tím táhneme x týdnů a ještě x týdnů se to potáhne. Mě osobně se to ekonomicky netýká, pracuji ve zdravotnictví, ale strach mám. Je mi 35, ale cítím se jako ten "slabší" jedinec. Mé tělo není zdravé a strach o sebe prostě mám.
@martiina_k tak se tolik neboj, už i kleslo reprodukční číslo na 1, tak to by mohli pomalu začít uvažovat o otevření škol, snad nejpozději po tom 20.11. se to stane, i když čím dřív to bude tím líp...
@martiina_k s tím plně souhlasím, že tato epidemie je milosrdná ve srovnání s jinými v dějinách, že se téměř netýká dětí. A ano, kdyby to zabíjelo je, nemusí nikdo nic zavírat, sedíme doma sami, naštěstí to tak není. V naší současné společnosti je dítě pro naprostou většinu absolutně to nejvíc, co máme.
Nečetla jsem vše a tak nevím, zda to tu již nezaznělo. Na současné situaci se mi nelíbí uzavírání obchodů. V knihkupectví či obchodě s botami nemůže být 10 lidí a Lidl praská ve švech, chtělo by to limit lidí na prodejní plochu, jinak je uzavření ostatních obchodů úplně zbytečné.
@potaplice přesně, v polsku to mají krásně vyřešené... je limit na plochu... kolik je košíků tolik lidí v obchodě, prodavačka hlídá u vchodu... i když jdeš s mamkou do obchodu každá z vás musí mít košík v ruce... tohle se mi líbí. pokud omezení tak takové a ne zavřené..
@potaplice Myšlenka se mi líbí, ale z praktického hlediska jsme to na jaře moc nezvládali. Bydlím na malém městě a tou dobou jsem pracovala ve velkém obchodě. Na prodejní ploše mohlo být cca 180 lidí najednou, zbytek měl utvářet frontu venku. Na tabletu se klikalo kolik lidí odešlo a kolik přišlo, aby se to dalo nějakým způsobem uhlídat. Neumíš si představit co dělali lidi za bordel před tím obchodem. Nadávky, vyřvávání, předbíhání jako ve školce. Každý kdo vycházel ven byl hned osočovaný, že místo nákupu se přišel akorát projít do obchodu. Nestačila jsem zírat jak se k sobě dospělí lidé umí chovat. Nechci vidět jak to vypadalo ve velkých městech. A to měli všichni ještě strach a snažili se nařízení dodržovat, na rozdíl od současné situace.
@marketka_m Přesně tak to bylo na jaře u nás v obchodě.
@martiina_k zcela s tebou souhlasim. Muzeme jen doufat,ze to tak zustane. Vecne nekde vyleza clanek o mutaci viru a v tuto chvilu nevi nikdo,co udela.
@elencze ano, děti jsou nejvíc... Ale mrzí mě, že na seniorech už většině nezáleží 😥 taky z nás jednou budou senioři (snad).
@marcicek84 o své zdraví a zdraví mých bližních se zkrátka bát budu. To že se zdá, že se situace zlepšuje neznamená, že odteď už umírat lidi nebudou.
@martiina_k nemyslím, že nezáleží. Obrovský problém jsou senioři v domovech a ústavech, kde za mě stát totálně selhal, a na které se měl zaměřit přednostně, aby se tam nemoc nezavlekla, což většina z nás tady nevyřeší. Osobně jsme nabízela sousedům nákup, odmítli. Většina seniorů, které znám, sama s opatřeními nesouhlasí a říká, že nám mladým nezávidí, že v tom teď musíme žít.
@martiina_k a na to jsi prisla jak?vetsinou ti co chodi bez rousek nebo je maji pod nosem jsou seniori,domovy nemame jak ovlivnit,tohle musi resit stat ci zrizovatel,my max na navsteve budeme mit respirator,ale kdyz to tak zavlekaji zamestnanci tak je nekde dira v systemu...jinak je treba si uvedomit,ze lide budou umirat porad i na jine nemoci nez covid a zase se novi lide budou rodit,tomu se rika kolobeh zivota a jen tak mimochodem nevim,jestli jsi mela doted klapky na ocich,ale pokud vim i ted je hranice,kdy doktori od urciteho veku pro zachranu zivota moc neudelaji,protoze je to nakladne a tomu staremu cloveku by ten zivot prodlouzili o malo,tak proc zrovna ted na toto se snazi stat hrat tomu uplne nerozumim,prijde mi,ze mit 80 a covid tak se kolem me mozna jeste skace ale mit 80 a mit infarkt nebo mozkovku,tak se jen ceka jestli preziju...trochu blby system,nemyslis?
@marcicek84 nevím proč píšeš tak úrovně ve stylu "jestli jsem doteď měla klapky na očích". Ne to opravdu nemám a jsem si vědoma, že se umírá o na jiné nemoci, ale proti dalším nemocem se přeci taky lidé chrani. Někteří se snaží sportovat, nekouřit, zdravě se stravovat, proti pohlavně přenosným nemocen se lidé brání buď tím že nejsou promiskuitni nebo si aspoň vezmou kondom. Před spoustou nemoci se přeci lze ochránit a život si zbytečně nezkracovat. A pokud pro sebe něco udělat můžu, tak to udělám. A prostě mi přijde škoda každého života, ktery je ukončeny dřív, než je nutné 😒
@martiina_k jsou nemoci, proti kterým ti nepomůže žádná ochrana, jen se o nich tolik nemluví...ty oběti, které přijdou budou pro společnost mnohem větší...
@marcicek84 tak jasně že proti všemu se chránit nelze. Ale pokud se vůči něčemu ochránit lze, tak to udělám. Taky se v autě přípoutam a snažím se ochránit před případnou nehodou.
@martiina_k a co myslíš, že tě proti koronaviru spolehlivě ochrání? koukni třeba tady https://echo24.cz/a/S4Qt6/odmitla-vlada-levne-c... a přesně proto potřebují lidi strašit, aby byl stav nouze a dobře se rozhazovaly naše peníze za čínské nespolehlivé testy, 30 procent nespolehlivost je dost, oproti prostému testu ze slin s 95 procentní přesností s cenou pod stovku, no neber to, že jo ... o pandemii opravdu nejde...
@marcicek84 Promiňte, ale na to se nedá nereagovat. Mám několikerou zkušenost z rodiny s nemocniční péčí o seniory po infarktu, mrtvici či embolii. Nikdy se nestalo, že by nedostali péči, jakou dostat měli, a někdo by jen čekal, "zda to zvládnou". Podobný přístup se možná volí u lidí s nádorem, kdy by léčba sama byla pro tělo náročná, ale jistě ne u akutních stavů. Lidé s covidem v akutním stavu jsou, proto dostávají péči. A nejsou to jen lidé 80+, ale i 60+. Ano, jsou i jiné a horší nemoci, ale tady nejde o to, co je to za nemoc, ale o to, že má potenciál zavalit zdravotnictví, takže ač ne sama o sobě, zabije spoustu lidí např. i tím, že se odloží neakutní zákroky nebo prostě nebude kapacita.
@andrea93133 Ono to nemá menší smrtnost než běžná chřipka, prohlášení WHO je vytržené z kontextu. A taky se to šíří zhruba 2x rychleji než chřipka. Chce to si přečíst rozhovory s kvalitními virology. Nemyslím si, že při běžné chřipce bychom se dostali na 200 úmrtí denně, jako je to teď (a mělo by se to ještě cca 2-3 týdny zvedat na 300-500 za den). Jako není to ebola nebo mor, ale úplná sranda taky ne. A nejde vlastně ani tak o smrtnost, jako spíš o tu rychlost šíření. Bez opatření by za chvíli lehlo tolik lidí, že by ta ekonomika šla do většího kopru jak při lockdownu (neměl by kdo pracovat) a lehlo by hlavně i zdravotnictví, neměl by kdo léčit. A pak už by asi bylo jedno, kdo umřel kvůli Covidu, protože by se umíralo třeba i na slepé střevo.. Však kdyby to byla taková pohoda, tak by Švédové asi nevyměkli a nechali se na jaře dopromořit. Jenže zjistili, že to nějak není úplně ono, takže teď už ta opatření taky mají. A ekonomika u nich prý na jaře dostala minimálně stejnou ťafku jak v zemích kde lockdown byl, nijak si nepomohli, jen jich víc umřelo.
Doporučuju si fakt přečíst/poslechnout pár lidí, kteří tomu rozumí (virologové, co se viry zabývají celý život). Ti to vše umí moc hezky vysvětlit, nestraší ale ani zbytečně nechlácholí. A fakt si jich poslechnout víc, ne jen jednoho s kterým zrovna souzníte, a hezky si z toho poskládat svůj obrázek.
@mamikry vlastní zkušenosti s prarodiči...opravdu to moc nefunguje...
@marcicek84 Tak to je mi líto, takové zkušenosti jsou bolestné, ale nelze tvrdit, že to tak je už z podstaty dané všude.
@marcicek84 tak moje zkušenost z nemocnice s babičkou je přesně opačná... Tak o ni pečovali, až ji uměle prodlužovali život, i když ne o dlouho, a to přestože měla skoro 88 let.

@marketka_m Zdaneni je prakticky progresivni a nizkoprijmovi skoro zadne dane neplati. Zaplati to stredni trida, ta to pozna, to ano.