icon

Nemám ráda, když dítě chodí po bytě s jídlem v ruce

piskac
7. dub 2015

Ahojky, mám 2 děti a když jedí, tak u toho sedí, pokud sedět nechtějí jídlo jim okamžitě seberu - té mladší, starší to chápe, že s jídlem v ruce se prostě po bytě nechodí ( něco jiného je to venku, tam ať si drobí jak chtějí 🙂 ) sice je pravda, že se mladší někdy pekelně vzteká, když ji jídlo seberu, pokud odejde od stolu, ale rozhodně povolovat nehodlám, no zkrátka nemám ráda jídlo podrobené, rozšlápnuté... všude po baráku, u nás se jí zkrátka u stolu v kuchyni a nikde jinde.A problém je v tom, že mám kamarádku, která když u nás je se dvěma dětmi, jim všechno dovolí, s brumíkem v ruce, chlebíček v ruce, sušenka v ruce..... se všim v ruce pobíhají, po její návštěvě musim celý byt vyluxovat a vytřít, jsem rozhodnuta ji zkrátka říct, že u nás se s jídlem v ruce chodit nebude, je to dobrá kamarádka, mám ji ráda, děti máme stejně staré, tak si i vyhrají, tak snad se neurazí, nemáte s tim některá podobnou zkušenost? Jo rozhodně nejsem nějaká chorobná uklízečka 🙂 úklid dělám 1x týdně, někdy 1x 14 dní

Strana
z4
orchidis
28. dub 2015

@ratatooy Naprostej souhlas. Když chcete cvičený opice, tak si holky kupte a dejte si je do klece 🙂. Děti jsou děti, zkoumaj svět, no... a když jste shnilý vytřít, tak si je nepořizujte, zkuste radši hada, ten nanasviní 😀.

sunshine125
28. dub 2015

nevidím důvod proč dělat dětem otroka. U jídla se sedí. Já taky nechodím po bytě s tatrankou, vy ano? Tohle je , jak už tady někdo psal ,přirozené sedět u jídla. Nevím jak by na mě koukali v restauraci , kdyby mi tam děcko chodilo s jídlem. No jo tisíc lidí, tisíc názorů 😀

brokovich
28. dub 2015

Jasně, jíst, kde se zachce, a taky řvát, kde se zachce, a vztekat se, kde se zachce. Nedej bože, abychom snad tomu mrňátku bránily ve vývoji. Fujky fujky, to jsme ale ošklivé, že svým dětem vše nedovolíme... Co nechat děti i podělat se uprostřed obýváku? A já su pro. Však se to vytře. 😀

aemmi
28. dub 2015

U nás se též jí u stolu, nevidím jedinej důvod, proč by měly s jídlem lítat po domě, drobit do hraček a patlat všude možně.

orchidis
28. dub 2015

Njn, u nás, kdybych děti nutila sedět u stolu, tak nejí vůbec 😀. Prostě zkoumaj svět, maj pořád moc práce, atp. Mě to zas tak neobtěžuje, vytřít po nich. Stejně nejsem prase a vytírám a luxuju každej den. Když je něco rozkydlý třeba večer na parketách, tak to setřu hadříkem a hotovo.

ženy, ženy, vaše starosti bych chtěla mít 😀.

evik19
28. dub 2015

@piskac Upřímně ti přeju děti, které jsou naštvané, když jim za trest sebereš jídlo🙂 Já jsem vděčná za cokoliv, co my malý sní, a kdybych mu jídlo sebrala, ani by se neotočil a nevzpomněl si na ně, ve výsledku by se prostě nenajedl. Jídlo ho nijak neláká. Tudíž ano, pokud jí, může jíst prakticky kdekoliv po bytě a jsem za to vděčná. U kamarádek na návštěvě je to jiná, snažím se ho udržet u stolu, ale spíš to vždycky dopadne tak, že se prostě nenají, ani když vidí ostatní děti, jak se s chutí ládují. Když jsme na návštěvě 2 hodiny, tak to není problém a prostě nejí, když jsme ale byli na návštěvě týden, tak už to byl problém dost velkej a řešila jsem to tak, že jsem s ním chodila jíst do jiné místnosti, abych nedemoralizovala její děti a samozřejmě jsem ho nenechávala opatlávat nábytek apod. Každopádně kdyby mi kamarádka řekla, že u nich se jí jedině u stolu, rozhodně bych se neurazila, spíš bych byla ráda, že vím přesně na čem jsme a snažila bych se to respektovat. Na druhou stranu když jsou u nás děti někoho jiného, tak neřeším, co upatlají, rozbijí nebo provedou. Beru to tak, že všechno se může stát a neřeším to, jsem si vědoma toho, že mi nevadí spousta věcí, které jiní považují za důležité, aby se nedělaly.

nonnni
28. dub 2015

@orchidis tak ono jde o dve veci...prvni, zda se mi chce po diteti behat s hadrem a hlidat, co, kde a kam zaslape, coz dejme tomu, mohla bych si sebemrskacsky pridelavat praci, ale druha je ucit deti urcitym navykum, ktere povazuji za dulezite, aby si osvojily a tim je i kultivovane stolovani a nepobihani s jidlem. Jedinou vyjimku delam v letnich dnech, kdy jsou venku a maji treba zmrzlinu, ale z jidlem, jako takovym sedi na zadku i na te zahrade.

Pokud mame navstevu, tak si k jidlu sedaji i deti, ktere s nim normlane pobihaji. Obcas je odchytnu uz za pohybu a posadim (slovne). Nevidim jediny duvod, aby kdokoliv (notabene v domacim prostredi) byl pri jidle v pohybu. Dite, nebo dospely.

aemmi
28. dub 2015

@orchidis Tak naše děti to neberou jako nějakou újmu, jsou takhle zvyklý od mala, tak jim to asi nepřijde.
A vysavač už ani neuklízím, jede i několikrát denně.

sunshine125
28. dub 2015

@brokovich ted jste me opravdu pobavila 😀 hezky napsane 😀

aemmi
28. dub 2015

@brokovich tak tady pleteš dohromady hrušky a jabka, vtipný mi to tedy nepřijde 😝

sudina
28. dub 2015

Já teda nevím, ale tohle jsme nikdy nemuseli u nás doma řešit. Úplně přirozeně vyplynulo to, že jídlo je položené na stole, takže u jídla dcera sedí. Ale jestli je to v obýváku na stole nebo v kuchyni jsem nikdy neřešila. No a jídlo jako sušenka, rohlík do ručky, nebo brumík - tak to mi teda nikdy nevadilo, že si malá nosila po bytě. Vždycky na to má talířek na stole a odkládá si to tam, jak se jí to hodí. Vysát není problém. Jinak, aby vyloženě po nábytku něčím patlala, tak to bych ji nenechala a ani moje kamarádky by tohle svoje děti nenechaly dělat. Prostě taková zlatá střední cesta.... to je podle mě nejlepší. 😉

jitule1989
28. dub 2015

tak já teda zatím děti nemám, ale přijde mi trošku divné aby dítě mohlo jíst jen za jídelním stolem. dobře, taky bych nechtěla aby pobíhalo po domě s jídlem v ruce, ale klidně ať si sedne na sedačku v obýváku a tam si sní třeba ovoce, nebo ať si přinese dětskou stoličku kdekoliv chce, my si přece taky nesníme jablko jen u stolu, ale jím ho třeba u televize, to samé křupky nebo koláč. dítě by mělo vědět, že se u jídla sedí, že se s jídlem neběhá a to mi bude stačit 🙂

brokovich
28. dub 2015

Představuju si, jak dojedu někam na návštěvu, tam mi daj oběd, já vezmu talíř se špagetama a začnu se jim producírovat po bytě... 😀 😀

Sem si připoměla historku, jak matka s děckem nastoupily do autobusu, sedly na čtyřku a milé dítko začalo vytrvale nakopávat protisedoucího staršího pána. Ten to chvíli vydržel, pak ale matku, kterou chování jejího dítka nechávalo naprosto chladným, požádal, zda by nemohla děcko nějak "umravnit", načež matka odvětila, že je zastáncem volné výchovy a že nebude zasahovat do přirozeného vývoje děcka. Na další zastávce vystupoval týpek, co seděl též na předmětné čtyřce, takovej mladej dredař co smrděl marjánou na sto honů, vyndal žvejku z úst a vlípnul jí paňmámě do vlasů se slovy "Sem měl madam taky volnou výchovu"... a opustil autobus.. Tož to jen tak pro info.. 😀

brokovich
28. dub 2015

@jitule1989 To beru, však celá diskuse je o tom, že se nemá s jídlem lítat po bytě, ne že by se s jídlem nemohlo posedět, jak píšeš třeba s jabkem v obýváku, když k tomu jsou podmínky. 🙂

aemmi
28. dub 2015

@jitule1989 to jo, holky když je pěkně, tak jedí třeba na terase u malého stolku a nebo svačí u konferenčáku, dají si k němu podsedáky ze židlí, to ale mají třeba pokrájené jablko, jahody,... polívku a jiné tekuté jídlo bych jim nedovolila, pod stolkem už jsou parkety, kde jsou docela mezery, tak není moc záhodno, aby se do nich něco vylilo

dokument
28. dub 2015

tak moje dite moc jist nechce, ale ji zasadne u stolu. Nesnesu, aby jedl pri hrani a podobne. A to ne z duvodu uklidu nebo ze neco rozpatla. To udela i u toho stolu. Kamaradka ma slabou socialni inteligenci asi. Svoje deti at si vede jak chce, ale toto se na navsteve proste nedela. Uprimne, docela by me zajimalo, jak se takova vytka sdeluje. Ja bych to nedokazala, proto bych asi spis trpela nebo si ji nezvala. Nemuzete se sejit nekde jinde? Ted uz je hezky, tak treba nekde venku nebo v detske herne?

jitule1989
28. dub 2015

@aemmi jasně všeho s mírou, taky by se mi nelíbilo kdybych musela za chvíli vyměňovat parkety jen proto aby si děti dopřály 🙂 to je jasné, všechno musí mít své hranice 🙂

evcann
28. dub 2015

@orchidis ale no tak. Základní slušný vychování není o cvičených opicích, základy stolování, základy slušného chování atd jsou a mají být. Pokud někdo nechává děti stylem jako delej si co chceš tak se pak nikdo nemůže divit co z takového dítete vyroste. Porovnávat to se zkoumáním okolí je naprostý nesmysl. To nema vůbec nic společného. Nikdo si nemůze delat co chce. Proste jídlo se jí u stolu a kdyz dojí může jít zkoumat svet, ale myslím, ze by to slo i jinak se díteti venovat nez bezvychovně jako u vas ne? Ve vasem pripade bych si ho neporizovala kdyz nemam cas se mu venovat. Had bude stačit.

evik19
28. dub 2015

@evcann @orchidis
Já si myslím, že se dá těžko usuzovat, co z dítěte vyroste jen podle toho, zda jídávalo u stolu nebo ne🙂 Já třeba sama u kuchyňského stolu jím hodně zřídka a přesto si myslím, že jsem dobrý člověk a společnosti prospěšný jedinec. Zkrátka z mého pohledu jsou to dvě věci, které nemají nic společného.
Z mého pohledu je zase neuvěřitelné, za co všechno je spousta rodičů schopna svoje děti peskovat anebo dokonce bít. Spadl ti rohlík na zem, plesk. Neposlechneš na první zavolání, plesk. Nechceš hned půjčit hračku, se kterou si hraješ, plesk. Nechceš jít za ruku? Sebere tě čert anebo támhle ten ošklivej pán....Nechceě se oblíkat, šup s tebou pod ledovou vodu. Brečíš po pádu, plesk, ať máš proč brečet. Než vychovávat dítě takhle, tak to bych si ho snad fakt radši nepořizovala.

sunshine125
28. dub 2015

@evik19 tak tohle co popisujete tuplem nema co delat s jidlem u stolu ani s tim co z ditete vyroste. Proste svoje dite od malinkata vedu k tomu,ze se s jidlem sedi. A ve trech uz je ani peskovat nemusite,protoze je to automatika. Kdyz chce treba tatranku,automaticky si vezme talirek,sedne ke stolu a ceka at ji tatranku donesu. Svoje dite jsem nikdy nezbila za to,ze mu neco spadlo nebo za to ,ze s jidlem nesedi. Ma to vzite,tak ani nemusim.

nonnni
28. dub 2015

@evik19 tak on je problem v obou pristupech...ode zdi, ke zdi...z extremu do extremu. Budto je rodic konsistentne liny (nebo slaby) diteti vymezit hranice a obali to do reci o RaR (z cehoz si vytahne par frazi, co se mu hodi, ale naprosto se miji podstata), nebo je furt nervak a zase dite dusi...si nevyberes, oboje blbe. Ono tohle vybalancovat je dost slozite, neverim na dokonalost u rodicu, to je jen takova chimera. Obcas je clovek prisnejsi, obcas polevi, kde by nemel...stane se kazdemu. Ale porad jsou urcite zasady, ktere by mely byt jasne a dany. Jako je myti rukou po toalete napriklad. Nebo kultivovane stolovani. Smrkani do kapesniku a neotirani soplu do prvniho, co prijde pod ruku. Takove ty zaklady slusneho chovani, ktere by mely byt na rodicich, aby je na deti prenesli.

romca05
28. dub 2015

@sunshine125 Co ve 3 letech, toto dela ma 23 mesicni dcera uz asi pul roku 🙂 Jde se jist, tak si vytahne ze skrine misku, da mi ji, abych ji nachystala jidlo a jde si sednout ke stolu 🙂 Opravdu to neni o cvicenych opicich, jak tu nekdo psal, ale je to mozna o opickach, ktere napodobuji rodice a sourozence a tim se uci, jak se chovat u stolu a samozrejme i v jinych situacich 🙂 My jime u stolu, deti to vidi a jedi tam taky, sami, bez peskovani 🙂 Takze naprosto souhlasim!

sunshine125
28. dub 2015

@romca05 je to tak. Co se naucila chodit,tak ji ucim sedet-u jidla. Je to logicke a pro me prirozene. Nikdy jsem neresila jestli mam nebo nemam nechat deti s jidlem behat. Proste ne. Nehlede na to ,ze jim pri behu treba muze zaskocit.

ratatooy
28. dub 2015

@orchidis tak ted jsem se upřímně zasmála,prej HADA hahahaha 😀 😀 😀 😀 😀

ratatooy
28. dub 2015

asi je to o tom co vidí děti i u nás někdy jíme u stolu,někdy venku,někdy za běhu do školky,někdy na gauči a nejleší je to v POSTELI!!!!!!!

evik19
28. dub 2015

@sunshine125
@nonnni
Souhlasím s váma, že dítě musí mít nějaké hranice, ač jsem líný a nekonsistentní rodič, tak i moje dítě hranice má, ale má je prostě tam, kde cítím, že by měly být. Čili například netrvám na věcech, které mně samotné připadají nesmyslné, jen proto, že se to tak přeci dělá a dělalo odjakživa. To je jedna věc a druhá věc je ta, že jsou děti lépe ovladatelné a hůře ovladatelné, což je dáno povahou. To, že někomu dcerka hezky sedí u stolu a sama si k tomu vytáhne talířek, to je fakt moc pěkné a každý rodič by to chtěl, ale ne všechny děti jsou prostě takové a spoléhat jen na to, že dítě se všechno naučí nápodobou, to je podle mě u většiny dětí dost naivní představa. Já jsem jako malá byla jako tahle holčička, můj brácha byl naopak všude za nevychovance a za exota, a to i přesto, že vzory nápodoby jsme měli oba stejné.
Nicméně to, že u nás doma jsou pravidla plovoucí a povolená, neznamená, že na návštěvě nechám svoje dítě chovat se jako zvíře. I dvouleté dítě s průměrnou sociální inteligencí dokáže dost jasně rozlišit, jestli je doma anebo ne. To, že mi doma smí otvírat skříně, neznamená, že je může otvírat na návštěvách anebo tam chodit s jídlem v ruce, pokud si to hostitelka nepřeje.

romca05
28. dub 2015

@evik19 Vsechno se urcite napodobovanim nenauci, ale zrovna to stolovani podle me jo. Myho syna bych podle tvych slov oznacila za nejhure ovladatelneho 🙂, u dcery je to trochu lepsi, presto to neni zadna vzorna poslusna holcicka, ale u stolu proste sedi, protoze jsou na to odmalinka zvykli, zadnym natlakem, ale proste proto, ze my u jidla mame radi klid (aspon u toho jidla!), tak u neho sedime a nepobihame po byte 🙂 Tak to delaji stejne, prijde jim to normalni 🙂

achjonetusim
28. dub 2015

U nás je to takovej paskvil/kompromis 🙂 Jí u stolu, samozřejmě bez TV, bez rádia, bez novin po ruce - povídáme si. Když už (4roky) nevydrží sedět tak může od stolu s tím, že si chodí samo pro další sousto když má prázdnou pusu.

Na návštěvách se chováme tak, jak fungují tamní pravidla.

nonnni
28. dub 2015

@evik19 ja jsem si vedoma, ze kazde dite je jine, u nas je to sice do jiste miry o napodobovani, ale do daleko vetsi miry o neustalem pripominani veci a hlavne trvani si na svem. Souhlasim, ze je treba si vybrat par "bitev", ktere stoji za to ve vychove vybojovat a neresit prehanane ostatni a u nas, asi i proto, ze hodne cestujeme, letame dlouhe streky a deti se spolecensky setkavaji s opravdu hodne lidmi a ruznymi situacemi, tak si trvame na slusnem stolovani a chovani obecne.

Paradoxne si treba netrvam u prostredni dcerky na zdraveni, protoze je hodne stydliva a byla ted diagnostikovana s elektivnim mutismem, takze s klidem budu za matku nevychovance, ale nebudu ji dusit nucenim ji mluvit, kdyz ona proste nemuze...stejne tak mam kamaradku s autikem a ten je take znacne sverazny, ale nejak zvladame i tyto situace ukocirovat.
Dalsi situace, ktera me nechava absolutne chladnou z pohledu "co si o tom nekdo mysli" je dudlik u vetsich deti...starsi ho mela do dvou let, prostredni do tri a pul (i kdyz pak uz jen na noc) a jsem neuveritelne rada, ze jsem se ji ho nesnazila zabavit drive, to by misto elektivniho nejspis trpela absolutnim mutismem☹

Takze ano, souhlas...nektere "bitvy" treba nejsou pro ostatni dulezite, ale priznam se, ze mi slusne stolovani dulezite prijde, minimalne ocenim snahu...ze strany rodice a i ditete.

Jo a ted me napadlo....mam tri dcery, i kdyz mrnavka je jeste miminko...a damy, ac toto chovani na 100% z domova odkoukane nemaji, protoze to nikdo v jejich pritomnosti neprovozuje a tim nikdy myslim opravdu nikdy mely za desnou prcu prdeni a vzdycky se mohly zkacet smichy na zem....to v nich snad musi byt zakodovane, nebo ja fakt nevim 🙄 😠 Zakodovat jim, ze toto patri do soukromi byla docela fuska...

sunshine125
28. dub 2015

dcera taky neni ve všem ukázková, je to vzteklý , zabejčený býk. Ale hodně se toho , dle mého, dá dohnat důslednou výchovou od malička. To díte proste od mala vest k necemu, co chci ja aby umelo.

Strana
z4