Pes na nás vrčí. Jak se zachovat?

neomenia
6. led 2020

Zdravím všechny pejskaře i nepejskaře a prosím o radu : mám asi problém s jedním psem od nás z domu. Jsou mu dva, max.tři roky, takový větší bílý s hnědými fleky, není to bojové plemeno. V péči ho má drobná, cca 70ti letá paní, pes ale není její, je její vnučky. Z jakého důvodu ho nemá u sebe holčina, netuším. Vnučce může být tak kole dvaceti let, ale viděla jsem jí se psem asi jen jednou. A teď k věci. Pes na mě a i na mé děti nejdřív stěkal, říkala jsem si ok, je to štěně, třeba se bojí kočáru ( štěkal dole u výtahu, když oni na něj čekali a my z něj vystupovali s kočárem a kolem). Teď už na mě vrčí, když jdu sama. Paní si ho drží, ale nic mu neřekne. A upřímně řečeno, pokud by se ten pes rozhodl se jí vyškubout, nemá šanci ho udržet, je to taková slabá starší dáma. Bojím se ho a on to ze mě cítí. Mám už strach jen vyjít ven, abych ho nepotkala, nevím, co dělat. Bojím se, že to zavání pokousáním. Co dělat? Manžel to bagatelizuje, že prý je to štěně, at´si ho nevšímám. To se mu to řekne, na něj nevrčí.
Dodám, že se od malinka bojím psů, ale tak nějak normálně, žádná fobie. Když je pes přátelský, pohladím ho. Když se chová ale takhle, nevím, co dělat. Mám strach. V domě je u sousedů v chodbě ještě nějaký bojový pes, ale tam mám pocit, že se mu věnují a je vychovaný.Ten na mě nevrčí ( zatím). Se psy venku nemám problémy, ani jinou podobnou negativní zkušenost.

Díky za rady.

beatty
6. led 2020

@neomenia a co se s nim zkusit bliz seznamit? Treba i ve spolecnosti manzela. Kdyz se ho bojite, vysilate stejny pach jako pri agresi.
Delat by to samozrejme nemel, ale pokud to pani neresi, hledala bych jinou cestu.

neomenia
autor
6. led 2020

@beatty to je právě ono, vím, že pes vycítí strach. Jenže, jaksi nevím, jak si poručit se nebát...

amazonkajanik
6. led 2020

@neomenia Jj, vycítí strach a jestli je ještě k tomu dospívající pes, tak začne zkoušet,co všechno si může dovolit. Vnučka je jelito, že nechá slabou babičku starat se o jejího psa. Pes potřebuje v tomto období největší důslednost na výchovu,jinak se může stát průšvih. Zkusila bych si paní odchytit a sdělit jí své obavy, včetně strachu ze psů.

mourovatakocka
6. led 2020

@neomenia Strachu neporučíš, to je jasná věc. Osobně nesnáším označení bojové plemeno, znám hromadu psů, co vypadá jako raťafáci a jsou to strašní mazlíci a pak gaučáky krysích rozměrů, co bych je nejradši vykopla na měsíc, protože jsou to agresivní zmetci.
Určitě bych poradila nějakým způsobem se se psem ne zrovna spřátelit, ale alespoň nastolit příměří. Ve spolupráci s dočasnou majitelkou, koupit oblíbenou mlsku a předat psovi, mluvit na něj, říct mu, že bydlíte vedle a budete se potkávat. Je možné, že je mu nepříjemná přítomnost dětí, špatné zkušenosti, nedostatečná socializace, s tím holt neuděláš nic. Děti z tebe cítí i když jdeš sama. Rozhodně není řešení se schovávat doma, jen budeš problém oddalovat. Určitě stojí za to si popovídat s paní, říct jí o svých obavách - ne tak, aby to vyznělo negativně, ale prostě jen aby věděla, že je ti to nepříjemné. Třeba se ukáže, že je vnučka někde v cizině, nebo na kolejích a za chvíli bude pes u ní a bude po problému.

spulka_up
7. led 2020

Brát si s sebou pepřák

beatty
7. led 2020

@spulka_up no tim se toho vyresi. Neni lepsi pripadnemu problemu predejit a resit to ted aktivne? 🤦🏻‍♀️

not_blond
7. led 2020

Já myslím, že tě jen tak nenapadne, že by to už udělal. Spíš mu nevoníš, tak pouští hrůzu. Bábě bych řekla, že se opravdu bojíš psů, jestli by ho od tebe mohla držet dál a ty se v jeho přítomnosti nezdržuj, když je uvidíš, běž rychle ven, nebo počkej až odejdou. A pro svůj klid si klidně pepřák pořiď do kapsy. Dneska fakt člověk neví.....

amazonkajanik
7. led 2020

@not_blond peprak, chudák pes. Taky jsem ho měla u sebe, když mě v práci pes pokousal, ale vzpomněla jsem si na případ, o kterém psal útulek U šmudlinky. Pejskek se zaběhl do firmy, nikomu nic nedělal, vrtěl ocasem,hledal pohlazení. Místní pán z ochranky ho zavřel na záchod, pak se vrátil a postrikal ho. Když z útulku přijeli psa odchytit, už se mu dělnice snažili dát první pomoc, ale i přes rychlí odvoz na veterinu,pes oslep 😣
V tomhle je to takový sporný. Mě ta mrcha už kousla a tak jsem byla připravena na další napadení (majitelům zdrhla z pozemku a doběhla si pro mě), pejsek u tazatelky zatím vrčí, ale kdo ví, co mu prelitne přes nos,když nebude důsledně veden. Být to v mém okolí,byla bych ochotná dojet a se psem se konfrontovat, aby nebylo zle.

mourovatakocka
7. led 2020

@spulka_up Pepřák je super nápad. Zkus ho na sobě a pak řekni, jak moc je to prima. Je to zvíře, proboha, ne nějaký magor v parku. Není lepší předcházet problém, než vytvořit další?

spulka_up
7. led 2020

@mourovatakocka Pepřák pro případ, že by zaútočil

amazonkajanik
7. led 2020

@spulka_up no jo,jenže co když to nebude útok, ale vymezení pozic. Paní se lekne (což je 100%) a cakne mu dávku. Pes zraněný,zrazeny a mame3na světě dalšího psího debila. To chce tomu nejdřív předejít. Hele, náš pes měl být původně utracen,v 10měsících agresivní magor. Ale že šel do útulku z otresnou minulostí, to už nikdo nebral v potaz. Teď je z něj gaucak,nad kterým se každej rozplývá,ale budí i respekt

neomenia
autor
7. led 2020

Děkuji za reakce, zatím doufám, že bude stačit se mu maximálně vyhýbat, a pokud se setkáme, tak jak psala
@not_blond rychle prejit a důrazně reknu sousedce, at si ho pevně drží. Manžel rikal, že s ni promluví, az ji potka. Snad se do te doby nic nestane 😒😒

neomenia
autor
7. led 2020

Peprak jsem zvazovala, ale prijde mi, zee nez bych ho vytahla, bylo by pozdě a třeba bych se netrefila a akorát bych ho vic podrazdila. Peprak je extrémní řešení, to leda pokud uz by mi jednou neco udelal a stale v domě bydlel.

Promyslím tu možnost nabídnout mu nejakou mlsku, ale snad mi neukousne ruku🤔

amazonkajanik
7. led 2020

@neomenia pamlsek nic nezkazí, ale chce to,aby ho babička měla pod kontrolou. Spoustu "agesoru" jsem si udobrila piškoty (až na tu jednu cuzu) jako poštovní doručovatelka jsem přišla do kontaktu se spoustou plemen a povah. Jeden labrador ne a ne vzít piškot, jecel jak vůl. Pak jednou dostal krunyr aby si nedrbal uši a já ho litovala. Koukal jak tele a od ty doby ani necekl. Jinak třeba u dlouhosrstych jezevčíků jsem velice obezřetná,v pěti mi tety mrzak prokousl ruku. Ale rozhodně nedávám na jevo strach. Jednou jsem musela za sebe schovat cizí dítě, na které cenil zuby pes místních cikánů,který jim utíkal přes okno. Střední velikost,cca 15-20kg. Hlavní bylo uchránit kluka,dovést do bezpečí a kdyby mě pes kousl, dostal by takovou, že by knucel ještě druhý den. Ale netroufl si. Náš utulkac mě prostě naučil číst psí mimiku a jak se chovat k nim.

mourovatakocka
7. led 2020

@neomenia Neukousne 😉, zvol větší velikost nějaké žvýkací kosti. Určitě si promluv s paní, hlavně v klidu.

not_blond
7. led 2020

@mourovatakocka Přece nikdo neříká, že by mu ho měla nastříkat do očí hned jak ho potká u výtahu. Ale když se bojí, že jí napadne, tak je fajn vědět, že by měla šanci se mu ubránit. Našeho psa na chalupě zakousla lovecká fena, která byla cvičená na lov divokých prasat. Můj šedesátiletý táta neměl žádnou šanci, jen do ní švihal vodítkem a s ní to samozřejmě ani nehnulo a ještě se modlil, aby nezaútočila i na něj. Kdyby pepřák měl, mohl jí zpacifikovat..... Kdyby mě napadl pes, bylo mi úplně jedno jestli oslepne. Mám zvířata ráda, ale lidi jsou na prvním místě.....

amazonkajanik
7. led 2020

@not_blond záleží na typu pepraku. Třeba tornado,co jsme fasovali na poště nehlo ani se mnou a to nesnesu pepř v jídle. Za to ciber red je fakt brutal, že by položil i 100kg chlapa

mamio
7. led 2020

@neomenia ahoj za mě, bych nečekala a ani se nezkoušela kamarádit.Misto vrceni jednou během vteriny vyskočí a bude zle. Prostě bych psa ignorovala a zkusila bych si promluvit s paní... Například na to ze se budete vyhýbat vzájemně. A doufám ze ten pes ma koš, dost v tomhle případě podstatná věc.Ze svým rotwikem jsme nevyšla ven ze dveří aniž by byl zabezpecenej.

suromana
7. led 2020

Když jsme ještě bydleli na bytovce, tak od nás z patra měla paní (cca 50 let) psa, asi kokršpaněla, který evidentně nesnášel děti, vždycky když jsme šli se synem kolem, tak na vodítku úplně bláznil, musela ho hodně pevně držet, taky jsem se vždycky bála, hlavně o syna, musela jsem doufat, že ho paní udrží, nějaké kamarádění nepřicházelo v úvahu, ten pes to měl prostě v sobě.

neomenia
autor
7. led 2020

@mamio bohužel koš nemá. Přijde mi, že paní je absolutně naivní asi, že ji nedochází, že to neni normální chování.

mamio
7. led 2020

@neomenia řekla bych ji, at nasadí psovi kos, ze je evidentně agresivní a ze mate strach.Ja měla taky psi, ale tohle bych si nikdy nedovolila. Nedejbože jednoho dne se ji vytrhne a pak uz bude pozdě něco řešit. Je lepší predvidat.Tohle nejsi povinná snášet a uz vůbec ne vymyslet, jak se psovi zavděčit. Tomu poroste akorát sebevědomí a ikdyby jste mu někdy něco dala, jeho nastavení vůči vám přejde jen na okamžik, to by jste musela chodit s burtama v ruce asi pokaždy.

marketa11112
7. led 2020

Pes ma mit kosik na tlame. Upozorni na to sousedku. Starat se musi majitel. Priznam se, ze pri prochaukach s detma nosim v kapse nuz. Psi mam rada. Mame je i doma. Ale po vesnici vecne behaji psi volne( starosta to resi). Nenecham si v pripade utoku zakousnout dite. I peprak je pri utoku vetsiho psa ucinny. Tedy vetsinou. Psi mam rada. Ale pokud si mam vybrat mezi psem ci clovekem, vyberu cloveka.

cutebee
8. led 2020

Boze vazne jsou lidi co uvazuji nad tim ze by na psa nastrikali peprak? Uprimne pes maximalne pousti hruzu at uz proto ze je v puberte..nebo protoze nema duveru a nebo proste jen tak...sousedovic pes treba taky vrci a jak zle..ale on to ma jako druh komunikace proste jen drzkuje... pes tobe ani detem nic neudela... fakt muzes byt v klidu proste ho ignoruj pokud z neho mas strach a nebo jak tu nekdo psal uplne nejlepsi by bylo promluvit si se starenkou a koupit mu neco co ma rad.. 🙂

suromana
8. led 2020

@cutebee
Aha, takže žádný pes nikdy nekousne, pohoda. Já mám psy ráda, máme doma dva, ale ještě když jsme bydleli ve městě, tak mě ti nevychovaní čokli bez vodítka a košíku neskutečně štvali. Jsem celkem tolerantní člověk, ale tito totalitní pejskaři mě neskutečně vadí, včetně těch psích hoven všude po městě.

wendyp
12. led 2020

Vůbec neznáte minulost, chování ani výcvik a výchovu psa. Rada je si ho nevšímat, ignorovat a nenavazovat ocni kontakt. Jinak takový špatně mířený peprak psa jen extrémně nasere a taky to muze byt 100x horší
Jediná rada je se postavit stresu a psa ignorovat na radu seznámit se se psem nebo mu dávat žrádlo bych se ja nespolehala kdyz uz sttach máte a nejste si jista zda ho majitelka zvládne muzete jen situaci zhoršit. Ve vycviku sem měla takových psu nekolik a u kazdeho pricina většinou jiná.

wendyp
12. led 2020

@marketa11112 Jako ze moji psi maji mit na hube celý život košík?to rekl Kdo?vy? 🤦 Ani omylem chodi vem cvičit, trénovat jak jim dám odměnu v podobě žrádla ci hračky? Moc pěkný zivot pro psa. Samozřejmě hromadna doprava a místa vyhláškou dána ano..

marketa11112
12. led 2020

@wendyp pes na ulici ma mit kosik. Prectete si mestskou vyhlasku.

marketa11112
12. led 2020

@wendyp a jste fakt vtipna s radou : nevsimej si vztekleho stekajiciho psa. Sory, ale clovek ma mit trochu soudnosti. Je to pes. Clovek je jeho nadrazenym panem. A clovek je dulezitejsi nez nejaky vztekly cokl. Psi mam doma, se psama jsem vyrostla. Babi mela chovnou stanici. Dobry pes si tohle proste nedovoli a dobry pan mu to take nedovoli. Opravdu chapu cloveka,ktery se psa boji. Navic pokud treba vodi dite, ten strach se nasobi. Nedavno jsem i ja, milovnik psu, stala pred bezicim stekajicim psem, a za sebou schovavala dve male deti. Fakt prijemna situace (mam 54 kilo, pes tak 40 kilo). Syn mel pak zachvat paniky. Jo, tohle chce clovek resit v panelaku kazdy den pri potkavani souseda. Na vesnici jsem mu jen vynadala, at si psa lepe zavira. Pes me poznal, nic se nestalo. Ale, co kdyby vysel pred branku treba syn sam? Vim, co pes dokaze. Pokud velkeho vztekleho psa vodi zchatrala babicka bez kosiku, jde spise o zbran. Na tohle by mel myslet zakon. Vlastne i mysli. Pes ma mit kosik. Bez debat. Navic jsem pro zakaz chovu urcitych plemen. Nepatri do rukou pitomcu. A zprisneni zakona by take neskodilo. Za psa musi byt zodpovedny majitel a nest pripadne vinu i trest. Nezodpovednost lidi me fakt desi.

marketa11112
12. led 2020

@cutebee si delate srandu? Videla jste nekdy pokousaneho cloveka ? Videla jste treba utrzeny lytkovy sval? Nebo dite bez kusu obliceje?

janapetrvalska
12. led 2020

nejaky pamlsek , domluvir se s pani , jestli mu muzete sem tam neco po ceste dat, zacla bych Vama a po case detmi. A postupne bych pamlsky menila za pohlazeni ... ten pes vyciti ze se bojite, a zacne se bat vic nez vy, a to muze byt ten duvod. Ma vetsi strach , kdyz vyciti strach o nevi proc, jestli mu chcete ublizit nebo z neho ... pokudila bych se vcitit do zvirete. Kdyz s nim zije 70leta pani tak bych nerekla , ze bude agresor, jen nevi a snazi se chranit svoje (panicku i sebe)