Může policista vyžadovat občanku bezdůvodně?
Ahoj holky. Dneska jsem byla ve meste a z niceho nic me zastavili policiste. Chtel, jestli se muzu legitimovat. Tak jsem dala obcanku, neco si zapsal, vratil mi ji a popral hezky den.
Je tohle v poradku? Kdyz jsem se ptala proc ji chce, rekl ze bezna praxe.
Ano může.
Pamatuji když mi bylo asi 19, tak ke mě přiletěli policajti, mysleli si, ze jsem hledaná, nezletilá. Byla jsem ji prý podobná :D.
Ja se tak lekla😂.
Hlavně říkal mi kamarád, ze teď koluje hodně falešných občanek a nebo si cizinci kupuji české ;). Takže to občas více kontroluji.
Ano
Ano, běžná praxe. Taky se mi to stalo, ale nenapadlo by mě to řešit na netu.
@mimi1004 Tak ja jsem nevedela jestli je to normalni, nic vic. Dekuji za pripominku.
Ano běžná praxe, myslím, že je i povinnost mít u sebe doklad
Tak ja vas damy zklamu, ale jen tak ze srandy vas policajt ani mestsky ani statni legitimovat nemuze. Jsou stanovene zakonne duvody a mezi ty jeho libovule nepatri. Takze ne, neni to v poradku
Z 90% jsem venku bez obcanky. Vim ze nejaka povinnost ji mit asi je. Ale nenosim.
@zuzita15 Bylo mi to divny, proto se ptam. Sla jsem kolem nich kdyz me zastavili a vyzadali si obcanku.
@hezz17 To zas ja ho, ale tohle se mi jeste nestalo. Jen tak pro nic za nic.
Mě by to překvapilo taky,a taky mi to nepřijde normální jak tu většina píše 🙂. Ale neříkám že to tak být nemůže .
@bara88 😂 musela jsem

Zajímavá otázka. Dost často chodím bez papírů, kdysi jsem četla, že povinnost nosit občanky se zrušila po revoluci, snad 96? Rozhodně vím bezpečně, že pokud by po mě chtěli doklady, cítila bych se spíš šikanovaná než v bezpečí. Protože proboha proč.
@jipe Cetla jsem to a tedy nevim...Nevypadam jako socka ani nijak podezrele, tak nevim no. Mozna z legrace.
@mourovatakocka No prave. Ja obcanku dala, nechtela jsem problemy, ale citila jsem se divne. Tak se ptam pro priste, alespon budu vedet.
tak hlavně by měli sdělit zákonný důvod, no... odpověď "běžná praxe" by mě neuspokojila
@jipe Nechtela jsem do toho tnout, jeste by me odvedli.
a byl to fakt policajt? jestli si někdo nezapsak tvoje číslo občanky.
@mourovatakocka nemusis mit u sebe obcanku
https://www.epravo.cz/top/clanky/prokazovani-to...
Státní policie ano, městská ne 😁
@mateees Ano, byli to policiste.
@polakovakl Byli to stataci.

Ano, může 🤷