Ahoj,
jen taková otázka na zamyšlení, seznámila jsem se jedním fajn mužem a teď z něj vypadlo, že skončil jen se základkou, střední nedodělal, protože ho nebavila. Má poměrně zajímavej životopis, může dělat i sám na sebe (dělá něco z programátorství),ale dělal pod známou firmou...samozřejmě vydělává víc než já s Mgr. titulem. Píše bez chyb a vyjadřuje se kultivovaně, mluví plynně anglicky...ale...vadilo by vám to, že tu školu nemá? Mně to prostě z hlediska nějakých mých osobních ambicí na partnera chybí, ale zároveň on tu školu fakt nepotřebuje...:D Taky nevím, jak to vezmou naši ( u nás v rodině jsme všichni VŠ), a co když budeme mít děti a ty nedodělaj střední, "protože tatínek ji taky nemá"...bože, jak bych je dokopala k tomu mít aspoň střední školu...moje dobrá kamarádka má taky VŠ a její chlap má jen základu (je profi sportovec) a klape jim to, tak si řikám, že to asi fakt důležitý není, no...ale je tam ta moje ambice na něj :D...vadilo by vám to?
Nevadilo.pokud je schopný, vydělává hodně peněz jak píšeš.ma přehled, popovídáme si na různá témata a píše bez chyb. Což to poslední žádná škola nezaručí... Myslím, že nemakačenko a hlupák se pozná na první pohled a tohle evidentně nebude ten případ....a co rodiče na partnera říkají mě bylo jaksi vždy jedno..je to můj výběr.
Já osobně bych měla velké obavy do takového vztahu jít. Ale mám vlastní zkušenost která trvala skoro 18 let. Takže jsem tím možná ovlivněná a vím že pokud bych si hledala partnera tak minimálně na stejné úrovni. Manžel nedodělal střední školu já předčasně ukončila vysokou školu. A pak si našel holcinu která měla jen 2 letý učňák. A proč protože já jsem pro něj byla až moc vzdělaná. Mám kolem sebe x dalších případů kdy ten vztah nevyšel právě kvůli rozdílu ve vzdělání. Ale na závěr mám i 1 kdy ona má vysokou školu a on jen učňák a i ve skoro 50 letech se milují pořád jako na začátku ale tam to funguje jen díky tomu že mají společné koníčky kde velí chlap jakožto vůdce a doma práci vůbec neřeší.
To je přesně to škaltulkování a koukání skrz prsty .. pak ještě někdo kouká na věk
Základní vzdělání ..
střední s výučním listem ..
střední s maturitou ..
gympl ..
výška ..
Bc. , DiS. , Mgr. , Ing.
Je to složité téma. Někdo je zahleděn pouze do určitého sektoru vzdělání.
A pak přijde moment , kdy se mu líbí určitý člověk , mají se spolu dobře , je chytrý a všechno nasvědčuje , že bude dobrá partie. A pak zjistí , že mu chybí vzdělání - papír - tu je kámen úrazu - jak to říct v rodině vysokoškoláků 🤔🙈🤷♀️
Mám učňák i maturitu .. manžel má maturitu , zkoušel výšku ale pak se během 1.roku výšky řekl, že ne a šel pracovat.
Takže ne každý chce být dlouholetý student.
Vzdělání není o papíru ze školy. Človek s vnitřní motivací se může sebevzdělat i mimo školský systém. Dneska není problém sledovat na youtube přednášky z vysokých škol, chodit na různé kurzy, učit se jazyky. A jestli to v jeho práci vyloženě nevyžadují, tak velmi chytře ušetřil roky života. Spousta lidí je mimo školství v sebevzdělání časově mnohem efektivnější. Takže pokud má něco v hlavě.. jste na podobné mentální vlně, tak super ne? A co tomu řeknou ostatní okolo - ať se kazdý stará sám o sebe :D a jak bude vypadat školství a společnost, až budete mít nějaké děti, to je ve hvězdách. Ale trend (sedět 5 let na přednáškách VŠ, napsat diplomku a dostat titul) to bude těžko.
My jsme do všeho hupli nějak rychle a po hlavě. Já jsem starší než muž o 3 roky. První syn se nám narodil když manželovi bylo 18. Znali jsme se krátce, neměli nic. Chlap se vykašlal na školu našel si hned práci, pronajal byt a už to frcelo.. Ve firmě je už 16 let, školu pak už dodělávat nechtěl, koupil nám dům který dává dokupy, čekáme 3ti dítě a mě nebliká červené světýlko 😄 vybudovali jsme spolu vše co jsme si umanuli a věřím že to tak bude dál. Je to obrovská nevýhoda nemít školu krz životopisy, ale jinak neshledávám nic co by tím mého muže nějak snižovalo na kvalitách.
@kometkak jenže tady se neřeší VS, ale SS nebo ucnak. Myslím, že trend středního vzdělání trvat bude. Nebo že by v 15 šla decka makat?
Mě by teda drblo, kdyby dítě oznámilo, že základka stačí a nebude marnit další léta v lavici.
V téhle debatě holky hodně opakují, že VS není potřeba, manžel je vyučenej atd.. ale chlapík z tématu má základní vzdělání, nic víc, nic míň.
Může být sebevíc chytrej a s přehledem, což dle popisu je. Ale ten papír mu pravděpodobně bude chybět. Může být nejlepší řidič ve městě, ale bez řidičáku si neskrtne..
Zbytečně si tím zavírá různá vrátka, musí něco vysvětlovat, dokazovat.. za mě naprosto zbytečná prekazka
@kometkak Tady se neřeší, že nemà vejšku, ale že nemà v podstatě žádné vzdělání, ani výučňák aspoň...mně by to teda vadilo, já mám Ing., na titulu nebazíruju ani netvrdím, že vysokoškolák je nutně chytřejší či lepší jak středoškolák (jsou případy, kdy má chlap dvě vejšky a doktorát, ale do života je nepoužitelnej a neopraví ani žárovku a nenakoupí v obchodě), ale za mě by mi to výrazně vyšší vzdělání ve prospěch źeny vadilo. Nemluvě o tom, že spousta chlapů by to z ješitnosti nesla těžko (ne všichni, samozřejmě). Ten blbý "papír" o vzdělání ti sice nezajistí, že automaticky bude mít člověk vyšší plat, ale minimálně otevírá dveře více možnostem. A naopak absence toho "papíru" leckdy dveře zavírá a brání v postupu v kariéře.
No ja to zas zazila z druhe strany,ja mam VS a v minulosti partneri nemeli a casto to neunesli oni,ze ja tu skolu mam. Pokud si mate co rict,klape to tak proc ne
Teď už nevadilo, ze začátku jsem si říkala, že je škoda, že si manžel neudělal alespoň výuční list, protože je chytrý. Je divné, když někde na úřadě/porodnici se ptají na vzdělání a já tam mám vysokoškolské a manžel základní. Ale ve finále mu to v ničem nepřekáží. Když chce udělá si kurz, certifikát, který potřebuje. On šel po základce pracovat a pomáhal finančně tátovi, aby další sourozenci mohli chodit do školy, měl je v péči otec. Mě hodně podporoval v tom ať si udělám vysokou. Je to skvělý chlap a táta našich dětí. Říká, že tedy bude chtít, aby děti měli aspoň maturitu. Podporuje mě v tom co chci já a já jeho v tom co chce on. Některým chlapům i vadí, když má žena vyšší vzdělání než oni, to mému vůbec nevadí, naopak. On je prostě šikovný jinak, nikdy nebyl bez práce, je odborník na spoustu věcí a chodí se k němu radit. Prostě dělá co ho baví. Jsou věci se kterými potřebuje pomoc, třeba účetnictví, teď se nechal zaměstnat, aby nemusel dojíždět a byl víc s dětmi. Prostě to, že má jen základní školu o člověku nemusí vůbec nic vypovídat.
Popravdě vadilo. Trošku to o něčem vypovídá :-/. Ale kdyby za to opravdu stál, tak bych se ho snažila podpořit k tomu, aby si aspoň tu maturitu dodělal. Vždyť to je opravdu základ, dnes obzvlášť. Taky bych přemýšlela i nad tím, co by se stalo, kdyby z nějakého důvodu musel současnou práci nechat. Život píše někdy různé scénáře, tak bych přemýšlela i o budoucnosti. To je fajn, že teď školu nepotřebuje, ale co za 10, 20, 30 let...? Bude to tak vždy?
@guliii A on nestudoval vůbec nebo školu nedodělal? Jestli se můžu zeptat. Manžel uváděl středoškolské, ale nemá ho ukončené maturitní zkouškou. Normálně chodil do poloviny čtvrťáku ( hodnocení dostal), ale od března už ne. V životopise to má taky tak napsané.
Já myslím, že muž z úvodního příspěvku je především výjimka. Myslím, že moc lidí, co se základním vzděláním vedou firmu nebo mají silně nadprůměrný příjem, není. Takže tento jedinec může být klikař a spokojeně třeba dožije bez vzdělání, ale drtivá většina takových dělá špatně placenou práci a vzdělání by je posunulo.
@antoinet Nehledě na to, že drtivá většina žen bude mít vyšší vzdělání než takový muž a tak se může stát, že po čase ego začne našeptávat... měla jsem v okolí tři takové případy a všechny skončili rozvodem (a to měli učňák). Důvodem bylo mimojiné i odlišné vzdělání... ona vysoce postavená manažerka, on majitel autoservisu. Ona lingvistka, on revizák, ona učitelka, on pracovník u pásu.
@michaela666 tentokrát vůbec nenastoupil, říkal, že na tom byli špatně s penězi. Máma se na ně vykašlala a staral se o ně táta, byli 3 sourozenci a on chtěl tátovi pomoc. Jako říkal, že byl mladý a blbý, že by alespoň učňák zvládl i při práci. Nabízela jsem mu ať si školu dodělá, ale už měl svojí živnost, hodně specializovaných kurzů tak už nechtěl. Zatím neměl problém, že by ho to v něčem limitovalo. Co potřebuje si dodělal.
Ten popis mi přesně sedí na jednoho člověka, s kterým jsem si jednu dobu byla velice blizka🤔🙃😅 programátor, se ZŠ, velmi chytrý,ambiciózní,vtipný, sportovec(kolo,paragliding)...i přes to,že mu chybělo dostatečné vzdělání, dokázal se prosadit...
Neřešte vzdělání,o tom to není,můžete mít skol milion a jste nepoužitelný🤷♀️ třeba jen neměl dostatečnou podporu doma a nebo měl divokou pubertu 🙃
U cloveka ktery ma vseobecny prehled a je schopny se uzivit lepe nez ty tak urcite nevadilo, ale jestli to vadi tobe, na to sis odpovedela sama 😃
Hned zpočátku jsem chtěla napsat, že vadilo, ale po zamyšlení to nevidím tak jednoznačně. Imponují mi vzdělaní muži, ale ono se to uplně nevylučuje. Asi nejvíc mne vytaci hrubky ve zprávě, ale pises, ze gramatiku zvlada, přehled má.. Můj muž prolezl střední s odrenyma usima, proste na to pekl, nebyl zadny frajirek, na VS se dostal jinou nez chtel, kvuli prospechu, v prubehu studii na VS mu pak doslo, ze to dela fakt jen kvuli sobe a neni to jen klise. Dobrovolne si dodelal autorizaci, ac ji nepotrebuje, pracovne je uznavany.
Ale ani SS/VS ti nezarucuje uspech v zivote, praci.
Takze bych to tak cerne nevidela, pokud ma jine benefity nez predchozi partneri a tohle by měl byt hlavni kamen urazu.
@kometkak To ja prece nerozporuju. Ale trvam si na tom, ze "s papirem" by mel vse jednodussi, a na prvni dobrou na me osobne "zakladni vzdelani" dobry dojem nedela. Se svym ditetem budu resit KAM dal po zakladce. A ne JESTLI pokracovat, i kdyz tady je tolik super prikladu, ze zakladka staci na krasny zivot. A to co jsi psala, ze trend nebude sedet na prednaskach a nad diplomkou se proste nevzathuje na SS/uznaky, ale vyhradne na VS.
Ale to jsem uz dost mimo tema zakladni otazky - vadilo by/nevadilo u partnera. Tak za me vadilo, ale nebylo by to neprekonaltne, jak jsem uz psala.
Zbytečně si s tím lámete hlavu. Pro okolí bude důležité spíš to, jakou má práci a jestli vás bez problémů uživí. A pokud si rozumíte. Vždy spíš můžete popisovat jeho současnou práci, než to jakou má nebo nemá školu. Znám spoustu velice úspěšných lidi, co nemají VŠ a jsou na tom mnohem líp než já s VŠ. A znám i opak, kde je vystudovaná VŠ, ale domácnost bychom spolu sdílet nezvládli.🤭
V tomto případě asi nevadilo 🙂 podle toho, jak ho popisujete tak vypadá inteligentně a schopně. Pokud by to bylo IQ typického dělníka tak vadilo 😉 měla jsem (jako mladší) chlapy bez školy a teď manžela VŠ a rozdíl ve smýšlení a chování tady neuvěřitelný.
Vadilo by mi to ve chvíli, kdyby dělal nějakou podřadnější práci a já bych věděla, že má navíc a nemůže to dělat jen proto, že nemá školu. Kdyby měl svou firmu nebo zaměstnání, o kterém bych věděla, že nás jako rodinu zabezpečí (třeba až budu na mateřské) a které ho baví, tak by mi to bylo jedno. Ale je pravda, že ve 20 bych to asi řešila, teď už po všech zkušenostech asi fakt ne.
Nezáleží, co má na papíře, ale co má v hlavě a v rukou. Pokud je pracovitý a vydělává, nevidím v tom sebemenší problém. Ani to pak vysvětlit rodině.
Znám oba případy, kdy jeden školu nedodělal, fláká se a samé dluhy (od něj ruce pryč) . Pak druhý, kterému škola nešla, nedodělal ji i kvůli rodinné etapě, ale našel práci co ho baví, sebevzdělává se, nakonec vydělává slušné peníze a rodinu dokáže opatřit.
Nevadilo, kdyz to ctu
Máme to tak. Já gympl, manžel jen základka. Stavět vztah jen na tom, zdá má nebo nemá střední školu je povrchní. Vzdělání nic nevypovídá o tom, jaký člověk ve skutečnosti je. A vůbec se nebojím, že by mi dcera jednou řekla, že základkou končí jako tatínek.
To jakou kdo má školu je úplně nepodstatné. Člověk, který je hodně systémový tak ten to bude pokládat za důležité...ale ve skutečnosti není. Vzdělání a inteligence není závislé na VŠ papíru. Ve skutečnosti člověk, kterého popisujete je velmi schopný a umí.. Svět spěje k tomu, že potřebujeme spíše lidi, co se umí adaptovat, protože dochází neustále k převratným změnám. Adaptace znamená nonstop učení, certifikáty, kurzy.. upřímně VŠ je v tomto trochu pozadu. Jsem dokonce přesvědčena, že samouk zvládne za pět let vlastního studia víc než běžný student, který musí pro papír. Mám VŠ, jsem z rodiny VŠ a obklopena lidmi s VŠ.. zdravím a přeji hodně štěstí
Hele - nevadilo 🙂 Pokud si s ním máš o čem povídat, máte nějaké stejné zájmy, názory, a je to spolehlivý člověk, tak co? Nikomu to říkat nemusíš, aby to řešili třeba rodiče, proč? Pokud se zeptají kde pracuje, nebo jako Co pracuje, odpovím... Třeba moji mamku v životě nenapadlo se ptát, jakou má manžel školu - že se zeptala kde dělá, to ano, to ví, ale mám takový pocit, že dodnes netuší, že má VŠ a titul 😂 Ono to o tom vážně není.....
Nevadilo, koukala bych na muze jako na celek. Pokud je schopny, postara se o rodinu, inteligentni atd, tak bych to prekousla. Pokud by to bylo netahlo, co se akorat vali s lahvi piva na gauci, tak bych si o nej neoprela ani kolo 🤷