icon

Maminky "nestandardních" dětí. Poruchy komunikace

sisstin
28. pro 2009

ahoj holky 🙂 ráda bych založila pokec mamin, které mají jakýmkoliv způsobem "nestandartní" děti 😉 at už jde o opožděný vývoj, fyzické postižení či psychické 😉 ty denní starosti a radosti jsou přece jenom trošku jiné, než mají ostatní maminky "klasických" dětí a je dobré vědět, že v tom člověk není sám 🙂

syn má pravděpodobně vývojovou dysfázii s poruchou receptivní složky řeči, tudíž se u něj řeč nevyvíjí přirozeně jako u běžných dětí, zatím velmi málo rozumí, co mu kdo říká..jen odhaduje, nemluví vůbec... 😉 více zde https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea... jinak je v podstatě jako běžné dvouleté dítě, co se týče projevů, sebeobsluhy atd. Ale stejně je to dost náročné...

takže maminky dětí s jakýmkoliv problémem šup sem 🙂

girafka
11. lis 2016

@aaa tak nase logopedka ma sidlo primo ve skolce,ale je soukroma.A ta pani co prijde,tak na tu pry mame narok.Plati to skolka(predpokladam,ze jim to nekdo stejnak proplati v ramci integrace deti,aspon tak nejak mi to bylo naznaceno)Je to hlavne pro ty ucitelky,aby jim to pomohlo 😉Zpravu jsem jim tam taky davala

mcellinka
11. lis 2016

@porrima2 děkuji za rychlou odpověď 🙂

zuzihonzi
11. lis 2016

@girafka ahojky tak memu synovi je presne o rok mene budou mu 3 roky . Neustale se vzteka place , knoura , jinak rad dela blbosti dobry ocni kontakt , hra je takova slabsi u niceho nevydrzi , ritualy nejake ma ale nic zasadniho , spis nekdy treba chce mliko za minutu nechce a hned chce a porad dokola , vse chce delat sam ajen sam, kdyz rozsvitim ja misto nej rev kdyz privolam vytah misto nej tak take rev , no proste mazec , a nechce mi vubec jist musim jeho mysl nejak zabavit , a mluvi ze opakuje hodne co slysi , a nekdy vlastne vubec nevi co rikame , neumi vlastne rici souhlas Ano , ale neee to rika non stop . . Tak ti nevim ☹( jak se choval kdyz mu byli 3 roky a kdo Vam dal prosimDg a jak ted mluvi ? Dekuji

girafka
12. lis 2016

@zuzihonzi tak diagnosu mame zatim od logopedky,foniatrie a psycholozky.Ta ma "posledni slovo".Jeste nas ceka neurologie,tak uvidime,jestli se k tomu neco neprida.
Ve trech letech se urcite vic vztekal,nebo spis plakal..Napr. kdyz sel nejaky kamarad domu,kdyz neco nemohl..proste precitlivelost a neslo mu to vysvetlit.Nerikam,ze ted to jeste nekdy neudela,ale da se mu to jakz takz vysvetlit.Jinak nechtel abych mu cetla,zpivala..ted zacina zpivat sam a i posloucha kdyz tu.Mluvi vic srozumitelne(ale stale pro nezname okoli hruza)Echolalie pouziva take-pokud nerozumi na co se ptam zopakuje po me posledni slovo.Mluvi ve dvou max tri slovnych vetach..Jinak miluje masinky,auticka,autodrahy..U masinek vydrzi si hrat klidne hodinu Jinak jeste vede modelina Play-doh a kinetickej pisek 😉a hrozne rad jezdi na kole.Jestli te jeste neco zajima,klidne se ptej 😉

janoulek25
12. lis 2016

@zuzihonzi Ahoj, já mám téměr 4 letou holčičku, ještě nemáme uzavřenou diagnozu, bylo podezření na aspergera ale psychiatr vyloučil. Každopádně hodně mi tvůj synek připomíná dcerku před rokem, ona sice rozuměla asi o něco víc než tvůj, ale také s tím měla problémy a stále má, ale hodně se to zlepšilo za ten rok. Stav před rokem: rozuměla jen základním otázkám, jednoduchým větám které se stále opakovaly, jinak se fakt nechytala, vždy mi přišlo, že když jsem řekla něco složitěji tak pochytila poslední slovo a z toho odhadovala co chci. Echolálie se také vyskytovaly a vyskytují, ale spíš takové ty funkční, že se naučí, jakou větou, co říkám, a to pak opakuje ale rozumí tomu, ale nedokáže to vytvořit sama podle sebe. Vysloveně otázky po mě neopakovala. Ale ted už bych řekla, že rozumí mnohem lépe, asi to stále není na úrovni vrstevníků, ale už má porozumění natolik, že dokáže pochopit, když jí řeknu např, že tímto vlakem babička nepřijede, že přijede až dalším. To před rokem, když jsem řekla, mi to odkývala jako že jo, že chápe, a potom byl řev, jak to, že babička nepřijela tím vlakem (prostě vůbec nechápala) a takových situací bylo nepočítaně. I s výtahem jak jsi popisovala, když jsem zmáčkla tlačítko první a vysvětlovala jí, že jsem zapomněla, že to chtěla ona, tak byl hysterický výstup. Neříkám, že ted nikdy není, ale už je těch scén mnohem mnohem méně. I ta dráždivost celkově se zlepšila, že není taková nervozní, jak bývala. Jinak tedy hra u nás naštěstí byla vždy na dobré úrovni, ale z té její nervozity věčné jsem byla opravdu na prášky, takže ti uplně rozumím, ale věřím, že i u vás to porozumění za rok bude někde jinde.

simkov
12. lis 2016

@janoulek25 a ake mate podozrenia okrem aspergera? My sme na tom velmi podobne ako zuzihonzi a vy, ako cez kopirak. Nam sa teraz maly chytil v skolke, myslim tak ze dokaze fungovat bez placu a vzteku. Inak vsetko ako pises, je aj u nas...

zuzihonzi
12. lis 2016

@janoulek25 ahojky a co Vam teda rekli za dalsi moznost Dg ? Receptivni D?? A jak je na tom s odpovedi ano ?? Ja jsem z toho uplne na prasky porad se mi vztekaa silene ☹( a me v Aple rekli pokud neni dobra rec a porozumeni tak to nemuze byt AS . Tam pry vzdy je rec na dobre urovni . . Me prijde ze ti lekari tomu vubec nerozumi a strili Dg jen tak . .

zuzihonzi
12. lis 2016

@girafka no a jak je teda na tom s odpovedi kdyz se zeptas chces jit ven chces pit chces cokoladu . U nas je zajimave ze dobre vi co je ne ne ne to rika porad a neustale proto se bojim toho Pas strasne moc ze na vse rve neeee ..

simkov
12. lis 2016

@zuzihonzi citala som ze pri AS ked nie je rec na zaciatku dobra, zvykne naskocit po 4 roku a hned rozvinuta a bohata...

girafka
12. lis 2016

@zuzihonzi syn teda nerika ano ale no coz se da zameni s ne,ktere je hodne srozumitelne.Je zvlastni,ze kdyz se ho zeptam treba chces jit spat,tak driv rikal neneneee,ted zacal rikat nechci,ale chci nepouziva.A kdyz se ho zeptam na neco,cemu nerozumi,odpovi vzdy to jeho no..A jak reaguje syn,kdyz se ho zeptas,jestli chce neco co ma opravdu rad (bonbon,zmrzlina..)?

girafka
12. lis 2016

@zuzihonzi ted to po sobe ctu a je to dost nesrozumizelny..Kdyz se zeptam jestli chce to a to,tak mi odpovi bud no (tzn ano),nebo nechci..Kdyz se ho zeptam na neco,cemu nerozumi,tak budto odpovi echolalii posledni slovo nebo rekne no i kdyz odpoved ma byt treba tri.Snad jsem to vysvetlila lepe.
Vse co mi pises mi pripada,ze je to opravdu ta VD..ono to muze byt pry hodne podobne.A jeste se zeptam,u tech psychologu kdyz jste byli,co rikali o jeho vyvojovych slozkach,ktere se netykaji mluveni,jsou v norme?

zuzihonzi
12. lis 2016

@girafka no co tim myslis vyvojovou slozku co tim hodnoti ?? Na zachod umi je bez plinky jen na noc , najist sam se umi ale jen co mu chutna jinak ho musim oblbnout nechce mi jist . Umi se vysleci ale pokazde strasny rev chce abych vse delala za nej . Barvy priradi tvary take , hruba motorika ok , jemna tam je slabejsi , kreslit jen krouzek a carku , a to jsem ho ucila 5 mesicu 🙂) .. Ale je divne ze porad opakuje venku je tma , nebo casto mluvi o tech stejnych vecech . A ted ti nevim proc jestli proto ze ma Pas nebo proto ze vi ze mu rozumim 🙈

girafka
12. lis 2016

@zuzihonzi Mata ma s kreslenim velike problemy,ale to je pry spojene s tou reci 😉Nam delala logopedka i psycholozka "testy". Prirazovat obrazky,skladat obrazky,ukazovani v knizkach,skladani kostek podle vzoru a mnoho dalsiho a potom mi rekla,co jak odpovida veku..U obou doktoru to synovi vyslo stejne-prumer.Muj mladsu syn 1,5 roku taky furt ukazuje ven a rika tma..Jednak se mu to slovo libi a jednak ma tmu rad, teda hlavne svetylka ve tme 😉 a hezky se to rika..Nevidela bych v tom ani u vas neco zasadniho.
Uprimne si myslim,ze tomu musite dat cas az ten nejspis ukaze co a jak.Pokud to bude PAS,tak ty priznaky nezmizi a budou se prohlubovat,potom to bude jasne,ale verim tomu,ze to bude opak a priznaky budou mizet postupem casu.Chce to nejakyho dobryho logopeda a proste trenovat a trenovat a jak mi vsichni rikaji-strasne moc chvalit i za zopakovany slovo..Kdyz se snazim Matu naucit Skakal pes,tak na nem vidim,ze za kazdou moji pochvalu ho to vic a vic motivuje a to je nadhera..a ver mi,ze to i prehanim..smeju se na nej jak na slunicko,chvalim nekdy odmenuju dobrutkou..Cokoliv,jen aby ho to co nejvic bavilo 😉

janoulek25
12. lis 2016

@simkov tak psychiatrička nám dala dětskou emoční poruchu kvůli tomu vztekání, jinak vyloučila jakoukoliv formu PAS, že hru má přiměřeně věku, komunikaci taky (ona totiž neposuzovala to porozumnění do hloubky) Spokojila se, že Anetka reagovala na takové základní otázky, jako jak se jmenuje, jestli chodí do školky.... a hodně tam Anetka popisovala co vidí kolem sebe a když tam uviděla metr, tak se šla hned měřit a když jsem ji změřila, tak řekla, že je už veliká holka, a to se psychiatričce hrozně líbilo, že je to pěkná reakce, ona dcerka i takové to sdílení emocí, zážitků, ukazování měla vždy dobré v tomto nebyla nikdy pozadu, tak proto u nás tu PAS vyloučila. U nás to,že je to porozumění narušené opravdu nejde ted už poznat na první pohled, říkala jsem to, ale to nějak ta psychiatrička neřešila. Logopedka ta dává zatím susp. lehká smíšená dysfázie, ale pořád tvrd,í že to může být pořád opožděný vývoj řeči, což se mi nezdá, když je i to porozumění narušené, tak hledám novou logopedku.
@zuzihonzi U nás je od logopeda susp lehká smíšená dysfázie, původně měla jen lehkou dysartrii a od psychiatra dětská emoční porucha. No taky mi přijde, že si neumějí moc ty příznaky všechny dát správně dokopy a udělat správný závěr. Ano ne zvládá. Ale ve třech letech to nebylo stoprocentní.

zuzihonzi
13. lis 2016

@girafka a jak to mate se soustredenim . On mi u niceho nevydrzi ☹(( jen skace a skace nic nechce delat ☹ normalne na palici . A co jidlo ? Nejvice se bojimze ti lekari proste sami nevedi ☹ a kdyz jim neco rikam tak mi prijde ze vubec neposlouchaji . No jo no. .. Jsou nam vlastne presne za 3 mesice 3 roky . Tak jsem zvedava co dozeneme a co ne . A co oblekani a vysleci se kdy se to u vas zvladalo . ? Dekuji ..

astyna
13. lis 2016

ahoj holky, chtěla bych poradit. Tchýně mi zase nasadila brouka do hlavy 😠 Můj roční syn u ničeho nevydrží sedět, max. když mu něco vypadne z kufru autíčka (takové to odsrkovadlo), tak se zastaví, dá to zpátky, ale jinak pořád spíš jen lítá z kouta do kouta a hledá, co by kde kam odnesl ... Já jsem to nikdy neřešila, ale nedávno jsem byla s tchýni na cvičení pro batolata a všechny tam tak pěkně seděli, jen ten náš rarach běhal do kolečka a všechny hladil po zádech 😀 V dětských hernách je jak živé stříbro, mám ho co uhlídat. Už jsme přišli o 2 hlídačky, které jeho tempo prostě nevydrží. Já sama nevydržím chvíli být v klidu - často dělám i 3 věci najednou, tak si říkám, že to má třeba po mě? Také jsem byla živé dítě, ale manžel se bojí, že ten náš divočák bude horší...

PS: usíná hezky, tam se vždy zklidní, postýlka na něj působí uklidňujícím dojmem 🙂

sisstin
autor
13. lis 2016

@astyna dulezity je, aby v tomto veku ukazoval a sdilel pozornost (ale ma cas jeste do 15m), napodoboval (paci paci atd), rozumel zakladni pokyny a muze mit i prvni slova, ale nutny to neni. Predpokladam, ze ti jde o ADHD, to ti nikdo nepotvrdi zatim. Dcera ma roj, ma 10 slov, ukazuje a sdili, napodobuje a rozumi zaklad, je uplne prumerna a dle tabulek. U syna v tomto veku to bylo scifi, neukazoval, nenapodoboval a nerozumel, vseho se bal atd.

astyna
13. lis 2016

@sisstin

Tabulky splňuje, ukazuje, ví, kdo je mama, tata, baba. Kde je světlo, voda, okno... Moc nemluví, spíš jen ty klasické mama, tata, baba, dede, ba (jako baf), paci paci umí i páápáá, udělá na požádání...Jen ta jeho pozornost mi dělá vrásky, tak uvidíme, jak se to změní. Mě osobně to nevadí, to mi vždy tak někdo něco vryje do mozku 😀

simkov
13. lis 2016

Holky ja sa pridavam s otazkou k druhemu synovi. Ma 11 mesiacov, obchadza nabytok, hovori si didi dede, napodobi slovo hapci, zvuk tigra, urobi paci paci a papa. Aky je veliky zatial tak nejak naznakovo. Je to v poriadku? Bojim sa ci je to ok, zatial inemu nerozumie, neukazuje...

francula
13. lis 2016

ja sa chcem zase opytat, ci mali vase deti zaujem o tie bezne piesne s ukazovackami ako napr Kolo kolo mlynske... Risko odmala nemal rad tieto aktivity, ked sme v materskom centre, tak mi zakruti hlavou, ze to nechce robit a len nas pozoruje, ani v skolke sa do tohto nezapaja a ani na plavani, ked maju rozcvicku...

girafka
13. lis 2016

@zuzihonzi soustredeni ma kratsi.
Vydrzi jak u ceho..Psycholozka na nej musela "palit" jednu skladacku za druhou,aby udrzela jeho pozornost.kdyz byla prodleva,uz sesedal z zidle a chtel si jit hrat.Spolupracuje dobre a zlepsuje se to prave az ted..od cca trech a pul je to hodne znat a to i oblekani..Svlekne si vsechno sam,obleknout si umi trenky,ponozky,tricky,kalhoty mikinu pres hlavu,boty,cepici,salu.Jakmile je neco na zip,tak potrebuje pomoc-zip uz se mu teda parkrat povedlo zapnout.Jinak ne vzdy,se trefi,aby mel treba kalhoty spravne.Oblekat se zacal sam takhle nejak taky kolem trech a neco,nejdyl trvaly boty a s trenkama zapasi nekdy i ted a pak se vzteka,ze mu to nejde.
Jidlo je jak kdy..kdyz je cokoli s knedlikem,neni problem..novy neci moc ochutnavat nechce.Ted ma obdobi,ze nechce maso,tak ji vetsinou jen prilohy..Rizek sni nekdy jen tak "do ruky",zeleninu vubec,ovoce jen jablka,banan,nekdy kiwi,jahody,maliny..a treba jogurt by jedl porad.A tobe nechce jist vubec nic?

girafka
13. lis 2016

@francula syn taky nechtel delat kolokolo mlynsky a ve skolce trvalo dva mesice,nez s nima zacal cvicit..nejdriv jen koukal,pak cvicil chvilicku a v patek mi pani ucitelka rika,ze koukala,jak cvicil celou dobu.Nenutili ho,ale kdyz nechtel cvicit,musel tam sedet potichu a koukat na ne (proste si nesmel jit hrat a pockat nez docvici)

francula
13. lis 2016

@girafka moj sa tiez niekedy zapoji, ale prevazne nie, s inymi aktivitami nema problem napr ked nieco v skolke tvoria, to si hned sadne k stolu a chce pracovat

cacenka_d
13. lis 2016

@francula Kacka to taky nema rada, ale jakmile se jde tvorit je tam jako prvni. Kolo kolo kdyz tak doma mezi svyma, ale v kolektivu ani omylem, to sedi v rohu a hraje si to svoje.

girafka
13. lis 2016

@francula jojo,jakmile se jde tvorit,je tam prvni.Myslim,ze to musi ty deticky pochopit..nechces cvicit,necvic,ale nebudes si hrat..po case pochopi,ze nez cucet,je lepsi cvicit.Syn si vzdycky i prinesl pomucky na cviceni a pak cvicit nechtel

francula
13. lis 2016

@girafka mne to nejako extra nevadi, nemusi mat kazde dieta rado tieto ukazovacky, len niekedy na to upozorni ucitelka v spec. skolke...

mariacejch
Odpověď byla odstraněná
hojda
14. lis 2016

@mariacejch Tak suprová asi nebude 😠 😠 😠:

http://www.podvodnici-podvody.cz/index.php?page...

hojda
14. lis 2016

@mariacejch Tak suprová asi nebude 😠 😠 😠:

http://www.podvodnici-podvody.cz/index.php?page...

A tady jí taky nechválí....

http://www.stastnezeny.cz/index.asp?menu=1073

mariacejch
Odpověď byla odstraněná