Maminky "nestandardních" dětí. Poruchy komunikace
ahoj holky 🙂 ráda bych založila pokec mamin, které mají jakýmkoliv způsobem "nestandartní" děti 😉 at už jde o opožděný vývoj, fyzické postižení či psychické 😉 ty denní starosti a radosti jsou přece jenom trošku jiné, než mají ostatní maminky "klasických" dětí a je dobré vědět, že v tom člověk není sám 🙂
syn má pravděpodobně vývojovou dysfázii s poruchou receptivní složky řeči, tudíž se u něj řeč nevyvíjí přirozeně jako u běžných dětí, zatím velmi málo rozumí, co mu kdo říká..jen odhaduje, nemluví vůbec... 😉 více zde https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea... jinak je v podstatě jako běžné dvouleté dítě, co se týče projevů, sebeobsluhy atd. Ale stejně je to dost náročné...
takže maminky dětí s jakýmkoliv problémem šup sem 🙂
@janulal - ahoj, náš syn - lehčí expresívní VD, ve 3 letech řekl jen několik slov typu máma, ham, tam, bum, tady apod....ve 3,5 teprve dal dohromady 2 slova....rozuměl ale dobře....zhruba od toho věku jsme taky začali chodit do SPC na logopedii a k ostatním odborníkům, v té době měl už napsanou dg. v papírech....úzkostný, neměl rád děti, bál se jich, jen jen zpovzdálí pozoroval, na hřiště chtěl chodit jen když tam nikdo nebyl.....od těch 3,5 chodil jednou týdně do takové mini školky, kde bylo jen max 5 dětí ve třídě, o rok později, tj. ve 4,5 nastoupil do speciální školky, ve třídě 10 dětí, měli logopedii a celkově je rozvíjeli podle jejich potřeb....kolem 5 let větší skok v řeči, do školy šel nakonec v 6,5 bez odkladu, ale chodí do logopedické třídy, volili jsme ji hlavně kvůli malému počtu dětí, pořád je pro něj ten větší kolektiv trochu problém, v tom malém se cítí mnohem líp, je to pro něj přehlednější, má větší jistotu, navíc v tom malém počtu mají mnohem víc času všechno učivo procvičit a upevnit.....jinak učení mu jde dobře, teď je ve 3.třídě, zatím nosí samé jedničky, mluví už krásně, kdo to o něm neví, tak by nic nepoznal, dokonce i to "ř" mu začalo naskakovat ještě před nástupem do školy, během první třídy to pak s logopedkou dopilovali....učení zatím bez větších problémů, ale uvidíme, až přijde těžší učivo....
@sisstin - tak u nás to v určitých věcech taky trošku fungovalo, ale zase ne nějak výrazně a bylo to jen několik málo věcí.....jinak co si vybavuju, tak třeba s námi doma nikdy nechtěl cvičit jazyk a pusu, zatímco s logopedkou to dělal ochotně, ale to vlastně není vliv kolektivu, jinak s vodou a bazénkem problém nikdy neměl, ale třeba na kole dlouho jezdit nechtěl, i když děti z okolí a kamarádi už dávno jezdili, jemu to bylo fuk, on prostě nechtěl, tak měl svoje odrážedlo, koloběžku apod....pak se v pěti letech rozhodl, že jo a během půl hodiny jezdil bez koleček a od té doby kolo miluje....ale prostě se k tomu musel rozhodnout sám.... 🙂
@konidana @sisstin @zerog @krystalka děkuji za odpověď. Kubík je pohybově šikovný, děti má rád, kolektivu se nebojí, ale hrozně ho limituje ta řeč, děti si s ním třeba na hřišti hrají, ale jak zjistí, že nemluví, tak jdou pryč. Je mě ho pak líto. ☹ Aspoň, že má tu starší sestru, ale ta je už teď od září ve škole, tak spolu ve školce nebudou a ještě se bohužel do té stejné školky nedostal, tak půjdeme do jiné, kde nikoho neznáme a učitelky co jsem se s nimi v září bavila bohužel moc pochopení pro tyto děti nemají, tak jsem se domluvila, že půjde až od ledna. ☹
Jinak malý kreslí rád, ale moc mu to pořád nejde, a obléknout se sám byl v září co měl 3 roky hrozný problém, ale už je to taky lepší. Ve všem ty pokroky vidím, ale v tom mluvení je to pořád špatné. ☹
Ještě jak teď budou vánoce, tak jsem se vás chtěla zeptat, co by jste mě doporučili za dárky pro rozvoj řeci a motoriky?
@janulal Dobrý výukový hry má tahle firma https://www.hracky-4kids.cz/alexander/#utm_sour.... Pak Granna, Albi.
Pak mám moc ráda logopedickou hru Rozhýbej svůj jazýček. Má dvě úrovně, tu první už byste hrát mohli, je zaměřená na rozhýbání jazyka a pusy. Ale pokud je ochotnej po tobě opakovat slova, tak byste už mohli začít i s tou druhou úrovní.
Holky, chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte některá zkušenost s elektronickou tužkou od Albi? Uvažuju nad ní jako dárkem k Vánocům, ale nevím o nikom, kdo by ji měl...Mají mít i nějakou logopedickou knížku.
@aaa mne se zatim nejvic libi to hrave uceni.Ty kvizy ho hrozne bavi a trenuje se tim i presnost.Musi treba po puntikach ukazat,kudy jede masinka na nadrazi..nebo je tam otazka cim se zalevaji kvetiny a on musi ukazat na obrazek konve..Proste presne co potrebujem 😉U nas prinese Jezisek jeste jednu tuzku pro mladsiho,toho to taky hrozne bavi 😉
My mame Atlas sveta a Anglictinu, Justy ma Zpivanky. Je to super a urcite budem jeste dalsi dokupovat,
Tužka ALbi, - je nutné na tužku nějaký cit? Syn drží všechny tužky pěstí a ryje. učíme ho správný úchop, ale je to boj. Má 3,5r, už umí nakresli "čáry a kola". Baví ho zvukové knížky. Konečně je schopný sám najít stejný znak a zmáčknout ho.
@houpacikonik ne, jen se musí trefit na určité místo v knize.
Jinak aktuálně nejlevněji se dá sehnat tužka i knížky na www.dracik.cz
Ahojte. Chcem sa opýtať, mám dcéru ma pomaly 14 mesiacov, asi také dva týždne čo mi prestala bľabotať, stále mi neukazuje a ani nenapodobuje. Syn má zmiešanú dysfáziu. Čo si myslíte o tom že prestala bľabotať?
Naše shrnutí týdne (třeba mi to pomůže uvědomit si nějakou chybu nebo někdo poradí):
Pondělí - jupíí "chodíme" na nočník, 2x se povedlo chytit to včas - pozorováním ne, že si sama sedla, pak ignorace radši do kalhot, kdyť se dají sundat, odpoledne začne lézt po čtyřech na půl dne
Úterý - pokračujeme nočník, mám záchvat, že začíná mluvit, chytne mě oblečená za ruku a zvatlá ve dvou slabikách de-me
Středa - zvládáme ráno v klidu krám, omyl v půlce obchodu si sedne před conflakes s nějakou zrůdičkou ze sezamové ulice a povídají si asi 15 minut, pak záchvat přes celý krám a na dost dlouho, dokud neobjeví, že skleněnou stěnou se dá bafat na pokladní, prima usla po cestě, takže spát se nejde a budem vzhůru do půlnoci
Pozitivní zpráva dne - v lednu do školky půjde a chtějí si to s ní zkusit sami
Čtvrtek - už jsem mrtvolná, ale co je svátek, pojedeme k babičce, pár vzteklostí, ale jupíí babička ji nacpe čokoládou - dítě vzteklé, dítě má opět ekzém, což přidá na vzteklosti - usíná v pět po cestě budí se ve 2 ráno až do 6:30
Pátek - Budík se starší do školky v 7:00, po 30 minutách spánku vypadám, že nevypadám, vypravim je a usnu s drobečkou jestě na hodinu, dopoledne klidná, jasně musim pracovat a nikdo po ní nich nechce, kupodivu nic ještě nezničila a nikam nevyskočila ani nezapla nic nebezpečného apod. oběd stále klid, jedem busem k babi - musíme odvést Luci na hasiče (respektive přiblížit k transportu), předvedeme pár vzteklostí u babičky a už tušim, že se něco blíží, ale co, když domů jedem milovaným vláčkem, omyl, milovyný vláček, ale ne když je venku tma, díte se zouvá, běhá po vlaku, obouvám boty a začně 20 minutový nonstop řev, záchvat, mlatí sebou všude, posledních 10 minut se jí snažíme s průvodčím obléct, následuje celkem klidný přesun v náručí maminky 10 minut k autu a opět řev - autosedačka.
V 21:00 konečně usla a já mám pocit, že se zbláznim. Nevim jak na ní. Nikdo mi pořádně nechce říct co jí je, je přeci malá, nebudeme zbytečně plašit a když tak jen tak, že dáme papíry na asistentku do školky (kde ji nechtějí) nebo nějaký tlumící prášky co mají fungovat jako fenistil? Nepřijde mi to jako řešení, neměl by psycholog a psychiatr spíš poradit jak na ní? Nebo jsem jen naivní. Omlouvám se za svůj výlev, ale tenhle týden, už jsem prostě úplně padlá k boku a to jdu za týden do práce. Proč 🙂
Jo a všem krásný a klidný víkend 😀
@simasek Zatím nemáme diagnostikovaného nic, nakonec to vypadá asi jen na opožděný vývoj řeči. Za poslední rok se hodně rozmluvil a teď mluví v dlouhých větách, jen je mu hůř rozumět. Ale měl a má i nějaké rysy, které by ukazovaly na tu dysfázii, ale zatím chodíme jen na logopedii a pan logoped je dost skoupý na to vynášet nějaké soudy a diagnózy. Já jsem se upokojila tím, že začal mluvit a vlastně to teď ani moc neřeším, v ostatních ohledech je šikovný, sociálně zdatný, ve školce funguje normálně a našel si tam i kamarády, jen má prostě pár svých zvláštnůstek, které jsou určitě částečně dané i povahou.
A nebyla třeba dcerka nemocná? A kolik je tvému synkovi?
@simasek A je teď dcerka jako úplně potichu anebo prostě místo žvatlání třeba vydává skřeky? Syn byl po tom očkování celkově víc potichu, ale vydával spíš ty skřeky místo slabik.
Možná bys měla kontaktovat lékařku a zeptat se jí na to. Když má starší syn dysfázii, tak třeba máte nějakou genetickou zátěž v rodině. U nás je to tak, že kromě synka má s řečí problémy i jeho o půl roku mladší bratranec (který je ve spoustě ohledů na svůj věk hodně šikovný a napřed, ale ta komunikace vázne), přestože se předtím ani v jedné rodině nic takového předtím nevyskytlo.

@sisstin - přesně to byl ten důvod, proč jsme tenkrát zvolili tu speciální školku....byl tam v klidu, v pohodě a dělal velké pokroky, i přesto, že tam většina dětí mluvila v podstatě o dost hůř, než on...prostě si jel pořád dopředu svým tempem....to sebevědomí moc velké právě nemá a z běžného kolektivu by byl dost ve stresu...navíc, on je odmalička takový, že je mu celkem jedno, že ostatní už něco umějí, nebo dělají, není to pro něj impuls, že se to hned musí naučit taky....on si k tomu dojde, až bude připravený....a bývá to někdy překvapivě brzy a rychle, u něčeho to zase chvilku trvá, ale zvládne to potom hned a bez problémů....ale není to fakt o tom, že ti okolo už pěkně mluví, takže já se musím snažit taky....nebo, že ostatní jedí rajčata, tak já je zkusím jíst taky....to ani náhodou 😀