Očkování na Covid. Necháte se očkovat? Jestli ne, proč?
Dozvěděla jsem se, že od 27.12 se začíná testovat vakcínou proti Covidu.
Já jsem zdravotník, tak do toho jdu. Jeden známí to chytil (mladej a zdravej) no a nedal to, plíce měl uplně prožrané. Takže pro mne je to jasná volba, protože s nimi budu pracovat.
Má otázka je prostá - necháte se naočkovat? Jestli ne, proč?
@mamikry tak to je uplne jina diskuze...tady bych to neplevelila...
@marcicek84 ja si uzila i rousku v praci, nez jsem sla na materskou, neboj. A pro tehotnou, ktery se ke konci uz blbe dycha i normalne, to taky nebylo kdo vi jak prijemny. Presto jsem rousku nosila, a to i tehdy, kdy uz to nebylo povinny - v lete ve vnitrnich prostorach.
@marcicek84 tak třeba cestování je pro mě úsměvný důvod pro to nechat si třeba dlouhodobě poškodit zdraví.
@smudlinka10 geneticka vakcína je nová
Vubec nevim, co resite, damy. Ockovani nebjde pro CR dlouho, hodne dlouho... Kdyz se toho ujal sam Andy.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/babis-nemocn...
@ivis_b no vidis a my jsme to meli v nasem kraji povinne uvnitr i cele leto a stejne to nepomohlo,tak ono je treba vzit rozum do hrsti a teochu se nad tim zamyslet....kazdopadne byt tehotna,nosim spise resprirator nez rousku,urcite bych nespolehala na druhe...
@sudylichozrout tak to je gol 🙈🙉🙊
@marcicek84 ja nosila respirator nebo R-shield.
Ojeee a Andrejek jako spasitel naroda 🤣 tohle uz ani nemuze byt vtipnejsi a zoufalejsi zaroven
@sudylichozrout teď mě tak napadlo, byla jsi na tom testu na protilátky?
@priefi Ano, byla. Negativni.
Tady se o tom pise...zdavi nez vakcinu by se radeji meli promorit...
https://www.lidovky.cz/relax/zdravi/zdrave-lidi...
@marcicek84 aleluja, konecne rozumny nazor - myslim Thona
https://www.denik.cz/z_domova/epidemiolog-jiri-...
Doporucuju precist
@martiniquest
@marcicek84 Thon je super, můj nejoblíbenější zdroj informací 😊 Mimochodem u nás to fungovalo. Nikdy jsme se nechránili, ani v březnu, s nakaženými jsem se setkala mnohokrát, a když jsme pak Covid opravdu chytili, poměrně paradoxně v době, kdy jsme neměli vůbec žádné kontakty (museli jsme to dostat v MHD, moje teorie je, že si dcera oblízla špinavou ručičku, protože onemocněla první a bylo jí nejhůř, ale těžko říct), tak jsme měli velice mírný průběh, ani bych to v jiné roky neoznačila za nemoc. A manžel má protilátky, velmi slušné množství. Takže z mého hlediska lze zdravým lidem postupné vystavování se jen a jen doporučit.
@martiniquest velmi zajímavý článek...díky za něj...
@ruzova_pastelka promiň, ale to je argument na úrovni , že já před dvěma lety byla nabourána a nic moc se mi nestalo, vyjma kontuze mekkých tkání krku. Je to pravda a všem obětem dopravních nehod je to platné jak mrtvému zimník. U nás na aro leží lidi od 30 let na ventilaci a ti by jistě netvrdili, skrz trubku na dýchání, že je super to prodělat🤷♀️
@drep Postupná imunizace, ne plná dávka rovnou. Můj komentář patří k názorům doktora Thona. Souhlasit s ním nemusíš. Já ano a odpovídá tomu i má osobní zkušenost.
@drep Tak jiste mate/meli jste na aru i jine tezke pripady treba po urazech nebo jinych nemocech a operacich. Je to vase prace. Proste nekoho to sejme a jineho ne. A clovek nikdy nevi, ve ktere skupine bude. A tomu se rika zivot. Jiste mame jedine, ze se pote, co se narodime, tak i za nejakou dobu umreme. Akorat nikdo nevi, za jak dlouho a lidi si zvykli, ze maji na vsechno narok, takze i na neomezeny zivot. Ja si zivota vazim. Vazim si, ze dneska tady jsme a zitra uz to tak byt nemusi. A proto si zivot uzivam, protoze nevim, jak dlouho jeste. Hledáním negativ a stresovanim se se dobrovolne zabiju okamzite a to nechci.
@martiniquest to nepopírám, jen varuju před bagatelizací typu já to měla a byla to jen rýma. Já jí to přeju. Můj kámoš, maratonský běžec je dva měsíce po covidu rád, že vyjde tři patra schodů. A to nebyl ani na aro ani na kyslíku, měl “jen” lehký průběh. Osobní zkušenost je to proto, že se to týká jedné osoby a jejích velmi omezených zkušeností s daným problémem (asi jako mých s přímou účastí v dopravních nehodách, i když mé nepřímé zkušenosti v podobě zasahující už tak pohodové nejsou) a fakt není aplikovatelné na celek.
@drep To souhlasim. Jako kazda nemoc si zaslouzi respekt a pokoru. Akorat mam pocit, ze kolem sebe vidim jen strach nebo bagatelizaci a za me neni dobre ani jedno
@martiniquest a donutilas mě se zamyslet. Upřímně aniž byhc chtěla dělat paniku, taksi nevzpomínám, že bych měla imunokompetentního třicátníka (tj. Doposud bez významné a závažné chronické nemoci či akutního stavu) na umělé plicní ventilaci “jen” pro zápal plic. Což s covid+ pneumonií není nic výjimečného.
@drep No jo, ale tvůj kamarád je stejná osobní zkušenost, jako ta moje. Stejně jako ti lidé na aro. A upřímně, z hlediska statistiky je to velká výjimka, sice smutná, ale je výjimka.
Každopádně mi nešlo ani tak o sdílení osobní zkušenosti, jako o podpoření imunologické teorie, že postupné vystavování se malým dávkám viru je pro zdravé dospělé do určitého věku efektivní metoda imunizace. Podle Thona dokonce efektivnější než aktuálně dostupné očkovací látky, ale to já sama posoudit nedokážu. Odkazovala jsem se přímo na ten článek, tak chápu, že bez jeho přečtení to možná nebylo patrné.
@drep Rozumim. Kamaradka anesteziolozka mi taky rikala, ze se ji ne zrovna pekne diva na lidi kolem 50 let, kteri se k nim dostavaji s totalne ucpanymi cevami, pricemz jejich jediny spojovatel je prodelany covid mesic-dva zpatky. Tak to proste je. Je epidemie a ta si bohužel vybere sve obeti. Povazuji za dulezite koukat se na to s nadhledem, protoze jinak bychom se zblaznili. Stoprocentni ochrana neexistuje. Muzeme se akorat hermeticky uzavrit na odhadem 2 roky, nez to prejde (ted uz snad mame rok za sebou). Ale i to, jak se ukazuje, neni bez obrovskych dopadu - predevsim na nasi psychiku, ktrra jde ruku v ruce s nasim fyzickým zdravim. Proste si drzme pesti, abychom se za rok zase potkali a delejme vse, co nam pomuze to zvladnout. Protože je to tezke pro kazdeho z nas. Neda se tomu uniknout
@martiniquest K tomu bych chtěla jenom dodat, že naše psychika má na náš život často vliv i velmi přímý. Počet sebevražd v ČR podle odhadů naroste letos až třikrát - pokud se ty odhady potvrdí, bude to okolo 5-6 tisíc osob. A může být i hůř- třeba v Japonsku, kde se počet sebevražd skutečně sleduje, se měsíčně zabije tolik lidí, kolik tam zemřelo na Covid za celou dobu epidemie. A přitom asijské země nám jsou tvrdostí svých opatření dávány za příklad. Jenže nic není zadarmo.
@re_barbora a toť otázka, co bude do té doby...
Já jsem na straně se naočkovat. Ale i kdybych chtěla, tak taky budu na řadě, když bude dobře, tak za rok.
A co ten rok? Nebudu moct do zahraničí? Nebudu moct nic?
Přijde mi to celé nějaké utažené za vlasy...
@ruzova_pastelka Ano. A alarmujici je, ze vrostly pocet sebevrazd i u deti. Bohuzel i tito lide jsou obetmii epidemie. K tomu si pripocteme jeste mnozstvi lidi, kteri zemrou proto, ze se pri urazu/infarktu/xxx boji vyhledat lekarskou pomoc ci se jim ji nedostane. Jenze nikdo na svete nevi, jak to udelat spravne. Pokud jsme vubec schopni odpovedet na otazku, co spravne je a co je nasim cilem
Ne, ani omylem...nebojím se ani tak NÚ (i když také v tomto případě), ale nevěřím, že to bude mít smysl...bohužel (naštěstí?) jsem vystudovala v oboru a jsem tím trochu ovlivněna. To by bylo na dlouhé povídání, ale každopádně dobrovolně toto nepodstoupím.

@marcicek84 Me by jen zajimalo, jak by se podle vas tedy mela cela situace resit? Nechcete rousky, nechcete ockovani, nechcete lockdown...