Nesnesitelný partner. Co dělat a jak to změnit?
Ahoj holky,
nezvládám už svého partnera. Má práci, kterou má rád, ale domů chodí zničený a unavený. Ještě doma řeší pracovní věci. Doma nadává na šéfa, nadává na podřízené, jak jeho všichni zneužívají, jak ho nikdo neocení. Vím, že do práce dává všechno a chápu, že to musí mrzet když to nikdo neocení. Já pak doma poslouchám jeho stížnosti, nadávky, breky. Ok, jsme partneři a musíme se navzájem povzbuzovat. Já kolem něj musím chodit po špičkách a být zticha abych ho nevytočila. Už několikrát se stalo, že jsme se pohádali. Taky mi řekl že jsem pyšná, že se neumím podřídit a že bych se měla naučit ho snášet. On je člověk, který má rád výsledky, který za sebou rád vidí výsledky své práce - to je fajn, včera mi třeba řekl, že nemá rád lidi, který nemají žádný cíl, žádné plány (tedy já). Málem jsme se zase chytli, ale byla jsem radši zticha, neměla jsem náladu na hádku. Ano, nemám cíle a plány co se práce týče práce, ani jsem nikdy neměla práci, která by mě bavila a neznám ten pocit, že vstávám do práce, kterou mám ráda, že se tam těším. Já do práce chodím jenom proto, že prostě musím, potřebuji peníze na život, jako každý. Nevím jestli tohle nebude v budoucnu důvod hádek a rozchodu. Nelíbí se mi, jak všechno komentuje, jak je někdy ironický, jak pořád je on chudáček a všichni mu ubližují a nikdo si ho neváží. Říká, že já jsi nedovedu představit kolik on toho musí v práci řešit. Ano, to já nevím a chápu, že lehké to není. Ale snášet tyhle jeho povyky když přijede z práce je fakt děs-běs, jsem jako tichošlápek, hlavně ho nerozčílit. Necítím se v tomhle vztahu šťastná, právě naopak.
Co dělat, jak to změnit? Pokusit se o nápravu?
Píšu to už po stopadesáté UTEČ!!!!!!!!!!
Děti nemáte, manželé nejste, tak není na co čekat. Naházela bych mu dárky do krabice a sbohem.
Odmítl terapii, jelikož si je vědom toho, že je manipulator. Slovní sadista. Psychický teror je snad horší, jak fyzický. Kdyby byl konfrontován s osobou která má zdravé sebevědomí, tak se zhroutí jak domeček z karet a možná by přistoupil i fyzickému násilí, aby si vydobyl zpět své křehké postavení, o kterém se domnívá, že má. U něj došlo ke zkratu už v dětství, mohl přihlížet,jak otec ponizuje matku a přenést si to do dospělosti. Můj přítel má něco jako nemoc z povolání a občas není pochopen, tak musím dělat " tlumočníka ", aby si o něm nemysleli, že je magor 😂 ale taky na to má svůj vliv jeho dětství a následně zvolené povolání. Jenže on si to uvědomuje a snaží se s tím něco dělat. Ale ten tvůj je v zacarovanem kruhu sebemrskacstvi vs.jsem bůh
Já bych odešla, lidé se nemění a ty máš být ve vztahu šťastná. Samozřejmě, že každý partner má nějaké chyby, ale musí být tolerovatelné a tohle je třeba pro mě již neúnosná mez. Kdyby o mě manžel někdy prohlásil, že jsem líná, okamžitě bych přestala doma cokoliv dělat a pokud by se neomluvil a neuznal, že nemá pravdu, šla bych. Navíc poslouchat každý večer, jaký je chudáček, to bych asi psychicky nedala. ☹
@llorak A ještě mu masírovat záda a vískat ho ve vlasech a hoooodně dlouho, jinak ho nemám ráda.
Fííííha, tak to vůbec 🙂 máš doma tedy fakt borce, kolem kterého se točí svět. Chlapa si musíš zkrotit hned od začátku 🙂 manžel dorazí domů a dostane hned malého, ať se stará a o víkendu pere, žehlí, uklízí 🙂 neexistuje, aby se svět točil kolem něho, jsme v domácnosti dva dospělí, tak se tak i oba chováme 🙂
@llorak Ano, ale on mi přece dává všechno, mám všechno a nic mi nechybí. Válím se doma a on to už neutáhne, chudáček. No aby jo, když utratí 10 000 a vůbec nevím kde, to se pak těžko něco šetří. Ale vinná jsem já, protože mě musí živit.
hodně dobře si promysli, jestli pro tebe takový vztah má smysl, protože to není jen teď nějaké období, to bude už na celý život. Dokážeš s někým takovým strávit zbytek života? Dokážeš žít s tím, že pro něj nejsi na prvním místě, že nejdřív má evidentně práci a sebe a pak až tebe? A pokud ne, neztrácej čas, tohle se nezmění, může to v sobě potlačit, ale i tak to prostě nebude on a časem se vrátí do starých zajetých kolejí :( a nám ženám tikají biologické hodiny a na světě je tolik chlapů, že bych se rozhodně nebála, že skončíš sama 🙂 život je krásný, ten se má žít, ne přežívat 🙂
Mas nasetrene nejake penize, mas kam jit, kolik je ti let, jak dlouho jste spolu, praci od ledna mas jistou?? Holky vsechno napsaly, jen blazen by v tomto chtel pokracovat nebo neco vic budovat. Bud rada, ze s nim nemas zadne zavazky. Znam jednu zenu, ktera toto trpi pres 40 let... Dovedes si predstavit, ze to takto a jeste hur mas cely zivot??
@pavlinaoo Mám peníze na spořícím účtu, mám kam jít, ale nechci domů k rodině, to bych musela přiznat co se stalo. Práci mám jistou od ledna, mám už smlouvu. Ne, určitě tohle už dál nesnesu, stává se ze mně depresivní holka.
A důvod proč s ním jsi, jeeeee.........?
@not_blond Teď už nevím.. ze začátku proto, že jsem se zamilovala. Nebyl takový jako je teď. Nebo byl ale nevnímala jsem to tak.
Super, ze sis to takto srovnala v hlave. Cekaji te Vanoce...to muze byt trochu komplikace v razantnim kroku. Ale fyzicke nasili doma nastesti nesnasis a v hlave to mas jasne...takze proste vydrz do doby, nez sezenes adekvatni bydleni a je to... Ptala jsem se, jak dlouho jste spolu, protoze je jasne, ze clovek v zivote prochazi ruznymi etapami a nekdy proste muze mit horsi obdobi ( tim myslim tedy tveho chlapa)...ale to, co jsi o nem napsala proste pusobi, ze to je blb s nizkym sebevedomim, co si ho snazi honit na tobe...i ty reci, ze se pak cely vecer tedy MUSIS venovat jenom jemu atd. BRRR!!! Sezen bydleni a pryc.
@pavlinaoo Jsme spolu téměř 3 roky. Už od začátku to nebylo růžové, pořád jsme se hádali, pak to ale bylo fajn. Ale posledního půl roku to je už nesnesitelné.
To bych se radši vrátila k rodině, než si kazit svátky s hulvátem, co za to nestojí.
Z toho, co tu píšeš, byť tebe ani jeho neznám a teoreticky to může být jinak, mi vysvítá jediné: On tě nemiluje. Vůbec. Nemiluje tě a nestojí o tebe.
Miluje představu tebe, kterou si vytvořil a která se mu vznáší někde v hlavě. Představu pokorné, podporující, tiché a klidné ženušky bez vlastní osobnoati. Tu miluje. Ne tebe.
A pohádáte se pokaždé, když zjistí, že ty jsi někdo jiný.
Ale problém není v tom, že ty nedokážeš být jako jeho představa. Problém není v tobě. Problém není dokonce ani v tom, že bys snad mohla být zlá, líná, sobecká, nepodporující a já nevím jaká. Problém je v tom, že tě nemiluje.
Nemá smysl "dávat mu šanci", protože on miluje někoho jiného. On se nezmění. A ty se proboha taky neměň! Nebo takhle, snaž se být co nejlepší, klidně na sobě ledacos změň, ale nikdy nepřestávej být sama sebou. A chlap ať tě bere takovou, jaká jsi, nebo ať is vybere z té fronty za tebou.
Protože ty jsi TY, jedinečná a jedniná a zasluožíš si někoho, kdo tě bude milovat za to i navzdory tomu, jaká opravdu jsi. Někoho, kdo bude milovat TEBE.
Jezismarja, jak dlouho spolu jste? To se nedivim, ze ho v praci nikdo nema rad, nikdo s nim nevychazi 🙄 Premyslim, co bych ti poradila. Asi bych mu rekla, ze chci mit doma pohodu, klid, a to si predstavujes tak a tak. Za prve - netahat domu veci z prace. Je to jeho volba, ze tuhle praci dela!!!!! Jestli ho to nebavi, at jde treba na kasu a nebo at si najde praci, ve ktere by se mohl realizovat, prace by mela byt i konicek v idealnim pripade. Treba to potrebuje, treba to je jadro pudla. Zvazila bych si teda, jestli na nem nejsi finance zavisle a jestli by ti nevadil pokles prijmu, kdyby se manzel zacal realizovat a i bych si popremyslela, jak to teda mas ty. Proc nedelas nejakou naplnujici praci? Jaka je tvoje snova prace? Normalne bych mu rekla, ze pokud s tebou neni rad, tak spolu byt nemusite. Ze ty i predstavujes chlapa, co prijde z prace s usmevem , da ti pusu a venuje se tobe a rodine s usmevem na tvari. To je totiz normalni. Jestli neni ochotenna sobe zacit pracovat, at se do te prace radeji odstehuje a da ti pokoj. Co na to deti?
@rebe Vím, že nejsem dokonalá a možná jsem i vztahovačná a někdy nepříjemná, ale tak jsem to já. A snažím se, aby byl spokojený a šťastný. Bohužel on má pocit, že mu musím věnovat plnou péči, tehdy je šťastný. Pořád mi říká jak mě miluje, ale ta jeho láska je jakási zvláštní a dusí mě to.
Nemusis drzat hubu a krok, fakt nie. Toto dlho nevydrzis. Navyse, ked zacina do teba rypat, tak to uz je prvy naznak toho, ze je nieco zle. Riso mal tiez blbeho sefa (kazdy asi mal tu cest stretnut v praci debila), plus aktivne politicke veci, asociacie a bohvieco este robi, ale toto by mu nepreslo.
Udusis sa pri nom. Bohuzial radu nemam.
A proc bys mela byt dokonala? Promin, ale partner na me pusobi jako klasickej narcisek, kterej si vubec neuvedomuje, ze druzi lide maji tez nejake city... Jedine, co muzes udelat pokud s nim chces zkusit byt je se tomu postavit. Nedelej nic co nechces, pokud bude hnusnej, bez pryc. Proc ho viskas ve vlasech, kdyz nechces? Clovek ma jen takove vztahy, jak pripusti. Vztah vzdy vytvari dve osoby. To je dobre si pamatovat.😉
A on se snaží, abys byla šťastná a spokojená?
@kaja2016 Pak mluví, že proč nedělám to, co má rád. Proč to nedělám, když vím, že to má rád. To je pro něj projev lásky.
@rebe On je přesvědčený, že mě nemůže nic chybět, protože on mi dává všechno. Všechno mám, co víc bych mohla chtít, co by jiné ženy za to dali, prý by fronta stála kdyby ostatní neměli to co dává mě - jeho slova.
Jako co dodat, jak to popisujes, je to sobec. Ja bych si ty jeho reci nebrala k srci, vubec bych mu nic nevysvetlovala, jen bych mu rekla ze to je hovadina, ze ty jako kazda normalni zenska potrebujes neco uplne jinyho nez on ti dava (to jako penize?) a proste mu dala najevo, ze te to d nim neba no. Pokud projevi zajem co by to mohlo byt, tak mu to muzes rict. Jakoze klid, objeti, podpora, respekt, partnerstvi...Nic jinyho nezmuzes a nebo se sebrat a odejit. Nemate deti, snazit se ho dotlacit k pochopeni, nevim, jestli ti to stoji za tvuj cenny cas....
@kaja2016 Vždyť ty peníze mi vyčítá, že on už to sám neutáhne, abych šla makat.
To je fakt ulet...
Dělat někoho šťastným znamená dělat to, co potřebuje ON, ne to, u čeho si ty připadáš jako frajer. Ty to chápeš, ale on to tak zjevně nemá. Takže si jenom odpověz, jestli jsi s ním šťastná, protože to je ten důvod, proč spolu lidé jsou...
To je fakt ulet.
To je fakt ulet.
@rebe Ne, nejsem s ním šťastná. Už se třesu když přijede domů z práce a zase do mě bude hustit, jak je šéf zlý, jak ho neocení... fakt hrůza.

Ten riz je naopak to nejjednodussi. Nejtezsi bylo prozreni. Cesta, kterou jsi musela projit, aby ti to doslo. Ted uz by rozchod nemel byt tezky.