Může policista vyžadovat občanku bezdůvodně?
Ahoj holky. Dneska jsem byla ve meste a z niceho nic me zastavili policiste. Chtel, jestli se muzu legitimovat. Tak jsem dala obcanku, neco si zapsal, vratil mi ji a popral hezky den.
Je tohle v poradku? Kdyz jsem se ptala proc ji chce, rekl ze bezna praxe.
@zuzita15 tak oni si ten důvod vždycky vymyslí 🤷♀️
@polakovakl vymyslet si to muzou i mestaci, ale na dotaz by mi ten vymysleny duvod meli sdelit
@polakovakl ale oni důvod neřekli a některé tady píšou že je to běžná praxe což myslím že není
@zuzita15 Oni ale důvod sdělit nemusí. A je to logické. Pokud hledají nějakou osobu podezřelou z nějakého trestného činu je jasný pokud ji sdělí proč chce po ní OP tak zpravidla ta osoba řekne, že ho nemá. Je pravda, ze u sebe OP nosit nemusíš, ale pokud tě policie vyzve k ověření totožnosti tak se musíš něčím overit což z pravidla bývá OP nebo pas. Pokud odmitnes hrozí ti pokuta nebo předvedení na ověření totožnosti.
nečetla jsem diskusi, ale pokud by po mě někdo na ulici chtěl OP, i kdyby vypadal jako policista, vyžádám si napřed jejich služební čísla a ověřím si to na lince 158, že ta čísla existují...uniformu policajta dnes může mít každý....v dnešní době jsou údaje z OP sakra zneužitelné, takže bych si dávala majzla...a kdyby, tak se klidně nechám předvést...
S největší pravděpodobností k tomu měli důvod, akorát oni ten důvod sdělit nemusí. Hodím jsem , kdy mohou kontrolovat totožnost .
Příslušníci Policie ČR jsou veřejní činitelé a kromě mnoha jiných pravomocí jim přísluší veřejnoprávní oprávnění žádat o prokázání totožnosti. Pokud jde o strážníky městské policie, tak ti mají v tomto výseku pravomocí obdobné možnosti. Dle § 13 zákona o Policii ČR je policista oprávněn vyzvat k prokázání totožnosti osobu:
přistiženou při jednání, které má znaky trestného činu nebo přestupku,
od které je požadováno vysvětlení,
která odpovídá popisu hledané nebo pohřešované osoby,
která se bezdůvodně zdržuje v bezprostřední blízkosti chráněných objektů,
která má na místě veřejně přístupném zbraň a je důvodné podezření, že zbraně může být užito k násilí nebo pohrůžce násilím,
která se zdržuje v blízkosti místa, kde došlo ke spáchání trestného činu, k dopravní nehodě, požáru nebo jiné mimořádné události, aby prokázala svou totožnost;
která má být předvedena na žádost příslušného orgánu podle zvláštních předpisů,
která je oznamovatelem (trestného činu, přestupku),
na žádost jiné osoby, jestliže tato osoba má na zjištění totožnosti právní zájem, jakož i osobu, která o prokázání totožnosti žádá (typicky revizor nebo poškozená osoba, která požaduje pro účely náhrady škody identifikaci “škůdce”).
Jeeeezis se chtel seznamit ne? 😀
@irmamala Že jo to mě taky hned napadlo že se mu zakladatelka líbila 😃
Pro zakladatelku: nechápu proč z toho dělat kovbojku, tak třeba někoho hledali, nebo se chtěl seznámit...😊 pokud je člověk čistý tak proč občanku neukázat, o nic nejde...
@klokanka31 Vzdyt jsem ji ukazala.
@irmamala 😂😂
@klokanka31 jovbojku z toho děláš leda tak ty.pani se normálně zeptala .ptala se policistů proč kontrolujou a nebyli schopni odpovědět,to normální není né?
@bara88 A můžou to vůbec říct?
@klokanka31 a proč by jako nemohli?
@bara88 Já nevím, něco jako služební tajemství?
@klokanka31 nevíš ale píšeš něco o kovbojce
@bara88 No tak ptát se policajta proč chce občanku... To je jako při silniční kontrole se ptát proč chce řidičák.
@klokanka31 prosím ?ty jsi ale hloupá tohle srovnávat
@bara88 kde čteš, že se policistů zeptala na důvod a oni ji neodpověděli?
@bara88 Ale proč? Kontrola jako kontrola. Můžou kontrolovat, někoho hledat...těžko jí řeknou "no víte hledáme zlodějku/vražedkyni a vy jí jste tak podobná..."
@betelgeuzz když se zeptala policistů proč chcou op tak řekli běžná praxe? To je důvod?kde si viděla že by policie chodila a jen tak bez důvodu chtěli předkládat op?když nic neudělala
@bara88 a kde tohle čteš od autorky?
@klokanka31 ano,tohle podle mě musí říct
@betelgeuzz bože ano, rozlep oči
@betelgeuzz Pisu to hned v uvodu, musis cist.

@polakovakl bezduvodne nesmi ani statni