Osmileté gymnázium. Jaké máte zkušenosti?
Ahoj všem prosím maminky nadaných děti o radu.Ve škole mi nabízí učitelka pro mého 11letého syna přijímačky na gymnázium. Mám obavu a nevím jestli ho tam zapsat.Je nadaný má počas 5 let samé jedničky. Přivítám rady všech kdo s tou školou máte zkušenosti. Děkuji.
@hojda A mimochodem přijímačky mimořádně nadané dítě prostě nemůže neudělat, to, že se nedostane, ač přijímačky udělá, je věc jiná. Spousta úkolů z přijímaček nevisí jen na znalostech, tam cvičené opičky zákonitě budou selhávat. Já netvrdím, že se třeba nemá vůbec kouknout na styl testů, ale pokud se někdo dře na přijímačky na osmiletý jako kůň, tak potom bude dřít jako kůň dalších 8 let. Každého volba.
Já byla na osmiletém pět let. Už si ani nepamatuji, jestli jsem tam chtěla, spíš rodiče rozhodli bych řekla. Po pěti letech se rodičům jaksi nelibilo, že mám na vysvědčení pár trojek (nesnášela jsem předměty, kde se musím učit nazpaměť - dějepis, český jazyk, občanka atd) a že takhle vysokou školu nemám šanci udělat. Napsali dopis řediteli gymnázia, že prý nejsem technický typ a že končím se studiem. Bylo to hrozný, sice mi to tam nevyhovovalo, ale už jsem měla kamarády že. Nakonec jsem šla na obchodku a musím uznat, že to nakonec byl krok správným směrem. Takže za mě gymnázium už nikdy, své dítě bych tam nedala pokud by si to vyloženě extra nepřálo. A nadané dítě se pak podle mě dostane na vysokou, na jakou chce i bez gymnázia. Já, co jsem údajně nebyla technický typ a vystudovala obchodku, mám nakonec červený diplom z techniky.
@shaun40 Naše třídní na ZŠ měla dvojčata a jedna zůstala na ZŠ a druhá šla na víceletý gympl. Říkala jak ta z gymplu záviděla té na základce, že se nemusí tolik učit.
Já osobně jsem na osmiletý gympl chtěla jít, ale nedostala jsem se kvůli dlouhodobé nemoci. Zpětně toho nelituju, stačil mi pak bohatě čtyřletý. A to jsem taky byla jedničkářka a na základce jsem se prakticky neučila. Ale záleží asi na konkrétní škole. My jsme měli dobrý kolektiv na základce a jsem ráda, že jsem s nimi zůstala. Pak na gymplu jsme se s naší paralelní víceletou třídou moc nebavili. Ze začátku na nás tak shlíželi, jako kdyby byli lepší. Tak jasně, znali prostředí, znali učitele. Ale časem se to srovnalo i co se týče prospěchu.
Nás se to zatím týká výhledově, ale prakticky počítám s tím, že nadaný syn půjde na osmiletý gympl. Ale on se ve škole nehorázně nudí, naštěstí má IVP, ale učivo spolužáků komentuje stylem, že se nic neučí a je to moc lehké. A taky si prostě zájmy se spolužáky nesedí a sama jsem si s lidmi začala rozumět až na čtyřletém gymplu. U nás nejde o to, že bych ho potřebovala někam tlačit, ale jeho to prostě nebaví a znám pár rodičů nadaných dětí , co si pro ně osmiletý gympl pochvalují, že se tak nenudí a lépe si našly kamarády. Navíc máme gympl relativně blízko, prodloužení cesty do školy bude asi o 10 min, bus mu staví hned u školy.
U vás bych zvážila, jak se mu ve škole líbí, jestli pro něj je učivo lehké, jak dlouho a složitě by dojížděl, případně jestli nebývá často nemocný.
@shaun40
Ahoj, u mňa to bolo rovnaké ako u tvojho syna, tiež som sa nemusela učiť a od 4 rokov som chcela byť lekárka. Chodila som na osemročné jazykové gymnázium, máme so spolužiakmi doteraz super vzťah a pravidelne sa stretávame. Okrem toho som mala čas aj na koníčky, hrala som na husle a so súborom precestovala celý Európu.
Teraz som naozaj lekárka v zahraničí, pracujem s cudzími jazykmi a doslova sa mi splnil sen.
Držím synovi palce!
@knuffel Právě, že realita je úplně opačná a na gymnázia se dostávají vycvičené opičky, které třeba i roky trénují na testy. Dostávají se tam děti, kterým rodiče zaplatí x přípravných kurzů a jejich jediným cílem je dostat dítě na gymnázium. Mimořádně nadané děti mají svá specifika a bohužel sebou nadání nese i negativní stránky. Třeba nadání v matematické, ale obrovské problémy v české jazyce aj. Takže nadání ti místo na gymnáziu nezaručí, to mi věř.
@kspp1 Souhlasím, pokud odejde 1 nebo 3 spolužáci, zůstane šikovná třída do devítky. Tohle by byl můj sen, ale u nás je realita taková, že odejde třetina třídy. Pak máme 2 okolní obce, co mají zš jen pro 1.stupeň. Odtamtud sice tolik dětí neodejde, ale u nás ten zbytek doberou a dovedeš si přestavit, že třída už pak ztrácí úroveň. Našim dětem kamarádi odcházeli, tak chtěli odejít taky.
@hojda Připravovat jako chytré opičky asi ne, ale je vhodné dítěti zkušební testy nabídnout právě proto, že se s nimi nemuselo ještě setkat. U nás nabízejí přípravné kurzy. Vyhozené peníze, ale nabízejí kratší příjimačky nanečisto. Tohle je dobré zkusit. Ať ví předem, že výsledek musí skutečně do archu zapsat, ne mít jen výpočty vedle a pak to nestihnout. Ukázat dítěti, kde je záchod, připomenout, že si má před testem odskočit.
Mě se zkušební testy líbí. Jasně vím předem, zda mé dítě na to má nebo ne. Jejich šanci na přijetí jsem znala předem.
@shaun40
Já jsem ráda, že jsem na víceleté šla, byla to
tehdy novinka, na základce bych zakrněla, rozhodně to není žádná elitní škola a není problém gympl zvládat, o žádné dětství mě škola nepřipravila, naopak si myslím, že díky tomu jsem mohla vystudovat medicínu, kdoví, jak bych dopadla jen po základce. Děti plánuji taky dostat na víceleté gymnázium, pokud je do té doby nezruší.
@suromana Souhlas 🙂 Nemám pocit, že bych přišla o dětství, měla jsem klasicky kroužky, spolužačka hrála dokonce závodně volejbal a taky to zvládala, nedřela jsem celý odpoledne ani neležela v knihách. A po maturitě jsem se dostala na všechny vysoké, kam jsem se hlásila, takže to nebylo kvalitou školy. Naopak, když před pár lety poprvé státní maturity a srovnávaly se jednotlivé školy, náš gympl vyšel jako jeden z nejlepších. Takže za mě víceleté gymply super a budu ráda, když tam děti taky budou jednou chodit...
A co zvolit kompromis - pokud tedy ta možnost je? Já na osmiletý gympl taky nechtěla a jsem ráda, že jsme nešla. Děcka už v té 6. třídě se opravdu museli hooodně učit a myslím, že jim to ubralo dětství. ale asi je to škola od školy.
Já jsme šla od 5. třídy do třídy s rozšířenou výukou matematiky a bylo to super - parta chytřejších dětí, takže nás to rozvíjelo, ale furt to byla základka a ne dril gymplu. U nás ve městě myla tato matematická tříd a ataky třída s rozšířenou výukou jazyků (už od 3. třídy) - tam to bylo podobné - chytré děti a zároveň větší pohoda než na gymplu. Ale nevím, zda tyto třídy stále ještě existují.
Mám také "nadanějšího" syna na 8 letém gymplu, na základce se neučil a samé 1, teď se jak já mu vždycky říkám - ještě učit nezačal - a má známky v rozmezí 1 až 3, ale třeba nejhůře je na tom v hudební výchově - protože "to" ho nebaví.. Vlastně on je celkově spokojený, ty známky mu vyhovují..a konečně ho to baví oproti základky..
Chodila jsem na 8leté gymnázium a neřekla bych, že by mi to nějak ukradlo dětství. Ty první roky, co de facto odpovídají ZŠ, jsem si doma jen učivo zopakovala a nemusela se nějak výrazně topit v knihách. Vyšší nároky nastaly přechodem na "vyšší" gymnázium, to dost volného času padlo na domácí studium. Měli jsme ale v ýborné vyučující a kolektiv nakonec taky ušel, takže na to vzpomínám hodně ráda. Když jsem se po mnoha letech sešla s bývalými spolužáky ze ZŠ, nestačila jsem se divit, jak odlišný vývoj jejich školní dráha měla, i co do poznávání se s alkoholem či sexem, my na tom gymplu byli fakt děsně pozadu. Čímž samozřejmě netvrdím, že kdo zůstane do 9. třídy na ZŠ, ten ihned začne sexovat, kouřit a pít ;).
@knuffel Moc vás nechápu, takže na gympl může jít jen ten, komu jde čeština? Nebo jak to myslíte? Co třeba přírodovědná gymnázia (zaměřená na matiku, fyziku, chemie) ? Kam má tedy jít dítě, které třeba v 10 letech umí matematiku na úrovni 16-tiletého, ale čeština mu zase tolik nejde.
@knuffel Kde se píše, že se bavíme o všeobecném gymnáziu? No tak si představte, že existuje skupina mimořádně nadaných dětí, které to opravdu mají tak, že excelují jen v nějaké oblasti. Jsou to děti, které v dospělosti vymýšlejí nové léky, nacházejí nová řešení v různých oblastech a celkově posouvají společnost kupředu. Na základní škole se nemohou věnovat své specializaci a dále se rozvíjet. Kde se tedy tyto děti mají vzdělávat? Věřte tomu, že 90% rodičů těchto dětí volí osmiletého gymnázia....
Ja som teda bola na osemrocnom gymply a mala som aj tam same jednotky, na zakladne som sa fakt extremne nudila. Mne rodicia hovorili uz od prveho rocnika, ze som na zakladke 4 roky a potom proste idem na gympel a hotovo, da sa povedat, ze mi nedali na vyber, ale tym, jak som na to bola pripravovana "od zaciatku" (a brat to iste), tak som zakladku brala ako prechodnu fazu.. je pravda, ze u nas v rodine z tatkovej strany bol na osemrocnom gymply skoro kazdy, tak sa to bralo prirodzene. Ale z pohladu cloveka, ktory sa na zakladke fakt extremne nudil, si neviem predstavit tam zostavat. Ano, mala som tam kamaratov a samozrejme sa mi nechcelo odist, ale tak kamarati sa najdu novy a to si nemyslim, ze ma byt hlavny rozhodovaci faktor - ziadne dieta sa na gympel v 12 rokoch nehrnie, lebo novy kolektiv je strasiak. Myslim, ze je teda na tvojom uvazeni, ake ma dieta schopnosti. Zvladne viac ucenia sa? Zapadne do noveho kolektivu. Ano, je fajn sa porozpravat aj s dietatom, ale nemyslim, ze v 11-12 je to rozhodnutie vylozene na nom. Uvediem priklad. Doucujem chlapca anglictinu, je teraz v 6.tom rocniku. Zakladku mal priemernu, ale 2-3 "najsikovnejsie decka" mu odisli na osemrocny gympel, takze teraz sa vsetci vratane jeho mamky stazuju, ze uroven zakladky ide dole. Problem je, ze tento chlapec je extremne nadany, nadpriemerne inteligentny, relativne bezproblemovy, ale bohuzial na tej skole neskutocne lenivie. Nemusi sa nic ucit, tak tazko ho nutim aj ucit sa nieco nove do anglictiny. Dost som hovorila jeho mamke, ze nech ho aspon skusi prihlasit na nejaky gympel, ze ved potom sa rozhodnu, ale chlapec nechcel a ona nechcela ist proti jeho voli. Tak teraz je tam kde je, pre jednotky nemusi pohnut skoro ani prstom (fakt mu to pali) a aj tak mu najlepsia kamaratka odisla na gympel. Za 2.5 roka co ho doucujem vidim jak lenivie a lenivie a to mi pride fakt skoda.
@hojda Myslím, že ta původní otázka nebyla na gymnázium s nějakým zaměřením. A taky se můžeme dohadovat o tom, co znamená že čeština mu zas tolik nejde, protože pokud to znamená, že mu nejde pravopis, tak na to s..e s prominutím pes.
A taky ať si každý dělá, co si myslí, že je pro jeho dítě nejlepší, protože těch faktorů ovlivňujících to rozhodování je spousta, to úplně chápu... Spíš mi teda vyznělo, že pouze a jen gympl je záruka toho správného rozvoje nadaného dítěte. Není.
@shaun40 Být to můj syn a on s tím souhlasil, nechala bych ho ty přijímačky zkusit. Ony nejsou až tak jednoduché a i když by se dostal, nikde není psáno, že na gympl nakonec musí. Loni se nám v Brně hlásilo na gympl asi deset páťáků (vesměs jedničkaři), na státní se dostal jeden a ten je tedy opravdu geniální.🙂Tam to bylo jasné. Měl nejen jedničky, ale i neskutečný přehled o všem možném. Ale žádný individual pro tyto děti neděláme, jen se dělají staré testy, aby děti věděly, co je čeká.
@shaun40 Mrkni na reference na konkretni skolu - nekde to bude vic o sprtani a mene casu na konicku ( coz nadane deti mivaji hodne a radi se rozvijeji dle sveho zajmu) a nekde spis jim jde o logiku, osobni zaujeti, projektove vyucovani a podobne. Tez nektere vicelete gymply jsou prestiznejsi - vetsinou bohuzel argumentuji uspesnosti prijeti na vs - coz bych uplne nebrala, pokud se nechysta na skolu, kde se vicemene prokazuje jen mnozstvi nasprtanych vedomosti - medicina, prava ( v CR).

Dcera je na osmiletém první rok, na základce měla taky samé jedničky, teď už to samé jedničky nejsou. Na základce se nikdy nemusela učit, teď už musí. I když si školu vybrala sama (chtěla tam kvůli kamarádce - dcera se dostala, kamarádka ne), teď by nejraději šla zpět na základku, ale bojí se, prý aby to nebylo trapné. Ale u ní je to spíš kamarádkami-na nové škole nikoho neznala. Já ji podpořím, ať si vybere, co chce.
Já mám osmileté gymnázium, šla jsem tam, protože naši nechtěli, abych chodila na ZŠ, co u nás byla (já tam žádné super kamarády neměla,takže v tom u mě problém nebyl). Nikdy jsem nelitovala těch 8 let, byla to super škola, jen je bez zaměření, do teď nevím, co bych chtěla /měla dělat. Ale aspoň má dítě víc času na rozhodnutí.
Je to fakt na dítěti, ať si rozhodne samo. V 11 už by mohlo mít "rozum". Jen si zkuste spolu projít všechna PRO a PROTI.