Osmileté gymnázium. Jaké máte zkušenosti?

shaun40
14. led 2020

Ahoj všem prosím maminky nadaných děti o radu.Ve škole mi nabízí učitelka pro mého 11letého syna přijímačky na gymnázium. Mám obavu a nevím jestli ho tam zapsat.Je nadaný má počas 5 let samé jedničky. Přivítám rady všech kdo s tou školou máte zkušenosti. Děkuji.

mariegroth
14. led 2020

Ja ti nabidnu trochu jiny nazor. Sama jsem chodila na ctyrlete gymnazium a nekdy jsem litovala, ze jsem na 8-lety gympl nesla. Zakladka byla jednoducha a mezi zakladkou a gymplem byl mnohem vetsi skok a zpocatku jsem se neumela ucit na gymplu. Pak v devitce byl zase stres, jestli me na vysnenou skolu vezmou.

panihk
14. led 2020

Já na 8letý gympl chodila a bylo to fajn. Minimálně jsem se vyhla tomu stresu po devítce, co když mě nevezmou na 4letý a budu muset někam, kam fakt nechci...

sudylichozrout
14. led 2020

@shaun40 Urcite ho tam dej. Prechod zakladka po devitce-ctyrlety gympl je daleko narocnejsi nez prechod z male zakladky do primy. A pokud na to ma, tak onto lepe 🙂

madbetka
14. led 2020

Jako absolventka osmiletého gymnázia doporučuji 🙂
Ale! Za dost zásadní považuji, aby tam dítě chtělo samo, ne proto, že ho k tomu někdo přesvědčil.

pipi_puncocha
14. led 2020

Taky píšu z pozice absolventky osmiletého gymnázia - určitě můžu doporučit, na ZŠ jsem se nudila. Byla jsem tam čtyři roky a pak jsem přešla na jazykový gympl, který mě svým zaměřením lákal víc.

Nicméně v tomto věku bych nechala syna, ať se rozhodne dle svého uvážení.

janca2000
14. led 2020

Osobně mi taky doporučovali 8 lety gympl, nešla jsem. Tímto rokem maturuji na 4 letem gymnáziu a opravdu si nedovedu představit, že bych na tom gymplu byla celých 8 let 🤦‍♀️ Už ty 4 roky mi stačí a jsme fakt ráda, že jsem chodila celých 9 let na ZŠ. Celkem se divím, že tolik lidí tady ten vicelety gympl vychvaluje, protože i od spolužáků právě z 8leteho gymnázia slycham, že by si Možná raději vybrali 4lety gympl.
Ale tak je na každém. Třeba znám holku, která chodila na osmiletko a v kvarte (9.trida) si řekla, že už gympl nechce a šla do prváku na obchodku, která ji prý baví víc.

kaja2016
14. led 2020

@shaun40 No ja jsem byla na 6 ti letem ( to jeste nebyla devitka) a byla to chyba. U nas to bylo hodne o uceni se na zpamet, 2 x tydne odpoledka do peti, 2x tydne od 7 mi. Vyuka jazyku stylem drilling gramatiky. Tak asi 1/4 deti byly opravdu chytre, nadane, zbytek sprti - deti, ktere znali jen to, co se po nich chtelo ve skole, ale jejich prehled, znalosti, konicky nula. Nedalo se s nima o nicem bavit a jeste desne ambiciozni prostredi. Ty nadane deti mely vetsinou trojky, sprti jednicky. Ja jsem teda litovala. Po 4 letech jsem odesla naprosto demotivovana k dalsimu studiu. Ale ja jsem tip, co potrebuje chapat, proc se uci to, co se uci. Nastesti jsem po nekolika letech ve studiu navazala a dodneska vlastne studuju. Ale 4 lety gympl by pro me byl lepsi - jenze to bylo v dobe, kdy tech gymplu celkove moc nebylo. Dneska je to asi jine.

konidana
14. led 2020

@shaun40 co mam info od rodicu deti na 8letem gymplu je to tak pu8l napůl. Někteří jsou s tím v pohodě, polovina lituje že dítěti vzali dětství a volný čas. A to i když dítě prospívá a zvládá. Ale... musi se přeci jen více učit, dělat seminarky a projekty, dojíždět....

shaun40
autor
14. led 2020

Moc děkuji za názory já mám obavu aby neměl čas pak na obyčejný dětství. Jestli tam nejsou extrémní požadavky na učení. Musím se rozhodnout do konce týdne. Syn se nevyjádřil neví. Je to kluk který se nemusí učit má výbornou paměť. Má ambice od první třídy mi říka že chce být lékař. Ale ja si myslím že na to aby studoval VŠ nemusí studovat v 11 gympl.Nevím 😕.

konidana
14. led 2020

@shaun40 je potreba zjistit info na konkretni škole mohou se dost lišit , ale na to tedy už nemáte moc času...
Jestli ty nevis a on je spokojeny tam kde ke , tak bych to asi neřešila

shaun40
autor
14. led 2020

@konidana No přijímačky jsou v březnu a paní učitelka mu chce vypracovat individuální plán aby ho připravila.

madbetka
14. led 2020

@shaun40 Tohle je dítě od dítěte. Mně nikdo dětství nesebral, já i moji spolužáci jsme měli celkem v pohodě i jiné zájmy a koníčky. Celým gymplem jsem prošla se samými jedničkami a nemusela pro to ani nijak moc dřít, měla jsem spoustu aktivit mimo školu a bylo to fajn. Naopak moji ségru ten samý osmiletý gympl strašně semlel (v devítce se rozhodovala, zda neodejít, nakonec zůstala a byla to chyba).
Těžko soudit, když neznáme tvého syna.

knuffel
14. led 2020

Pokud je opravdu tak vyjimecny, nemel by potrebovat zadnou extra pripravu na prijimacky. Dulezite je, jestli chce on sam, a taky to, jak to na tom konkretnim gymplu vypada, aby ho tam nenutily stare struktury jen drtit nejake voloviny a nezabily pak tu jeho chut se ucit...

shaun40
autor
14. led 2020

A hlavně ve škole jsem za exota že nechci rozvíjet svého syna ve studiu. Ale nechci to odsouhlasit jenom pro to abych se zavděčila učitelce.

snahnah
14. led 2020

@shaun40 Byla jsem na 8 letém 4 roky, pak jsem přešla na střední odbornou školu, protože mi nešly předměty matika, fyzika a chemie a celkově jsem byla líná se učit 🙂 ale jsem za to ráda. Ty děti tam byly jiné, na rozdíl od základky frajer nebyl ten, kdo se neučí a posílá učitele do pr.... Synovi je teď taky 11, o gymplu jsem uvažovala, kdybychom zůstali ve městě. Druhý stupeň na sídlištní základce je děs běs. Přestěhovali jsme se ale na vesnici a místní základka je něco úplně jiného, takže ho na gympl netlačím. Spíš si myslím, že mu více do života a praxe dá nějaká technicky zaměřená škola - stavebka, elektro a pod. Na vysokou pak může tak jako tak. Kdyby náhodou chtěl, bránit mu nebudu.

shaun40
autor
14. led 2020

@madbetka On se vůbec neučí. Nechápu to a všechno ví.☺A brácha se dře a v sedmé má stěži trojky.

me_druhe_ja
14. led 2020

Me rodice donutili jit na osmiletej stylem: Jsi chytra, musis. Strasne jsem nechtela, chtela jsem jit po ZS na obchodku. Tenkrat jsem dokonce otci rekla, ze schvalne neudelam prijimacky. A on mi na to rekl, ze zna reditele, takze ani to mi nepomuze. No nakonec jsem stejne byla srab schvalne posrat prijimacky a v kvarte uz jsem tam mela kamose a partu a nechtela jsem odchazet jinam, hlavne kvuli spoluzakum. Jako ja si osobne myslim, ze to detstvi rozhodne nesebere ale zaroven to neni nic tak uzasnyho, ze by to pak mel jednodussi. Nechala bych to ciste na synovi. Kdyz zustane na ZS tak mu urcite nic neutece.

bera28
14. led 2020

Tak ať přijímačky zkusí a uvidíte, jak to vyjde. Moje obě děti budou také letos zkoušet, ale oni oba chtějí na gympl už od 2. třídy, tak je v tom podporuji.

zuzita15
14. led 2020

@shaun40 pokud je studijni typ, coz se zda, ze je, soupla bych ho tam. Ja sla na 4-letej a byla jsem jedina z devitky, kdo na gympl sel, ostatni gymplaci uz byli davno pryc. Trida me malem semlela, delala jsem doma sceny, ze na gympl nechci, protoze tam nikdo jinej ze tridy nejde. Zamerne jsem taky nechtela udelat prijimacky, ale nakonec me nasi prinutili a ted jsem jim za to vdecna. Na VS byla vetsina spoluzaku z 8-letyho a meli navrch, ja prvni semestr makala jak mourovata, abych je dohnala, oni toho umeli vic. A to mu gympl patril k tem lepsim. Pokud k tomu moje deti budou, dam je urcite na 8-letej, je tam uplne jina sorta deti.

shaun40
autor
14. led 2020

@madbetka Nikdy bych ho nenutila.Nejsem posedlá matka co musí mít génia a chlubit se.Beru to jako bonus pro něj do budoucna.

levandule_k
14. led 2020

Když chce jít na medicínu, tak gympl je nejlepší příprava. Zase na ZŠ se může začít nudit, protože bude mít málo podnětů. Já bych přijímačky zkusila a přípravu bych moc nehrotila, prostě, aby věděl, jaký ho čeká typ testu. Jestli je hodně chytrý, tak je zvládne i tak 🙂 nemá smysl se drilovat na něco, u čeho neví (š), jestli je to pravá volba. Spokojenost na škole dělá kolektiv a to jak mu sednou učitelé 🙂

emamaira
14. led 2020

Také jsem na 8lety gympl chodila, přestože zpětně mám výhrady ke konkrétní škole, tak mi dětství určitě nesebrala. Nepamatuju se, že bych se doma musela moc učit. A co mi přijde důležité, tak u maturity jsme měli mnohem lepší výsledky než ti z 4leteho, i větší úspěšnost přijetí na VŠ.

kaja2016
14. led 2020

@shaun40 Presne tohle chapu. Zalezi na konkretnim gymplu. U nas to bylo opravdu o drceni latky. V hodine se daly pochytit jen predmety typu matika, chemie, jinak bylo i dost literatury a zkratka ses musel ucit nazpamet biologii, dejepis tak 3 hodky denne. Coz pri dvou odpoledkach do peti a konickach bylo fakt na palici. Stejne to clovek za tyden nevedel, ale zkouseni, pisemna mohlo prijit kdykoliv. Otazka je, jestli to vsechno uz syn stejne davno odnekud nevi a proste by to pro nej nebyla novinka. Nadane deti se proste uci nezamerne a stale. Prpbrala bych s nim, jestli chce risknout to, ze se bude muset po skole jeste ucit. Kazdoapdne vratit se na zs ci prejit na lehci gympl muze kdykoliv.-)

kacenka115
14. led 2020

@shaun40 Dítě v tomto věku nemám, ale jsem že 6 dětí a všichni jsme gymnazisté + mám zkušenost jako gymnaziální učitelka. ;) V první řadě záleží na synovi, jestli chce klid (a ve volném čase třeba rozvíjet smysluplné koníčky) a nebo výzvu. My jsme se do jednoho na ZŠ nudili. Na zvládnutí látky stačilo dávat pozor a doma nebylo nutné dělat cokoli navíc. + látka, co nám trvala třeba 20 minut zabrala třídě během výuky několik hodin. Na gymnáziu je vše svižnější a tedy pro nadané větší zábava. Podrobnější informace ve výuce taky vyhovují. Také je možnost přejít na jinou školu, když gympl nevyhovuje. Jeden z bratrů, který zjistil, že nechce dal studovat, přešel po 4 letech na průmyslovku, bez problému. My starší šli na VŠ,každý dle svého zájmu, dostali jsme se na všechny školy. 2 benjamínci ještě spokojeně studují v posledních dvou ročnících.
Jako učitelka pozoruji rozdíl, teda aspoň tam, kde jsem působila, mezi 8 letým a 4 letým gymnáziem. Studenti z osmiletého gymnázia mají často výrazný náskok a přehled. Jsou zvyklí na vyšší požavky a nevadí jim. Také obvykle umí lépe pracovat s informacemi. Na druhou stranu každá třída obsahuje existenci, která zamrzla a je pozadu za všemi, často neví, co chce dělat. V čryřletých třídách zase obvykle vědí, že chtějí na vysokou a i přes počáteční šok jsou snaživí a jdou si za cílem.

hojda
14. led 2020

Asi záleží také jakou školu vyberete. Třeba Praha ta jede většinou silně na výkon. Co mi říkala maminka, která tam dala syna, tak zrušili všechny kroužky, syn jen leží v knížkách a učí se, už prý ani nechce číst pro svou zábavu, jak je zpruzený z učení. U někoho hodně času zabere i dojíždění a děti pak tráví velkou část dne cestou do školy a ze školy. Jak to cítí syn?

hojda
Autor odpověď smazal
Zobraz
hojda
14. led 2020

@shaun40 Vy máte u syna diagnostikováno nadání?

hojda
14. led 2020

@knuffel ak s tou extra přípravou nesouhlasím, v dnešní době se většina dětí trénuje na testy jako opičky, aby měly šanci se tam dostat. Pokud se někdo na testy nepřipravuje, tak ač je chytrý, tak ho může zaskočit styl testu a nakonec přijímačky neudělá. https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/stredni-s...

kspp1
14. led 2020

@shaun40 Podle mne zalezi, jaka je zakladni skola, na kterou chodi. Ja jsem chodila na vybornou zakladku, kde nas taky moc nesetrili. Kdyz jsem pak sla tehdy z 8.tridy na gympl, prisla jsem do tridy 8leteho gymplu a umela jsem vic, nez decka tam. Jedine, ceho jsem litovala, ze oni se znaji uz tolik let a ja mezi ne prisla az po 4 letech.

barborka09
15. led 2020

@shaun40 Taky mám výborně se učící dceru v páté třídě, tudíž otázka přestupu na gymnázium se u nás taky řešila. Dcera tam nechce, takže já ji nutit nebudu. Bude dále pokračovat na základce.
Ve vašem případě bych asi udělala to, že když syn neví, tak bych ho tam přihlásila. Ovšem na nějaký individuální plán, který Vám nabízí učiteka bych se vykašlala. Prostě bych nic extra neřešila a viděla bych, jak se s přijímačkama popere i když před tím neměl žádnou speciální přípravu. Když poslouchám co všechno do těch dětí hustí před těma přijímačkama, tak z nich fakt dělají cvičené opice. Přijímačky jsou někdy v dubnu, takže do té doby má kluk dost času si promyslet, jestli tam chce nebo ne. A i kdyby se dostal, tak tam nemusí vůbec nastoupit když se rozhodnete pro variantu klasické základky. Přeji ať to vše dopadne k plné spokojenosti syna!