icon

Maminky "nestandardních" dětí. Poruchy komunikace

sisstin
28. pro 2009

ahoj holky 🙂 ráda bych založila pokec mamin, které mají jakýmkoliv způsobem "nestandartní" děti 😉 at už jde o opožděný vývoj, fyzické postižení či psychické 😉 ty denní starosti a radosti jsou přece jenom trošku jiné, než mají ostatní maminky "klasických" dětí a je dobré vědět, že v tom člověk není sám 🙂

syn má pravděpodobně vývojovou dysfázii s poruchou receptivní složky řeči, tudíž se u něj řeč nevyvíjí přirozeně jako u běžných dětí, zatím velmi málo rozumí, co mu kdo říká..jen odhaduje, nemluví vůbec... 😉 více zde https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea... jinak je v podstatě jako běžné dvouleté dítě, co se týče projevů, sebeobsluhy atd. Ale stejně je to dost náročné...

takže maminky dětí s jakýmkoliv problémem šup sem 🙂

mcellinka
26. led 2017

Ahoj holky. Je to asi blby, ale.vy jedine asi pochopite mou radost. A tak se pochlubim tady. Muj 3 lety syn Samik jak uz nekteri vite, tak nemluvi a je autista. Meli jsme tu prvni navstevu pani z rane pece a zkousime obrazkovou komunikaci ( realne fotky ) a mame uspech. Hned druhy den zacal takto komunikovat. Mame 4 obrazky. Kulickovou drahu ( ktwra nam byla pujcena ) , bublifuk, bramburky a krupky. Maly si hezky karticky nosi a ja jsem zvedava jak se to bude vyvijet dal. Urcite pristi navstevu nam pujci dalsi karticky a pak uz budeme vyrabet vlastni. No a druhy pokrok je, ze jsem maleho naucila na nocnik. Uz nema plinky od prosince a to vubec ani na spani. Jsem tak rada ze jsem se.proste musela pochlubit. Jen tedy nevim zatim jak maleho uklidnit kdyz dostane zachvat a krici a sam sebe poskozuje. Take musime prijit na to, jak ho naucit jist nova jodla. Protoze on se vetsiny potravin boji. Ale to chce cas. Pochlubte se take nejakym uspechem at vidime ze nam ty deti delaji radost, i kdyz jen malickosti 🙂

zerog
26. led 2017

@mcellinka s ranou peci mam take dobre zkusenosti.uzitecne rady,podpora.jen tak dal!

mcellinka
26. led 2017

@zerog to jo je to super 🙂 . Kdyby mi to tu tenkrát někdo nenapsal, tak ani nevím že něco takového existuje. Děkuji

zerog
26. led 2017

@mcellinka taky jsem o nich nevedela,dozvedela se od pediatra a pritom muzou byt mnoha lidem uzitecni

girafka
26. led 2017

@mcellinka tak tomu rikam uspech..Fakt super!Clovek musi proste hledat zpusoby a jak je tady videt,opravdu se vyplatilo..Mam uprimnou radost..Muj syn ma VD a pozvala jsem si domu specialni pedagozku,ktera byla i ve skolce.Rikala,ze prave chodi i do rodin a pomaha rodicum s ruznyma problemama u deti at s autismem,aspergerem nebo prave s VD..Takze po kolecku Logoped,psycholog,neurolog,foniatr,spec.pedagog mame vylouceny Aspergeruv syndrom a danu konecnou diagnozu vyvojova disfazie-spadl mi balvan ze srdce a hlavne,syn se strasne snazi a bavi ho se ucit logopedii..Je ze vsech stran chvalen a ja verim,ze jednou bude mluvit jako vetsina deti..Tot nase uspechy 😉

girafka
26. led 2017

@paces ahoj,ja mam syna s vyvojovou disfazii..ale ne s receptivni,ale smisenou.Receptivni je pry celkem vzacna..Syn ma hrubou motoriku v poradku,jemnou celkem taky,ale problem s grafomotorikou..Vysetreni mame za sebou vsechna co jsi zminovala..Vse bez problemu az na neurologii..Nechtel lezet v klidu s tou cepici,jeste kdyz mu tam sestricka furt pridavala ten gel a okrikovala ho,ze nema knourat a at lezi v klidu..Nakonec mu dovolila lehnout si na bok,ja si lehla k nemu a cetla mu pohadku.Pak usnul 😉Jestli chces neco vedet,klidne se ptej

paces
27. led 2017

To neurologické vyšetření zatím asi nehrozí. Nenechá si dát na hlavu ani jinou čepici, než svoji oblíbenou, natož aby si nechala dát na hlavu tohle a ještě u toho být v klidu, neusne ani po obědě doma, leda to udělat v noci 🙂)) Uklidnit jí u čtení pohádky není možné, protože jí čtení nezajímá. Doma občas chce ukazovat na písmenka a obrázky, ale na to musí být nálada a musí chtít sama. Leda, že by jí dali trochu sedativ a přispali jí, já bych byla klidně pro. Ale to nevím jestli dělají ?

girafka
27. led 2017

@paces o tom se tu nedavno holky bavily..mrkni na stranku predtim.Nekdy to tak delaji.Ja jsem ho na to doma pripravovala..Vysvetlila jsem mu jednoduchyma vetama co se bude dit a za odmenu mel slibenou zmrzlinu s lentilkama..To jsem mu tam celou dobu pripominala.Vysetreni jsem dala az na druhou hodinu,abych mela jistotu,ze bude unaveny..Holky radily dat pozde spat vecer a rano brzo vzbudit.Dopoledne pak nejakou velkou prochazku,aby se dite unavilo

paces
27. led 2017

tady jsme u toho problému, že mojí dceři to prostě nevysvětlíš, protože tomu nerozumí a nechápe to, co říkáš...Závidím všem maminkám, kterým jejich děti rozumí, co říkají. Tohle je zlý sen. Jen nám trochu déle trvalo, než jsme si uvědomili, že se z něj neprobudíme a že se dcera opravdu jen tak nerozmluví, jak všichni říkají a dělají z toho banalitu.

josefina79
27. led 2017

@qjetinka kupuju ten obyc, bez příchuti. A můj jinak vybíravý syn s ten nema problem. Ale on všeobecné ma rad syrupy.
Na co to chcete brát?

mcellinka
28. led 2017

@paces muj syn take nerozumi. Ja ale trefila na super sestry. Dali malemu cepici a posadili ho. Ja mu davala rucicky pryc. Hodne se rozciloval, cekali jsme az se uklidni. Dali mu plny kosik hracek co chrastili a mackaly se tam cudliky atd. a on se v tom zacal prehrabovat, protoze ho zajimalo co to je ( protoze to co tam bylo nemame doma ) . V tu chvili zacala snimat cinost mozku nebo jak to mam rict a rekla zkusime 10 minut. Porad byl v klidu, tak rekla 15. Nakonec vydrzel 20 minut. U nej ale hodne velkou roli hraje naladu a tu ten den mel dobrou. Drzim pace . Zkuste pokud muzete, koupit nejakou hracku co si myslite ze by se ji libila a zabavila ji. Vezmete krupky co ma rada atd. Proste cokoliv co ma rada a zabavi ji to. Drzim palce 🙂

paces
28. led 2017

@mcellinka díky moc🙂

girafka
28. led 2017

@paces a ona nerozumi vubec nicemu?Syn rozumnel "dennim vecem",nechapal kdyz mluvila ucitelka na vsechny deti,to se do tedka uci..Slozity pokyny taky nepochroupal.Ale chapu,ze to je hroznej pocit.Ja jsem vedela,ze syn neni v poradku a strasne jsem se tesila a zaroven bala,az dostane diagnozu a my s tim budem moct neco delat.Drzim palce at to zvladnete a muzete se taky pustit do boje

paces
29. led 2017

@girafka přesně,jak pises,bojím se ale zároveň se na tu diagnózu těším, ať už je jasno a začne se s ní včas a správně pracovat a hlavně ať ji můžeme zapsat do spec.školky, kterou tady pro tyhle děti máme. Dceři budou 3 v březnu. Rozumí jen základním věcem, jako je pojď, jdeme, stůj, ne, tady. Umí se obléknout, sama se nají, ale je to nejedlik, ji jen pár jídel. Chytrá je. Ale říká pouze NE a NECHCI, AU, teď slavíme úspěch se slovem BANÁN, po třech dnech už ho dokáže říct sama. 👍

rory_g
29. led 2017

Ahoj holky, mám skoro čtyřletého syna, se kterým jsme zatím byli na neurologii (u tý čepice řval jak tur, ale prý to vyšetření stačí?), potom 2x logopedii a zatím jednou psychologii. Předběžně co říkali, tak má více autistických rysů, než ostatní děti, ale klasický autista není. Nejspíš ADHD a receptivní vývojová dysfázie, víc asi po více vyšetřeních. Vleče se to už rok. Mám dotaz k foniatrii, byli jsme poprvé, kdy syn absolutně nespolupracoval a měli jsme přijít, až bude ukazovat obrázky automaticky, tak jsme teda šli, ale ukázal je jednou a druhou sadu už ne, prostě nechtěl. Sestra na mě řvala, že si ho mám zkrotit, absolutně nechápe, že je jiný. Doktorka ho prý ani s takovým výsledkem nechce vidět a jestli nebudu schopná ho naučit, že prostě musí spolupracovat, tak bude muset tohle vyšetření podstoupit v narkoze. Co vy na to? Já bych šla nejraději jinam... Poradily byste mi prosím nějakou dobrou a vstřícnou foniatrii v Praze? Díky moc...

aaa
29. led 2017

@rory_g Nevím, o jaké konkrétní vyšetření na foniatrii vám jde, my jsme to absolvovali u naší paní doktorky na ORL, plus nás odeslala na audio vyšetření, kde byla naprosto úžasná sestra a zvládli jsme to v pohodě. Oboje je na Praze 4, Tererova, paní doktorka Pročková.

mcellinka
29. led 2017

@paces není zač 🙂 vím jaké to je když dítě nerozumí . Mému synovi byli 3 v říjnu. Nemluví vůbec a rozumí pouze slovu ne.

paces
29. led 2017

Takové vyšetření je pro tyhle děti úplně nemožné, chtít dělat vyšetření, u kterého je potřeba poslouchat a ukazovat, to prostě nemůžou po takovém dítěti chtít!!!!!😠 ono to prostě nechápe!!!!!!😨😠

paces
29. led 2017

@mcellinka a tu foniatrii jste už taky zkoušeli?

paces
29. led 2017

@mcellinka ještě mi prosím napiš, jak jste se naučili na ten nocnik? Dcera sice vi, co do něj patří, uz do něj hodila i hovinko, taky na něm umí sedět a udělat to tam, ale není to uvedoměle. Sama si neřekne, ani jinak nenaznaci, když ji nechám nahatou, tak prostě cura a cura a ani o tom neví. 😒

diamanta
29. led 2017

@miska9
Muzu jeste poprosit dotaz k te foni klinice. Koukala jsem do map, ze je to kousek na Vaclavak. Myslite, ze bude casovy prostor na chozeni venku? Pokud nas totiz nevytizi az do vecera, nevydrzi v jedne mistnosti. A pokud zas budu muset ji brat ven, asi bych si vzala kocarek. Pokud se ven nesmi nebo bude co delat v budove az do vecera, asi bych ho radeji nebrala. Diky za info

rory_g
29. led 2017

@aaa jestli dobře slyší. Prý ASI jo, že mi jako věří, že reaguje, když na něj třeba šeptám, ale dr to prý nestačí..byli jsme ve zvukotěsné kabině, sestra tam pouštěla "kde je koza" atd a malý ukazoval. Potom ztlumila zvuk a zase to samé, podruhý už ale malý neměl absolutně zájem, a proto řekla, že to nestačí, ať přijdeme, až ho naučím disciplíně 😝

girafka
29. led 2017

@rory_g ja byla se synem na Praze 8,na Strizkove a vsichni strasne vstricny..Kdyz mu davali do ucha takovou sondu (nevin jak to popsat),tak na tom pristroji jel vlacek a sestricka mu rikala,ze uslysi jak houka a kdy bude houkat..to bylo bez problemu,pak mi sedel na kline v maly mistnosti a ukazoval na obrazcich co slysi(nejdriv se ho sestricka ptala co kterej obrazek znamena a me se ptala,co ma rad,a podle toho obrazky vybrala) a u pani doktorky si nejdriv hral a ja s ni mluvila a pak mu ukazovala v knizkach a on prirazoval mladata k maminkam.Nakonec si mohl vybrat lizatko

rory_g
29. led 2017

@girafka a nepamatuješ si prosím přímo doktorku? Střížkov by byl ideální 🙂

miska9
29. led 2017

@diamanta kocarek si vemte, jestli pujdete na vysetreni na neuro, eeg nebo k psychologovi, budete muset jit pomerne daleko. My normalne chodili mezi vysetrenimi ven - na hriste nebo na Vaclavak, jen musite nahlasit odchod a prichod a prijit vcas na jidlo. Na pokoji jsou i nejake hracky, muzete vzit prcka si pohrat s detmi, co tam jsou na pobytu, taky jsem z toho mela strach, ale bylo to v pohode.

aaa
29. led 2017

@rory_g Jo, tak to je něco jako to audio, co jsme byli my. Taky ho zavřeli do kabiny se sluchátkama a pouštěli mu nějaké zvuky různé hlasitosti a výšky a on měl mačkat tlačítko, když něco slyšel. Byla to trošku bojovka, ale jak jsem psala, sestra, která s námi tohle vyšetření dělala, byla moc milá a zvládli jsme to 🙂

rory_g
29. led 2017

@aaa tahle byla děsná. Syn sluchátka neměl, prostě se to ozývalo, jenže on ukázal jen jednou a pak proč jako by jí měl dokazovat, že to umí znovu... A díky za tip, myslím, že u Pročkové byl kdysi manžel na akupunktuře, pokud si to nepletu

girafka
29. led 2017

@rory_g je to pani doktorka Ivana Vackova,Lovosicka 400 😉

rory_g
29. led 2017

@girafka díky, tam jsme byli 😝 To je zajímavý, že se k vám chovala sestra hezky a k nám takhle hnusně...

girafka
29. led 2017

@rory_g fakt??tak to je divny..Byla moc hodna,jak jsem psala..😲