icon

Nevychované děti

pavlinkaab
25. říj 2017

Hezký den, maminky jak snášíte nevychované děti? Jdu se svým dítětem za ruku a povídáme si. Okolo nás jdou jiní rodiče jejiž děti běhají několik metrů před rodiči a řvou na celé kolo. Rodičům je to úplně jedno. Vypadá to, jako by ty děti venčili místo psů. V obchodě vidím děti se vztekat a dělat uražené jen proto, že jim rodiče něco nekoupí. Řvou, dupou, mlatí vším okolo sebe a neposlouchají. To si ty rodiče neuvědomují, že tím obtěžují okolí? Co čekají, že z jejich dětí vyroste?

verdos
26. říj 2017

@pavlinkaab Já myslím, že to bylo s tím "staráním se o sebe" myšleno trošku jinak... a že i ty víš, jak je to myšleno, jen slovíčkaříš.
Taky jsem učitelka a vím, že ve škole to není jen o vzdělávání i o výchově. Ne nadarmo se mluví o výchovně-vzdělávacím procesu... I ve škole děti/žáky/studenty ovlivňuješ výchovně, třeba "jen" svým jednáním a vyjadřováním ("jen" je v uvozovkách, protože to je ve skutečnosti VELMI důležité, mnohem víc než to, co jim předáváš jako vědomosti...).
Nemůžu si pomoct, ale připadáš mi čím dál více spíše jako troll. Provokativní a neurčité téma, vadí ti normální a přirozené dětské chování, přitom trvdíš, že jsi učitelka, ale zároveň tvrdíš, že pouze vzděláváš a že nevychováváš, atd. Empatie také moc nemáš nebo znalosti dětské psychologie... tak leda že bys byla třeba nějaký odborný učitel bez pedagogického vzdělání, tak možná bych takové výroky ještě pochopila.
Vnímání nevychovanosti je opravdu hodně individuální. Každý to vidí jinak a nikdo nemá patent na to, jak je to správně. Ani touto diskuzí se nic nevyřeší. A dokonce ti ani nijak nepomůže, když ti každý napíše, co si myslí (jak by taky mohlo). Přemýšlím, proč jsi vlastně téma založila. Aby si s tebou všichni notovali, jak jsou děti nevychované, když někde venku křičí? Nebo abys mohla každému vymlouvat, že to vidí špatně a ty tomu rozumíš? Nebo jaký byl záměr a celkový smysl? (prosím, je to jen na zamyšlenou...).

pavlinkaab
autor
26. říj 2017

@latkovkybrno
Proboha... psala jsem jen na tvoji větu, že by se měl každý starat sám o sebe. Jestli by se měl podle tebe každý starat sám o sebe, tak nečekej, že ti někdo v těžkých situacích pomůže, protože se podle tebe má každý starat přeci sám o sebe. Nebo se už podle tebe najednou starat sám o sebe nemá a má pomáhat? No potom to tady dle tvého názoru vypadá. To se pak nesmíš divit, že někdo leží na ulici dva dny mrtvý a nikdo mu nepomůže.

gnozka
26. říj 2017

@rebe aha 🙂 takže je nejlépe odstřelit na mesic 🙂 a nebo jeste lip , dat jim doma tablet nebo počítač do ruky uz v útlém veku at sedi na zadku a nevytahnou paty ven 🙂

pavlina212
26. říj 2017

@rebe 😨 Promiň, teď jsem zmatená. To bylo myšleno vážně?

" Nikde, děti do společnosti nepatří. U dětského hřiště taky bydlí lidé, kteří mohou mít po noční.. "

rebe
26. říj 2017

@gnozka Ale ne, to jsem přehnala, můžeš s nimi chodit ven, ale musíš je mít proboha vychované! Hezky za ručičku a povídat si s maminkou, jako to dělá zakladatelka. Když je necháš lítat jako čokly, tak prostě obtěžují!!!

pavlina212
26. říj 2017

@rebe Uff, tak dobrý 😀

terezapetrova
26. říj 2017

@pavlina212 no takhle úplně nevim. Určitě me rodiče udělali nějaké chyby stejne jako ja udělám ve výchově nějaké i kdyz neúmyslně. Napadá me jediné to, ze mama vždycky hlídala abych moc nepoustela ven emoce možná to muže mít souvislost. (To už by asi bylo do IP) dík za odkaz. Každopádně jsem rodičům vděčná, ze me naučili tomu jak se mam chovat vzhledem k tomu, ze ziju v nějaké společnosti a ne jako trosečník na ostrově.. To zas trochu jinam..

rebe
26. říj 2017

@pavlina212 To je myšleno vážně, ale přiznávám, že ne mnou. Setkala jsem se už i s tím, že je zakázáno kojit v cukrárně, protože by tam nějací obchodníci mohli mít jednání a mohlo by je kojící se miminko znervozňovat, teď vidím, že ruší i dítě běhající po ulici, tak si říkám, co se to s českou společností děje. Ve světě se na děti všichni usmívají a říkají, jak jsou veselé a svobodné, u nás je běhající dítě přirovnáváno k venčícímu se psovi. Zjevně má pes víc nároku na svobodu než dítě...

gnozka
26. říj 2017

@rebe jako ja to chapu . Moje dcera je si myslim vychována . Nikdy neudelala scénu v obchodě nebo v čekárne . Ale nevím proc kdyz jsme venku by me mela držet jen za ruku a jit jak pes na vodítku . Potrebuje se proběhnout . Ano az bude vrazet do kolemjdoucích a dělat to schválně ok tomhle spatne . Ale nevím proc by treba nemela utíkat treba ke stromu který ji zaujal 🙂 jsou ji dva roky a proste potrebuje pohyb 🙂 nebo kdxz jdeme v nejakem podchodu tak ji fascinuje ozvěna . Tak treba houkne aby to slyšela . A nechci ji poradn okrikovat ne to nesmis . Vždyť i tim poznává co to treba ozvěna je . Nevím podle me všeho s mírou .

pavlinkaab
autor
26. říj 2017

@verdos
Kdyby jsi četla celé fórum, tak by jsi nepsala takové nesmysly. Psala jsem - děti nemocné chápu (nechápu, proč jsou tady zatahovány, když otázka nezněla, jak snášíte nemocné děti, ale hold někteří si otázku vyložili jinak), děti, které občas zlobí chápu (dělali jsme to snad všichni). Opravdu podle vás mám chápat nevychované děti bez hranic? Ne. Nebudu to chápat a nadále to budeme s ředitelem řešit a hlásit na příslušné místa! Jako učitelka byste měla vědět, že psychologie se na VŠ pedagogické učí a musíme ji umět dobře všechny. Jestli vy nepoznáte nevychované dítě od občas zlobícího, tak nemáte ve školství co dělat.

veeeraf
26. říj 2017

@ma_33 no to jsou vaše myšlenkové pochody, ne moje :D :D :D

zmrzlinka
26. říj 2017

Ja nevim....spousta dospělých nezdraví a chovají se jako prasata....rvou,pokrikujou a nadavaji....co by jsme pak chtěli od dětí.....

pavlina212
26. říj 2017

@terezapetrova Tak jasně, to nebylo myšleno jako kritika tvých rodičů. To vůbec. Jen mě to tak napadlo, když se bavíme o tom, jak se mají/nemají chovat děti a rodiče mezi dalšími lidmi. Proč někteří rodiče vychovávají podle jiných nedostatečně? Příčiny/následky různých přístupů k věci.

ma_33
26. říj 2017

@veeeraf
Drahá, to jsi psala ty, že si dáváš špunty, aby jsi děcka neslyšela. Přečti si to po sobě 😀

lucie_91
26. říj 2017

No podle mě existujou dva extrémy - dítě přilepené na rodiči, které neodejde ani 2 metry od něj, protože "to se přece nedělá a takhle je to slušně a pěkně a za ručičku a pusinku" a druhý extrém, kdy dítě lítá 500m před rodiči a jakýmkoli způsobem může ohrozit nebo ohrožuje sebe či okolí (šermování klackama mezi lidma, nebezpečné chování u silnice apod.).

Zdravé je podle mě a naší výchovy to, když jdeme ven, tak si dítě může běhat po chodníku před námi, ale musí vědět, co smí a co ne. Nesmí být pro kohokoli nebezpečné a pokud jsou kolem lidi nebo jdou proti nám, musí vědět, jak se v takovou situaci zachovat, že mezi nimi asi nebude lítat jako torpédo a čekat, že mu všichni milostivě uhnou.

Děti prostě potřebují pohyb a tím, že budou jen chodit poslušně jako vycvičení psi vedle rodičů nezískají pocit, že mají nějakou rozumnou volnost a že jim rodič může důvěřovat. Jde taky ale o věk dětí. Poslušné chození vedle rodiče se dá očekávat ve vyšším věku, třeba v 6 letech, ale u 2 letého to je zvláštní. Dítě přece chce objevovat, chce si užívat to, co kolem sebe vidí, chce běhat po trávě, vylézt na lavičku, chce jít oběhnout 5 stromů za sebou a přitom pomačkat 12 mravenců a 4 ploštice. Probůh...nechme děti žít (rozumně a s hranicemi) a nedělejme z nich malé dospělé... a už vůbec ne cvičené psy... baf baf...

rebe
26. říj 2017

@gnozka Hele, já to ale nechápu 😀 Podle mě je normální, že dítě potřebuje běhat, skákat, křičet. Doma to vše může dělat jen omezeně, abychom nerušili sousedy, právě proto chodíme ven, aby se mohli vyřádit. Žijeme ve městě. Když jdou děti po obědě spát, nikdo kvůli nim nepřeruší práci při rekonstrukci v domě, nepřestane vysávat nebo neztlumí televizi. Dokonce ani tramvaje nepřestanou jezdit po ulicích a i auta občas troubí, přestože to vyhláška ve městě povoluje jen pro odvrácení nebezpečí. A nikoho ani nenapadne, jak moc tím spinkající dítě mohou rušit, případně že je to dokonce nevychované. Je běžné, že dospěláci při cestě z hospody pokřikují na celou ulici, i když je třeba pozdě po půlnoci. Nikdo se nevykloní z okna, aby je seřval, že jsou nevychovaní. Však žijete ve městě, se odstěhujte na venkov, když vám to vadí. Ale jakmile jde o děti, najednou je problém, i když se chce proběhnout...

pavlina212
26. říj 2017

@rebe Souhlas ohledně české společnosti a vztahu k dětem. Doufám, že je to pozůstatek dob minulých a bude se to zlepšovat.

veeeraf
26. říj 2017

@ma_33 jj, špunty jsou reálný, chůdy a to okolo už tvoje výmysly..drahá 🙂

lacehea
26. říj 2017

@pavlinkaab
to je jasne, at si to prislusna mista vyresi, ze!
Ja mam se skolstvim jeden problem.
Ucitel musi byt lidr.
A rodic tez.
A sef tez.
A politik.
A lekar.
A ted je otazka kolik lidru znate?

ma_33
26. říj 2017

@gnozka
A štěká přitom? 😀😀 To musí být pohledy kolem jdoucích k nezaplacení 😀

rebe
26. říj 2017

@pavlinkaab Protože každý, kdo jsme studovali peďák, víme, že pedagogicko-psychologický základ je taková bokovka, kterou každý udělá po dvou dnech učení v předtermínu...

ma_33
26. říj 2017

@veeeraf
Chůdy jsem k tomu přidala, aby vaše logika pořádně vynikla 😀

kata267
26. říj 2017

Me vzdycky vadily rvouci a vztekajici se deti (neopovazila bych se je ale oznacit primo za nevychovane)....ale tento postoj se s vlastnima detma hodne rychle zmenil 😀 znam velmi dobre situace kdy dcera (1,5roku) je zalomena v nakupnim kosiku a rve protoze uz ji to asi holt nebavi, nebo rve uprostred obchodaku ani nevim proc...samozrejme zkousim ruzne, ale kolikrat proste marne ma svou hlavu tak ji necham rvat...ano asi obtezuju matky dokonalych deti ktere poslusne jezdi potichu v kosiku ale nejsem vsemocna...a nazor at s takovyma detma se ma chodit do lesa 😀 ja teda nevim ale obas potrebuju taky koupit neco k jidlu 😉

veeeraf
26. říj 2017

@ma_33 spíš si rozmysli jestli mi budeš vykat nebo tykat, ty logiko 😉

terezapetrova
26. říj 2017

@pavlina212 ja sem asi malej intelektuál na takový otázky 🙂

ginnyweasley
26. říj 2017

@pavlinkaab Jako učitelka dítěte samozřejmě můžeš posuzovat, jestli je dítě které učíš vychované, nebezpečné nebo nemocné a nějak to řešit s rodiči, pedagogickou poradnou,v krajním případě se sociálkou.
Ale to se dostáváš už úplně jinam, než jsi mířila první otázku, ta se týkala dětí běhajích po chodníku a v obchodě, těch které potkáš náhodně na ulici. U nich opravdu nemůžeš vědět, jestli mají blbý den, jsou nemocné nebo spratci, jestli jsi nebo nejsi učitelka je irelevantní.

terezapetrova
26. říj 2017

@ma_33 treba moje dítě steka a učí to i mladší. Nevim co s tim. Ja bych ho i nechala stekat ale prijde mi, ze steka strasné pronikave..

lucie_91
26. říj 2017

@kata267 Ale pozooor, v lese musíme být přece potichoučku, jsou tam zvížátka 😎 Takže ani do lesa ne 😀

gnozka
26. říj 2017

@rebe tak to si vystihla . My bydlíme na vesnici na Moravě . A mame barák hned na rozcestí kde se jde ze sklepů . Takže v noci kolikrát pecka . Banda ozralu nam začne zpívat u oken kde mala spí 🙂)) a taky to nikoho nezajímá 🙂 stejne asi tak kdyz ma nekdo okno do hřiště a je po nocni .

verdos
26. říj 2017

@pavlinkaab Jak jsem psala, reagovala jsem na vznesenou otázku / uvedený problém a nečetla jsem celou diskuzi (a v úvodu mimochodem nebylo nic o nemocných či zdravých, občas zlobících apod.). Ty jsi mé 2 reakce četla, přesto naznačuješ, že nepoznám zlobící dítě od nezlobícího a že nemám ve školství co dělat.... Se nedivím, že snadno soudíš kohokoliv vidíš (dítě, dospělého), když i při dostatku informací děláš takové zkratkovité závěry.
Zároveň opakuji, že nevychovanost je velmi nekonkrétní pojem, který různí lidé vnímají různě, na tom trvám.
A jo, máš chápat nevychované děti bez hranic - ty děti za to totiž nemůžou (jako měly se vychovat samy?). Svým pzůsobem potřebují pomoc. Ano, je potřeba jim ukázat (slušně, empaticky, správně) ty hranice, když to neudělal někdo jiný, případně nějak zakročit, říct o pomoc nějakému odborníkovi, atd. Je strašně snadné udělat z někoho nevychovance a ohrnout nad ním nos... (Aneb vracíme se k mé větě o empatii v minulém příspěveku).
P. S. Mezi holt a hold je docela rozdíl ;).
P. P. S. Základ (nejen diskuze) je pozorně, správně a bezchybně číst a schopnost text pochopit (jako celek).

Strana