icon

Nevím, jestli chci druhé dítě. Jsem sobec?

2. dub 2024

Ahojky, řeším dilema
Opravdu nevím, jestli mít druhé dítě. Placam se v tom dlouho. Jeden víkend se rozhodnu, že jdu do toho, druhý víkend od toho pustím a tak dokola. Já bych druhé dítě chtěla, ale jedině adoptované, ale to mi bylo manželem zamítnuto. Nechci být těhotná, sedět doma, jít na sekci (ta by být musela), zase se hojit, nespat, mít nalita prsa a laktační psychóza, hojit se, oddělat si zuby a pokožku jako u prvního porodu, být doma, a hlavně se bát, že i druhé dítě může být autista, neboli něco horšího. Je to demotivující mít jedno dítě autistů, ale...čekat pár let nemůžeme, hodně nás tlačí vek, jdeme v září na genetiku, ale ani tam neřeknou jasný verdikt bude nebude autista, nebo něco horšího. Každý říká, že pokud přijmeme tu nejhorší možnou variantu (třeba dítě na vozíku), tak ať do toho jdeme. Pokud to má být tak, jedno dítě staci. Přeji si, aby nám tam řekli, že ano, bude těžký autista, aby to už nešlo, jsem sobec? Ale copak jde být sobecká vůči něčemu, co ještě není? Nemám právo o svém těle a životě rozhodovat jen a jen já? Podotýkám, že kdybych těhotná už byla, což nejsem, na potrat bych nikdy nešla. Proto to řeším teď, abych se tomu vyhnula. Dítě bych přijala, ale ....nechci být těhotná, nechci sekci, nechci trčet zase kolik let doma, a čekat, že mám doma autisty dva.

Strana
z2
zmrzlinka
3. dub 2024

Jinak můj brácha ,tak má a bude mít jenom jedno.Švagrova další dítě nechce a brácha to respektuje.

rebe
3. dub 2024

Rozhodnutí o počtu dětí, která budeme mít, nesouvisí s naším sobectvím či altruismem, ale s tím, kolik dětí chceme mít. Mít dítě, protože po něm toužím, není o nic více či méně sobecké než nemít ho, protože ho mít nechci. Je těžké, když to má každý z manželů jinak, osobně zastávám názor, že by se to mělo řídit podle toho, kdo chce či nechce víc a je to pro něj důležitější. Proto je potřeba o tom mluvit, ale bez manipulace či očerňování toho druhého. Nechtít další dítě je naprosto relevantní rozhodnutí.

pampelina18
3. dub 2024

@veronicka89 tak zuby se nekazí kvůli těhotenství, to už je dávno mýtus, ale kvůli špatné hygieně

veronicka89
3. dub 2024

@pampelina18 a co ja s tim 🙂

veronicka89
3. dub 2024

@te_reza jo byla jsem tlusta 😀

pampelina18
3. dub 2024

@veronicka89 promiň to bylo na autorku, ale je hodně negativní a nemá cenu aby šla do dalšího, chudák dítě pak....

zmrzlinka
3. dub 2024

@pampelina18 přesně aby to pak neodskakalo to dítě.

autor
3. dub 2024

@pampelina18 promiň, abych se zasmála. Kdyby zdraví zubů záviselo jenom od zubní hygieny, tak mám nejlepší zuby na světě. A ne, nemám na mysli genetiku.

reeeza
3. dub 2024

Podle mě jsi hodně negativistická, vidíš jen nevýhody, špatné příklady v okolí, hrozby a nepohodlí které to tobě MŮŽE přinést a na to se upínáš a tomu dáváš pozornost. Jsi i snadno ovlivnitelná okolím, které tě furt něčím straší..ve všem vidíš důvody proč do toho nejít.

Tak do toho raději ani nechoď prosím tě 😅

Ale ano, je mi líto manžela, kterému odpíráš další dítě i dítěte, které bude samo.

Jak už zde bylo některými napsáno, hapruje ti psychika, nejsi odolná. Rozhodují za tebe tvé vnitřní strachy a to prostě není ok. Dítě chceš a nevadilo by ti, jak říkáš, ale nechceš zažít znovu nepohodlí a porod...no to mluví za vše.

A jak už zde bylo některými napsáno, v určitých ohledech se chováš sobecky. To je opravdu samé já já já a do toho hromada negativního očekávání.

Nemyslím si že člověk s takovým nastavením by se rozhodl jít do dalšího těhotenství.
Tady už je rozhodnuto.

Tak to aspoň oznam manželovi ať si nedělá plané naděje. 🤷‍♀️

autor
3. dub 2024

@reeeza bojím se, že on bude pořád s tím otravovat. Ale pokud i to druhé dítě se ,,nevyvede", no tak já už nevím. A mít dva autisty doma, co by nám to dalo? Připadá mi, že to bere jako druhý opravny pokus. Navíc manžel ho chce s vidinou toho, že mu jednou může pomoct a zdravé se může postarat o bráchu. Na tak snad ale bude mít svůj vlastní život? Já bych rozhodně nesouhlasila, aby položilo svůj život, své talenty, touhy a přání na oltář kvůli bráchovi. Náhodou se rozhodne odcestovat do Ameriky, to se o brachu asi starat nebude, manžel takhle kalkuluje, že až my jednou nebudeme, tak kdo jiný pomůže než zdravý sourozenec? Nedivila bych se, kdyby se v 18 najust trhnul a domu chodil jednou za 5 let, aby mu náhodou nehodili na krk bráchu. Pořád jsem sobec?

me_druhe_ja
3. dub 2024

Ty jo, diskuze se rozjela očekávaným směrem včetně obligátního "chudák dítě, nebude mít sourozence a bude celý život samo". Tohle je jeden z nejblbějších argumentů proč mít druhé dítě. Nikdo nikdy dopředu neví, jaký budou mít sourozenci vztah. Nikdy nikdo. A žádný věkový rozdíl ani žádná sebe úžasnější výchova nemůže zaručit, že si budou blízcí, že si budou rozumět, že si budou pomáhat.... záleží na povaze a tu fakt předem neodhadneme. Jsou sourozenci, co se nenávidí. Jsou takoví, kteří mají absolutně neutrální vztah, ale prostě jsou natolik odlišní, že si nemají co říct. A taky v dnešní době, kdy je velmi je jednoduché bydlet na druhé straně světa je velká pravděpodobnost, že jeden může žít třeba v USA a druhý v Austrálii.
Takže pokud rodiče netouží po více dětech, stačí jim jedno, tak ať mají jedno. Fakt samo nebude. Napřed kamarádi, pak přítelkyně, manželka, vlastní děti, vnuci....
Tady je bohužel problém, že chlap druhé chce a žena ne. To je naprd situace.....

reeeza
3. dub 2024

@me_druhe_ja to jsem spíš reagovala na to, že autistickým dětem prospívá mít sourozence. Pomáhá jim to si osvojit určité sociální dovednosti, které by si s cizími dětmi jen těžko osvojili. O kamarádech se moc u autistických dětí mluvit nedá, přátelství většinou navazují obtížně...sociální dovednosti je pro ně mnohdy těžké si osvojit. Bylo to tu už uvedeno a já s tím plně souhlasím.

autor
3. dub 2024

@me_druhe_ja ja když vidím pripady sourozenecké (ne)lásky kolem, tak iluze si nedělám. Když tak, mít dítě kvůli sobě, jako rodičové. A v našem případě je to ještě horší, že by sourozenec musel počítat s tím, že brácha je břímě, zátěž, kterou si nese, protože je to blízká rodina, jeho krev a je povinen mu pomoct. Nemyslím si. Každý je tu sám za sebe a má svůj život.

jajulin
3. dub 2024

Na jednu stranu píšeš, že syn není moc postižen, že je nadprůměrně fyzicky zdatný, podnikáte výlety, máte zážitky, a na druhou stranu se bojíš, co by vám mohl dát druhý autista??? S pokorou říkám, že nevím, co znamená péče o dítě jakkoli "jiné" nebo postižené, přesto mi tvá slova připadají vůči synovi a připadnému druhému dítěti dost krutá. Tvůj negativistický postoj je tak zjevný, že opravdu není dobrý nápad mít druhé dítě.
Ačkoli taky nesouhlasím s tvrzením, že druhé dítě je třeba mít kvůli tomu, aby tady starší nezůstal sám, ty to ženeš do extrému. Zdravé dítě se přece nemusí starat o sourozence jen na úkor svého života, svých talentů a přání. Vždyť je spousta variant. Může tu pro svého postiženého bratra "jen tak být", navštěvovat ho, podle svých možností mu zajistit lepší péči... Je spousta variant, nejen extrémy - buď všechno, nebo nic.

me_druhe_ja
3. dub 2024

@reeeza Já to psala úplně v prvním příspěvku, sama mám dítě s neurologickým (mimo jiné) problémem a určitými autistickými rysy. 🙂 a vidím, že mladší ségra mu hodně pomáhá. Zatím třeba je ochoten jít za ruku jen s ní, s žádným dalším dítětem ne. A ona byla první, s kým začal sociálně integrovat. 🙂 teď už reaguje i na děti ve školce. 🙂 zatím dělají spolu spíš blbosti než by si hráli, ale to přijde....takže já fakt moc dobře vím, že je to dobře pro takové dítě. Ale pořád si stojím za tím, co jsem napsala: pokud by měla autorka mít druhé dítě JEN kvůli tomu i přesto, že sama z si to z duse nepřeje, ať ho nemá! Dělat si dítě kvůli prvnímu dítěti, i když autistovi, že prostě blbost.

reeeza
3. dub 2024

@me_druhe_ja ano to souhlasím. To by nebyl zdravý základ pro mateřství.

klpoiu
3. dub 2024

Mas vubec nejake pozitivum proc druhe dite mit????

autor
3. dub 2024

@klpoiu zažijeme si, jaké je to mít druhé dítě, mohlo by (ale jen čistě teoreticky mohlo) vnést do rodiny svěží vítr, může být tahoun toho staršího za předpokladu, že bude opravdu zdravo

klpoiu
3. dub 2024

A to je vse?? Vice pozitivniho v tom nevidis??

autor
3. dub 2024

@klpoiu vidím v tom spíš samé negativní věci.

lutu11
3. dub 2024

Hele, ja sla z porodnice s prvnim a hned jsem vedela, ze chci druhe. Prvni byl narocny - dodnes je, ale vnitrne jsem hned vedela, ze druhé dite bude mit vsechno, co mi u prvniho schazelo. A bylo to tak! Samozrejme jsem to nemohla tusit, ale psychika je mocna. V tvem pripade dnes, neni vhodna chvile, abys mela druhe dite. Pockej rok, dva a pak uvidis, jestli se vic nesklidnis/nevylyzujes a rozhodni se pak. Nasi sousedi maji prvniho autistu. A druhe si poridili 9 let pote. Naprosto zdravou holku.

sorboni30
3. dub 2024

@me_druhe_ja přesně.. vlasy mi padají taky a to jsem před dětmi neznala

sorboni30
3. dub 2024

@pampelina18 přesně..mám krásné zuby celý život.. na tehotenstvi se dá svést věci..🤭 Třeba já svadim to, že jsem přibrala a nejde to dolů 🤣 Nojo, přitom jsem líná.. ale kdo si to přiznat, že 🙈

sorboni30
3. dub 2024

Ty jsi rozhodnutá, že druhé nechceš..ale nevíš co s manželem. Pokud ti řekne, že jsi sobec tak mu řekni, že tě to asi naučil on..protože sobec je i on. Proto, že nevidí jaké zdr.problemy jsi měla a máš a i přes to že nutí do druhého dítěte. Žena musí být sama v sobě přesvědčena, že chce dítě. Pokud nechce a partner nutí, může se stát, že celé těhotenství bude prožívat špatně..bude jednat proti svému JÁ a to přece nikdo nechce. Je fakt důležité, být v tehu v klidu, šťastná, spokojená.. Pokud se sama nakonec rozhodneš do toho jít, zajděte do centra kde vám udělají testy.. Mě taky vykládali, že po rakovině slinivky se mi rakovina v tehu vrátí.. že tady budu maximálně rok..že nebudu mít zdravé děti když mám rozdvojenou dělohu atd atd. Strasili, strašili. A nikdy nic z toho se nesplnilo. Mám sice kluky dvojčata adhd, dcera je předčasné narozená..tehu s ní byl ráj na zemi. Něco tak úžasného i porod bych fakt přála každé ženě. Ale ne každý má štěstí. Sestřenice od počátku těhotenství zažívala masakr. Bylo jí v kuse zle, samé zdr.problemy. po narozeni syna ji v kuse řval, nespaly stále blinkal..zažívala si hrůzy a to s prvním neznala. Rozhodni se sama za sebe, je to tvé tělo a chlap ať se staví na hlavu. Amen

klpoiu
3. dub 2024

Myslim,ze oba potrebujete nejdrive pochopit toho druheho. Vyhledala bych pomoc nekoho tretiho,povolaneho. Nebojte si rict o pomoc, jinak váš konflikt zazehne hadky,neshody, odloučení. Pochopeni je cesta.

veru181
3. dub 2024

Sobecké mi to nepřijde, obzvlášť po zkušenostech z prvního porodu (i když může být samozřejmě vše jinak). Nicméně chápu i tvého muže, pokud druhé dítě chce, v tomhle se zrovna nedá najít kompromis.

lagerthaa
4. dub 2024

nejsi sobec máš úplně legitimní důvody.

autor
4. dub 2024

@lagerthaa děkuji. Chlapovi se to mluví miminko, miminko, kdyz in nebude doma, nebude rodit, nebude zase těhotný a nepribere. Mám kamarádky v okolí, kde by chlap chtěl druhé dítě, některé druhé mají a to jedna cíleně, druhé se to přihodilo, a chlap jim říká, ať se rozhodnou ty ženy, protože všechna ta starost padne na ně. A já vím, že u nás padne.

xxx3d
4. dub 2024

jo, si sobec.
který sobectvím zakrývá strach.
co si s chlapem prostě promluvit o tom tvém strachu z dalšího specifického dítěte a nějak to vybalancovat.

eviicka
4. dub 2024

Podle toho jak píšeš, tak by člověk, že trochu sobecky přemýšlíš, ale máš na to uplné právo.

Pokud jsi ale ta, která mě napadlo, že by si mohla být, tak tam je sobec hlavně tvůj muž... ono i když bys nebyla, pokud ti to někdo takto předhazuje, tak to moc o charakteru a respektu nesvědčí.

Strana
z2